Jáchymovští démoni

Jáchymovští démoni https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294879/bmid_jachymovsti-demoni-W3S-294879.jpg 4 361 69

Letopisy královské komory série

< 10. díl >

Mladý rytíř Jiří Adam z Dobronína se stane písařem Královské komory a jeho úkolem je dohlížet na pořádek v Údolí svatého Jáchyma, kde se podařilo nalézt stříbro. Do nové osady se stahují horníci z druhé strany hor a s nimi přicházejí lidé, kteří tu hledají obživu, někteří ovšem ne vždy čestnou. Krátce po příjezdu mladého Jiřího Adama dojde k vraždě šenkýře Margolda. Zdá se, že jde o banální zločin, jenže svědci hovoří o dvou démonech. Vyjde najevo, že obdobná vražda se stala před dvěma dny, kdy zemřel řeznický mistr. A aby toho nebylo málo, později dojde k další vraždě.... celý text

Přidat komentář

sloncekhk
10.01.2024 5 z 5

Další povedená historická detektivka, vždy si hledám na mapě a internetu místa kde se každá odehrává a tím pádem mám inspiraci k výletům

Atlantis
22.10.2023 2 z 5

Strana 50: Ten vrah je tak jasný, to nemohl nikdo jiný udělat.
Strana 100: Proboha, není tam žádná jiná postava!
Strana 150: Jediný zvrat, něco, prosím. Přece nemůžeme znát vraha od padesáté strany.
Strana 200: Nemůžete být takhle blbí, to přece nejde. Tam bude ještě nějaký twist.
Strana 250: Ty vole, ono to fakt bylo tak, jak to celou dobu vypadalo. Žádný zvrat, žádné odhalení, nic.

Máte rádi Columba? Kde vám hned na začátku řeknou, kdo je vrah? Já ho nenávidím, a tak jsem tady trpěl. Hlavní postavu chce pořád každá ojet, jeho charakter se mění co dvacet stran, ale hlavně ta strašná nuda! Tohle bylo slabé, dočteno jen kvůli výzvě.


martineknatasa
02.10.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila. V.Vondruška opět nezklamal. Sérii čtu od 1. dílu, takže jdu na další díl.

Atara16
08.08.2023 5 z 5

Čtivý díl se zajímavou zápletkou jako vždy.

Reat
08.08.2023 4 z 5

Tohle můžu. Jakmile se někde objeví krčma, rynk, trhy, nevěstky, rychta, dubové stoly, kostel, radnice a podobně, je to přesně pro mě. Rád se přenesu do starých časů, byť pouze virtuálně, žít bych tam asi nechtěl. Vondruška se samozřejmě díky výše zmíněnému stal mým oblíbeným autorem a ani tady nezklamal....příjemná oddychová detektivka, byť bych si možná představoval trošku košatější vyprávění než jen strohé a dost často jakoby zbytečně krátké věty. Ale rozhodně jsem se tady stejně jako u jiných jeho děl dobře bavil a to je to, oč tu jde. Plus musím pochválit (můj názor) i vizuální stránku knihy, respektive celé série. Tohle se mi prostě celkově moc líbí.

olívoil
27.04.2023 5 z 5

a zase se budu opakovat........kniha se mi líbila.....první případ mladičkého Jiřího Adama z Dobronína.......... zamotané, ale ve výsledku zcela jasné, jdu na další knihu z této série

Anasa
18.02.2023 3 z 5

U Vondrušky volím téměř výhradně audioknihy a převážně Oldřicha z Chlumu. Tentokrát jsem kvůli čtenářské výzvě sáhla po knize s Jiřím Adamem. Když jsem neposlouchala při vaření, víc jsem vnímala všechnu vatu. Jiří Adam se točil stále dokola, i když už se nejednalo o záhadu. Příběh ztrácel na svižnosti. Skoro bych řekla, že mohl být kratší, přidala bych hvězdičku.
Ženské postavy s počtem přečtených/poslechnutých knih ztrácejí na zajímavosti. Hlavně jsou chtivé a ochotné, moc jiného se o nich říci nedá, a pár výjimek jen potvrzuje pravidlo. A muži jsou všichni stejní :). Ať se totiž jedná o Jiřího Adama z Dobronína, Oldřicha z Chlumu nebo panoše Otu, nedají si vzít postřeh, že to ženě moc sluší!
Celkově průměr.

Ruxandra
09.12.2022 3 z 5

Sérii Jiřího Adama jsem si velmi oblíbila, ale s tímto dílem jsem bojovala hrozně dlouho. Nedařilo se mi udržet pozornost, kdo vlastně a proč, co a kde provedl... Snad to s dalším dílem bude zase lepší, nerada bych mou oblíbenou sérii opouštěla

Hobo
26.08.2022 5 z 5

Velmi dobře napsaná detektivka. Reálně popsané prostředí a uvažování lidí v 16. století.

ErikaKej
06.06.2022 5 z 5

Príbeh nás zavedie do minulosti, kde pan s Dobronína začínal ako mladý a neskúsený pisár a riešil prvý prípad. Mne sa tento výlet do minulosti páčil, hoci dej s rozbiehal pomaly. Po druhej vražde to ale nabralo super spád a ani som nechcela, aby sa kniha skončila. Letopisy počúvam zásadne v audio podobe-super oddych. Jediná moja výhrada by bola, že autor podľa mňa až prísliš často inklinuje k opisu ženských postáv vystupujúcich v knihách ako mravne ľahšie ženy, ktoré sa pri každej príležitosti snažia zviesť mužov.. Všimla som si to vo viacerých dieloch....

drakamena
22.11.2021 4 z 5

Možná trochu příliš dlouhé, ale jinak velmi dobrá detektivka. Navíc se mi líbil náhled do života úplně běžných lidí té doby, což bylo vskutku zajímavé.

Páájinka
10.07.2021 5 z 5

Moc povedená knížka. Když je vyšetřovatel mladý a nezkušený, je hned knížka veselejší. I starší Jiří Adam je fajn, ale tenhle ještě víc.

Feliska764
06.02.2021 4 z 5

Mladý, nezkušený Jiří Adam z Dobronína, vznikající Jáchymov a první případ budoucího slavného vyšetřovatele. Mladý Jiří Adam se svými pochybnostmi je skoro sympatičtější než jeho starší verze (i když tu mám taky moc ráda). Můj oblíbený příběh z Letopisů :-)

hana4834
28.01.2021 4 z 5

Dobrý příběh i hlavní postava super, knihu jsem přečetla za jeden den

Ava365
15.12.2020 5 z 5

Na téměř každou rozečtenou Vondruškovu knihu se těším celý den.

p.pavlina
17.08.2020 5 z 5

Pan Vondruška opět nezklamal. Čtení jsem si užila a knihu jsem prakticky zhltla.

Markushka
13.08.2020 4 z 5

Jednou za čas mě baví sáhnout po historické detektivce pana Vondrušky a je téměř neuvěřitelné, že nejsem nikdy zklamaná. V případě této knihy tomu není jinak. Příjemné odpočinkové čtení.

ujira
17.04.2020 4 z 5

Pan Vondruška má ohromnou zásobu nápadů na historické napínavé příběhy, nechci srovnávat, zda patří k těm vydařenějším, či nikoli. Možná mám raději jeho rozsáhlejší historické romány, které více do hloubky rozkrývají určitý úsek dějin a psychologii hlavních postav.

petrarka72
03.02.2020 3 z 5

Historická detektivka, která by mohla být o třetinu kratší - ale snaha o zachycení koloritu budoucího královského města ve vertikále (z podzemního dolu na šlikovský hrad) je sympatická, styl příjemně čtivý, příběh, i když se třemi vraždami autentickými a dvěma vzpomínanými, psychická zranění nezpůsobující a pátrání přehledné. Jo! A vyšetřovatel nekomplikovaný. Co všechno by neudělal pro holku že stohu...

zdenaR
01.02.2020 3 z 5

Příjemné počtení, obzvláště pokud člověk leží v posteli s virózou :-)))