Knihovnice z Troublesome Creeku

Knihovnice z Troublesome Creeku https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486446/bmid_knihovnice-z-troublesome-creeku-l2A-486446.jpg 4 210 71

Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které s čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu. Kim Michele Richardsonová ukotvila svůj nejnovější román v nesmlouvavě vylíčeném a drsném období amerických dějin před druhou světovou válkou, v němž v Apalačském pohoří vládly zaostalost, předsudky a rasová nesnášenlivost.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Book Woman of Troublesome Creek , 2019


více info...

Přidat komentář

MíšaS.
dnes 1 z 5

Nemůžu si pomoci, ale kniha mě vůbec nezaujala. Příběh je předvídatelný a nebavil mě.

MoniMonika
16.04.2024 5 z 5

Dojemný příběh o odvaze a síle lidského ducha

V srdci Apalačských hor se odehrává strhující příběh Cussy Mary Carterové, "modré" knihovnice, která s neuvěřitelnou odvahou a laskavostí čelí předsudkům a nenávisti v drsné době 30. let 20. století.

Autorka Kim Michele Richardsonová mistrně vykresluje těžký život Cussy Mary, která je poznamenaná vzácnou nemocí zbarvující kůži do modra. Stává se knihovnicí Pojízdných knihoven a na mule rozváží knihy do odlehlých oblastí, kde přináší osvětu a naději chudým a zoufalým lidem.

Kniha Knihovnice z Troublesome Creeku nabízí strhující a emotivní čtení plné lidskosti a pochopení. Připomíná důležitost tolerance a soucitu v dobách zkoušek a ukazuje sílu lidského ducha a touhu po vzdělání i v těch nejtěžších podmínkách. Dojmete se nad Cussy Mary a jejími boji a budete s ní prožívat každý krok její nelehké cesty. Kniha, na kterou jen tak nezapomenete.


monushka
14.04.2024 5 z 5

Tato kniha mě hodně obohatila. Až doposud jsem nevěděla vůbec nic o modrých lidech. Hned jsem si vyhledala spoustu zajímavých informací spojených s tímto tématem.

Co se týče příběhu, Cussy mi hned přirostla k srdci. Autorka příběh napsala tak živě a poutavě, že jsem knihy rozvážela společně s hlavní hrdinkou.

abssint
30.03.2024 3 z 5

Dosud jsem neměla ani ponětí o pojízdných knihovnách v Americe a už vůbec ne o modrých lidech. Tady jsem si chvíli myslela, že mě autorka "lakuje" :o) a hned jsem googlila. A fakt je to fakt. Díky za rozšíření obzorů.

SumýšIrena
08.03.2024 3 z 5

Samotnému románovému příběhu bych dala i 4*. Ale knihu vždy hodnotím jako celek a překlad spolu s editorskou prací jsou tak odfláknuté, že mi to kazilo dojem ze čtení.

Dela111
14.02.2024 4 z 5

Tento zajímavý příběh přibližuje těžký život v odlehlé horské oblasti státu Kentucky v 30. letech minulého století. Knihovnice Cussy Mary, které se také říká Modřenka, v rámci programu pojízdných knihoven objíždí na své tvrdohlavé mule ty obyvatele, kteří prahnou po knihách, po vědění. Téměř všichni tito lidé každý den bojují o holé přežití.
Sama Modřenka má také těžký život. Díky ojedinělé genetické poruše má modrou barvu kůže, je vyřazována ze společnosti a mnozí se jí i štítí dotknout. Její postava je inspirována skutečnými osudy modrých lidí z Kentucky. Dnes by to Modřenka už měla se svojí barvou jednoduché. Kolem je díky přehnanému tetování tolik modrých, že tahle barva kůže už je normální. Jeden celý modrý tu dokonce kandidoval na prezidenta ;-).
Tato kniha přináší příjemný čtenářský zážitek, místy trochu smutný, ale poutavě vykresluje život v té době a místě.

LuckaK.088
11.02.2024 5 z 5

Po přečtení prvních stránek jsem si říkala, že to přece neměla být fantasy kniha. Do teď jsem totiž neměla ponětí, že existuje genetické onemocnění, které zbarvuje krev a následně kůži do modra. Byl to opravdu fascinující příběh o houževnaté pojízdné knihovnici s modrou pokožkou - příběh smutný, emotivní, syrový, ale přitom krásný. Mohu jen doporučit.

ČV 2024 - Kniha, jejíž postava pracuje v knihovně

denib
07.02.2024 3 z 5

Dobře čtivý příběh, díky kterému jsem se dozvěděla o existenci modrých lidí. Rychle to utíkalo, bylo to drsné i romantické. A jako oddychové nenáročné čtení perfektní. Taky to ale nijak výrazně nevybočuje z množství podobných knih a téma pojízdných knihoven je už na mě trochu moc "módní" záležitostí. Dala bych 3,5 hvězdičky. Možná dám časem (až se mi to rozleží v hlavě) i 4 za to, jak kniha končí a jakou práci si s tím autorka dala. Teď ale lepší průměr.

minirock
31.01.2024 5 z 5

Krásná ale strašně smutná kniha. Málo platné, pokud se člověk něčím odlišuje od ostatních, je zaděláno na problém. A pokud jste v Americe na počátku minulého století a máte modrou kůži, jste v problémech až po uši. Naštěstí hlavní hrdinka se se svým údělem vyrovnala po svém, jezdí se svou mulou po kentuckých horách a rozváží chudým a mnohdy i negramotným lidem knihy. Obdivoval jsem tu úžasnou píli a zarputilost Cussy, zároveň i odvahu a touhu jít si za svým snem, ulehčit život sobě i ostatním. Moc sem jí to přál, bohužel doba byla taková jaká byla.

Noisette73
31.01.2024 4 z 5

Bylo to syrové, poutavé, kruté, bezcitné, jako život v tamních horách. Kniha stojí za přečtení a já jsem ráda, že jsem se k ní po docela dlouhé době dostala. Spíše mě zde bavil popis doby a způsobu života, protože Modřenka mi až tak k srdci nepřirostla, nicméně měla to holka sakra těžké a byla statečná.

jitka7326
27.01.2024 5 z 5

Bolavý příběh Modřenky. Zajímavé počtení o pojízdných knihovnách. Oceňuji doslov autorky.

Kaja1
20.11.2023 5 z 5

Úžasná kniha, která vás nutí k zamyšlení. Nikdy jsem o modrých lidech neslyšela, kniha je oslavou knížek a jejich významem pro všechny vrstvy lidí. Program Pojízdných knihoven pomohl dostat vzdělání i do těch nejzapadlejších koutů Ameriky. Ta chudoba je něco , co vás dostane, a přesto lidé touží po vědění, které jim přinese to, že se naučí číst. Rozhodně zajímavý je i doslov autorky , rozhovor s ní a nádherné dobové fotografie.

AlenaF
13.11.2023 4 z 5

Kniha, která stojí za přečtení.

alekis
09.11.2023 5 z 5

Na pomyslné špičce pyramidy mých přečtených knih přibyla další. Tato.
Román mě oslovil, zaujal a nadchl. Doslov autorky a přiložené dokumentární fotografie korunují informační přínos. Právě fotografie, ačkoliv jich není moc, jsou podle mého hodně důležité. Ukazují, jak celá věc s doručováním knih probíhala.

Je to román, předpokládám, že všechny postavy jsou fiktivní. Ale to, že lidé s modře zbarvenou pokožkou v Kentucky žili a možná ještě žijí, pokud se jejich geny v průběhu generací nerozprchly (Internet napoví, zadala jsem modří lidé z Kentucky), a to, že existoval program Pojízdných knihoven, je prostě fakt!

Je to úžasný příběh plný smutku, bolesti, utrpení, ale stejně tak přátelství a lásky... a prosím, jen ne zas tu písničku o Červené knihovně! Málem u každé knihy co přečtu se tato pitomost v některém komentáři objeví. No tak se zamilovali - a co? Vy jste se nezamilovali nikdy? Nikdy jste nemilovali, byť třeba jen platonicky? Vaše chyba! Vaše srdce je smutný smutnílek.

Když to vezmu půl na půl, tak je to kniha zajímavá, neřkuli zábavná - přes to množství dramatických událostí, a na druhé straně přináší informace. O tzv. "bílé lůze", o její existenci v některých zapadlých místech Států jsem četla. Lidé popisovaní v knize by k ní nejspíš také mohli patřit. Ovšem, o modrých lidech jsem neměla pojem. Teď už vím.

Vzhůru do Kentucky! Do nepřístupných hor, kde v ubohých srubech, daleko od sebe vzdálených, žijí chudí lidé, kterým statečné knihovnice na mule nebo v koňském sedle přivážejí přes trní, hloží, kolem potoků a příkrých srázů, tolik očekávané a s nesmírnou radostí vítané... knihy.

tonysojka
01.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Ve vyprávění se střídají pasáže drsné i dojímavé, které k závěru kloužou do tzv."červené knihovny" a jsou v nich části jako třeba:".Přitáhl si mě k sobě, vtiskl mi sliby na ústa, která vzplála žhnoucími červenými a oranžovými plameny..."anebo:"..Nebe se proměnilo v šedou šelmu. Vítr rval mužům klobouky z hlav, škubal jim halenami a kvílivě hvízdal modlitby v korunách stromů, když jsme tátu ukládali k věčnému spánku na našem malém hřbitově, kde spočinul vedle mámy a dalších modrých z rodiny Carterů...."
Naštěstí úplně nakonec vše autorka duchapřítomně vrací do reality, doplněné zajímavým doslovem a rozhovorem.
Celkově je to zajímavá kniha a silný příběh podle skutečných událostí připomínající krutou dobu a rasismus; a který je prokládaný nadějí, láskou a sněním .
"....Bylo bláhové snít.
Práskla jsem opratěmi.
Snění patří do knih..."

Vivetkav
15.10.2023 4 z 5

No tak nečekala jsem od knihy nic a byla jsem docela v šoku v určitých pasážích.. na to, že to je první kniha autorky, tak super asi jako Kde zpívají raci

Bramborak81
09.09.2023 3 z 5

Chvilku mi trvalo se začíst a pak se to střídalo jak houpačce - pasáž, která mě bavila moc s částí, která se mi tolik nelíbila. Na téma pojízdných knihoven jsem četla Jako hvězdy temné noci, která mě bavila o hvězdičku víc.

knihovniceS
13.07.2023 4 z 5

Knihovnice z Troublesome Creeku
Zajímavé čtení dle skutečných událostí. Příběh se odehrává v době krize ve 30. letech 20. stol. v USA. Není veselý, ukazuje lásku ke čtení, je plný trápení, ale i radosti. Modřenka byla statečná dívka, která se stala knihovnicí Pojízdných knihoven v chudé horské oblasti. Přivážela četbu na své mule do odlehlých koutů a snažila se pomáhat i jinak ... Byla terčem rasové nenávisti, posměchu a ústrků, přesto ji to neodradilo a knihy vozila dál. O existenci modrých lidí jsem nic nevěděla. Na konci knihy jsou fotografie z té doby. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

SimulinaT
08.07.2023 4 z 5

Kniha byla ze začátku zajímavá popisem života tamních obyvatel. A nemoci modré kůže. Napětí se objevilo asi dvakrát. Taky je zajímavé ukončení knihy a vysvětlení její vznik.knihu doporučím. Líbila se mi . Konec příběhu jsem odhadla částečně správně.

Gigy
27.01.2023 4 z 5

Mně se to líbilo. Když teda pominu dost kostrbatý rozjezd a love story, ve které chybělo už jen malé roztomilé koťátko. Líbilo se mi, že příběh otevírá témata, se kterými jsem se v knihách ještě nesetkala. Co víc, témata byla založena na skutečných událostech. Takže jo, cítím se obohacená a knížka mi určitě v hlavě nezapadne.