Stalinova dcera

Stalinova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95883/bmid_stalinova-dcera-q2Z-95883.jpg 4 18 4

Život Světlany Allilujevové Před téměř čtyřmi desetiletími se na Západě objevila autobiografie Světlany Allilujevové, jediné dcery jednoho z největších diktátorů 20. století, a rázem vzbudila senzaci. Autorka sama sebe zobrazila jako rozpolcenou bytost: jako vnímavou svědkyni času a zároveň dítě, které touží po lásce svého obávaného a despotického otce. Známá historička Martha Schadová se po letech k osudu Světlany Allilujevové vrátila. Ve své knize líčí peripetie ženy, která se v roce 1957 zřekla otcova jména a přijala příjmení matky, kterou však záhy ztratila. Sledujeme dětství "princezny z Kremlu", její vztah k otci, první velkou lásku a několik nezdařených manželství. V roce 1967 byla Světlaně povolena cesta do Indie, která se posléze změnila v dramatickou pouť a útěk přes Itálii a Švýcarsko do Spojených států, kde Allilujevová strávila 15 let, znovu se provdala a nakonec se s dcerou Olgou odstěhovala do Anglie. Návrat do Sovětského svazu v roce 1984 k svým odrostlým dětem z prvních manželství byl pro ni zoufalým propadem do minulosti a pro její v západním světě vychovanou dceru představoval kulturní šok. Světlana poznala, že v této zemi se opravdu nedá žít svobodně a přes nemalý odpor sovětských funkcionářů se jí i dceři podařilo opět odjet do USA. Předčasná smrt matky, rozporuplný vztah k otci, zklamání z komunistického, ale částečně i z Nového světa, to vše přispělo k psychické labilitě, depresím i alkoholismu ženy, již vnitřní neklid hnal neustále z místa na místo. Poslední léta tráví Světlana Allilujevová zcela v ústraní u své dcery Olgy ve Spojených státech.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Stalins Tochter , 2004


více info...

nufula
nufula
01.06.2021

Co říci, opravdu bych v Rusku nechtěla žít. Čím více se dozvídám o této době, tím větší mne jímá hrůza z toho, jak Sovětský svaz fungoval a možná ještě dnes funguje.

Sofonisba
Sofonisba
24.04.2021 5 z 5

Narodit se v Sovětském svazu a mít za otce despotu, diktátora, který pořádá politické čistky bez ohledu na národnost, společenské postavení či vlastní rodinu - tak tomu se říká těžký úděl!!!


betys6914
betys6914
01.06.2017 5 z 5

Silná kniha o velmi nešťastném osudu ženy, která si ze všeho nejvíc přála uniknout svému jménu. Vprostřed tempo trochu klesá, ale nenechte se odradit, je potřeba nahlížet na historii z mnoha úhlů a Stalinova dcera jich poskytuje nemálo.

maryzka
maryzka
04.05.2012 3 z 5

Byla jsem překvapena co o dceři Stalina zjistila, bohatý material i fotografie.