Nebe po bouři

Nebe po bouři https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476570/bmid_nebe-po-bouri-Fg3-476570.jpg 4 160 42

Jiskra v popelu série

< 4. díl

Dlouho očekávaný závěr bestsellerové tetralogie Jiskra v popelu Po staletí uvěznění džinové útočí a zanechávají po sobě krvavou spoušť ve městech i vesnicích. Pro Temnonoše je však pomsta na lidských nepřátelích pouhým začátkem. Po džinově boku stojí velitelka Keris Veturie, která se prohlásila za císařovnu a požaduje hlavy všech, kdo se její vládě vzpouzejí. Na předních místech tohoto seznamu samozřejmě figuruje Krkavec — Helena Aquilla — a její zbývající příbuzní. Laia ze Serry je odhodlaná zastavit blížící se apokalypsu, a veškerou energii proto napře ke zničení Temnonoše. Přitom však probudí starobylou sílu, která ji může dovést k vítězství, nebo také k nepředstavitelné zkáze. Hluboko v Místě čekání se Strážce duší usilovně snaží zapomenout na život a na lásku, které opustil To by však znamenalo přehlížet hory mrtvých, které za sebou nechává Temnonoš a jeho džinové. Aby Strážce duší dodržel svou přísahu, musí vyhlédnout za hranice své říše a ujmout poslání, jež může zachránit — ale také zničit — všechno, co dosud poznal.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

A Sky Beyond the Storm , 2020


více info...

Přidat komentář

LuckaK.088
21.03.2024 5 z 5

Celá série dočtená, až je mi to líto, protože Sabaa Tahir stvořila úžasný a hlavně originální svět. Všechny díly byly skvělé, neměla jsem pocit, že by některý z nich byl vyloženě vycpávkový. Příběh plný napětí, postupného odhalování, nečekaných zvratů a k tomu pěkná romantická linka. Za mě mohu jen doporučit, celou sérii jsem si opravdu užila.

pige
10.03.2024 5 z 5

I po přečtení ve mně příběh dlouho rezonoval.

Závěr tetralogie mě překvapil - jak veškerá proroctví byla promyšlená, že mnoho věcí není takové, jak se na první pohled zdá, že ani postavy nejsou jednoduché a jejich konání má svůj význam.

Závěrečný díl ve mně rozdmýchal emoce. Posledních 60 stran jsem četla se slzami v očích.

Ačkoli jsem k tomuto příběhu přišla zcela náhodou, jsem moc ráda, že jsem se dostala k novému žánru.


Bryel
03.02.2024 5 z 5

"Kde je život, tam je i naděje."

Skvělá emoční jízda a završení série plné zvratů, napětí, bolesti, obětování i lásky. Vše bylo v dokonalé rovnováze.
Vývoj hlavních postav napříč celým příběhem byl skvěle promyšlený.
Celou sérii moc doporučuju.

"My jsme ti, kdo přežili. Možná že máme smůlu, ale takový je náš uděl. A když už tu jsme a nic s tím nenaděláme, měli bychom žít."

Shaxx
01.01.2024 4 z 5

Ten pocit po dočtení série je vždy takový sladkobolný, jako loučení. Nebylo tomu jinak ani u Jiskry. Pořád si teda stojím za tím, že to bylo zbytečně natahované a mohla to být klidně i trilogie, ale líbilo se mi to a moc. Oblíbila jsem si spoustu postav, zejména Helena je naprosto skvělá, že předčí Laiu bych po prvním dílu nečekala. Věřím, že do tohohle světa se ještě jednou určitě vrátím. Skvělá série.

Martooni
29.05.2023 4 z 5

Na poslední díl jsem se těšila. Bohužel již jsem si nepamatovala všechny události a postavy z minulého dílu. Do teď nevím, kdo byl Músa?! Za boha si nemohu vzpomenout.
Ale zásadní postavy se nedají zapomenout.

Paní Tahirová píše hrozně čtivě, její knihy mě baví. Obdivuji její fantazii a představivost. Na brutalitu této serie jsem si už zvykla. ALE rozhodně bych ji nedoporučila dětem.

Jsem ráda, že je tato série uzavřená, bylo to hezké prožití, ale stačilo.

HoneyH
19.05.2023 5 z 5

Kniha měla spád a všechno dosedlo na ta správná místa. Mám pocit, že každý dostal to, co si zasloužil.

valerie420
11.05.2023 4 z 5

Krásně napsané zakončení celé série.

Ivka14
14.04.2023 5 z 5

Tato kniha ve mně vyvolala tolik emocí! Štěstí, radost, smutek, smutek, strach, mnohem víc! Sabaa Tahir má opravdu kouzlo, že tyto věci během čtení pocítíte.

Příběh měl silnou zápletku a neuvěřitelný vývoj postav. Byly tam dějové zvraty, které nikdo neviděl přicházet, a kniha byla tak dobrá, že pro mě bylo těžké se od ní odtrhnout. Když se podíváte na knihy v sérii, můžete skutečně vidět, jak každá postava vyspěla a stala se odvážnější. Bylo neuvěřitelné vidět jejich růst.

Jsem ráda, že se jim i přes jejich zlomená srdce podařilo něco změnit a najít v nějaké podobě štěstí!

Matri
20.03.2023 5 z 5

Záverečný diel, a ja musím zhodnotiť, že to bolo naozaj skvelé rozhodnutie, začať čítať túto sériu!
Záverečná časť bola vynikajúca, prekvapivá, tragická, akčná, dojemná a čo ja teda určite môžem, tak aj romantická! Krásna romantická dejová linka, kde na začiatku série som netušila ako to vlastne dopadne ale dopadlo to!!!
Mne knihy naozaj sadli a nevylučujem, že sa k nim časom opäť vrátim :)
Som nadšená a u mňa má 5 hviezdičiek nie len posledný diel, ale aj celá séria!

vandalindakova
08.03.2023 4 z 5

Poslední a závěrečný díl mé milované série, Jiskra v popelu. Nemohla jsem se dočkat, až se k tomu dostanu. A dostala jsem to, co jsem chtěla, návrat do mého oblíbeného světa, ke známým postavám.
V porovnání s předchozími díly, je tenhle asi nejslabší z nich (ale není nijak špatný). Díky čemu? Díky tomu, že se tu děj tak docela vlekl! Já bych čekala, že se bude práskat akce za akcí, že se bude strategicky plánovat, jak dosáhnout vysněného cíle. Ale ono to bylo o pár akcičkách Heleny, a potom se celou knihu čekalo na závěr, kde to teprve kompletně vypuklo.
A do toho jsme čekali, až si hlavní hrdinové přestanou hrát na zarytý brzdy, a přiznají si to, co celou dobu nechtějí, a myslí si, jak to zvládnou samotní každý zvlášť. Štěstím bylo, že to mělo ty emoce, který s náma cloumaly, a že to drželo napětí.
Přes to všechno se to mně četlo skvěle, a ukončení série jsem si nostalgicky užila.

petgona
25.02.2023 5 z 5

Velmi pekne. Aj smutne, ale dobre napisane. Napinave, premyslene a neprekombinovane viac ako treba.

KarolínaV
30.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Nevím jestli tuto sérii miluju nebo nenávidím. Příběh je krásně napsaný a promyšlený. Postavy jsou lidské a hned si k nim najdete cestu. O to víc bolí když vám čtvrtku postav pozabijí. Autorce nikdy neodpustím například smrt Darina, Avitase Harpera. Oba dva si zasloužili o tolik víc. Po smrti Livie jsem v duchu prosila autorku aby už Helenu nechala být. Všichni si toho museli tolik vytrpět aby mohli mít alespoň trochu šťastný konec.

Stephaniee
16.10.2022 5 z 5

Neskutečně jsem se na závěrečný díl těšila a moje nadšení přetrvávalo i po přečtení knihy. Jiskra v popelu bude rozhodně patřit do jedné z mých top sérií.

Luccinda
12.10.2022 3 z 5

Po obrovském zklamání, kterým byl pro mě třetí díl, jsem nevěděla, jestli chci tuhle sérii vůbec dočítat. Nakonec jsem si řekla, že horší už to být nemůže, takže jsem se do Nebe po bouři pustila. Horší než Smrt před branami to sice opravdu nebylo, ale…

Mně vůbec nesedl směr, jakým se příběh od prvního dílu posouval. Jiskra v popelu byla jedinečná hlavně díky prostředí šerosrázské akademie, která dávala knize výbornou atmosféru. Bavily mě postavy, líbil se mi lehký nádech nadpřirozena, ale celkově byla Jiskra v popelu v porovnání s dalšími díly spíše taková komorní.

Ve třetím díle příběh narostl do obřích rozměrů a mě to tak strašně nebavilo. Nebe po bouři mě dokázalo částečně vrátit do děje, ale opět to bylo příliš dlouhé a zmatené. Rozčilovalo mě neustálé přeskakování z jedné postavy na druhou, z hlavních hrdinů se stali otravní ufňukánci a nemůžu si pomoct, já mám pocit, že ten poslední díl byl zase úplně o ničem.

Zklamání? No, ani ne, vzhledem k tomu, že jsem žádná očekávání neměla. Ale bohužel, jediné, co můžu pochválit, je konec, který sérii vcelku důstojně uzavřel a já od ní tak konečně můžu dát ruce pryč. Mrzí mě to, protože první díl Jiskra v popelu patří a i nadále bude patřit mezi mé nejoblíbenější fantasy, kterou si kdykoli přečtu znovu. Ale zbytek série má očekavání bohužel nenaplnil.

Emilie.Black
30.09.2022 5 z 5

Autorka napísala záver série absolútne brutálne, hlatala som stranu za stranou. A koniec ma emočne zničil...
Zanechala vo mne hlboký dojem a ešte dlho budem nad touto knihou premýšľať, pretože naozaj bola skvelá.

kniznistranky
13.08.2022 5 z 5

Bezkonkurečně nejlepší díl z celé série a hned za ním ten první! Nedovedu si představit lepší zakončení série!

Tento díl mě v mnohém překvapil. Předem se omlouvám za sentiment, ale asi se bez něj při hodnocení této knihy neobejdu. Je to silné, drsné, pravdivé. Když čte pozorný čtenář mezi řádky, najde tu tolik úžasných a pravdivých myšlenek. Věcí, nad kterými se může skoro na každé straně hlouběji zamyslet. Nad kterými by se dalo diskutovat hodiny. Stačí jedna věta! A zjistíte, že místo, abyste pokračovali ve čtení zíráte z okna autobusu na ubíhající krajinu a místo polí si představujete duny písku a celým svým duchem jste v příběhu, ne v realitě, aniž byste si to uvědomovali. Až tak na mě tato kniha zapůsobila!

Pojďme si tuto sérii nějak shrnout. První díl byl úžasný už když jsem ho před těma několika lety, když vyšel, četla prvně. Bylo to něčím jiné. Drsný svět. Škola, která cvičí a vychovává zabijáky... Celé to mělo své kouzlo. Ten svět byl prostě úžasně vystavěný, až reálně... Druhý díl, ten byl maličko jiný. Asi by se dalo říct, že by mohl někoho zklamat, protože je jiný než ten první. Je tu víc fantastiky, víc magie a dalo by se říct i víry. Ve druhém díle se to začíná ubírat trochu jinou cestou, než se u prvního dílu zdálo. Třetí v pořadí, ten mi sedl asi ze všech čtyř nejméně. Nějak mi to nepřišlo tolik dobré jako ty předchozí a byla jsem zvědavá, jestli tento čtvrtý celou sérii v mých očích pohřbí a nebo ji vynese do nebes. Jsem ráda, že se stalo to druhé!

Nebe po bouřila mě šokovalo a chytlo hned od samého začátku! Každá stránka, každý kousek skládačky, který se odkrýval a zapadal do celého příběhu jedné učenky, strážce duší a krkavce. Bylo to kouzelné a zároveň drsné. Bylo to chvílemi zdrcující a v další nadějeplné. Bylo to... prostě geniální! Těžko se popisují pocity po dočtení takhle úžasné knihy, která se mě dotkla skoro každým svým písmenkem. Ty myšlenky byly neskutečné. Poselství, kterým autorka na konci završí celou tu dlouhou cestu... Uff. Pořád nemůžu najít ta správná slova a to jsem měla během čtení tolik myšlenek, o které jsem měla potřebu se se všemi kolem neustále dělit a rozebírat je hlouběji.

Kromě úžasných myšlenek jsou tu i charakterní a propracované postavy. Každá je jiná, každá bojuje se svými vlastními démony a zkouškami, se kterými se musí vypořádat. Nikdo není dokonalý. Jsou to všechno silné postavy, za které budete skoro až dýchat. Budete bojovat za svobodu s Učenci a Domorodci. Budete potit krev na cvičištích a v bojích o města s Válečníky. Budete velet vojskům a chránit lid Impéria... Je tu toho moc, nedá se to všechno popsat pár slovy!

Rozhodně doporučuju celou sérii. Je to silné kvalitní čtení, i když chvílemi to možná budete chtít odložit. Pořád je to ale v porovnání s tím co vychází dnes, hodně dobré čtivo! Ten svět vás vtáhne, zakousne se do vás a nepustí vás! Znovu začnete vnímat svět až po dočtení a vůbec se vám nebude chtít do reality vracet. Minimálně mě ne!

Fidibus
13.08.2022 1 z 5

Dočíst tenhle díl bylo hodně náročné a nebýt to poslední díl, tak jsem to vzdala. Opravdu tohle mládež čte?
Mně to bohužel čtivé nepřišlo, tenhle díl byl o čekání na závěrečnou bitvu. Všichni se pořád potácí ve vlastních citech a pochybách, do toho neustálé přesuny fyzické. Aspoň že Laia konečně našla sama sebe. Konec moc překvapivý není, ale nakonec je z toho happy end.
Celkově jsou dle mého díly této série nevyvážené, první je opravdu dobrý a pak s přibývajícím množstvím nadpozemna to jde dolů. Některé myšlenky se pak opakují pořád dokola.

Lokina
31.07.2022 5 z 5

Jedna z nejpovedenějších YA fantasy se dočkala svého konce a já jsem ráda, že jsem u toho mohla být součástí. Začátek byl rozpačitý než vůbec mi naskočilo, jak skončil třetí díl, takže první kapitoly pro mě měly pomalejší rozjezd. Postupem času události naskočily a bylo fajn, že i něco z předešlého dílu bylo zmíněno, takže mi už nedělalo problém se do příběhu pořádně začíst. Jsem velmi spokojená s vyprávěním děje z pohledu více postav. Jen mě mrzelo, že Keris nedostala více prostoru, protože její postava byla zvláštní, povedená a zasloužila by si více svých kapitol.
Za mě příběh je záživný, zajímavý a neotřelý svým exotickým prostředím, napínavý a poutavý.
Konec mě sice rozesmutnil nad osudem jedné z postav, protože si to nezasloužila, ale naděje pro šťastnější život tam je, tak se o ní bát nemusím.
Sérii rozhodně doporučuji :-)

Christine-Marie
25.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Ačkoliv jsem na třetí díl této série nadávala a moc sebejistoty mi k pokračování nedal, jsem ráda, že jsem zatnula zuby a jakmile ho dočetla, šla na závěr celé série. Jako mávnutím kouzelného proutku jsem se při prvních stránkách propadla do úžasného příběhu, krásného jazyka a originálního světa. Tleskám, Saabo. Vážně, že jo. Moje hlavní postavy skončily dobře, jen Avitase Harpera a Darina mi je líto.

Nieroccoon
24.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Píšu hodnocení na celou sérii, jenom ať víte...:))
Krása, postavy působily skutečně a byly promyšlené jak už to bohužel ve spoustě YA knížek nebývá, protože autorky spoléhají, že jím čtenáři zbaští všechno, co vyplodí a tak se ani pořádně nesnaží. To znělo krutě - určitě to tak není u všech, ale bohužel se nejdou tací.....Občas tam moc neseděla romantická linka - přišlo mi, že autorka měla zpočátku problém s uchopením toho jak to napsat. Některé ty intimní scény mezi Eliasem a Laiou mi přišli až k smíchu, ale spíše to bylo bohužel jen trapné. Jinak série je myslím hodná přečtení a stojí za pokus jí dát aspoň šanci. Nejvíce se mi líbilo jak autorka krásně pojala postavu antagonisty a celkově postavení zla a dobra vůči sobě. Temnonošovi jsem celou dobu fandila a líbilo se mi jak se Tahirovaa vypořádala s koncem této dlouhé série. Za mě doporučuju, je tam všechno, co právě fantasy potřebuje.

Autorovy další knížky

Sabaa Tahir
americká, 1983
2016  91%Jiskra v popelu
2017  89%Plamen v temnotě
2019  83%Smrt před branami
2021  87%Nebe po bouři
2023  91%Všechen můj hněv

Kniha Nebe po bouři je v

Právě čtených5x
Přečtených208x
Čtenářské výzvě42x
Doporučených20x
Knihotéce178x
Chystám se číst118x
Chci si koupit53x
dalších seznamech7x