Když panda tančí

Když panda tančí https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476598/bmid_kdyz-panda-tanci-Hvc-476598.jpg 4 171 38

Komedie o zármutku a tančících medvědech. Danny Malooley to v životě nemá lehké. Před rokem při autonehodě ztratil milovanou ženu, jejich syn Will sotva vyvázl životem a od té doby nepromluvil ani slovo. Na krk Dannymu dýchá domácí kvůli dluhům na nájemném a v práci právě dostal padáka. O nekvalifikovaného otce samoživitele nemají zaměstnavatelé zájem, takže Dannymu nezbývá než se pokusit získat potřebné peníze méně konvenčním způsobem. Začne se živit jako tančící panda v parku. Co na tom, že jeho vypelichaný kostým páchne zvratky, lidé si ho pletou s fretkou a tanec mu jde jako psovi pastva? Potom se však Dannymu začne blýskat na lepší časy, protože se dozví o soutěži talentů s pěkně tučnou odměnou. Snad se mu podaří přesvědčit tanečnici u tyče Krystal, aby si ho vzala do parády. Jenže datum soutěže se blíží a ukáže se, že Will přece jen mluví — jen si místo táty raději povídá se smradlavou pandou v parku. Podaří se Dannymu vyhrát peníze a získat zpět důvěru jediného syna, než mu zlotřilý domácí nechá zpřerážet kosti?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Keeping Mum , 2020


více info...

Přidat komentář

FoxFox
19.03.2024 4 z 5

Zajímavě zvolený žánr komedie, nebylo to špatné, ale já si celou dobu představovala, že by mě zpracování v podobě filmu bavilo víc. Nicméně kniha je čtivá, některé repliky jsou zábavné, Ivan a jeho mluva na mě byla až moc prvoplánová, ale Lucy byla občas trefná.

kalinkacz
07.02.2024 4 z 5

Když panda tančí byla naprosto úžasná feel good záležitost.
Román o ztrátě a vztahu mezi otcem a malým synem... Styl psaní nemá chybu, příběh se četl sám a ty emoce, prostě krása.
To, jakým způsobem si k sobě hlavní hrdinové hledají cestu, byla jsem dojatá. Knihu jsem četla už před nějakým časem, ale pořád mám příběh v hlavě. Pokud hledáte něco milého, zároveň dojemného a ze života, pak sáhněte po románu Když panda tančí, je to skrytý poklad.


Jiparis
31.12.2023 3 z 5

Námět zajímavý, jak najít cestu k synovi po smrti matky. Ale zvolené cesty jsou nevěrohodné.

Wabinka
18.09.2023 5 z 5

Zvláštní, ale laskavý příběh Dannyho, jeho syna Willa a jejich přátel Ivana, Hamiho a Krystal. Trošku praštěný, místy dojemný a tak akorát okořeněný humorem. Moc pěkné čtení.

Mandlevest
07.09.2023 4 z 5

Dojemný příběh, samotné téma, tragická událost v rodině, která naruší vztahy mezi otcem a malým synem, dává tušit, že o emoce nebude nouze. Autor ale příběh nenechal sklouznout do nějaké sladkobolnosti, zalidnil ho i dalšími, výraznými vedlejšími postavičkami a nešetřil ani humorem, který pomáhá v každé situaci. Možná bych hodnotila maximem, kdybych před časem nepřečetla knihu Fazóna od finského autora s nezapamatovatelným jménem:-), která je také rodinným příběhem, ve kterém hrají prim rodičovské vztahy a kamarádství, a ta se mi líbila o trochu více. Jestli si chcete odpočinout od detektivek či thrillerů nebo jsou Vám, tak jako mně, jenom moc sympatické pandy ( a nemusí ani tančit:-)), zkuste tento příběh anebo Fazónu. U obou se budete usmívat a bude Vám pěkně po duši.

rumova_kulicka
14.08.2023 4 z 5

Bylo to docela fajn čtení, ale že bych si z toho sedla na prdel, to fakt ne. Myšlenka hezká, bavily mě hlášky Krystal, ale jinak jsem se teda moc nenasmála.

Kacatko86
06.08.2023 4 z 5

Pěkné, milé čtení, nenásilný humor, a za mě konečně krásný a uvěřitelný konec. Díky němu zvedám hodnocení o hvězdičku!

whiolet
12.07.2023 4 z 5

Občas je ten nejšílenější nápad zároveň to nejlepší řešení.
Will přijde o maminku a přestane mluvit,jeho otec se s bolestí vypořádává po svém a to tím, že kolem něho chodí po špičkách a pořád jen pracuje jako zedník na stavbě, jenže nečekaný vyhazov mu pěkně zamíchá kartami.
Co teď?
Danny zjišťuje, že život se dá žít i jinak a s oporou přátel to bude fakt bláznivá jízda.
Tenhle příběh si přečtěte až budete ztraceni, až pocítíte potřebu se vrátit rovnýma nohama na zem, protože vás to opravdu pohladí po duši a zašeptá "Nikdy v tom nejsi sám".

Šánka
09.06.2023 5 z 5

Děkuji Daniele (Dela111) za ten krásný komentář k této knize, který mě nalákal i pobavil. Kniha by mě bez něj asi minula.
To je tak nádherný příběh! Dojemný i humorný, lidský, laskavý. Je o hledání cesty otce ke svému synkovi po jejich bolestné ztrátě, je o tom, že z každé situace se dá najít cesta a s pomocí pár dobrých, (někdy i řádně ztřeštěných) přátel, je i jednodušší po ní jít.
Na prvotinu skvělý kousek takový mix Backmana, Glattauera (Není zač) a Davida Nichollse.
Doporučuji!!!

Dela111
10.05.2023 5 z 5

Naprosté nadšení a spokojenost :-). Toto je laskavý příběh o tom, že i v časech smutku najdete důvod k úsměvu, že se vždy najde přítel, který pomůže, že i ze zdánlivě bezvýchodných situací vede cesta ven. Je to přesně ten typ příběhu, kde nebudete zkoumat, jak moc je odtržený od reality, tohle je totiž pohlazení. Téměř celou četbu jsem se usmívala, mnohokrát i rozesmála.
Hlavní postava Danny přišel před rokem při autonehodě o manželku a zůstal sám s jedenáctiletým synem. K tomu ztratil práci, dluhy stále narůstají a navíc si těžko hledá cestu k synovi, který se uzavřel do sebe a od tragické události nemluví. Novou práci nemůže najít a tak se ze zoufalství pokouší živit tancem v parku, přestože tančit vůbec neumí. A aby to bylo bláznivé ještě víc, převléká se za pandu. V příběhu vystupuje i několik úžasných dalších postav, které pobaví. Celé je to trochu smutné, více milé, dojemné a skutečně hodně úsměvné.
Ke čtení doporučuji všem, ale nejvíce těm, kterým je právě ouvej. Tahle kniha je totiž dokonalá terapie, dokáže potěšit i vyloudit úsměv na tváři.
Tady se musím o radost z četby podělit a tak přidám pro pobavení úryvek.
---
V prodejně kostýmů, prodavač má na sobě kompletní brnění.
"Co tu máte za nejlevnější kostým?"
"Dovolte mi, abych popatřil na zdejší tržní věšák a splnil vaše přání, dobrý muži," prohlásil prodavač. Otočil se k věšáku za sebou a začal se probírat ramínky. "Co tenhle?" zeptal se, sundal z věšáku oblek a rozložil ho na pult.
Danny se zamračil. "To je... nacistická uniforma?"
"Dáváme přednost označení historicky přesný vojenský kostým," opravil ho muž.
"Je to historicky přesná nacistická uniforma."
"Když trváte na detailech, tak teda jo."
"Už si to někdy někdo půjčil?" vyzvídal Danny.
"Myslím, že princ Harry."
"Jasně. No, abych řekl pravdu, já hledám spíš něco, v čem bude míň pravděpodobný, že dostanu na budku."
Prodavač se znovu probral kostýmy a vytáhl třídílný oblek s modrou kravatou. V druhé ruce sevřel pocuchanou blonďatou paruku.
"Tak co?" zeptal se.
"Co jako?" podivil se Danny.
"No co na to říkáte?"
"Co to je?"
"No přece kostým Borise Johnsona."
"Říkal jsem, že hledám něco, v čem nedostanu na budku," zopakoval Danny.
"Takže... tohle ne?"
"Ne, tohle ne. Kdo by chtěl proboha vypadat jako Boris Johnson?"
"Nikdo," přiznal muž. "Proto je to tak levný."
"Dejte mi něco jinýho."
Muž se prohrabal zbožím na věšáku. Vytáhl černobílý kostým a spolu s maskou ho položil na pult.
"Na co se to dívám?" zeptal se Danny.
Muž zamyšleně zabubnoval prsty a železná rukavice zaklapala o pult. Zkontroloval cedulku uvnitř kostýmu, a jak jen mu to brnění dovolilo, pokrčil rameny.
"Je to panda," prohlásil.
"Jste si tím jistej?"
"Ne, ale píše se to na visačce."
Danny si kostým prohlížel a pořád nebyl přesvědčený. Jestli to opravdu je panda, pak je to ta nejsmutnější panda, jakou kdy viděl. Taková, co prožila nesmírně dlouhý život plný zklamání, nevěrných partnerů a nespolehlivých rad při sázení sportky.
"Divně smrdí," řekl Danny a nechtěně nakrčil nos.
"Nebudu vám lhát, vypůjčil si to nějakej prvák a celý to poblil. Je to úplně vyčištěný, to se nebojte, ale pořád to má jemnej odér jägermeisterových zvratků."
"Kolik za to chcete?"
Muž se na chvíli zamyslel. "Deset liber?"
"Dám vám pět."
"Dejte mi deset a přihodím vám k tomu Borise zadarmo."
"Dám vám pět," zopakoval.
"Platí," přikývl muž.
---

Aseverova
06.02.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila v knihovně náhodou, od začátku mě příběh vtáhl, vtipné, dojemné, čtivé mohu jen doporučit.

veriszv
27.01.2023 4 z 5

Skvěle vyvážená kombinace tragédie, dojetí, humoru a laskavosti. Milé čtení, které určitě doporučuju!

Kristy.Seb
04.01.2023 4 z 5

Od samého začátku mě kniha chytla. Příběh mě úplně vtáhnul. Milé, dojemné a vtipné.

Irsaf
23.12.2022 5 z 5

Ty jo… Ze začátku se to tvářilo všelijak, ale nakonec to bylo moc prima čtení…
Krystal měla skvělý hlášky :)
Doporučuju přečíst…

Lauralex
03.12.2022 5 z 5

Zprvu nenápadná kniha, proto ji asi plno lidí přehlédne, skrývá ale skvělý, humorný příběh plný laskavosti, srdečnosti, vděčnosti a hlavně lidskosti, který byste neměli minout.

Popravdě jsem taky trochu váhala, jestli knihu číst, nevěděla jsem úplně, co čekat, na první pohled to pro mě bylo něco neznámého a nezařaditelného, ale hned na první stránce mě to strašně příjemně překvapilo a okamžitě jsem věděla, že to bude skvělá kniha. Ano, celou dobu jsem v tom cítila atmosféru Fredrika Backmana, mého asi nejoblíbenějšího spisovatele, ale nebylo to ku škodě, naopak. Každý je úplně jiný, ale mají ten unikátní milý, přirozený a nenásilný humor, který mi přesně sedí. Těšila jsem se na ni, začala jsem ji číst hned cestou z knihkupectví a už jsem ji neodložila. Nakonec jsem strašně ráda, že jsem se do ní pustila, byla to jedna z nejhezčích knih, co jsem kdy četla. Jakožto jeho prvotina je to naprosto geniální.

Je to přesně ten přirozený, lehce plynoucí, dojemný a oddechový příběh, protkaný i mírnou dávkou dramatu, který pohladí na duši a zahřeje na srdci, snad každého bez výjimky. Napsat knihu hodnotnou a zároveň oddechovou, citlivou, ale ne vydírající, vtipnou a humornou, ale ne trapnou, obsáhlou, ale ne nudnou, originální, ale ne obyčejnou a hloupou a přidat ještě něco navíc, nedokáže jen tak někdo a je to přesně to literární umění, co obdivuju. James to zvládl na jedničku a já chci víc. Chtěla jsem s příběhem a v příběhu trávit každou volnou chvilku, jako s dobrým přítelem, kterým mi byla. Pro mě jedna z nejlepších humorných knih vůbec. Mám ráda komedie, jak filmové, tak knižní, které ale netlačí na pilu, jsou chytré, nesnaží se být nuceně vtipné za každou cenu, až to vůbec vtipné není, a jen tak nějaký humor mi nesedí, zároveň ale normální, všední příběhy, a když se to spojí dohromady a člověk to umí, vznikne z toho senzace jako v tomto případě. Tohle ale není pouze vtipná kniha, autor jde mnohem víc do hloubky, srdcí i myšlenek, otvírá bolavá dramata, které se dějí v běžném životě dnes a denně, přesto je to celé protkané láskou, nadějí a nadhledem, nic nechybí ani nepřebývá, je to krásně vyváženo do poslední tečky. Lék na poraněnou duši, odreagování v těžkých časech, nebo jen naladění příjemné a veselé atmosféry. A hlavně jsem z toho příběhu měla pocit, že se to klidně může stát v reálném životě, což tomu vždycky dodává ještě víc na uvěřitelnosti.

Na závěr teda jedna rada - není úplně výhodné si brát tuhle knihu do MHD, a to rovnou ze dvou důvodů: jednak je celkem vysoká pravděpodobnost, že přejedete zastávku, nebo dvě, možná i pět, protože se začtete, no a taky budete nejspíš vypadat jako blázni, v mém případě i jako úchylové, protože se budete při čtení smát na celé kolo. Jo a miluju Ivana, ten by si zasloužil svoji vlastní knihu, prodloužil mi život tak o 5 let.

Upřímně nechápu, že by se tahle kniha mohla někomu nelíbit, je to skvělý, poutavý příběh, který přijde každému vhod. Tleskám.

soupik2012
22.11.2022 4 z 5

Taková trochu ztřeštěná komedie určená pro celou rodinu. Humor v této knize je nenásilný, to znamená, že vyplývá přímo z děje. Díky tomu jsem se několikrát opravdu od srdce zasmála. Příběh je možná až příliš jednoduchý a do značné míry také předvídatelný. Ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Audiokniha je neméně povedená. Načetl ji pan Ondřej Brousek a to jak dokázal měnit barvu hlasů, bylo opravdu poslechovým zážitkem.

alzbeta4340
08.10.2022 4 z 5

Dojemné, ale neuplakané. Příběh malého Willa a jeho táty Dannyho, kteří se musejí poprat se svým osamělým životem. V knize najdeme vtipné okamžiky i uvěřitelný konec.

MedvidekS
02.10.2022 5 z 5

Nádherný a milý příběh, který se čte sám :-)

jaroiva
28.09.2022 5 z 5

Místy vtipné, místy dojemné. Podle anotace a ostatních komentářů jsem váhala, jestli knihu koupit. Bála jsem se, že to bude takové "ženské čtení". Nakonec mě přesvědčilo to, že je to vydané Hostem, což by neměla být prvoplánová slaďárna.
A skutečně - Host nezklamal ani tentokrát. Audiokniha fajn načtená, dá se doporučit.
Možná trochu klišé, ale zabalené do originálního balíčku, bavilo mě to.

Kamaela
03.09.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha. Trochu mi připomíná knihy F. Beckmena, hlavně tím laskavým člověčenstvím, kterým je prodchnutá a i když je o smutných a těžkých věcech v životě člověka, je plná naděje a humoru. Navíc autor je mistr vedlejších postav - Krystal a Ivana prostě budete milovat.