Kladivo a kříž

Kladivo a kříž https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28298/bmid_kladivo-a-kriz-NoD-28298.png 4 71 12

Kladivo a kříž série

1. díl >

Co kdyby… … se bohové Asgardu utkali s křesťany o budoucnost lidstva? 865 n. l. Britským ostrovům vládnou drobní, neustále se svářící králové, těmto králům však vládne církev, hrozící zatracením všem, kdo se jí postaví na odpor. Pouze obávaní Vikingové ze Skandinávie si troufnou postavit se církvi na odpor. Shef, nemanželský syn norského piráta a zajaté anglické dámy, je zmítán rozporupolnými pocity a poháněn podivnými vizemi, které jako by mu sesílal sám Odin. Jako kovář a válečník se sám odváží navrhnout nové zbraně a rozvinout strategie, jež mu dopomohou vytvořít nové království – a spustit strašlivou válku mezi…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Hammer and the Cross , 1993


více info...

Přidat komentář

Eldar80
20.01.2024 5 z 5

Do čtení se mi nechtělo. Hodnocení jsem nedůvěřoval. Harrison napsal spoustu nedobře hodnocených knih a četlo to poměrně málo lidí. Nic jsem nečekal a možná proto mě to nakonec tak dostalo.
Nejprve mě překvapilo, jak je to kvalitně napsané. Harrison to napsal v 68 letech a nejspíš to bude tím. Už byl zjevně zkušeným spisovatelem. Kdo ví co ostatní knihy, které napsal dřív. Je diskutabilní to označovat za fantasy.
Začíná to jako historický román z 9. století. A vlastně to tak zůstane. Jak moc je to historicky věrné nebo nakolik je to kvalitní alternativní historie jsem nezkoumal. Jednoduše jsem se nechal unášet zážitkem.
Obvykle trpím na nelogický děj, ale tady mě to tak bavilo, že jsem tomu nedostatky odpouštěl. Můj požadavek byl, hlavně ať to jde aspoň číst. A četlo se to výborně. A přitom si to stále zachovává věrohodnost.
Stejně tak může někdo tvrdit, že se jedná o sci-fi. Stačí když některé technologie předběhnou svou dobu. Ale to ani tady úplně neplatí, protože už staří Římané... Za mě nesrovnatelné s dnešní fantasy.
Třeba Píseň krve působí uměle. Nebo "temné" fantasy jako Abercrombie. Harrison je mnohem přesvědčivější a věrohodnější. Přitom stačilo zasadit děj do správného období a nemusel vymýšlet podivnosti.
Surovost a brutalita odpovídá dané době a působí přirozeně. Sice to ke konci dost ztrácí, hlavně v závěru, ale celou dobu jsem se bavil a tak tomu ponechám 5*. Jsem zvědavý na pokračování. Nejlepší beletrie za poslední 2 roky. 90% 4,5*

TERRORDROME
31.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Takže trochu alternatívnej histórie o Vikingoch. Prednedávno som hral Assassins creed Valhallu ktorá bola prakticky o tom istom, akurát že ja som mäkkýša Ivara porazil značne heroickejšie než hrdina tejto knihy, ktorý mu proste odkrúti gule. Ragnar je mŕtvy a jeho synovia sa rozhodnú vziať Britániu útokom. Jediný kto môže zmeniť históriu a postaviť sa brutálnym severanom aj brutálnym kresťanom je klasický Harrisonovský hrdina čo sa narodil chytrejší než všetci ostatný dohromady, s prirodzeným talentom vyriešiť čokoľvek na počkanie a vymyslieť nevymyslené. Ono trochu zamrzí že je to taký Old Shatterhand čo vidí aj za roh a dokáže naslepo vykopať poklad čo videl v sne, ale jeho postup z otroka na kráľa je podaný dosť dobre, takže to funguje solídne. Naviac je zaujímavé že sa vodcom Vikingov stane kresťanský nímand ktorý sa vlastne len niekam pripletie a potom improvizuje. A keď sme pri tom, kresťanská cirkev je tu celkovo vykreslená ako banda hrabivých príšer čo predajú vlastnú matku do otroctva pre pár grošov naviac, čo mi sadlo do noty a to finále kde hrdinovia uštvú Francúzsku armádu v bahne bolo veľmi uspokojivé. Bodlo by akurát zbaviť sa lacných prorockých vízií, hrdina bol dosť premúdrelý aj bez nich.


Jean-Paul
13.10.2022 3 z 5

Ale no tak kluci, co to je za boj tahat se za koule... Kniha je to sice čtivá, ale jelikož neznám dějiny britských ostrovů odehrávající se před více než tisícovkou let, příběh o alternativní historii jsem si neužil tak, jak bych si ho užil, kdybych ty dějiny znal. Asi jsem čekal fantasy příběh a díky neznalosti historie dostal historický román. Druhá přečtená kniha od tohoto autora (první byla Na západ od ráje) dopadla sice hůře než ta první, ale stále platí, že do jeho plodné tvorby v budoucnu jistě ještě zabrousím. „Jaká je to láska, která musí čekat, až bude vhodná doba na to, aby se mohla projevit?“ (60 %)

Racek213
10.06.2021 5 z 5

No, po létech jsem to dal znovu, všechny tři díly... ano, moc jsem si pochutnal. A navíc, jsem to mohl přečíst v jednom zápřahu, mám dnes už dost času. Když jsem to četl poprvé moc fantasy mi to nepřipadalo. No po těch 20 letech jsem už znal historii té doby, věděl jsem kdo bylo těch pár historických postav a vychtnával jsem, jak si s tím Harrison hraje.
Jo, jeden z nejzajímavějších autorů co znám. Tahle alternativní historie se mu moc povedla.

avalonek
26.02.2021 4 z 5

Wow,tak tohle opravdu stalo za to.Vikingy mám ráda a tohle pojetí stálo fakt za to.Shef je zajímavá postava a zajímá mě,co dál nás čeká.Takže mi konečně otevřete ty knihovny,potřebuju číst!!

Luigi1
31.10.2020 5 z 5

Skvěle napsané i poutavé,moc dobře se to četlo.Boje mezi Vikingy a Anglií,poslední slovo měla stejně církev.Zajímavé a doporučuji

Disease
23.04.2020 4 z 5

Sice se to místy trochu táhne, ale určitě je to nadstandardní kniha o alternativní historii. Je vidět, že autoři mají staré dějiny Anglie a Vikingů načtené. A samozřejmě také husitskou válečnou taktiku :-)

Boby17
09.12.2019 5 z 5

Svižná knížka z kruté doby plné bojů mezi Vikingy a Angličany. V podstatě by i mohl fungovat křehký mír, to by ale nesměla veškeré dění v zemi nesmiřitelně a fanaticky řídit církev. Víra jako taková není špatná, problém je církev jako mocenská instituce. A té se postavil náš hlavní hrdina, a také mnohým válečníkům stojícím na barbarské a temné straně příběhu. Bez váhání dávám všechny hvězdy.

MartinF71
01.12.2018

Inovátor ve stagnující společnosti. Planety smrti jsou skvělé, toto je BOŽÍ.

KAREL6725
11.11.2017 5 z 5

Čteno několikrát, historie Británie když ještě nebyla jednotná. Kdo četl tak se musel líp orientovat v seriálu Vikingové. Vikingové, staří bohové versus křestanství. Pro mě pecka. Shef otrok versus Sigurd Hadí oko.

astroweb
13.07.2016 4 z 5

Super sci-fi, alternativní historie skvěle napsaná, dobrodružně, napínavě, ale i k zamyšlení.

adam0773
02.03.2015 5 z 5

Jeden z Harrisonových nejlepších příběhů z alternativní historie. Co kdyby vikingové nebyli poraženi Alfrédem Velikým. Co kdyby získal Alfréd Jih a Seveřané Sever Anglie... jak by zareagovala raně středověká společnost na "novou" kulturu a jak by se křesťanství vyrovnalo se starogermánským náboženstvím, které by bylo zašťíťováno silným státem? To jsou otázky na které tato kniha odpovídá a dělá to s klasickým Harrisonovým umem. :-)

PS: Pro znalce Harrisona, je to jako každý jeho jiný román. Geniální hrdina, všechno zná, všude byl :-D

Štítky knihy

Vikingové Anglie alternativní historie 9. století

Autorovy další knížky

Harry Harrison
americká, 1925 - 2012
1995  87%Na západ od ráje
2001  88%Kladivo a kříž
1991  82%Druhá planeta smrti
1995  77%Ocelová krysa
1999  84%Zima v ráji

Kniha Kladivo a kříž je v

Právě čtených1x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce65x
Chystám se číst51x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x