Hejnické pastorále

Hejnické pastorále https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458586/bmid_hejnicke-pastorale-Gs3-458586.jpg 4 241 58

Křišťálový klíč série

< 4. díl

V závěrečném dílu tetralogie se vrací Falknovská huť částečně zpět do vlastnictví rodu Heřmanů, ačkoli je to v časech, kdy se severočeskému sklářství už nevede zdaleka tak dobře jako dříve. Jednotliví členové rodu pokračují v tom, co započali, a jak už to tak bývá, ne všem se daří. Matyáš zůstává u svého jarmarečního obchodování, zato plátenictví se daří výtečně. Z toho profituje Vilemína, která získává vliv na kamenickém panství díky svému synovi, jehož utajeným otcem je hrabě Kinský. Stejně tak úspěšnou podnikatelkou je Pavlína, která zbohatne na vojenských dodávkách hlavní pušek, neboť smrtí císaře Karla VI. začnou vleklé války o rakouské dědictví. To je ožehavá záležitost pro nejstaršího muže rodu Johanna, který se musí jako panský úředník rozhodovat mezi vrchností a svou rodinou...... celý text

Přidat komentář

princesse
15.04.2024 4 z 5

Hezké zakončení sklářské ságy, příjemné počtení, vůbec nevadilo, že knihy jsou tak objemné, naopak. Spokojenost. Nějaké maličkosti mi na celkové maximální spokojenosti vadí, ale celkově doporučuji pro příznivce autora. Zcela jistě opět povedené dílo.

mila2411
30.10.2023 5 z 5

Shrnu všechny čtyři knihy: pan Vondruška tyhle rozsáhlé eposy prostě umí. Spousty postav, míst, dějů... a vše to pořád výborně funguje! Asi žádný jiný spisovatel mě nikdy "nepřinutí" načíst tak ohromné množství textu :-) Díky za skleněné dobrodružství, bylo to moc a moc fajn!


milena9798
13.08.2023 5 z 5

....doporučuji a od této chvíle se úplně jinak dívám na sklo, které každý den používám

ondras666
21.04.2023 5 z 5

Krásné dovršení kroniky rodu Heřmanů. Netřeba víc komentovat.

Evaho73
18.04.2023 5 z 5

Čítanie poslednej časti tejto veľkolepej série som zámerne odkladala a predlžovala, lebo som pociťovala smútok, že sa už musím rozlúčiť s obľúbenými členmi dynastie Heřmanovcov.
Neviem vyjadriť slovami, aké to bolo skvelé čítanie... Nenašla som tu žiadne hluché miesta, ktoré by stagnovali jednotlivé dejové línie. Oceňujem autorovú znalosť histórie, ktorú dokázal úspešne prepojiť s príbehom rodu Heřmanů, nabitého faktami zo sveta sklárských, či súkenníckych podnikateľov a obchodníkov okoreneného aj ich vzájemnou rivalitou.

Iki1
20.01.2023 4 z 5

Čtení celé série jsem si užil. Byl jsem docela zvědavý, jak se dají osudy rodiny Heřmanů dále proplést. Myslím, že se to autorovi dost povedlo, byl jsem příjemně překvapen. Cením si historicky poměrně přesně vylíčené situace v českých zemích, charakteru tehdejších obyvatel. Však se hodně podobají těm dnešním. Sem tam mi čtenářský požitek trošku kazily předimenzované milostné scény, i když jejich akcentaci v knize chápu. Celkově se jedná o hodně dobrou knihu, jejíž čtením můžeme získat i nějaké poučení pro současnost.

Tučňák492
10.01.2023 5 z 5

Tak už mám přečtenou celou sérii historické ságy rodu Heřmanů, moc povedené, opravdu hezky se to četlo, dokázala jsem se ponořit do děje a užívat si to, až mě mrzí, že to skončilo, klidně bych v tom pokračovala, pane Vondruška děkuji a přeji hodně úspěchů, ať se Vám daří

Blíženec
17.12.2022

Tak sága rodu Heřmanů se uzavírá. Líbilo se mně jak pan spisovatel zajímavě proplétá osudy obyčejných lidí s historickými událostmi.

Tučňák492
29.11.2022 5 z 5

Tak už držím 4 díl v ruce a jsem zvědavá jak to celé dopadne, co jsem koukala, tak by to mělo být za vlády Marie Terezie, hlavně jak to s rodinou Hermanovcu dopadne, moc se těším a doufám, že to dopadne dobře, až mě mrzí, že to je poslední dil

Benny215
06.10.2022 5 z 5

Až je člověku líto, že to skončilo

Hade
25.09.2022 5 z 5

Snad nejlepší historická sága, kterou jsem četl.

Gibis
06.09.2022 5 z 5

Skvělá historická série o sklářském rodu Heřmanů, při poslechu audioknih jsem se nenudila ani na chvíli. Její hrdinové mi tak přirostli k srdci, že se mi s nimi ani nechtělo loučit a poslouchala bych dál a dál a určitě by bylo stále co vyprávět. Ale kronikářka Vilemína kroniku tímto dílem ukončila, jistě proto, abychom se pustili do nějaké nové ságy :)

PavelSáblík
04.08.2022 5 z 5

Jedním dechem,jedním slovem-nádhera.Děkuji pane Vondruško.Jen mne mrzí,že příběh nepokračuje reáliemi v horách Jizerských,v Kristiánově,kde skláři z Hajdy-Nového Boru,nakonec skončili.Ale kdo ví...

Liilith
02.08.2022 4 z 5

Moc hezký příběh, který jsem si užila od začátku až do konce.

Isew
01.08.2022 4 z 5

Pěkná tetralogie. Všechny díly si udržely velmi dobrou úroveň a nenudily. Tím, že jsem je dala všechny velmi rychle za sebou, tak mi došlo, proč Vondruška píše pouze historické romány. Velmi podstatnou část u něj představují podrobné popisy milostných scén. Dřív, před vynálezem televize a internetu, to se to smilnilo. Dovedete si představit, že by někoho bavilo číst: Zálibně se podíval jejím směrem. Natáhl se k ní tak blízko, až cítila jeho vodu po holení. Srdce ji tlouklo tak, že to muselo být slyšet až u sousedů. Už za chvíli to bude. Už ho má, už ho drží. Dálkový ovladač. Jemně ho polaskal. Oba se na sebe s láskou podívali. Ne však na dlouho. Konečně se rozsvítila obrazovka. Objevil se velký nápis Ulice. Oba v tu chvíli byli velmi šťastní.
A protože Vondruškovy knihy jsou plné podrobných popisů milostných scén, je jasné, že se bude stále držet v historii.

david9690
01.08.2022 3 z 5

Asi už jsem se toho příběhu nějak nasytil nebo co, ale 4 díl mě už moc nechytil a chvílemi jsem se k četbě musel nutit. Už mi to přišlo jako neustále opakování stejného motivu a navrhového vzoru, kde se jen vyměnily jména a drobatko upravily souvislosti. Za mě teda nejslabší díl ze série a kdyby byl ještě jeden tak ten už ani číst nechci. Dočetl jsem to kvůli výzvě (kniha od autora staršího o 22 let) ale jinak bych to asi opustil a přestože mám pana Vondrušku jako celkem oblíbeného autora tohle mi už přišlo jako vykrádání sama sebe za účelem zisku.

Ivetaa
09.06.2022 5 z 5

Ságu jsem přečetla celou v rekordně krátkém čase. Je to jednoznačně nejlepší dílo, které se mi v poslední době dostalo do rukou. Rodina Heřmanů a blízkých mi bude chybět.

Pdede
08.05.2022 5 z 5

I čtvrtý dil byl zkratka skvělý, je škoda, že sága rodiny Heřmanů tímto končî

harena
01.05.2022 5 z 5

Posledním dílem skončilo pohodové a historicky zajímavé čtení o životě v Čechách zhruba od 1735 - 1743. Rodina Heřmanů se rozrůstá, postupně si předávají psaní kroniky a rozhodnutím "kronikáře" je tento čtvrtý díl dílem posledním. Války pokračují a důsledky se dotýkají i Heřmanovic rodiny a je na každém, jak se s tím popere. Křišťálový klíč je poutavé a skvělé čtení, plné lásky a pochopení pro lidi a znovu potvrzuje, jaký je Vondruška skvělý znalec historie a výborný vypravěč. Diky tomu patří tetralogie k nejhezčím ságám, které jsem četla. Škoda, že je konec.

Warden
22.04.2022 4 z 5

Tak dočtena celá sága. Je to takové lehké čtení. Trochu bulvár, trochu červená knihovna, trochu telenovela....
Nicméně je to velice zábavné a čte se to opravdu výborně. Měl jsem problém jednotlivé díly odložit, dokud jsem je nedočetl do konce.
Konec trochu zamrzel, s chutí bych četl dál, ale myslím, že to autor slovy Vilemíny řekl jasně.
Každopádně, pokud by se někdy v budoucnu objevil další díl, rád po něm sáhnu a s chutí budu sledovat další osudy rodu Heřmanů.
Místy sice trochu nuda a hluchá místa, ale u tak rozsáhlého díla je to vcelku pochopitelné.
Já byl spokojen. Příjemný zážitek a hodnocení celé ságy 4*