Kongo

Kongo https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32296/kongo-32296.jpg 4 225 35

Kongo – tato část Afriky nebyla nikdy důkladně prozkoumána, obchodní cesty zde zanikly už před několika tisíciletími. V osmdesátých letech dvacátého století zde byly nalezeny diamanty. Výpravu, která se za nimi vydala, čekalo v džungli velké překvapení…

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Congo , 1980


více info...

Přidat komentář

p.stranska
21.04.2024 3 z 5

Jako spoustě jiných tady i mně vadily ty technické pasáže. Kdyby místo nich byl rozvinutější samotný příběh, bez rozmýšlení bych dala plný počet hvězdiček, protože příběhy Crichton opravdu umí.

rafan65
17.03.2024 3 z 5

Asi jsem čekal něco jiného, nemohl jsem se začíst. Dobrodružné příběhy mám rád ale příběh musí mít spád. To ovšem není případ této knihy, je to velká škoda námět je dobrý ale bohužel výsledek je hodně slabý.


yossarianxxii
18.01.2023 4 z 5

Další dobrodružný román z pera osvědčeného autora. Jeho knihy mě vždy baví, některé více, jiné méně.
Kongo se mi četlo velmi dobře. Příběh je obohacen o technické specifikace a výklad historie, což, jak čtu v některých recenzích, někomu vadilo.
Mně to příběh nijak nenarušovalo a naopak jsem se rád něco nového dozvěděl.
S filmovou verzí se kniha nedá srovnat.

Adapa
03.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Za posledních asi třicet let jsem tuto knížku četl asi třikrát a jednou jsem ji viděl zfilmovanou. Je to jeden z kratších a slabších Crichtonových románů. Děj by se dal zhustit na pár stránek, ale tím, že jsou tam dlouhé vědecké popisy, tak je to nataženo na cca 350 stran.
Přišlo mi, že potenciál tématu je nevyužitý. Tajemnému ztracenému městu Zinj se Crichton mohl věnovat více.
Závěr je takové výrazné klišé, které se používá v podobných románech už od 19. století. Vybuchne sopka, zničí město i veškeré důkazy, které s sebou expedice má.

madem
14.06.2022 5 z 5

Nechápu některé komentáře. Mě knížka naprosto pohltila. Bála jsem, čekal, co bude v legendárním městě. A konec byl taky skvělý.

denib
14.04.2022 3 z 5

V prologu Crichton popíše dost zajímavou záhadu. To mě navnadilo a pustila jsem se do čtení s vervou. Bohužel ale pak trvá dvě třetiny knihy, než se k záhadě opět dostane. Ten poměr zajímavějších a méně zajímavých částí knihy není zrovna příznivý. Navíc je zde na můj vkus zbytečně moc technických detailů. Ale úplně špatná kniha to zase není.

danny_21
25.01.2022 3 z 5

Kongo je další z Crichtonových románů, kde se střetává moderní technologie s hrubou, primitivní silou zvířete - v tomto případě "nového" druhu goril. Geologická výprava se záměřem odhalit diamantové ložisko ve ztraceném měste Zinj v Kongu, obohacena o antropologa s učenlivou, znakující gorilkou Amy a vybavenou roztomilými technickými udělátkami, u nichž se někdy pozastavíte s úsměvem nad třeba vypočítáváním úspěchu expedice počítačem, nad tehdejšími předpovědmi vědců ohledně propojení počítačových sítí, ale holt román je už dneska přes 30 let stár :-) Nicméně tentokrát mě tradiční Michaelův mix neoslovil, stejně jako pozdější stejnojmenný film, dávám lepší průměr, největší autorovy pecky byly ještě na houbách - 65 %

martin_aston
16.07.2021 5 z 5

Kniha ubieha vo veľmi svižnom tempe. Pútavý dej, dobré opisy daždového pralesa, trošku tej imaginácie, dosť sci-fi, a tiež riadna kopa zaujímavostí (kanibalizmus, úspešné transplantácie opičích orgánov ľuďom - pred 60 rokmi!, a pod.). Technologické sci-fi je dnes asi trošku úsmevné (napr. výpočty trasy a pravdepodobnosť úspechu akcie v dažďovom pralese počítačom, v 70. rokoch...), v čase napísania knihy to ale muselo znieť high-tech :).
Summa summarum, veľmi dobré dobrodružné čítanie, doplnené kopou zaujímavých faktov.

DomYell
30.05.2021 4 z 5

Cist to jako prvu knihu od MC... byl bych dal plne hodnoceni. Autor ma i lepsi knihy, ale i presto milovnici vedy, fantazie a akce si prijdou na svoje

Gimli
16.10.2020 3 z 5

Bavilo mě to, ale nenadchlo. Za přečtení to stojí.

Metroušek
10.08.2019 2 z 5

Crichton byl jako investor, často riskoval, a často se sekl. Občas hodně vyhrál. Tohle byl jeden z těch případů, kdy prohrál.

Ivan Kučera
05.06.2019 4 z 5

S Netvormi z hmiel a Sférou od puberty moja najobľúbenejšia kniha od Crichtona. Zbožňujem zápletku o rôznorodej výprave vedcov a dobrodruhov, ktorí vyrazia do afrického Konga. Tam musia v hlbokej a neprebádanej džungli, kde na nich na každom kroku striehne smrť (tajomní domorodci, vojna, zvierací predátori, úrazy, choroby), nájsť bájne stratené mystické mesto Zinj, ktoré je podľa legendy plné diamantov. Ale tie diamanty niečo stráži. Niečo príšerné a pritom fascinujúce. Vynikajúca atmosféra, sympatické postavy (čo priznajme si u "chladného" Crichtona vždy bola skôr výnimka, takže si to o to viac treba vážiť) a vynikajúco postupne rozpletaná záhada mesta Zinj a jeho histórie. Páčilo sa mi, že ľudskí hrdinovia disponujú okrem iného parádnou technikou (guľomety na nožičkách monitorujúce dianie okolo nočného tábora a strieľajúce na akýkoľvek pohyb v okolí, u ktorých je dosť dobre možné, že ich Crichtonovi následne ukradol James Cameron vo Votrelcoch) - ten stret beštiality pôvodných obyvateľov Zinju s technikou je super; vždy mám v príbehoch (ako filmových, tak literárnych) rád, keď kladné postavy nie sú obeťami, ale sa účinne a aktívne bránia a sú zlu poriadnou trieskou v zadku. Film je taký zlý, až je dobrý.

Inka063
05.01.2019 3 z 5

Zajímavý nápad a námět! Bohužel, pro mě ale nadmíru technických údajů a záležitostí. Dost mě otravovalo se tím pořád prokousávat. Jinak dobré.

denniys
22.12.2018 3 z 5

Tak musím bohužel říct,že tato kniha mě moc nebavila..byla mou druhou od pana Crichtona (první byl Kmen andromedy a ten mě bavil) a nejspíš bude na nějaký čas poslední..je sice vidět,že autor ví,o čem píše,kniha je prošpikovaná odbornými věcmi,které četbu ale spíš ztěžují..kniha je to určitě dobrá,ale asi pro jinou cílovou skupinu čtenářů než jsem já..

Igor1311
27.09.2018 5 z 5

netradičný crichton, žiadna detektívna, krimi zápletka...ide teda o uplne odlišný žáner, no napriek tomu perfektne opísaná konžská džungľa, správanie goríl, a osobne pre mna velke plus su tie jeho vsuvky v texte, čo sa príbehu v podstate ani netýkajú, ale perfektne do knihy pasuju

CharlesWard
14.04.2018 2 z 5

Naprosto jiný Crichton. Pryč je atmosféra strachu, gradující děj a příběhový tah na branku. To jediné, co ještě zůstalo, je široký rozsah poskytovaných informací ať už ze světa techniky, výzkumu nebo jiné oblasti.

petrpospa
25.03.2018 2 z 5

Kongo podruhé. Poprvé to bylo cca před třiceti lety. Pokaždé to ale byl úplně jiný zážitek. Jako bych si v jednom svazku nevědomky objednal rychlokurz z geologie, zoologie, biologie, radiologie, meteorologie, ze světa počítačů i ze způsobů vedení válek. Prostě všechno, což před třiceti lety bylo nevídané. Kromě příběhu jsem se tehdy dozvěděl věci, o nichž jsem neměl tušení, vše dobře, někdy až zbytečně detailně popsáno. Kniha jakoby balancovala na hranici zábavné a naučné literatury....
Po třiceti letech je vše jinak. Mailujeme, surfujeme, cestujeme, všechno víme a co ne, to si vygooglujeme, 256 KB počítač je pro nás jen o trochu lepší kuličkové počítadlo - my teď jedeme v mega, giga a terra hodnotách. Možná i to je důvod, proč mi Crichtonovy popisy tentokrát vadily a odváděly pozornost od děje, kterého vlastně ani moc není. Velmi jednoduchý příběh, který už ani moc nezaujal. Samozřejmě jsem dočetl až do konce, ale ve finále už jsem knížku ani moc nevnímal. Oči letěly po řádcích, ale mozek přemýšlel o tom, jak čas neúprosně utíká dopředu, staré upadá v zapomnění, mladé rychle stárne, jak chceme víc a ještě víc, rychleji a rychleji... Je to správně?
Myslím, že těm pár gorilám, co ještě zůstaly, je to úplně jedno, fuk, u pr....e
Promiň Crichtone, poprvé plný počet, teď už jen dvě hvězdy....

Luke8
19.05.2017 5 z 5

Úžasná kniha. Autor ve knize skvěle vystihuje prostředí africké džungle a čtenáře doslova upoutá svým napínavým dějem. Od chvíle, kdy jsem narazil na tohoto autora, tak zatím každá kniha byla úžasně chytlavá stejně jako tahle. Všem vřele doporučuji :)

Franc
23.10.2016 4 z 5

Moje druhá autorova kniha, která mě opět naplnila pocitem radosti z četby. Autor má v krvi schopnost pobavit a poučit současně tak jednoduše a lehce, jako málo jiných autorů, s nimiž jsem měl tu čest.

Příběh ubíhá svižným tempem, hrdinové řeší nemálo úkolů, které jim plnění cílů klade pod nohy rychleji než komerční televize reklamu v hlavním vysílacím čase. Vše Vám doslova letí před očima. Autorův popis reálií je velmi autentický a od samého začátku Vás připoutá pevně ke knize a nemá ambice pustit Vás až do poslední stránky.

Pokud bych měl být rýpal a něco výtýkat, pak by to asi bylo bylo pár slov ke konci knihy. Přišel tak nějak rychle. Něž jsem stačil dopít kávu, bylo najednou hotovo. Nechci to nikterak zásadně klást k tíži knihy, ale vzhledem k tempu, které nabrala na začátku, mě to krapet překvapilo.

Každý, kdo má chuť z pohodlí domova zažít krapet dobrodružství v neprobádaných houštinách afrického pralesa, nebude dozajista odkládat knihu s tím, že byl o něco ochuzen.

hetzerjoke
04.10.2016 4 z 5

-pokračovaní komentaře, menší překlik:) -
...od ktere jsem kapitolu co kapitolu čekal větu: Amy volá domů...
Vřele doporučuji. Jo a i film se dá.

Štítky knihy

Kongo

Autorovy další knížky

Michael Crichton
americká, 1942 - 2008
1993  88%Jurský park
2008  82%Kmen Andromeda
1994  83%Pojídači mrtvých
1998  87%Koule
2006  82%Říše strachu

Kniha Kongo je v

Právě čtených1x
Přečtených302x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených9x
Knihotéce145x
Chystám se číst34x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x