Křižník Artemis

Křižník Artemis https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60925/kriznik-artemis-60925.jpg 4 24 10

Kniha známého anglického spisovatele strhujícím způsobem popisuje život na britském lehkém křižníku ve středomoří. Líčí průnik zásobovacího konvoje na Maltu počátkem roku 1942, který vyvrcholil bitvou u Syrty, kde skupina britských lehkých křižníků a torpedoborců převahou taktického umění odrazila útok zdrcující přesily italských bitevních lodí a těžkých křižníků. Kniha velmi zasvěceným způsobem popisuje způsob velení a řízení, vysokou profesionalitu a skvělou taktiku britského námořnictva. Uvádí i strategické a historické souvislosti této operace. Doporučená literatura pro velitele i pro manažery... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , ELK - Evropský literární klub
Originální název:

The Ship , 1945


více info...

Přidat komentář

StarPopcorn
25.04.2020 2 z 5

Na mě až moc popisů a málo akce. Docela mě nebavilo přečíst 2 strany a dozvědět se jenom, že udělali pochůzku v podpalubí…

EvženČihák
12.04.2020 5 z 5

Dokonalý způsob popisu správného válčení na moři.


mi-380
26.03.2020 3 z 5

Zajímavě napsaný válečný román, podle osnovy:
1. Úvod
2. Plujeme na Maltu a představujeme členy posádky
3. Plujeme na Maltu a představujeme členy posádky
4. Plujeme na Maltu a představujeme členy posádky
5. Námořní bitva a představování členů posádky
6. Závěr
Během plavby na Maltu nás autor seznamuje s životopisy členů posádky a jejich myšlenkovými pochody, to je hlavní výplň, cca 80%. Nezbývá moc dalšího prostoru, ale pokud se najde, pak dostáváme lekce z taktiky, technického vybavení lodi, vlastností střeliva, britské statečnosti a samozřejmě vlastenectví. Poblíž stále krouží italská flotila, má převahu, osudové střetnutí je nevyhnutelné. Dramatická zápletka minimální, kniha je určena přednostně zájemcům o život na bitevních lodích a dokumentuje akci, která pomohla těžce bombardovanému ostrovu (tenkrát v roce 1942 šlo o britskou kolonii) přežít drsné válečné sousedství s fašistickou Itálií.
65 % (18 hodnotících s průměrem 81 %).

Tazz1
26.06.2018 4 z 5

Poutavě napsáno.

Pawlisman
15.12.2017 3 z 5

Tak jako? O válce a lodích minimum. Omáčka s plochým a archetypálním vyobrazením postav. Trochu mi připadá jako Hailey, ale v takovém nemastném nedobroušeném vydání. Je vidět, že C.S. Forester není spisovatel obdařen bohem a je to spíše trochu vydřené.

JiříŠkorpík
29.04.2017 5 z 5

Skvělý popis života na válečné lodi uprostřed bitvy.

Jodgo
24.06.2016 4 z 5

Dej knihy trva kratsie, nez doba za ktoru som ju precital (a to som ju dal na jeden zatah). Relativne kratky namorny stret je opisany do najmensich podrobnosti, co je na jednej strane zaujimave citanie, avsak kniha tak nema priamu dejovu liniu ani hlavneho hrdinu. To sa potom jeden zacne v tom mnozstve muzov, hodnosti a palub stracat.

woodward
19.08.2015 5 z 5

C. S. Forester se od Hornblowera a Africké královny posunul až doprostřed druhé světové války, a opět to nemá chybu. Je tam všechno - nejenom každodenní rutina na křižníku Jeho Veličenstva či popisy bojových činností, ale i charakteristická nevůle italských velitelů riskovat své vzácné válečné lodě ve střetu s britským loďstvem, i sílící popudlivost jejich německých spojenců, kterým nedostatek bojovnosti italských námořníků (a nejen námořníků) leze krkem. Potíž je v tom, že Italové, či jejich předkové, své velké války vybojovali už v dobách, kdy jejich germánští (a vůbec středoevropští)vrstevníci běhali po lese s holým zadkem pod medvědí kůží. A od té doby se v Římě a na celém Apeninském poloostrově vystřídalo tolik vládců, dobrých i špatných, místního i cizího původu, jakož i válečníků udatných a zbabělých, že dneska si jen málokdo dovede představit situaci, která by Taliány přiměla povstat od kafíčka či campari a jít někam běhat, střílet a vůbec podnikat věci nerozumné, nebezpečné a navýsost nepohodlné. Kdoví, třeba takhle jednou zmoudří i zbytek světa. Forester tomu neporozuměl, ale nezapomněl se o tom zmínit.

kalache
01.01.2015 5 z 5

Forester je nejlepší!!!!!!

kosmi
16.04.2014 4 z 5

člověk se toho dost dozví jak to na lodi fungovalo, o výcviku posádek, schopnostech velitelů, námořní taktice atak. místy je to nastavované zbytečnostmi kolem soukromí členů posádky ale to se dá přeskočit. rozhodně doporučuji.
teď mě to navnadilo, tak se vrhnu na Hubáčka :-)