Madam Churchill

Madam Churchill https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510261/bmid_madam-churchill-y2e-510261.png 5 18 8

Za každým úspešným mužom, hľadaj ženu. Za Churchillom stála lady Clementine! Neuveriteľný román o žene, ktorá mala obrovský vplyv na jedného z najvýznamnejších ľudí sveta počas prvej a druhej svetovej vojny. Keď sa mladá Clementine Hozierová vydala za Winstona Churchilla, geniálneho politika s progresívnymi názormi, vedela, že jej muž je predurčený stať sa veľkým vodcom celého národa. Ich manželstvo zďaleka nebolo len tradičným spojením muža a ženy. Clementine stála Winstonovi po boku nielen v rodine, ale aj v politike. Stala sa jeho radcom aj strážcom a neraz mu dokonca zachránila život. Napriek tomu táto ambiciózna žena túžila po niečom viac, chcela vystúpiť z manželovho tieňa. Ako človek s vrodeným záujmom o politiku – najmä o ženské volebné právo a spoločenskú a humanitárnu problematiku – bola brzdená vtedajšími nariadeniami, ktoré ženám zakazovali zapájať sa do politickej sféry. Ona si však dokázala uplatniť nárok na svoj politický priestor. Našla si jedinečnú rolu za oponou a počas druhej svetovej vojny aj na očiach verejnosti a využila ju pre dobro britského ľudu. Nesklonila hlavu ani pred očakávaním okolia, ani pred nepriateľom. Nevydesili ju hrôzy vojny a v jej temnote našla vlastnú cestu.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Lady Clementine , 2020


více info...

Přidat komentář

soukroma
16.09.2023 5 z 5

Moc zajímavé a čtivé: ženský pohled z pera ženské autorky se nezapře, ale to nic neubírá na faktech, jelikož C. byla vskutku pravou Winstonovou rukou a velice zajímala o politiku a vůbec světové dění. Díky tomu se lze i příjemnou formou dozvědět o pozadí dvou válek a britské působení v nich.
A nejen to, od samého počátku jsme vrženi mezi anglické aristokraty a jejich způsob života začátkem 20. století (kniha začíná svatbou s Winstonem). Překvapivě Clementine i Winston měli stejně neuspořádané rodiny - otec se prakticky nevyskytoval (pokud byl vůbec znám) a matky zase byly až moc moderní nejen na svou dobu (spousta avantýr, C. matka vláčela děti z místa na místo, jak chtěla uniknout věřitelům a společenským konvencím a nalézt svobodu - pro sebe), takže tepla rodinného krbu a stříbrné lžičky v ústech si v dětství neužil ani jeden. Osamělé dětství bez podpory kupodivu v obou povzbudilo sebevědomí a roznítilo ctižádost a cílevědomost, proto oba dosáhli vysoko, Clementine do té doby výjimečného postavení na politické scéně aktivní účastí na volebních kampaních a osobní podpory zejména sociálních reforem a volebního práva žen. Na druhou stranu ale život jejich vlastní rodiny kopíroval dřívější nepříjemné zkušenosti, děti vychovávaly chůvy, přičemž se také stále nedostávalo peněz na potřebné desítky služebných duchů...

Pozn.: autorka mne zaujala už staršími dobrodružnými thrillery Zloděj map a Kukla motýla, které odhalují také zajímavé historické skutečnosti.

vierak
20.06.2023 4 z 5

Pekná kniha, miestami ma nebavila, ale ocenila som náhľad do svetových dejín očami manželky lídra nacistickej opozície. Často som Clementine nerozumela, sama by som opisované situácie riešila iným spôsobom, ale príbeh bol uveriteľný.


marketa7
07.12.2022 5 z 5

A zase jsem o kousek chytřejší (nebo spíš znalejší). Skvělé vyprávění o paní Churchillové a jejím soužití s W. Ch., vřele doporučuji.

EvaEma
08.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha, skvělá žena. Jen jsem se nedokázala ztotožnit z "ich" formou, když vím, že autorkou není přímo Clementine. Kdyby to byl její deník, nebo autentické zápisky...
Ale jinak velmi poučný příběh.

broskev28
04.09.2021

Těšila jsem se na zajímavou četbu ze zajímavé a nelehké doby.
A byla jsem docela zklamaná, protože se mi kniha především zpočátku četla tuze těžce. Nevím, jestli jsem se nepotkala s překladem, nebo jestli mi nesedl autorčin styl, ale já jsem se textem prodírala a bojovala jsem sama se sebou. Ani deník, ani ucelený příběh, prostě jen roztroušené kalendářní zápisy plné zajímavých informací - asi je chyba ve mně.
Manželka W.Ch. určitě byla velmi chytrá, empatická a na tehdejší dobu velmi emancipovaná žena a je výborné, že se o ní konečně vůbec dozvídáme; pro většinu z nás je slovutný politik pouze obtloustlým mužem bafajícím z doutníku (a se sklenicí whisky) a nejen já jsem o jeho paní a o rodině slyšela poprvé.
Ale současně jsou v knize momenty, které mi jdou "proti srsti". Ukazuje se, že i v případě (možná především v případě) války platilo ono známé rčení "bližší košile než kabát", a chrabrá Británie nehnula brvou, když Hitler zabíral jiné země. Potom mi poslední věta odstavce na s.355 (a nejen ta) připadá poněkud neadekvátní, a už vůbec mě nepřekvapoval liknavý postoj prezidenta USA.
Chybí mi další životní peripetie obou manželů, ale možná právě tady by bylo spíš na místě knihu pochválit, protože vás donutí hledat si historická fakta a dohledávat chybějící údaje. Mě třeba velice překvapilo, jakého věku se oba manželé dožili, navzdory svým zdravotním problémům či nezdravému způsobu života. A dalším překvapením byly rodinné poměry, z nichž oba vyšli - tehdejší britskou konzervativní šlechtu jsem si já naivka představovala poněkud jinak . . .
Takže ano, neváhejte a začtěte se do nevšední románové historie!
P.S. Poslední překvapení - tady na databázi kniha "nenaskočí" po pár písmenech z názvu, proč?

Evina.Cetba
07.03.2021 5 z 5

Hodně dobře napsaná kniha vypráví o životě Clementine, manželky Winstona Churchilla, a to od jejich svatby v roce 1908, až po vítězné ukončení druhé světové války v roce 1945. Měli spolu 5 dětí (4 dcery a jednoho syna), kterým se však kvůli nedostatku času nemohli plně věnovat, proto výchovu přenechali chůvám. Byli plně pohlceni politikou a společenskými povinnostmi. Oba měli šlechtický původ se specifickou výchovou (oba měli nejisté otce, jejich matky měli hodně partnerů a měli hodně mimomanželských styků, jejich matky se výchově svých potomků příliš nevěnovaly a tyto zkušenosti z dětství pak manžele spojovaly).
Clementine byla v mnohém obdivuhodná, stála věrně a obětavě po boku manžela, všechno mu podřizovala, byla mu pořád při ruce. Svou životní energii věnovala především podpoře, asistenci a opečovávání manžela, pomáhala mu hodně v jeho profesi. Věnovala se i charitě. Kniha se zabývá jak osobním životem Clementine, tak i politice, což jsem uvítala.
Od téhle biografie jsem se nemohla odtrhnout, je fakt výborně napsaná.

boxas
12.01.2021 5 z 5

Chvílemi se mi kniha zdála až moc zahlcená politickou situací Velké Británie v 1. polovině 20. století. Ve všech těch jménech, funkcích a vzájemných propojeních jsem se ztrácela.
Na druhou stranu musím uznat, že jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací o běžném životě v Churchillově domácnosti.
Souhlasím také s názorem autorky, že bez své "kočičky" Clementine by Winston Churchill nikdy nebyl tím, za koho ho svět považuje. Byla mu oporou, rádcem, zpovědníkem, nejbližší duší, kterou měl. Pro svého "mopslíka" byla ochotna obětovat mnohé. Snášela jeho výbuchy špatné nálady, frustrace, alkoholismus, deprese. Bohužel ho upřednostňovala i před jejich "koťátky", jak říkali svým dětem. Dobrými rodiči nebyli asi ani jeden, ani druhý.
Poměrně velká pozornost je v knize věnována setkání Clementine Churchillové s Eleanor Rooseveltovou, manželkou tehdejšího amerického prezidenta F. D. Roosevelta. Autorka zmiňuje, jak moc si byly obě ženy podobné. Obě věděly až moc dobře, co to znamená žít ve stínu mocného muže:
"...Pro mě netypicky se jí svěřím s vlastní realitou. 'Bývá těžké sloužit zároveň jako manželka muži, jako je Winston, a matka dětem, jež z tohoto manželství vzešly.' ... Eleanor na mě zůstane užasle hledět... 'Myslela jsem, že jsem jediná. Je požehnáním vědět, že v tom nejsem sama.' "
Ať to bylo s manželi Churchillovými jakkoliv, Velká Británie by v minulém století nebyla tak velká, kdyby této dvojice nebylo. A já si díky této knize uvědomila, že Winston Churchill měl i svůj zajímavý osobní život, o kterém jsem téměř nic nevěděla.
P. S. A ještě jedna zajímavost: na straně 44 knihy je kratičká zmínka o tom, že část své svatební cesty, konkrétně něco přes týden, strávili u Churchillova přítele barona Arnolda de Foresta na hradě Veveří nedaleko Brna. Tak moc se jim tu líbilo, že z původní jednodenní zastávky si tu užili hezké líbánky. Až někdy budete u Brněnské přehrady, vzpomeňte si na to... :-)

eva3992
19.12.2020 5 z 5

Tato kniha je románovým zpracováním života Lady Clementine – ženy Winstona Churchila. Sledujeme její život od roku 1908, kdy byla jejich svatba, až do roku 1945, do konce druhé světové války.
Clementine nebyla svému muži jen manželkou a matkou dětí, ale hlavně rádce a strážce v jeho politické kariéře i v jeho životě.

Dovětek v názvu: „Za každým úspěšným mužem stojí silná žena.“ je naprosto přesný a Lady Clementine zde dokazuje, že síla ženy je neskutečná.

Tuto knihu můžete číst, i když nevíte nic o Churchilových. Já sama jsem toho moc nevěděla, ale příběh je napsán tak, že zaujme každého i bez předchozích znalostí. Vše je tu krásně vysvětleno a dobře podáno.
Tím se dostávám k tomu, že je kniha neskutečně dobře napsaná. Četla se úplně sama, vše dobře plynulo. Nejsou zde žádné velké akce a napětí, ale je tu velice dobře popsán život takový, jaký je.

V knížce toho je spousta – láska, politika, rodinné vztahy, mateřství, psychické problémy a jako celek to funguje strašně dobře.
Lady Clementine nejen že byla podporou svému muži, ale sama se aktivně zasazovala o práva žen a během druhé světové války pracovala tam, kde bylo potřeba a na co již politici neměli sami čas. Šla si za svým, vždy diplomaticky a s rozumem.
Sice nebyla úplně matka roku, ale to, jak vysvětluje, proč to tak bylo, jen může pomoci matkám, které to cítí podobně a budou vědět, že tak se to dělo vždycky a nejsou v tom samy.

Kniha mě „donutila“ vyhledat si další informace a také fotografie ze života Lady Clementine a to se mi často nestává. Bylo to prostě úžasné čtení, které Vás pohltí.

Jedinou drobností, ale spíš mým problémem, na celé knize, bylo oslovování mezi manželi přezdívkami, které mi přišli až příliš dětinské do takovéto knihy, ale tak to prostě bylo :-)

Pokud máte jako já rádi knihy dle skutečných událostí a o skutečných osobnostech, tak rozhodně neváhejte a tuhle knihu prostě musíte mít. Také doporučuji všem, kteří se rádi více dozvědí o silných a úspěšných ženách, o kterých se až tak moc nemluví.