Mrtvý posel

Mrtvý posel https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250902/bmid_mrtvy-posel-zx9-250902.jpg 4 345 70

Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu těžce zraněného muže. Umírající stihne ještě povědět, že se chystá jakési spiknutí, jenže umře dřív, než stačí povědět víc. Jiří Adam z Dobronína pochopí, že pro úspěch svého pátrání musí smrt onoho muže zatajit. Nejdříve však musí zjistit, kdo to je a proč se v posledních dnech objevoval u všeho důležitého, co se na Starém Městě pražském stalo. Pomalu začíná skládat střípky skoro neuvěřitelného zločinu. Jenže proti němu stojí mocní nepřátelé.... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
14.03.2024 5 z 5

Jde opět, alespoň pro mne, o další pěkný a čtivý příběh. Sice se jako vždy z minima podaří Jirkovi Ádovi na vše přijít. Jen ten konec byl trochu hrhr.

sloncekhk
23.12.2023 5 z 5

Lehká, čtivá historická detektivka


Anavi8912
18.12.2023 5 z 5

Super historická detektivka, jak je u pana Vondrušky zvykem.

olívoil
03.11.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila..........byla zajímavá......pan Vondruška mě opět nezklamal

Ayla767
07.09.2023 4 z 5

Dialogů Petra a Rozárky, notáře Ulricha z Jenišova a jeho nastávající Klárky bylo moc. Musela jsem je přeskakovat. Jinak docela zajímavé.

andy_nejedla
19.08.2023 4 z 5

Moje první kniha od autora, měla jsem z ní nejdřív strach, ale nakonec se mi líbila, každopádně konec mohl být rozpracovanější.

Atara16
05.08.2023 5 z 5

Pěkně plynoucí děj,kniha na jedno odpoledne,jen ten konec mě přišel useknutý.

Isew
11.04.2023 4 z 5

Tak tato kniha se povedla. Postav tam nebylo jak na Orloji, zápletka povedená a vyšetřující trojice sympatická. Velmi pohodová odpočinková četba.

kapr
22.02.2023 5 z 5

Vynikající. Tedy, opět vynikající. Dva večery. První večer jsem přečetl necelou čtvrtinu. Druhý večer, tedy dnes, jsem bohužel už dočetl. Díky panu autorovi, i jeho paní za hezké večery nad mnoha krásnými knížkami. Ano, na samotném začátku jsem zprvu váhal, zda jsem knížku již nečetl, ale to se ale stává u každého plodného autora. Myslím si, že postava královského písaře Jiřího Adama z Dobronína je velice užitečná už proto, že je velice tvárná, a je možné ji snadněji naplňovat stále novými odlišnými příběhy. Královský prokurátor Oldřich z Chlumu je naproti tomu v tomto směru mnohdy omezován právě svou vysokou funkcí. Možná by se vyplatilo po pečlivém zvážení a důkladné přípravě přivést na světlo boží novou ústřední postavu. V tomto směru by možná pan autor mohl vycházet ze své orientace na historické sklo. Ještě chci při této příležitosti panu autorovi moc poděkovat i za tu část jeho díla, kterou věnuje aktuálním problémům, a konečně bych rád připojil veliký dík i autorově manželce.
Závěrem. Jako detektivka, jako historická detektivka, výborné. Možná by se mnohý čtenář rád při této příležitosti ale dozvěděl něco i o prostředí města té doby, Prahy, kde se příběh odehrává. Vzhledem k tomu, že já sám vybírám v knihovně z regálu především podle tlouštky, a ty knihy, které je opravdu obtížné držet v ruce prostě nečtu, je to ode mne opravdu velké slovo. Přesto bych uvítal mírné rozšíření tak, aby kniha obsahovala mimo samotnou zápletku i to, že by se čtenář přenesl do prostředí středověkého města, jehož současný obraz velice dobře zná, neboť v něm prožil celý svůj život. V současném podání by bylo teoreticky možné knihu bez velkých úprav "přeložit" do kteréhokoliv z okolních jazyků, včetně převedení do hrubých reálií těchto států. Ano vynikající, přesto se domnívám, že by bylo dobré knihu, byť dodatečně dopsat, nic moc by se nezměnilo, zejména výsledek ne, přibylo by jenom pár stránek navíc, ale čtenář by získal určitě lepší pocit.

Arev122
17.11.2022 4 z 5

Příjemné a pohodové čtení zamotaného detektivního příběhu že starých dob.

ErikaKej
21.03.2022 4 z 5

Dej sa rozbehol zaujímavo a autor stupňoval napätie hoci páchateľ bol známy dosť skoro. Trošku som ale bola sklamaná z konca, lebo dej bol akoby useknutý. Chýbalo mi ukončenie príbehu. Knihu som si vypočula v audipodobe a Intepretácia pána Hyhlíka bola ako vždy výborná.

SSTknihy
25.02.2022 4 z 5

Za mě zatím asi jeden z nejlepších případů královského písaře a jeho pomocníků. Příběh je sice dost zamotaný a skoro to vypadá, že ani sami účastníci to klubko hádanek nerozluští, ale naštěstí mají při vyšetřování po ruce hned další dva pomocníky, svou trochou do mlýna přispěje i jeden toulavý pes a Jiří Adam zavede pro vyšetřování novou metodu. A chybět nebude ani svatba :-)

katka134
27.08.2021 4 z 5

(Audiokniha)
Klidná detektivka, příjemně se poslouchala. Ale konci, jakoby něco chybělo.

Páájinka
07.07.2021 4 z 5

Kniha je napsána velice čtivě. Postavy mám ráda. Příběh je docela pěkně vymyšlený.

zazvorka
29.06.2021 4 z 5

Příjemné čtení. Splnilo, co jsem očekávala - poklidnou detektivku z dávných časů. Potěšila mne i drobná vsuvka se psem, který přežil a přestal být bezdomovcem. Přesto po dočtení knihy zůstal pocit - a to je všechno? Citelně mi scházel alespoň stručný epilog. Potěšil by a umožnil lépe se s příběhem rozloučit - kupříkladu na chystané svatbě.

čef
06.05.2021 5 z 5

Známá trojka čelí pokusu o podvod, místy jde o život a pár nebožáků také zhebne, nemusíte se bát, že o napětí bude nouze. Převažuje však logické myšlení na základně důkladného pátrání a nějaká ta hubička také padne. Kniha je určena na poklidné čtení před spaním, ale domnívám se, že by to mohl být skvělý TV seriál.

ChrisBlack
23.03.2021 3 z 5

Tuto knihu jsem si přečetla na mamčino doporučení, jelikož se moc v čes. literatuře nepohybuji (nepočítám-li maturitní četbu). Tohle byla má první historická detektivka a můžu říct, že není vůbec špatná. Ze začátku jsem k tomu přistupovala s lehkou skepsí, jelikož jsem se obávala, že se bez psychodramatu budu nudit, ale nestalo se tak. Děj sice není po psychické stránce nijak náročný, ale vyvolá spoustu otázek, které se člověk snaží zodpovědět dřív, než se k odpovědím dočte.
I přesto, že mě osobně se zdála nenáročná, je tato kniha velmi dobře a poutavě napsána.
A i když je tato kniha detektivkou je velmi příjemným odpočinkovým čtením a čte se sama. Je poutavá a dá se přečíst za večer. Nespornou výhodou je, že i když je součástí knižní série, s předchozími díly na sebe nijak nenavazuje, tudíž není nutnost mít přečtené všechny předešlé knihy a nezáleží ani na pořadí jejich čtení.

baty
28.01.2021 5 z 5

Mám moc ráda vypravěčský styl pana Vondrušky, takže i z této knihy jsem nadšená.

Ava365
18.12.2020 4 z 5

Jako vždy solidní historická detektivka z Vondruškova pera.

Endy17
06.10.2020 4 z 5

Oblíbený autor, oblíbená série - nicméně příběh jakoby trochu ztrácel na kvalitě, alespoň oproti těm předcházejícím.