Jizva

Jizva https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477557/bmid_jizva-mMv-477557.jpg 4 413 123

Katarzyně je něco přes čtyřicet a za celý život nevytáhla paty z rodného Polska. Teď však má pro svou firmu otevřít novou pobočku v Ostravě. Od studenta Martina, kterého zaměstná jako tlumočníka, se dozví o tragické historii blízké vesnice Životice: v srpnu 1944 zde nacisté v odvetě za partyzánský útok na příslušníky gestapa zastřelili během jednoho nedělního rána třicet šest mužů. Katarzyna dojde k názoru, že dávný nacistický masakr může mít spojitost s její devadesátiletou tchyní. Na vlastní pěst rozjede pátrání – netuší ale, že pro vztahy v její rodině to může mít osudové následky. Upřímně vítám, že prostřednictvím románu Danuty Chlupové znovu vstupuje do veřejného prostoru téma životické tragédie, které uplynulá desetiletí odsunula do trestuhodného zapomnění. Karin Lednická, autorka románové kroniky Šikmý kostel... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Blizna , 2017


více info...

Přidat komentář

Vesela_Veverka
11.04.2024 3 z 5

(SPOILER) {E-kniha} Po přečtení Životic od K. Lednické jsem pokračovala na podobné notě s Jizvou. Jizva je ovšem beletrie a tak je třeba k ní přistupovat. Autorka události léta 1944 a postavy spojí se současností. Její příběhy jsou uvěřitelné, děj odsýpá a příběh je celkově hezky napsán. Jak to dopadlo v roce 1944 se ví. Konec knihy v současnosti je otevřenější. Katka českou misi zvládne, novinářka dokonce dostane cenu. A co překladatel a dcera, seznámí se? A synátor se vrací, nebo jede na dovolenou? No a Marta z toho nakonec vyjde dobře, ač té už je to jedno. Určitě doporučuji k přečtení a zamyšlení.

Katka2382
20.03.2024 4 z 5

Pěkně se to četlo.Ale určitě je dobré přečíst si knihu Životice.


p.stranska
17.02.2024 5 z 5

Audiokniha. Kdo jste nečetl knihu Životice, doporučuji, lépe pochopíte souvislosti. Kniha je velice líbivá, historická linka zajímavá, linka ze současnosti není rušivá, hezky do příběhu zapadá. Hlas paní Hybnerové není z nejpříjemnějších, nicméně knihu načetla vysoce profesionálně, takže jsem si rychle zvykla.

klarca1993
17.01.2024 5 z 5

Za mě skvěle napsaný příběh se zajímavým pohledem současnosti. Prolínání časových linek je trošku náročnější, ale poutavé. A díky tomu, že jsem znala problematiku Životic, četlo se to dobře.

markulina711
13.01.2024 3 z 5

Četla jsem po Životicích K.Lednické. Možná proto mě kniha nenadchla,ale na druhou stranu,kdybych ji četla nenávazně, v historické části bych se ztratila. Sleduje spíš každodenní život dvou rodin, nevysvětluje nic v širším kontextu. Celý příběh se prolíná se současností, ve které stále žijí pamětníci, kteří se snaží zapomenout. Katarzyna se ke konci klubka dostává jako slepý k houslím a snaží se domotat ke konci v pohřbené minulosti. Tato část je hodně nevěrohodná a nevyrovnaná. Je to moje první setkání s autorkou, zkusím jinou knížku.

Bustedka
11.01.2024 5 z 5

Možná bych doporučila začít Životicemi od Lednické, pak pro vás nebude životická tragédie překvapením. V knize se prolínají 2 linky, kdy Katarzyna začne postupně objevovat temnou minulost své tchyně. A to minulost nejen nepříjemnou, ale doslova tragickou. Velmi dobré.

janina66
03.01.2024 5 z 5

Audiokniha.
Dost náročná tématika, zejména ta historická z roku 1944. Ale i tak se mi líbila více. Zajímavé pátrání v minulosti.
Kniha se mi líbila.

JancaMia
28.12.2023 4 z 5

Nejvíce mě zaujal životní příběh Franka, nicméně i novodobá dějová linka s Katkou je také zajímavá, neotřelý pohled na Životickou tragédií pohledem česko-polské autorky a trošku jiný náhled na problematiku než u K. Lednické . Půjčeno z knihovny.

martini.ce
12.12.2023 3 z 5

Pro mě největší přínos v tom, že jsem se vůbec o událostech v Životicích dozvěděla. Líbilo se mi střídání dvou časových rovin, ale jinak mě příběh moc neoslovil. V historii jsem nerozuměla Martě a jejímu chování, pletli se mi bratranci a sousedé. A v současnosti mi přišla podivná linka s otevíráním pobočky v Ostravě, která sloužila jen k tomu, aby měla Katka důvod v Ostravě být a pátrat.

Jaruš7
11.12.2023 4 z 5

Audiokniha poutavá.
Provětrat vzpomínky v rodinném tabu je odvaha za níž mohou být srdcebolná zklamání.
Dostat se k tajemství je zneklidňující a provokativní pocit odhalit zločin, a nebo žít s pocitem nedokonalé spravedlnosti a nechat plynout čas do zapomnění, což každý nedovede.
Příběh ve formě klasiky.
Doporučení pro polickou garnituru coby POVINNOU ČETBU. Zdá se, že neznalost válečných pohrom a jejich souvislostí je a mohou být pro politická rozhodnutí vlastizrádná.
Život s válečnými jizvami na duši není ten, po kterém lidstvo touží.
Smutné a úzkostné čtivo.

Janadvorackova
09.12.2023 5 z 5

Ne moc dlouhý příběh plný náznaků skutečnosti.
Na základě skutečných událostí.

Mateo67
23.11.2023 3 z 5

Po stránce “osvětové dobrá práce. Každá kniha, která čtenářsky přívětivě formou poodhrne kousíček z naší historie a pokud možno se drží faktů, si vážím. Ale přece jen si vždycky přeju, abych dostala svou porci i po literární stránce. A tady příběh (především současný) běží jen po povrchu, podřizuje se právě jen faktům, která mají být čtenáři předložena. Škoda, větší propracovanost by určitě přinesla čtvrtou hvězdu.

Veveruška320
20.11.2023 5 z 5

Kniha Životice mě hodně zaujala,tragická událost,na kterou by se nemělo zapomínat.Ráda čtu knihy,které jsou podle skutečných událostí.Na knihu Jizva jsem se hrozně těšila a i přesto,že jsou některé postavy smyšlené a příběh není skutečný,neodradilo mě čtení.Kniha se čte svižně.Zaujala mě a jen doporučuji.

Janca007
16.11.2023 5 z 5

Knížka se mi líbila, dobře se mi četla. Zajímavý příběh zakládající se na tragédii v Životicích, o které jsme věděla díky knize Karin Lednické. Doporučuji .

Marekh
13.11.2023 5 z 5

Od autorky jsem již četl knihu VARHANÍK Z MRTVÉ VESNICE, která se mi líbila.

Román JIZVA vypráví o životické tragédie, která se odehrála 6. 8. 1944, při které partyzáni zastřeli několik Němců z gestapa v jedné hospodě. Následně se Němci pomstili a zabili v Životicích a jejím okolí 36 lidí. Nejmladšímu z nich bylo 16 let. Poblíž Životic žil také můj děda, který bydlel ve Stonavě. Vyprávěl mi různé příběhy, které se odehrály během 2. světové války.

V románu se střídají části z minulosti a přítomnosti. Hlavní postavou je KATKA (přes 40 let), která bydlí v Polsku, nicméně má pro svou firmu otevřít novou pobočku v Ostravě, takže se na nějaký čas stěhuje do Ostravy. Firma se zabývá prodejem koberců. Katka se seznamuje s mladým mužem MARTINEM, kterého zaměstná jako tlumočníka a on jí poví o tragické události v Životicích. Katka dojde k přesvědčení, že tragická událost může mít spojitost s její tchyní, která má 91 let.

Poprvé kniha vyšla v polštině v roce 2017. Posléze jej autorka přeložila do češtiny a na některých místech mírně upravila. Životní příběhy románových postav jsou literární fikce, avšak válečné události jsou prezentovány v souladu s historickými fakty. Autorka čerpala z vědeckých publikací českého historika MEČISLAVA BORÁKA a také autorce pomohly osobní rozhovory s žijícími svědky životické tragédie a vzpomínky zemřelé babičky ZITY MIKULOVÉ. Její snoubenec byl jednou z obětí této tragédie.

Knihu jsem přečetl na jeden zátah a celkově se kniha četla dobře.

V závěru knihy se nachází EPILOG a DOSLOV K ČESKÉMU VYDÁNÍ. V závěru se nachází také jedna strana obrazové přílohy. Je škoda, že se v knize nenachází více stran této přílohy. Kniha je pěkně graficky zpracovaná.

kaja9825
12.11.2023 5 z 5

Hodnocení: 5/5

Díky společnému čtení jsem se opět dostala ke knize, kterou bych si sama nikdy nevybrala a přitom je skvělá a poodkrývá část našich dějin o kterých se podle mého tolik nemluví.

Kniha sleduje dvě časové linky a to moderní dobu, kdy se Katka vydává z Polska pracovně do Ostravy a dobu z roku 1944, kdy sledujeme osudy několika postav, ale ústřední postavou je převážně Marta.
Katka o mládí své tchýně moc neví, ale to co ví je, že dříve žila na Těšínsku, kde se teď nachází pracovně a začne pátrat.
To co ale zjišťuje jí obrátí pohled o 360 stupňů.

Líbí se mi, jak je děj svižný, člověk se ani na moment nenudí a autorka se s tím prostě necrcá a nenudí nás. Mě osobně to takto skvěle vyhovuje, protože tohle historické období není úplně moje hobby. Bála jsem se trochu toho, že mě jedna z linek bude nudit, ale teda obě jsem hltala jedním dechem a nebýt společného čtení, tak bych knihu slupla jako malinu.

Knížku doporučuju lidem, co se zajímají o trochu opomenuté zákoutí naší historie a chtějí se dovědět o tragédii v Životicích.

kob
30.10.2023 4 z 5

Mám tragickou historii Životic načtenou, tak se mi možná v příběhu lépe orientovalo. Kniha určitě stojí za pozornost.

jaroiva
20.10.2023 5 z 5

Tohle jsem si nechtěla vybrat ke čtení. Zase jsem nečetla anotaci! Vybrala jsem si v knihovně audioknihu podle obrázku...
No, tedy, bylo to něco úplně jiného, než jsem čekala.
Tím, že to začalo v současnosti, jsem nebyla varována, kam to bude směřovat.
Životice od Karin Lednické jsem četla, takže jsem se pak už bála, kam to sklouzne, ale autorka si udržela beletristickou linku, za což jsem ráda. Druhé Životice už bych číst nechtěla.

Safrika
08.10.2023 4 z 5

Kniha byla skvela, moc se mi libila, pribez zajimavy a chytlavy. Tesim se na dalsi knihu autorky.

Marika Vanova
07.10.2023 4 z 5

Přečteno jako audiokniha v podání Vandy Hybnerové, líbila se mi obzvlášť historická linka. Jsem ráda, jak to dopadlo.