Lastočka

Lastočka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479092/bmid_lastocka-taG-479092.png 5 79 41

V roce 1932 se do rodiny českého komunistického funkcionáře Josefa, žijícího v ruském Novosibirsku, narodí malé děvčátko Ludmilka. Její idylické dětství, v přepychu a bezstarostnosti, se ze dne na den přehoupne do temna rudé zlovůle. Krátce poté, co Josef upadne v nemilost bolševických pohlavárů, prchá celá rodina do bezpečí Československa. Ale štěstí není zadarmo a pro každého... Druhá světová válka, nacismus a v neposlední řadě nástup komunismu k moci v roce 1948 opět zatlačí Josefovu rodinu až na samý okraj lidské existence. Josef je obviněn z vlastizrady a odsouzen k mnohaletému žaláři. Mezitím se Ludmila, daleko za branami věznice, snaží postavit na vlastní nohy, najít sebe sama a žít jak nejlépe dovede. Ovšem tlak politických událostí nepřímo ničí vše, co se snaží ze všech sil zachránit. Rodinu, vztahy v zaměstnání, a nakonec i manželství. Ve chvíli největšího osamění se z ničeho nic objeví. Zdánlivě prostý důvod, který ji přinutí změnit strnulý pohled na svět, pohlédnout svému životu do tváře a zamilovat si ho takový, jaký je... Životní příběh, sepsaný na základě skutečných událostí je vyprávěn paní Ludmilou, a najdeme v něm nejen autentické vzpomínky na významné historické milníky naší země, ale i na Rudolfa Slánského, Antonína Zápotockého, a nepřímo i Miladu Horákovou.... celý text

Přidat komentář

kopeceli
16.04.2024 5 z 5

Nesmírně silný příběh! Připomíná mi trochu perzekuce, které postihly naši rodinu. Vzpomínám na maminku a dědečka a jejich těžké osudy. Chvílemi jsem knihu odkládala, abych se nadechla.
Paní Závodná, dobře jste celý ten život napsala, děkuji...

Lenka276
15.04.2024 4 z 5

Kniha je rozdělená do několika částí. Pro mě byla nejzajímavější část o pobytu v Rusku. Jinak hezky napsáno, těžké téma 50. let.


Mojepočteníčko
01.04.2024

Lastočku od Jitky Závodné už mám na seznamu pěkně dlouho. A díky knižní štafetě si ke mně konečně našla cestu :)

Příběh vás provede osudem jedné, v podstatě úplně obyčejné rodiny napříč historií a historickými událostmi naší země. Seznámením rodičů vypravěčky počínaje a jí samotnou konče.

Moc jsem vám toho neprozradila, co? Já myslím, že bych vám děj jen zkratkovitě popsat nedokázala. Za sebe vypíchnu třeba období 2.světové války a nástup komunismu. Moje oblíbené obecně.

Jitka Závodná je báječnou vypravěčkou. Moc se mi líbily její popisy, ať už šlo o přírodu, různá prostředí, milostná vzplanutí, lidské pocity nebo třeba večer ve městě (slovní spojení "korálky lamp" se stalo mým nejoblíbenějším :) ).

Musím ale přiznat, že mi k srdci přirostla spíše druhá polovina knihy. Vypravěč byl jasně daný (dcera Ludmila), děj měl větší spád a dokázala jsem příběh prožít v rámci jednotlivých postav i jako celek.

První polovina se rovněž četla velmi dobře, ale měla jsem pocit, že mi něco chybí (dějovost?). Text působil spíše jako převyprávění dobových událostí a vypravěč pro mě nebyl jasně čitelný od začátku.

Bez váhání můžu rozhodně doporučit! Početla jsem si báječně :)!

KristynaKohleo
27.03.2024 5 z 5

Knihu mi autorka nabídla k zaslání. To by mi bylo líto, stahovat ji o výtisk, který si sama zaplatila, a tak jsem si knihu sehnala a přečetla.
Je to vyprávění o životě v minulém století, místy smutné, dokazující? Že s komunisty u nás nastalo peklo.

Vlasta71
03.03.2024 5 z 5

Knížka líčí osudy jedné rodiny v letech 1927- 1993. Těžký život v komunistickém režimu, druhé světové válce a nakonec sametová revoluce. Vypravěčka Ludmila popisuje život rodiny, kdy její otec byl odsouzen jako nepřítel státu na několik let do vězení. Jsou zde zmiňované osoby jako Antonín Zápotocký, Rudolf Slánský a Milada Horáková.

cornetka
24.01.2024 5 z 5

“Jak bláhová a naivní lidská mysl dokáže být. Uvěří svým přáním, vznešený touhám a nakonec i všem prázdným slibům

Je to kniha plná emocí a dost často těch špatných životních zkušeností a životních podmínek. Přesto jako rodina dokázali stát při sobě a to díky poutu, které je spojovalo. Je to skvělá kniha, která popisuje život obyčejných lidi takový, jaký byl. Ať chtěli nebo nechtěli, museli se všichni podvolit danému systému.

Byl to pro mě silný čtenářský zážitek - o to víc, že příběh byl sepsán na základě skutečných událostí. Autorka zvolila krátké odstavce a celkově je děj spíše popisný, moc přímé řeči v něm nenajdeme. Celkově ale působí kniha moc dobře a čtivě. Je fain seznámit se s historií a především skutečností tímto způsobem. A oceňuji, že si autorka vydala knihu sama. Jen je škoda, že se o knize nemluví a není víc vidět.

pakoshka
28.11.2023 3 z 5

Lastočku jsem dočetla zhruba před měsícem a půl, nenapsala jsem si k ní komentář a teď koukám jako blázen, co to mám za knihu v kolonce Přečteno... No co budu lhát, vůbec jsem si na ni nemohla vzpomenout, a to je sakra špatně. Přitom námět - životní události paní Ludmily, narozené ve 30. letech minulého století v Rusku, návrat do ČR, válka, komunisti, zrady, život, to celý je děsně zajímavý, ale bohužel nějaká zaživná forma tomu chybí. Za nic na světě nevydoluju z hlavy takovou poslední třetinu knihy.

zoew
21.11.2023 4 z 5

Vyprávění o velmi těžké době a statečnosti obyčejných lidí. První půlku, možná i 2/3 jsem hltala, zbytek se mi už trošku vlekl, proto strhávám jednu *. Ale i tak doporučuji, určitě stojí za přečtení.

anezur33
23.10.2023 5 z 5

Velice dobrá,ale smutná kniha.Přečteno jedním dechem.

LucieT
18.08.2023 5 z 5

Zprvu jsem si musela zvykat na styl psaní, ale pak už jsem nemohla knihu odložit a četla, dokud jsem ji nedočetla. Po jejím dočtení jsem pak seděla jako opařená a rekapitulovala si dobu a bolesti, kterými si Ludmila a její rodina musela projít. Obdiv všem lidem, kteří se neshrbili a i přes všechny ty těžkosti si zachovali naději v lepší časy. Autorce děkuji za doporučení, opravdu mě kniha velmi zasáhla a jsem ráda, že mě neminula.

Barča21
14.05.2023 5 z 5

Tato knížka mi byla doporučena samotnou autorkou, o které jsem dosud bohužel vůbec nevěděla. Knížka mě opravdu hluboce zasáhla. Už jenom proto, že i moje rodina byla tímto režimem zasažená. Před autorkou se hluboce skláním a děkuju jí za nádherně napsaný, i když smutný příběh. Bylo by jen dobře, kdyby se knížka dostala do širšího čtenářského okruhu a hlavně bych jí doporučila všem, kteří "zapomněli", jak se žilo za komunistů.

Kubikuli
20.04.2023 5 z 5

Nádherná knížka. Až si zase někdo z mých vrstevníků bude stěžovat, jak v hrozné době žijeme, přesně vím, co mu doporučím si přečíst. Velmi silný příběh, moc pěkně se četl. Už má v knihovně svoje pevné místo.

helenah
01.04.2023 5 z 5

Další z knih, které mapují minulé století, to Divné století jak zpíval Nohavica. Století plné ideologií, ismů, které přinášely naději...a utrpení a znovu naději...a utrpení....tak moc na jeden život Josefa, jeho milované Růženky, jejich holčiček....od té knížky nešlo se odtrhnout. Je psána tak prostým a čistým jazykem. Krátké odstavce mi vyhovovaly a kniha se krásně četla.
Děkuji za ní. Děkuji i za to, že v knize ožívají vedle hlavních postav i skuteční aktéři doby, v níž Josef a jeho rodina nejvíc trpěli - Zápotocký, Milada Horáková,Rudolf Slánský.... netušila jsem jakou hrůzu se svou ženou prožili dávno před tím, než se stal nepřítelem socialismu.
Není to kniha na čtení před spaním. Zvlášť když je člověk máma, manželka....a taky dcera Černého barona, nespolehlivého reakčního.... co to píšu? jen zbožného kluka který se znelíbil proto, že se začátkem 50. let scházel s pár kamarády a jedním farářem a u stolu se společně modlili. A mařili dozor státu nad církvemi. A bylo třeba je v dolech v Orlové a Ostravě tři a půl roku převychovávat. Díky Bohu i můj táta obstál a převýchova se nezdařila. I můj tatínek se jmenoval Josífek.
Díky za úžasnou knihu paní Jitko.

EvikU.
13.03.2023 5 z 5

Další rodinná sága, příběh odehrávající se ve 20 století. Příběh, který se Vám dostane hluboko do srdce. Při čtení jsem měla husinu. Neprožíváme ani z poloviny to, co prožívali naše babičky. U někoho i prababičky. Jen se oklepali z první světové války, už tu byl začátek komunismu, druhá světová válka a těžkosti s ní spojené. Když skončí po dlouhé době další válka, nastoupí naplno komunisté a lidé snad ani nevědí, co je horší.

Teror jako teror. Spoustu lidí sledují, svobodně nemůžou nic. Kdo se jim politicky znelíbí, zavřou ho klidně na 13 let, ani se nedivím, že už pak někteří lidé neměli naději v lepší zítřky. A přesto všechno byla spousta lidí, kteří se radovali z přítomného okamžiku a snažili se být šťastný v každé době. Někdo jako hlavní hrdinka Ludmila.

A co nedokázali komunisti, to dodělala nemoc rakovina, s kterou si v té době vůbec nevěděli rady. Bezmocnost, smutek, rozervané srdce na mě vykukovalo z knihy téměř z každé kapitoly. Velmi mě kniha zasáhla. Je dobře napsaná, jen moc smutná. Ale i hezké chvilky v knize byly, jen jich s ohledem na dobu bylo opravdu poskrovnu. Knihu moc doporučuji. Hlavně mladým lidem, abychom nezapomínali.

martina4399
04.02.2023 5 z 5

Neskutečně silná kniha, od které se nelze odtrhnout. Děkuji za silný zážitek a doporučuji dál...

Ivana11
28.01.2023 4 z 5

Moc pěkné, i když popisuje život v těžké době. Ale vadily mi chyby a hrubky v textu.

lilly1
14.01.2023 5 z 5

Kniha,kterou jsem musela číst,číst a neodložit,dokud jsem ji nepřečetla...Dokázala jsem se při čtení pousmát,nevěřícně kroutit hlavou,a i slza ukápla.Co vše se dá během jednoho života zažít,jak dokáže přesvědčení některých jedinců ovlivnit osudy mnohých z nás ( mám na mysli idealismus nacismu a komunismu).Kniha obsahuje autentické vzpomínky paní Ludmily,která se českým rodičům narodila v Novosibirsku.Ludmilčin tatínek Josífek coby "spolehlivý člen Strany" ,do které vstoupil dobrovolně pln očekávání ,byl do Ruska vyslán spolu s manželkou Růženkou a dcerou Jarmilkou,aby se zde naučil budovat "kýžený ráj na zemi"...Jaká je však realita a skutečný život v Sovětském svazu poznávají pozvolna.To už se ale dostávají do hledáčku těch,kteří pro Josífka byli vzorem.Útěk zpět do vlasti se jako jediná možnost se štěstím povede.Narodí se i třetí dcera Květuška.Co všechny v životě čeká dál,co vše musí vytrpět za údajnou vlastizradu- upadnutí v nemilost; nutný,žel nezdařený pokus Jarmily a Ludmily překročit hranice;uvěznění milovaného tatínka ... to vše a mnoho dalšího všechny čeká na základě politického smýšlení těch,co jsou právě u moci.Ludmilčin osud a osud jejich nejbližších je opravdu nevyzpytatelný.Když už se zdá,že by mohlo být všemu zlému konec,objeví se zas něco jiného...Při čtení Lastočky nejenže nahlížíme do života rodiny,která vždy stojí při sobě,ale díky ní jsme svědky politických událostí v naší zemi,které se staly.

Jana283
02.01.2023 5 z 5

Laštočka znamená Vlaštovka. Takto něžně nazývá maminka své tři dcerky. Rodina putuje s tatínkem Jozífkem do Ruska, kde se má od soudruhů učit jak budovat komunismus.
Přestože se jim nežije vůbec špatně, patří mezi ty vyvolené, netrvá tak dlouho, aby odhalili pravá krvavou tvář stalinismu. Rodině se podaří vrátit do Čech, ale kdo trochu zná dějiny, tuší, že další osudy nebudou jednoduché. Na této knize jsem velmi oceňovala soudružnost a lásku všech členů rodiny i morální hodnoty, kterými se za všech okolností řídila. To dává velkou naději i pro ty nejtěžší životní chvíle.

myšpa
26.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha, paní Jitka Závodná prostě umí krásně psát. Už se těším na její další román.

ErikaJ
14.09.2022 5 z 5

Příběh psaný v krátkých odstavcích, popisující život jedné rodiny, do které zasáhl komunismus a nacismus, politické procesy a bezpráví. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem letos přečetla a zároveň jedna z těch mála knih, na které budu ještě dlouho vzpomínat a jejichž děj mi zůstane dlouho v paměti. Takový nápor různorodých emocí jsem při čtení dlouho nepocítila. A což teprve ten konec!! Ten tedy byl!!!