Císařovna Alžběta a její dcery

Císařovna Alžběta a její dcery https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35949/bmid_cisarovna-alzbeta-a-jeji-dcery-f2u-35949.jpg 4 22 6

Zajímavá publikace o potomcích císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty (Sissi) sahá až do dnešní doby. Začíná narozením dcery Žofie v roce 1855. O rok později se narodila arcivévodkyně Gisela. Když po smrti dvouleté Žofie konečně přišel na svět vytoužený syn a dědic, korunní princ Rudolf, radoval se s císařským dvorem celý národ. Až po dalších deseti letech spatřila světlo světa arcivévodkyně Marie Valérie, císařovnino "uherské dítě", jak ji matka ráda nazývala. Marie Valérie byla matčiným miláčkem, jí především věnovala všechnu lásku a pozornost. Žádné jiné z dětí také nikdy nebrala s sebou na cesty. Giselu rodiče provdali v šestnácti letech a její manželství nepatřilo k příliš šťastným. Autorka, známá historička Martha Schadová, založila svou publikaci nejen na literatuře, ale také na studiu dokumentů ze soukromých archivů císařské rodiny. Seznamuje čtenáře s poměry v císařské rodině a přináší řadu méně známých informací o sebevraždě korunního prince Rudolfa i atentátu na císařovnu. Cituje mnohé úryvky z rodinné korespondence a doprovází je četnými reprodukcemi obrazů a fotografií i některými básněmi z pera císařovny i Marie Valérie. Čtenáři se seznámí i s osudy vnoučat a pravnoučat císařského páru a z textu i připojeného rodokmenu poznají, jak se rodina ve dvacátém století rozrostla. Publikace doplněná řadou krásných snímků a dokumentů se věnuje dcerám císaře Františka Josefa a císařovny Alžběty a nezapomíná ani na jejich potomky až do dnešních dob.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Kaiserin Elisabeth und ihre Töchter , 2004


více info...

Přidat komentář

pegasek
20.02.2024 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá ve všech směrech

Booky84
21.02.2023 4 z 5

Celkem zajímavé čtení - tři dcery a tři různé přístupy k jejich výchově ze strany Alžběty, tak bych knihu shrnula. Oceňuji obrazy, dopisy, fotografie, básně a líbí se mi vyprávění nejen o dcerách Alžběty, ale i jejich dětech, vnoučatech atd. Rodokmeny na konci knihy jsou vhodné ke shrnutí a lepší orientaci v jednotlivých osobnostech.


Noisette73
09.01.2023 3 z 5

Zdařilé, přesto to dle mého názoru působí dosti bulvárně, jako zdroj zábavy jistě ano, ale pro účely dozvídání se kvalitních, historicky ověřených informací se moc nehodí.

Leonor
04.06.2017 5 z 5

Velice zdařilá publikace.

Chemiczka
15.05.2013 3 z 5

Další historická publikace o populární Sisi. Popis nejen jejího života v Bavorsku, pozdější svatba s Franzem Josefem a následující císařské povinnosti, plození dětí až po její deprese, útěky ode dvora a smrt ve Švýcarsku. Zajímavé byly především životopisné informace o jejích dcerách a jejich pozdějších životech (po svatbách, popř. po 1. světové válce).
Nejvíce mne zaujalo jak se Sisi s každým dalším mateřstvím měnila - od naivní milující maminky malé Žofie, přes despotickou matku, která se nezajímá o svou dcerku Giselu a její výchovu, až po matku, která svou milovanou Marii Valerii zahrnuje až opičí láskou.

maryzka
04.05.2012 2 z 5

Kdo se zajímá o život císařovny a jejich dcer tak byl opravdu zajímavý.