Kuřata v hadí kleci

Kuřata v hadí kleci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439392/bmid_kurata-v-hadi-kleci-RBB-439392.jpg 4 7 3

Sbírka Kuřata v hadí kleci představuje rozsáhlý výběr povídek z filipínské literatury, u nás prakticky neznámé. Náměty povídek sahají od sociálních rozdílů přes válečná traumata až po nástrahy vztahu rodičů a dětí, milostné otazníky a ozvěny starých pověr a mýtů v moderním světě. Ve výběru pak figurují klasikové moderní filipínské literatury i autoři a autorky nejmladší generace. Většina povídek vychází v českém překladu úplně poprvé.... celý text

Přidat komentář

alkuluku_blog
07.02.2024 4 z 5

Velmi zajímavý vhled do filipínské kultury. Povídky jsou rozmanité, ale vůbec to není na škodu. Také jsem ocenila obsáhlé informace o filipínské literatuře.

zuzana4291
26.09.2020 3 z 5

Kniha je různorodá jako jednotlivé povídky. Některé čtenáře velmi pohltí, ale pak se najdou některé, které se čtou velmi těžce. Celkově jsem měla s knihou problém ji dočíst.


Metcheque
25.06.2020 5 z 5

Kdo z vás někdy četl román či povídku od filipínského autora či autorky? No, les zvednutých rukou to nebude, ani hájek. Na českém knižním trhu totiž doposud nic uceleného nevyšlo. Argo si však řeklo, že když už, tak pořádně a ve spolupráci s filipínským velvyslanectvím připravilo velmi obsáhlou sbírku Kuřata v hadí kleci zevrubně mapující současnou filipínskou prozaickou scénu.

Výběr jednotlivých povídek není náhodný. Autoři se snažili o co nejdůkladnější průřez jak žánry, tak autory. Vedle realistického minimalismu se tak lze setkat i s fantasy či LGBT tématikou, u autorů je zařazena mladší i starší generace, v souboru jsou autoři žijící na Filipínách i autoři exiloví, speciální kategorii pak tvoří místní čínská menšina, jejíž poetika je určitým způsobem specifická.

Kulturní odlišnost zde vůbec není na škodu, právě naopak - čtenář si mnohdy uvědomí, jak moc je česká a filipínská literatura podobná. Ostatně tak, jako jsou si podobní ve svých osudech lidé.