Líbáš jako Bůh

Líbáš jako Bůh https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21334/libas-jako-buh-21334.jpg 4 247 59

Líbáš jako Bůh série

1. díl >

Helena Altmanová je sympatická profesorka francouzštiny a literatury na gymnáziu. Patří k oblíbeným pedagogům, díky zdravému nadhledu si rozumí se studenty i kolegy ve sborovně. Skutečně nepředvídatelné okamžiky ji však čekají v osobním životě. Rozvětvená rodina k tomu poskytuje dostatek příležitostí. Soužití v jednom bytě s bývalým manželem, úspěšným spisovatelem Karlem, problémy ovdovělé sestry Kristýny, manželské karamboly syna Adama i pozdní lásky babičky Alžběty - to všechno Helenu zaměstnává natolik, že jí na vlastní život a vlastní city jaksi nezbývá čas. A přesto jednoho dne přijde to, co obvykle přichází, když už jsme na sny rezignovali. Helena se za dramatických okolností seznámí s lékařem záchranné služby Františkem. A úplně normálně a naplno se zamiluje! Začíná bouřlivý příběh plný vášně, rozchodů a návratů, v němž zamilované dvojici komplikují vztah jak partneři, tak další členové rodiny.... celý text

Přidat komentář

dancadragneel
08.01.2024 4 z 5

Ze začátku mě to nebavilo, ale asi tak v polovině jsem se přistihla, že toužím vědět jak to vlastně dopadne. Není to špatná kniha, ale samozřejmě klenot to taky není. Ale na odreagování dobrý.

Monike
01.01.2024 5 z 5

Film jsem neviděla, tak mě kniha o to vím zajímala. Za mě pecka ..díky CV.


eva3992
26.11.2023 2 z 5

Helena si žije vcelku spokojený život, konečně se rozvádí se svým nevěrným manželem, užívá si vnoučátek, ale pak se stane něco, co už nečekala. Zamiluje se. A to do lékaře Františka. Jediný problém je, že František je tak trochu ženatý. A obě rodiny budou jejich vztah komplikovat.

Po této knize jsem sáhla jen díky tomu, že jsem ji potkala v knihobudce a splňuje jedno téma čtenářské výzvy na Databázi knih (kniha, jejíž autor zemřel v roce 2022). Normálně bych po ní nesáhla a už chápu proč.

Za prvé, moc nemusím knihy psané jako komedie a když už humorné knihy, tak mám raději chytrý, nenucený humor. Za druhé mám raději, když nejdřív čtu knihu a teprve poté vidím film, tentokrát to bylo opačně. A za třetí, nemám ráda knihy, které jsou sepsané podle scénáře. Je to strašně znát.
Nedokáži ani odhadnout, jak by se mi kniha líbila, kdybych neviděla film, ale obávám se, že vůbec.

Dočetla jsem, naštěstí příběh nemá moc stránek, ale příště se raději pořádně rozmyslím, než se do něčeho takového zase jednou pustím

2,5*/5*

Carol1122
12.11.2023 4 z 5

Milá česká klasika:) Díky knížce jsem si konečně pustila i film, který v podstatě knížku kopíruje. Za mě spokojenost, je to skvělá česká komedie. Maruška Poledňáková byla skvělá osobnost a čest její památce!

Jája92
31.10.2023 5 z 5

Knihu jsem měla dlouhá léta ve své knihovně, ale stále jsem její čtení odkládala. Až letošní ČV mě přiměla knihu otevřít.
Dostalo se mi odpočinkového čtení v podobě vyprávění o naději, lásce a životních karambolech. Leckdy jsem se zasmála či zasnila u dialogů.
Film jsem sice neviděla, ale herecké obsazení je dobře známé, tudíž jsem si při čtení představovala postavy z filmu.
Celkově mě kniha mile překvapila.

whiolet
30.10.2023 4 z 5

V minulosti jsem viděla film,a celkem se mi i líbil, tudíž jsem ani neplánovala číst knížku, jenže je tu ta zpropadena čtenářská výzva, že? :D
Je to takové hořkosladké čtení,ale člověka to nenudí a příjemně si i odpočine.

Devorah
16.08.2023 3 z 5

K této knize jsem ze začátku přistupovala dost skepticky. Téma ok, ale tak nějak jsem si neuměla představit, jak se toho Poledňáková ujme. A po přečtení musím konstatovat, že to byly příjemně strávené chvilky.
Manželství, vyčpělý vztah, nevěra, rodinné problémy, a přesto jsou tyto negativní věci autorkou popisovány s humorem a jemnou ironií. Na druhou stranu mi pak s přibývajícím dějem vadila její, skoro až křečovitá snaha pobavit čtenáře samými hláškami, na které se smrskla celá kniha. Ano, pobavila jsem se například u této: Co miluju na týhle rodině, je ta rozmanitost. Každej den mě nasere někdo jinej. Nicméně ta neustále omílaná a až z paty tahaná další hláška: Na to ti sere bílej tesák!, tak ta mne už pekelně točila, jen se v knize zase objevila.
Podtrženo sečteno, na žádnou literární cenu dílo neaspirovalo, na splnění čtenářské výzvy příjemné počtení.

Dasa1313
07.08.2023 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře, oddechová, zábavná. Byla jsem k ní dost skeptická, ale nakonec mě mile překvapila.
Film jsem neviděla, tudíž byl pro mě celý příběh novinkou. A ano, je to příběh nereálný a napsaný s velkou nadsázkou, vztah hlavní čtveřice a i třeba jen majetkové vypořádání mezi Karlem a Helenou, vztah mezi Helenou a Františkem nebo jen povaha samotné Heleny.
Prostě oddechovka.

SSTknihy
31.07.2023 4 z 5

Výhodou knih Marie Poledňákové je to, že i když jde většinou o knižní zpracování filmové předlohy, vždycky je tam něco málo navíc. Jsou trochu méně komediální a o kousek víc vám poodhalí povahy a myšlenkové pochody jednotlivých postav. Ale zároveň si při čtení vybavujete konkrétní herce a scény, takže celkový dojem je barvitější. Tak je to i u téhle knihy. Vůbec nevadilo, že jsem věděla, co se stane. Čtení to bylo příjemné, zábavné a s radostí jsem si ten manželský čtyřúhelník vychutnala znovu.

Lele61
31.07.2023 4 z 5

Jako první jsem zhlédl dobře známý film a myslím si, že knížka je stejně dobrá jako on. Poledňáková představuje čtenáři poněkud komplikovaný osobní život sympatické Helenky a také mnohdy pořádně zamotané milostné příběhy členů její rodiny. To vše v humorné formě a s patřičným nadhledem. Pohodové čtení.

misa.novakova
14.07.2023 3 z 5

Oddychovka na léto dobré, ale znám i vtipnější knížky. Přečteno kvůli čtenářské výzvě.

haWranka
09.05.2023 1 z 5

Tak já asi četla něco jiného než všichni ostatní Tohle bylo bizarní. Nezasmála jsem se ani jednou, jen jsem nevěřícně četla a bylo mi trapně. Nedokázala jsem objevit ani jednu alespoň trochu sympatickou postavu. Všichni byli lháři, podvádějící svoje partnery nebo zlí intrikáni, nevěry jsou v knížce považované za něco naprosto normálního a v pořádku. Bylo mi z toho blbě. A aby toho nebylo málo, styl psaní byl nepřehledný, chaotický. Opravdu jsem tento skvost dočetla jen silou vůle a paní Poledňákovou už nikdy více.

Nymfadora.T.
08.05.2023 4 z 5

Kniha stejně dobrá jako film, scény z filmu jsem viděla před očima:-)) Příjemná oddechovka.

ArwenAragorn
07.05.2023 4 z 5

80%

Kristýna sekla s prádlem do umývadla a mámu i mě zpražila opovržlivým pohledem.
,,Víte, co miluju na týhle rodině?" nesla prádlo znovu do ždímačky a ironie z ní sršela, ,,tu rozmanitost. Každej den mě nasere někdo jinej!"
_________________________________________________________________________________________________________________
Moc pěkná oddechovka od Marie Poledňákové a navíc jsem se u ní hodně nasmála.
Doporučuji!

alnahu
28.03.2023 5 z 5

Knihy paní Poledňákové mám ráda a tato patří mezi mé oblíbené,druhý díl Líbáš jako ďábel se mi líbila o malinko méně.Knihy z učitelského prostředí čtu ráda ,ty co jsem četla jsou psány s vtipem a nadhledem a tato patří mezi ně .Příběh učitelky francouzštiny a literatury Helenky ,která svou práci miluje -ovšem doma jí to trochu skřípe-soužití s bývalým manželem v jednom bytě není jednoduché.Zcela se věnuje své rozvětvené rodině .až do doby než potká lékaře záchranky Františka a bezhlavě se zamiluje,ale ani ten není svobodný.Kniha se čte skvěle a ještě lepší podle mne bylo zfilmování. Hlášku Bohunky(manželky Františka): Na to ti s....bílej Tesák" ,jsem slyšela v nejedné rodině.Za mě odpočinkové milé počteníčko.

Evikkurcik
07.03.2023 5 z 5

Jako první jsem viděla film a věděla jsem že si to musím přečíst. Četla se dobře

Amneris
06.03.2023 4 z 5

Jako první jsem viděla stejnojmenný film, který se mi celkem líbil. Při čtení knihy se mi okamžitě vybavovaly scény z filmu i jednotliví herci. Oproti filmovému příběhu je kniha o něco delší a obsahuje i víc úvah hlavních hrdinek Heleny a Bohunky u jednotlivých událostí. Kniha je čtivá a rychle ubíhá. Mimo jiné obsahuje fotky z filmu. Ráda si přečtu i pokračování :-)

Aleh
18.01.2023 4 z 5

Mám ten příběh ráda. Učitelka Helenka Altmanová je mi moc sympatická. Nevyhledávám příběhy z učitelského prostředí, sama se ve školství dlouhou řadu let pohybuji. Je to komedie a příběh je psán s lehkostí, vtipem, nadhledem a taková je i oblíbená paní učitelka Helenka (a ten nadhled je ve škole velmi důležitý). Zvládá s přehledem vše, co jí život v soukromí i ve škole připraví. A že toho je opravdu hodně. Miluje svou rodinu, miluje svou práci a což teprve, když se zamiluje ona sama... Přečetla jsem knihu a viděla jsem i film. Kamila Magálová byla úžasná. Přesně tak jsem si postavu Heleny Altmanové představovala. Pro pobavení a odpočinek.

maryska09
17.01.2023 3 z 5

Knihy paní Poledňákové jsem milovala jako dítě, jako dospělou už mě tolik neoslovují, ale stále je v nich dost vtipu a lehkosti. Tato kniha trochu potěší, ale příliš nezaujme. Knihu je zřejmě myšlena jen jako doplnění filmu. Ten jsem neviděla a proto mi asi chyběli trochu barvitěji popsané osoby a vztahy mezi nimi.

kotatkoz
06.01.2023 4 z 5

Ke knize mám subjektivní citovou vazbu, takže dávám minimálně hvězdičku navíc :) Ale nic to nemění na tom, že paní Poledňáková tyto komedie prostě umí. Je v nich lehkost, vtip, prostě vše co člověk potřebuje když se chce odreagovat a jen tak si číst :)