Kniha kovu II

Kniha kovu II https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362830/bmid_kniha-kovu-ii-Py8-362830.jpg 4 9 3

Kniha kovu série

< 2. díl >

Pokračování úspěšné Knihy kovu z roku 2016, která získala publicistickou cenu Břitva za nejlepší tuzemskou rock/metalovou knihu roku. Druhý díl se věnuje dalším subžánrům extrémního metalu - doom metalu a grindcoru.

Literatura faktu Umění
Vydáno: , Metalgate
Originální název:

Kniha kovu II , 2017


více info...

Přidat komentář

eraserhead
03.09.2022 4 z 5

Spojení doom metalu a grind core, tedy nejpomalejší a nejrychlejší odnože rocku, v jedné knize, je docela zajímavý nápad. Obecně je kniha tradičně hodně dobře zpracovaná a přináší i lehce (a troufám si říci, že i více) znalému i tak dostatek nových a zajímavých informací. Domácí doom metal mě technicky skoro minul, v době kdy se rozjížděl jsem já zrovna z metalu uhnul k punku a hard core (a grind core!), ale Bigotry jsem ještě stihl a sem tam lehce o něco zavadil. Je trochu zvláštní, že vlastně takřka o jediných třech domácích doom metalových kapelách, které jsem pravidelněji poslouchal (nebo vídal naživo), tedy Parasophisma (jak já platonicky miloval jejich nádhernou houslistku), Confiteor a Tisíc let od ráje, v knize nepadne ani slovo. Dneska ujíždím hodně na Silent Stream of Godless Elegy. U grind core jsem vždycky hájil corovou frakci a ne metalovou. Popravdě, ještě pořád mi slézají nehty při zmínce, že grind core je metalový žánr (jsem na to alergický asi stejně, jako na prohlášení, že horror je součást fantasy, ale u toho grind core už to vlastně moc nehrotím). On to autor knihy na závěr i obhajuje poznámkou, ale i přesto, v té grindové části mi chybí např. ostravští Social Deformity, tepličtí Not nebo Lycanthrophy (a říkal jsem si, jestli padne alespoň zmínka o Křemílek a Vochomůrka, ale to už je fakt (nemetalový :-)) pravěk. I tak ale v obou případech jsem dostal jména, po kterých je třeba se podívat. Pan Votruba ví, jak potěšit.

ber-tram
02.07.2019 4 z 5

Zírám, jak blbě už jsou některé vychvalované počiny z žánru domácího doom metalu k sehnání! Nakonec tedy budu pátrat mnohem dýl a možná utratím daleko víc... Ale jen za pár kousků. Zato nákupně oželím grindcore, na něm mě fascinuje spíš ta podzemní komunita, žánrová a lidská sounáležitost, jak je v knize pěkně vylíčeno. Jinak jsou jeho úchylné mutace víc trapné než zábavné.


Inozuka
09.04.2019 4 z 5

V podstatě to samé, jako jsem napsal o prvním dílu, platí i zde: velice čtivé, vizuálně suchopárné a občas malinko povrchní (dáno čerpáním ze stále stejného okruhu zdrojů). Grindcore část trochu trpí zavádějícím názvem, protože opomíjí tu část tohoto subžánru, který vychází spíš z hardcore. Na druhou stranu je potřeba uznat, že je to tak ale asi správně, protože Kniha kovu je primárně sérií o metalových subžánrech a logicky tedy tato stať pojednává primárně o kapelách vycházejících z tohoto podhoubí. Zamrzí snad jen absence NEEDFUL THINGS (úplná!) a SOCIAL DEFORMITY (jedna krátká zmínka), které osobně považuji za tak kruciální kapely stylu, že jejich opomenutí přejít bez zdviženého obočí nedokážu. Přesto nesmí tahle kniha chybět v knihovničce žádného tuzemského fanouška neortodoxních hudebních stylů ...

Štítky knihy

hard rock, heavy metal

Autorovy další knížky

Václav Votruba
česká, 1987
2016  89%Kniha kovu
2017  80%Šumavský Děs
2018  65%Insomnie
2019  61%Krev černých vran
2016  83%Na pokraji