Jmenuju se Tomáš

Jmenuju se Tomáš https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353232/bmid_jmenuju-se-tomas-HbJ-353232.jpg 4 137 46

Tato knížka se snaží stručně zrekonstruovat skutečný příběh života Tomáše Holého, nahlížený různými blízkými lidmi ze všech zásadních období jeho života z rozdílných úhlů. Obsahuje jen ověřená fakta, která se nejeví být jen pouhou zábavnou historkou, jež se mohla odehrát i jinak. Neuvádí samozřejmě ani věci intimní a snaží se, aby Tomášův život nevyzněl jako jedna velká jízda (což zcela určitě nebyl), ale zároveň některé typické příhody a detaily zmiňuje právě proto, aby tento srdečný, upřímný a otevřený kluk a mladý muž byl v této knize skutečným člověkem a Tomášem, nikoliv slavnou hvězdou či neskutečným svatým. (Knihcentrum)... celý text

Přidat komentář

sidonka
01.05.2024 5 z 5

On byl prostě úžasný, náramně jsem se u toho bavila, byl bezprostřední a prima kluk, škoda, že odešel tak brzy

Dandulka
23.03.2024 5 z 5

Celá kniha se čte výborně, vzpomínky kamarádů a známých, včetně rodiny. Jen Tomášova smrt pro mě byla těžce čitelná.


Iva.Iv
18.05.2023 3 z 5

Jako asi každý v této republice, mám moc ráda Tomáše Holého. Vůbec mi nevadilo, že v knize nejsou kapitoly o natáčení, ale jsou hlavně o dětství, rodině, škole, studiu. A ty hospody? vždyť patřily ke studentskému životu a kdo tam nechodil? Jen knížka na mě působila jako článek z časopisu, nedotažená, stručná a trochu neslaná, nemastná. Fotografická příloha je moc hezká.

a304
28.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Tomáš Holý, toho si cením více než třinácti tun českého zlata a cítím jeho odchodem, ničím nahraditelnou ztrátu. Lidský život má nevyčíslitelnou hodnotu... S povděkem jsem přivítala knihu o něm. Ve filmech sledujeme virtuozitu jeho přirozeného projevu. a někteří ho znali osobně, Jsem potěšena, že vstoupil do mého vědomí a mohu se radovat z jeho hereckého umění. Tolik se od něho vyžadovalo a Tomáš žádnou vteřinu nepromarnil, tolik elánu, zaujatosti, skromnosti...
Nedávno jsem viděla s Janou Brejchovou Útěky domů , lepší dojem než z amerického kasovního trháku. V archivu držel desky s tajemstvím a nepodíval se..., tolik zaplněných regálů, tolik polic stejných osudů, Tomáš to nehrál, rozuměl tomu, snad ani dítětem nestihnul být... V závěrečné scéně starostlivě radí matce, nepracuj tolik, odpočiň si a šel se postarat o teplo. Nasekat dřevo do kamen , zase nehrál. Tomáš s vervou se postavil ke svému dílu a neohlížel se na námahu, ale sledoval jen jedno cíl, postarat se o mámu...
Básníci opěvují lásku, kterou jsou od matek zahrnováni, ale Tomáš zahrnoval láskou matku, která si ho vybrala.
Knihu doporučuji ,

marie3541
12.02.2022 1 z 5

Mám strašně ráda filmy s Tomášem Holým, vždy se na ně celá rodina rádi díváme. Takže jsem neváhala, když jsem knížku zahlédla v knihovně.....Ale musím říct, že asi nejvíce z celé knížky mne zaujaly fotografie......neříkám, že knížka je nějaký odpad, to ne. Určitě se čtenáři dozví mnoho informací ze života Tomáše, ale já jsem čekala trošku něco jiného....

rafan65
27.12.2021 3 z 5

Tato kniha je decela nuda. Asi jsem čekal víc díky tomu že Tomáš jako dětský herec byl úžasný. Tato kniha mě už tak úžasná nepřipadá.

vonMalik
30.05.2021 3 z 5

Jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale asi jsem čekala víc. Občas jsem se také ve čtení ztrácela, co píše autor a co je vzpomínka a hlavně čí vzpomínka... Ale jinak to bylo docela milé čtení o Tomášově životě.

Sam33
14.05.2021 3 z 5

Kniha mě zaujala v knihovně. Ovšem ani zdaleka nesplnila mé očekávání. Autor se sice snažil ukázat Tomáše především jako člověka, ale nemyslím si, že forma, kterou zvolil, byla vhodná. Už tím, že se autor rozhodl psát knihu z pohledu Tomáše, tudíž v ich-formě, ovšem text je doplněn výpovědmi kamarádů a blízkých lidí, kteří o něm logicky mluví ve 3. osobě. Do toho i popisky u zajímavých fotografií se tlučou (např. já a můj pes X Tomáš na natáčení).
Ale musím přiznat, že ten kult Tomáše Holého je neuvěřitelný. Ten chlapec stihl natočit během nějakých 5-6 let asi 13 filmů a pak skončil. V knize je hezká věta, která si myslím, sedí na Tomášův život dokonale: Tomáš byl jako kometa. Rozzářil oblohu, ale pouze na chvíli.

karel0750
18.11.2020 4 z 5

Příjemná knížka o životě dětské herecké legendy. Nicméně jsem očekával o malinko více. Jako plus hodnotím doplnění o fotografie.

jprst
21.10.2020 2 z 5

Pro mne docela zklamání, o osobě Tomáše příliš nevypovídá, zmínek a zážitků z natáčení je spíše poskrovnu. Plusem knihy je dobře použitá a využitá fotografická dokumentace.

Monika1717
18.08.2020 3 z 5

Knihu jsem koupila mamince k Vánocům. Máme moc rády filmy s Tomáškem. Kniha se mi sice líbila, ale zdála se mi tak trošku ušitá horkou jehlou tak, aby vyšla v čase před vánočním.

cleopatra11
28.06.2020 5 z 5

Přečteno za pár hodin.
Velmi pěkná sonda do života Tomáše.
Kniha je doplněna krásnými fotografiemi ze života rodiny Holých.

katka134
16.07.2019 4 z 5

Milá knížka o klukovi, na kterého " se můžeme spolehnout " , že nás několikrát v roce navštíví skrze televizní obrazovku a potěší nás.

martinstefko
14.05.2019 4 z 5

Krásná osobní vzpomínka, u níž je škoda, že si s ní redakce a sazeč nedali větší práci.

Magdalena5
29.03.2019 5 z 5

Pěkná vzpomínka na spravnýho kluka

krevetka79
26.03.2019 5 z 5

Milé nahlédnutí do života Tomáše Holého

BabcaJanca
05.03.2019 5 z 5

Proste nezapomenutelny Tomas!

triatlet
16.02.2019 2 z 5

Prostřednictvím televizních obrazovek nás pravidelně navštěvuje. Působí jako kamarád z dětství.
Když jsem byl v první třídě, měl o Vánocích premiéru film Jak vytrhnout velrybě stoličku. Pamatuji si, že jsem jeden řádek v písance věnoval Tomáši Holému :-)
Jeho herecké kouzlo přesahuje čas.

Bohužel knížka o Tomáši Holém je špatná. Na první pohled sice zaujme obálkou, ale její čtení mě doslova bolelo. Už když jsem v prosinci knížkou listoval v knihkupectví, styl psaní mě nezaujal.
Autor popisuje Tomášův osud z několika pohledů - očima Tomáše, využívá vzpomínání vlastní i spolužáků. Ale sám se ztrácí, kdo je kdo. Například na jedné stránce popisuje fotografie 2x neutrálně, jednou z pohledu Tomáše:
- Potěšený Tomáš s oceněním
- Tomáš a František Němec na předávání Zlatého krokodýla
- Je mi jedenáct let (u Tomášovy fotky taková popiska působí absurdně)
Autor se vyjadřuje velice neobratně.
„Tátova maminka a moje babička…“ (s. 18) – opakovaně takhle rodinné příslušníky zdvojuje.
Slovní zásoba je chudá, opakované použití některých slov ruší.
„Režisérka Marie Poledňáková k tomu dodává: (kurzíva) Když jsem to slyšela i viděla… říkala jsem si, že jsem si doteď myslela, že jsem natočila jemnej, křehkej příběh, a ona to bude komedie! (konec kurzívy) Chce se jen dodat, že očekávanou něhu, jemnost, křehkost a cit Tomáš dodal, ale navíc spolu s obrovským klukovským rošťáctvím, zábavnou roztomilostí a vlastním humorem.“ (s. 29)
Korektorovi unikla chyba ve slově „zůčastněný“ (s. 29).
Uvozovací věty u výpovědí pamětníků jsou pouze formální. Přímé řeči jsou sáhodlouhé. Působí jako otrocký zápis z diktafonu. Obsahují hovorové koncovky, opakující se informace. Aktéři se v přímým řečech dokonce přou o tak „podstatné“ věci jako je typ auta, kterým jezdili.
Celý text působí nudně, natahovaně. Z fádních informací (o značce cigaret, které kouřila Lucie Bílá) vystupuje pouze pár střípků – o Tomášových psech, o jeho vztahu k četbě, k historii a k podepisování fotek.
V závěru autor věnuje 10 stran povrchním reprodukcím filmů, ve kterých Tomáš hrál.
Při čtení jsem si říkal, jak by na tuhle nepovedenou knihu, která získala cenu čtenářů (!), reagoval Tomáš. Neubráním se napodobení jedné scény z filmu Jak velrybě vytrhnout stoličku.
Tomáš jede vlakem, otevře knihu a dostane se do tunelu, kde je tma. Po vyjetí z tunelu jen nepřítomně zírá a oslovuje čtenáře: „No lidi?!?“

Misha224
31.01.2019 5 z 5

Krásná vzpomínková kniha na geniálního herce, jehož filmy jsem milovala už jako malá holka. Velká škoda, že tak brzy opustil tento svět! Touto knihou se člověk dozví spoustu informací o Tomášovi a jeho krátkém životě...

kilometr
11.01.2019 5 z 5

Příjemná kniha a hlavně vzpomínka na talentovaného dětského herce,který po své filmové slávě žil obyčejný život,který tak brzy a tragicky ukončil.Jen ty rozpisy filmů v závěru jsou zbytečné,vždyť je známe nazpaměť.90%.

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Ota Kars
česká
2017  80%Jmenuju se Tomáš
2019  83%Spratci
2021  77%V hlavní roli Tomáš Holý
2023  100%Fotbalová škvára
2019  100%Má láska je kurva