Kouzlo útěku

Kouzlo útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25087/bmid_kouzlo-uteku-BvI-25087.jpg 4 28 4

Jen těžko nalezneme výstižnější stručné shrnutí výboru z nejlepších povídkové tvorby dnes již světoznámého amerického spisovatele, žurnalisty a ekologa Franka Herberta (1920 – 1986). Proslulým se stal díky své vesmírné epopeji z daleké budoucnosti lidstva zahájené románem Duna, avšak o čtenářskou úspěšnost jeho tvorby se minimálně stejnou měrou zasloužily autorovy kratší literární útvary, povídky. Povídková sbírka Kouzlo útěku obsahuje pravděpodobně to nejlepší, co se Herbertovi podařilo v této žánrové oblasti během celého života stvořit a ve svém úžasném záběru nás uvádí do světů, v nichž však je konec konců úhelným kamenem i absolutním měřítkem člověk a jeho vztah k životu kolem něj. Frank Herbert je dnes díky své skutečně dokonalé fikci a literárním postupům řazen mezi klasiky science fiction. Kniha vyšla v různých vydáních, v jednom z nich obsahovala devět povídek. Jedná se o překlad z vydání z roku 1988.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Winston Smith , Virgo
Originální název:

The Worlds of Frank Herbert , 1970


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
07.01.2022 5 z 5

Viním čtecí krizi, která se mi vrací v cyklech, kdy do mě špatně lezou knihy s více stránkama. To je důvod, proč jsem se pustila do povídkové sbírky autora.

A bylo to vlastně strašně dobrý. Různorodá témata, takže si každý vybere něco. Jenže mě bavilo vlastně všechno. Až na jeden kousek.

No, ohledně povídek nějaké ty kecičky u povídek  :O tady si srdíčko vylejvat nebudu. A že mi u některých kousků přišlo, že se tak skutečně stalo!  :)

hanak_v_exilu
30.09.2021 5 z 5

Velebený talent Franka Herberta na koncipování exotických společností se tady projevil naplno, přesto se přiznám, že mě víc potěšily civilnější kusy. Sbírka je nevyrovnaná, jak už to bývá. Ovšem ne do kvality, ale co do zaměření. Kombinuje příběhy z velice komplikovných realit s těmi ze světů téměř současných. Povídky Zasedání výboru a Neobyčejný starý dům působí jako něco od Roberta Heinleina. Velký zpěv - volání rodu naopak jako kdyby ji napsal Brian Aldiss.


Disease
23.12.2020 3 z 5

Vcelku průměrné povídky.

lord-artoo
03.02.2013 3 z 5

Frankovy povídky jsou paradoxně stravitelnější než některé z jeho románů. Přestože i zde se objevují světy, které musíte prostě přijmout za své a moc nad nimi nepřemýšlet, je četba pro svou vypointovanost na krátkém úseku snazší. Témata zůstávají typicky Herbertovská - genetická paměť, lidské experimenty s nedozírnými následky či střety dvou civilizací. Styl i zábavnost připomíná povídky P. K. Dicka.