Padlé mučednice

Padlé mučednice https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39503/padle-mucednice-39503.jpg 4 73 14

Jack Taylor série

< 3. díl >

Soukromý detektiv Jack Taylor klesá do nových hlubin alkoholické propasti. Celé dny se Jack utápí v depresích a v noci je spánek nepoznaný luxus. Ovšem když se dozví o pohřešované dívce jménem Rita Monroe, jeho policajtský mozek se probere z letargie a přinutí tělo k činnosti. Rita byla jednou z Magdalének, takzvaný „Padlých žen“, svobodných matek, odsouzených k otrocké práci v prádelně pod dohledem jeptišek. Instinkt a schopnost hledat na správných místech vedou Jacka po její stopě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Magdalene Martyrs , 2003


více info...

Přidat komentář

bigben
30.12.2023 3 z 5

Můj oblíbený hrdina..nikdy moc nechápu, jak to všechno zvládá, když je pod permanentně pod vlivem

PitoR
01.12.2023 5 z 5

Brónach!
„Na jednoho je to moc tuhý sousto.“

Írsky spisovateľ Ken Bruen vyslal do ulíc svojho rodného mesta Galway po tretíkrát svojho hrdinu – ožrana a feťáka – súkromného detektíva Jacka Taylora.

„Snad se na mně nebudete zlobit, že to tak řeknu, pane Taylore, ale zdá se mi, jako by ste neustále přitahoval bouřková mračna.“

Podobne ako tomu bolo v predošlých dvoch častiach, Jack bojuje so svojimi démonmi a nebyť veľkej lásky ku knihám, zrejme by to už nezvládol. Pritom má „talent“ stále sa do niečoho zamotať. Napriek svojmu „handicapu“ však nestratil ľudskosť a ak si to okolnosti vyžadujú, dokáže zobrať spravodlivosť do vlastných rúk, hoci to nie je vždy s kostolným poriadkom.

„Když se všechno uzavřelo, cítil jsem, jak se uzavírám také. K čemu by mi bylo něco jako vykoupení?“

Ide z toho obrovský smútok (írsky brónach) i bezútešnosť, ale číta sa to samo a, nech mi je odpustené, ja som sa opäť skvelo bavil. Bruenov štýl mi sadol od úvodnej časti – výborná kombinácia čierneho humoru, koloritu írskeho života, atmosféry miestnych krčiem i mnohých zločinov, ktorým niektoré korene siahajú do dávnej minulosti. Za mňa maximálna spokojnosť a teším sa na štvrtý diel.


kap66
16.06.2022 4 z 5

Po zkušenosti s předchozími díly jsem si v hlavě sesumírovala obranné kroky a dopadlo to dobře. (Těm bez zkušenosti s Jackem Taylorem radím jet popořadě, už jen proto, že 3. dílu odpovídá logicky trojkombinace – alkohol, kokain, prášky.)
Teď ty kroky:
1. Počítat se zajímavým případem, třeba i dvojpřípadem, ale nemyslet si, že se Jack přetrhne při jejich řešení.
2. Počítat s úbytkem Jackových mozkových buněk, paměti, spolehlivosti, zodpovědnosti a citů.
3. Počítat se zvýšenou Jackovou sobeckostí a bezohledností spojenými se vším v bodě č. 2.
4. Počítat s tím, že pokud Jack do případů zasáhne, nebude se mi moc líbit způsob, jaký zvolí.
Ale:
5. Doufat, že to všechno bude vyvážené tím, JAK je to vyprávěné, a že i přes body 1– 4 bude možné stát na jeho straně.
Stalo se.

moudivlacek
29.08.2021 1 z 5

Tento díl mě strašně zklamal. Motiv skvělý, ale měla jsem co dělat, abych ho vůbec v díle našla. Je o něm jen velmi málo řádků. Spíš se tu probírá alkohol a kokain hlavního hrdiny a jak jde z bláta do louže, a pořád si říká, že to zvládne.
No nic, zkusím dát hrdinovi ještě šanci v dalším díle.

Patapuf
10.12.2015 4 z 5

Myslím, že Jack se začíná zlepšovat.... jeho metody jsou sice nekonvenční, ale přece jenom má výsledky...

Niraj
26.08.2015 2 z 5

Tak nevím ... je to moje první kniha tohoto autora. Co říct - furt jsem čekal na nejaké vygradování příběhu a najednou jsem byl na poslední stránce. Takže kdo čeká strhující příběh plný zvratů, tak se nedočká. Proč se kniha jmenuje tak, jak se jmenuje, když se toho tématu týká jen okrajově-to nevím. A taky těch detektivek, kde hlavní hrdina je vyřízenej alkoholik, začíná být už nějak moc.
Co oceňuji, je spousta skvělých hlášek, jimiž je kniha prošpikována.
Na víc jak na 2* to nevidím, ale ještě dám šanci jedné knize tohoto autora.

Lucina88
05.12.2013 4 z 5

Na rozdíl od jiných jeho knih, trošku slabší.

michalka S.
30.06.2013 2 z 5

Musim souhlasit V těch přklepech , jinak cela kniha me nejak nezaujala!!

Dr.Killer
30.10.2012 5 z 5

Další skvěle čtivý román Kena Bruena! Jeho styl je naprosto originální!!! Ale mínusem je, za což rozhodně nemůže autor, změna překladatele :-( :-( :-( docela dlouho mi trvalo, než jsem si zvykl na nový styl, který mi k sečtělému Jacku Taylorovi moc nesedí :-( A to nemluvím o brutálních překlepech či chybějících písmenech ve slovech :-( Poslední dobou se výtisky nakladatelství BBart moc nedaří :-(

KellyH
08.10.2012 5 z 5

Tento díl mě uchvátil stejně jako ten první (Vraždy na molu). Možná to bylo i těmi vsuvkami, které referovaly o krutém životě Magdalének a které tomu dodávaly takovou tu... atmosféru. Opět jsem byla nadšená a nemohla se od toho odtrhnout. Líbily se mi i ty citace z jiných knih, které Jack používal k vyobrazení svého momentálního stavu. Prostě paráda.

HankaJ
10.09.2012 2 z 5

tato kniha se mi moc nelíbila, zdála se mi bez děje, zkusím jiné knihy tohoto autora, třeba se mi zalíbí

Tor
07.01.2012 5 z 5

Naprostý souhlas, ten styl je prostě boží. Otevřela jsem Vraždy na molu a měl mě v hrsti. A stále má. Tušíte, kdy vyjde Priest?

MiroslavKutík
16.12.2011 4 z 5

Moc se mi libí jakým stylem Bruen Ken Piše své knihy ...

Sirius
12.01.2011 5 z 5

Není to tak dobrý jako Vraždy na molu, ale rozhodně se mi to líbilo víc než Vraždy bez trestu. Bruenuv styl je nehorázně čistý, vydezinfikovaný a mechanický -tzn. že je jako hodinky s hromadou koleček, které do sebe zapadávají, aniž by se jednou zasekla. Prostě žádné nadbytečné slovo. A je to radost číst. Co se hlavního hrdiny týče, někdo může něco namítnout, ale i tak v současnosti asi nenajdeme sympatičtější postavu, která mi připomněla Joe Hallenbecka z Posledního skauta. A takové hrdiny jsem měl vždycky rád.