Kniha kovu přehled

Kniha kovu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321813/bmid_kniha-kovu-i1J-321813.jpg 4 16 16

Kniha kovu série

1. díl >

Historie českého extrémního metalu. Sonda do žánrů black, death a thrash metal, ve které nechybí vzpomínky a postřehy muzikantů, kritiků i fanoušků. Kromě historie kniha nabízí profily nejvýraznějších zástupců jednotlivých žánrů, ale nezapomíná ani na menší, avšak kvalitní kapely. Jedná se o první část plánované kompletu, který vychází u MetalGate.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha kovu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

eraserhead
04.02.2022 5 z 5

Pro mě, v hlavách o black metalu a z velké části thrash metalu v podstatě něco jako cesta tam a zas zpátky. Výlet do pradávných dob, kdy jsem se kochal parádními nahrávkami a dnes už zavzpomínal, kolik lidí, o nichž se v knize píše, jsem znal (se zpěvákem Inferno jsem chodil na učiliště a jezdil na praxi, s Hadgim a dalšími orlovsko-karvinsko-ostravskými metalisty, tvořícími kapely,o nichž se v knize píše, vysedával v hospodě, kde nás zasvěcoval do tajů metalu, s Lahar jsme jednu dobu sdíleli zkušebnu, se Žroutem jsem hrál v kapele, u Honzy Kapáka nahrávali ve studiu). Kniha pro mě však nemá jen nostalgický nádech. Ukázala mi např. Jak mě zcela (až na Krabathor a pár raně devadesátkových výjimek) minul český death metal. Václav v knize odvedl opravdu velmi slušnou a záslužnou práci, hodně se mi líbí i forma zpracování.

ber-tram
11.06.2019 5 z 5

Hele, železitá voda se kvapem hrne na můj zahálející metalovej mlejn! Stačila zmínka autora hostujícího v hard´n´heavy na Beatu a následující víkend jsem se nořil do minulosti... Pravda, líčené trochu fanzinově, ale kdo by z metalu dělal intelektuální vědu, že!
Propírané odnože žánru mi padnou na míru (black / death / thrash), což značí, že už brousím po e-shopech a vyzobávám ty směrodatné chuťovky, o kterých se v knize tvrdí, že chuťovkami na tuzemské (potažmo i zahraniční!) scéně jsou. Pouštím právě žilou do českého undergroundu! A pak pročtu druhý díl. A taky třetí. Ale utratím už asi míň...


Inozuka
15.04.2018 4 z 5

Konečně nějaká souhrnná publikace snažící se mapovat tuzemskou extrémně metalovou scénu. Kniha je psaná takovým lehkým stylem s častými citacemi z žánrových periodik (nejčastěji asi Pařát, Rum zine a Fobia zine), což přispívá k výbornému spádu knihy, která se tak čte doslova jedním dechem. Tento díl knihy se zabývá subžánry black, death a thrash metal. Každý styl obsahuje úvodní studii zkoumající historii od vzniku po současnost, profily a diskografii kapel a výčet nejvýraznějších postav. Kniha tak snad poprvé dokládá ucelený přehled o zmíněném metalovém prostředí u nás, zkoumá důvody jeho vzestupu i pádů. Ale abych jen nechválil ... na druhou stranu se nemohu zbavit pocitu, že autor často zůstává na povrchu a nejde moc do hloubky. Chybí podrobnější popisy klíčových nahrávek, texty jsou zmíněny pouze obecně bez jakýchkoliv bližších rozborů nebo příkladů. Pár kapel mi v knize chybí (KAAR, PUSTINA, KRUH, MURDER INC, MARCH OF THE HORDES ...) jiné mi přijdou neprávem odbyté pár zmínkami (HEAVING EARTH, LAHAR, ranní ALKEHOL, ranní KABÁT ... ) nebo podivně zařazené (MÖRKHIMMEL podle mého s thrashem nemá společného takřka nic, zařadil bych spíš k death metalu). A poslední věc, která mě opravdu mrzí je, že kniha je vizuálně značně suchá. Zasloužila by si rozhodně výpravnější formu s fotkami, logy kapel apod. Ale to jen na okraj ... každopádně pro tuzemského metalistu jednoznačně MUST HAVE!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha kovu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených19x
v Doporučených2x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

hudba česká hudba hard rock, heavy metal black metal

Autorovy další knížky

Václav Votruba
česká, 1987
2016  89%Kniha kovu
2017  80%Šumavský Děs
2018  65%Insomnie
2019  61%Krev černých vran
2016  83%Na pokraji