Láska k vlasti

Láska k vlasti https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386598/bmid_laska-k-vlasti-V4K-386598.jpg 5 14 3

Novela svérázného japonského autora, vypravující o rituální sebevraždě císařského důstojníka, je doplněna obsáhlým faktickým i ideovým komentářem.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Délský potápěč
Originální název:

Júkoku / 憂國 , 1961


více info...

Přidat komentář

BeyondHorizon
11.04.2021 5 z 5

Velice přínosná kniha. Samotné Mišimovo dílo zabralo pouze několik stránek, ale jako takové, bez vysvětlení, bylo pro mě téměř nicneříkající. Děj byl v podstatě velice krátký a jednoduchý, celý text spoléhá na kontext doby, ve které se příběh odehrává, a stojí na metaforách typických pro tradiční japonskou kulturu. Člověk, který se v tomto neorientuje, by v tomto díle nenalezl větší hodnotu. Bez poznámek bych tudíž hodnotila samotné dílo 3* - pěkně napsané, avšak pro mě ničím významné.
Pravá cena dle mě leží v rozsáhlém poznámkovém aparátu, který tvoří většinu této knihy, a je skutečně nezbytný pro porozumění a náležité docenění tohoto Mišimova díla. Jde o studii nejen Lásky k vlasti, ale Mišimi jako osobnosti celkově, i doby, ve které žil. Je to nejblíž k biografii tohoto velice zajímavého autora, jaké se nám v české literatuře zatím dostalo. Ač je tento spisovatel velice kontroverzní, studie si zachovala objektivitu a Mišimu nekreslí ani ve špatném, ani v dobrém světle. Pouze se občas objevila kritika některých zdrojů, které se jednoznačně snažili Mišimu očernit a zavrhnout. Oceňuji, že studie se snaží objasnit Mišimovu perspektivu a pochopit jeho záměry, co ho k tomu vedlo, jak se toho snažil dosáhnout a jak se to projevilo v jeho dílech. Názor si pak každý může udělat sám.

Lesní_chodec
28.11.2018 5 z 5

Člověk by si po prvotním přečtení, takřka minimalistické "povídky" z pera japonského klasika Mišimi, ani neuvědomil toliko souvislostí a podnětů, které tento text váže na předmoderní císařské Japonsko. Karel Veliký, jak už je jeho dobrým standardem, svým perfekcionismem přidává vybroušený poznámkový aparát a řadu dalších textů, které čtenáří nabídnou více než slušný vled do fenoménu Mišima a cisařského Japonska.


Kniho.mol.ka
16.09.2018 5 z 5

Samotný text Lásky k vlasti je vynikající, ale oceňuji především již tradičně precizně odvedenou práci K. Velikého na zbytku knihy (poznámkový aparát a další texty).
Vidět krátký snímek Yûkoku je nezbytnost!