Kukla motýla

Kukla motýla https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71046/kukla-motyla-71046.jpg 4 37 13

Román s prvky thrilleru o mladé advokátce zastupující významnou aukční síň v kauze sporného vlastnictví jednoho vzácného obrazu holandského malíře ze 17. století se odehrává ve třech časových rovinách. Kukla motýla je autorčinou prvotinou, sama je aktivní právničkou a k jejímu napsání ji inspiroval článek v tisku o případech, ve kterých se rodiny obětí holocaustu snaží získat zpět umělecká díla odcizená nacisty během 2. světové války. Zároveň ji zajímala otázka, zda by dokázala odmítnout zastupovat mandanta z morálních důvodů a to i tehdy, že by jeho případ měl dokonale pevné zákonné podklady. O tom je první dějová linka románu ze současného New Yorku, v níž sledujeme ústřední hrdinku potýkající se s případem o skutečném původu obrazu Johannesse Mierevelda Kukla motýla. V druhé polovině se odvíjí osud jeho majitele Ericha Bauma, který se za války snažil zachránit svou sbírku obrazů, včetně právě Kukly motýla. Třetí část doplňuje celistvost mozaiky o cestě tohoto díla napříč staletími a je zasazena do doby života jeho autora, tedy do Holandska 17. století. H. Terrellové se podařilo v tomto románu beze zbytku využít dokonalou znalost právnického prostředí a zároveň prokázat nesporný literární talent a smysl pro fabulování napínavých a neprvoplánových příběhů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Chrysalis , 2006


více info...

Přidat komentář

Radimka
17.07.2023 3 z 5

Nakonec to nebyla taková s/trága. Mám ráda různý časový roviny a tady to tak bylo.

Han-nah
23.08.2020 4 z 5

Kniha se prolíná třemi dějovými linkami. Mladá právnička Mara v New Yorku zastupuje aukční síň proti Hildě Baumanové, jejíž rodině byl obraz za války odebrán a žádá navrácení. Seznamuje se s historií nádherného obrazu " Kukla motýla" a hledání pravdy ji vrací do doby holokaustu, kdy za 2.sv.války byly hlavně Židům odebírány veškeré cenné předměty a taky do období vzniku namalování obrazu do 17. století v Holandsku. Nejvíc se mi líbilo období 17. století, protože při popisu jeho malování jsem si ho představovala, jak vzniká. Každý důležitý detail byl zdůvodněn .
Kolika lidem asi nebylo umožněno, aby se se svým majetkem ještě setkali?


medlovice
15.05.2019 3 z 5

Dobrý, zajímavý ale hrozně rozvleklý příběh. Tři časové linky, Holandsko , sedmnácté století , období druhé světové války v Evropě a současný New York. Toto zamotala autorka do příběhu obrazu, příběhu, který vypadá dost reálně a pravdivě a obohatila ho o velmi podrobné popisy všech předmětů, barev , zvuků a pocitů. Navrch ještě nejistý vztah dávných přátel Mary a Michaela a celé se to vleče a vleče až ke konci je to jízda .Zjistila jsem, že jsem už od autorky četla knihu Zloděj map a měla z ní stejné pocity. Zajímavý příběh ale zbytečně rozvleklý.

kubakubikula
25.01.2019 3 z 5

Knížka se četla dobře, ale byla taková nemastná-neslaná... Myslím, že ji rychle zapomenu a znovu už ji číst nebudu, ale jako oddechovka je ideální

kuky921
10.03.2018 3 z 5

Z knihy jsem byla zklamaná, jelikož již před ní jsem si přečetla jinou knihu od stejné autorky - Zloděj map - a styl, tři dějové linié - vše stejné jako přes kopírák. Další knihu už číst nebudu, jelikož už nyní vím, jak to bude rámcově probíhat. Jen se změní předmět "hledání" a to je pro mě málo.

stopař
25.06.2017 4 z 5

Opravdu zajímavá kniha.....

ritta
12.01.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila, díky třem dějovým liniím to bylo zase něco trochu jiného.

rtesarova88
24.11.2014 5 z 5

Líbí se mi dějové linie současnosti a minulosti, kniha velmi dobře napsána. Četla jsem jedním dechem.

Guenevra
28.03.2013 4 z 5

Prolinajici se dejove linie chvalim, to je vec, ktera me bavi. Tema take. Rozhodne dobre k zamysleni. Nicmene si nejak nemuzu pomoci, ale kniha mi prisla tak nejak melka, nepropracovana, postavy ploche - cerne nebo bile, eventuelne se rychle menici z cernych na bile a naopak, dej naprosto predvidatelny. Knihu jsem precetla celkem bez nuceni sebe sama, ale podle me dane tema tvori mnohem vetsi prostor k propracovanosti, hlavne asi te psychologicke.

Leenah
06.03.2013 5 z 5

Spojení umění, práva a historických událostí se autorce opravdu povedlo a tři dějové linie se skvěle doplňují. Hodnotím pěti hvězdičkami a doufám, že Heather Terrell napíše něco dalšího.

Peter.Melon
24.09.2012 5 z 5

Výborný román z pera autorky Heather Terrell.Čtenář se zde seznámí s hrdinkou této knihy,která je zároven první autorčinou knihou.Kniha čtenáře vtáhne do minulosti a současnosti v městě New York,kde hlavní hrdinka také pracuje jako advokátka.

kelve
19.04.2012 4 z 5

Kniha má "vazbu" na období druhé světové války. Je v ní popis toho jak se zacházelo s majetkem Židů. Nutí Vás zamyslet se nad tím, kde jsou nejen obrazy, ale i další umění, které putovali za druhé světové války do Hitlerový rukou. Knihu doporučuji ke čtení.

soukroma
21.01.2012 5 z 5

Po shlédnutí jediného předchozího hodnocení této knihy se mi do čtení moc nechtělo, ale byla jsem tak příjemně překvapená, že hodnotím 100%. Velmi čtivé, dostatečně napínavé, zajímavě podané s jasně členěnými, prokládánými příběhy ze tří historických etap: Holandsko 17. století - pozadí vzniku obrazu, Evropa válečná - ukradení obrazu nacisty a New York současnosti - rozkrývání původu obrazu a právní záležitosti kolem související žaloby. Dobře napsané a propracované (zejména na prvotinu), nijak rozvláčné ani plytké, s informačním obsahem, nepřehnaně afektované, prostě fajn.