Já, doktor(in)

Já, doktor(in) https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430316/bmid_ja-doktor-in-BAv-430316.png 4 89 29

Žít v cizině znamená boj, tvrdou dřinu, samotu i odvahu. Člověk se musí vzdát spousty věcí a obětovat se pro druhé. Své o tom ví i Kateřina Karolová, vítězka ankety Žena roku 2018. Tři roky pracovala jako dětská lékařka v německé nemocnici a své zkušenosti popsala v blogu, který byl čtenáři idnes.cz zvolen v roce 2018 nejlepším Nováčkem roku. Výběr z něj najdete v této knize.... celý text

Přidat komentář

lupik
16.04.2024 4 z 5

zajímavé, začátek zdlouhavý, pořád dokola ti same ale jsem rád že jsem vydržel

Hana.Jirků
14.09.2023 5 z 5

Četlo se mi opravdu dobře.


Miichan
13.08.2023 3 z 5

Věřím, že ve formě blogu, který vychází postupně je to výborné, i když lehce šokující, čtení. Ve formě knihy, kdy člověk čte klidně několik hodin v kuse, je to trochu opakující se naříkaní, které člověka prostě nebaví číst. Autorku obdivuji za její odvahu, jak to funguje ve vyspělé zemi je též zajímavé, přestože to člověka spíš děsí, ale i tak 3*.

bagel
13.06.2023 4 z 5

Velmi zajímavý pohled na německé zdravotnictví, často jsem až zírala. Jednu hvězdičku strhávám za přece jen až přílišné stěžování si.

Čtenářka73
23.04.2023 4 z 5

Tady mě autorka vyvedla z představy o pověstné německé důkladnosti a naopak zvýšila renomé českého zdravotnictví. Klobouk dolů, jak zvládla tři roky fungovat v německé nemocnici a bojovat nejen s nemocemi, ale i s jazykem, s časem a se zavedenými (ne)pořádky. Zajímavé postřehy, obdivuhodná výdrž.

IVANA0123
16.02.2023 3 z 5

Tentokrát bohužel nedočteno, takže budu hodnotit, jen tu část, kterou jsem dala. Autorka píše čtivě, což jsem ocenila u její minulé knihy, bohužel tato mi nesedla obsahově. Každodenní shon a stížnosti si užívá každý z nás, tak se mi o tom ještě číst opravdu nechtělo. Jinak oceňuji každého, kdo má odvahu odejít za hranice a "žít" v jiném jazyce. Zvláště pokud se tento krok rozhodne podniknout sám. Na druhou stranu je jasné, že to těžké bude a žádná procházka růžovým sadem dotyčného nečeká. Navíc pokud se jedná o tak náročné povolání, jakým je medicína. Tam to musela paní doktorka čekat. Ale chápu, že ten nápor ze sebe potřebovala dostat a psaní je rozhodně dobrý ventil. Prostě jsme se s autorkou tentokrát nepotkaly, ale určitě dám některé její další knize šanci. 3*
(2/23)

monulam
09.01.2023 4 z 5

knížka se mi líbila, ačkoliv v ní některé části byly už moc popisné a klidně bych je trochu zredukovala. Je to zajímavý pohled z druhé strany pro nás rodiče jak složité to vlastně někdy mají doktoři.

tittanie
08.03.2022

Prvních dvacet kapitol jsem si říkala, že knihu nedočtu a odložím ji. Bylo to jenom samé stěžování a nic moc zajímavého nebo veselého. Pak se to změnilo a kniha se četla dobře. Ke konci to bylo jenom stěžování. Jako oddechová knížka proč ne, ale čekala jsem víc.

Maciiik
20.01.2022 4 z 5

Nejprve mi hodně vadilo, jak překvapená byla z toho, že nerozumí německy. Celkově to ale je zajímavá kniha, dá nahlédnout do zákulisí lékařů a fungování zdravotnictví v německu.

lucka1998
19.07.2021 5 z 5

Kniha psaná formou deníkových záznamů lékařkou, která se rozhodla hledat štěstí v německé nemocnici na dětském oddělení. Kniha popisuje jak těžké to mají lékaři, kolik toho mají na starosti, je tam krásně vidět srovnání mezi českým a německým zdravotním systémem. Knihu by si měli přečíst všichni, kdo si myslí o lékařích, že jsou to bozi...

nonaim
15.06.2021 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, autorka píše deníkovou formou, je to čtivé a zábavné..Srovnání německého a českého zdravotnictví, pocity lékařky, často frustrované, někdy spokojené a někdy na pokraji vyhoření. Velmi sympatické bylo, že se sama brala s nadhledem a dokázala být k sobě kritická. Zajímavá četba pro nás pacienty, kteří práci v nemocnici vidíme jen ze svého pohledu..Všem doporučuji:)

Mishi
04.06.2021 2 z 5

(SPOILER) Nějak mě to neoslovilo. Nejdřív se stále dokola opakovaly stesky, že něčemu nerozumí (nic překvapivého v cizí zemi) a že lítá jak hadr na holi. Až v druhé půlce jsme se dozvěděli víc z fungování zdravotnictví v Německu a historek z praxe. Bohužel byly často smutné, takže celkové vyznění knihy je hodně depresivní.
Každopádně obdivuju odvahu vydat se pracovat do zahraničí a celkovou náročnost lékařské profese.

happy-smile
19.05.2021 5 z 5

Velice zajímavé srovnání českého a německého srovnání. Místy vtipné, místy k pláči. Vůbec to Kateřině nezávidím a divím se, že to vše ve zdraví přežila nejen ona, ale i pacienti... Kdo má rád deníky ze života v cizině nebo se zajímá o problematiku zdravotnictví, tak hurá do toho, určitě nebudete zklamaní.

los
13.05.2021 1 z 5

(SPOILER) další egocentrický sancbuch, sobectví bez objektivního nadhledu, globálnějšího pohledu a podloženého, odborného názoru, ale autorka vypadá sympaticky - a aspoň přizná, že jela do Německa kvůli penězům (ovšem rodit a žít se vrací do Čech, ach ten náš sociální stát...)

Popko
11.05.2021 4 z 5

Velice dobře napsana kniha vycházející z praxe české doktorky v Německu. Četlo se to rychle. Zaráží mě spíš, konec, jak se všichni chtějí "zbavit" svých dětí. Závěrem, všude chleba o dvou kurkách. :-)

L.Helena
18.04.2021 4 z 5

Zajímavá zkušenost. Skoro to vypadá, že v německém zdravotnictví (nebo aspoň v této konkrétní nemocnici) je kromě platu všechno špatně. Občas bych uvítala i nějaký pozitivní zážitek nebo vtipnou historku na odlehčení. Ale kniha se mi četla moc dobře, vlastně jsem do ní chtěla jen nahlédnout, že se do ní dám poté, co přečtu rozečtené, ale zaujala mne natolik, že jsem ji přečetla celou hned.

PepkazDepka
30.03.2021 3 z 5

Začiatok troška náročnejší na rozbeh, ale kniha zaujímavá. Rešpekt, že to autorka v takom kolektíve po pár týždňoch nezabalila. Trošku ma rozčuluje ako Česi nevedia skloňovať meno Peter...

rozvera
04.03.2021 4 z 5

Vyprávění mladé lékařky o svých zkušenostech z doby tříletého působení v německé dětské nemocnici. Vyplývá z něho, že všude je chléb o dvou kůrkách. Ta vrchní je bezesporu dobrá, finanční ohodnocení práce je nesrovnatelně vyšší než v domácím prostředí, spodní kůrka často hořkne, jednak z jazykových nedorozumění, protože školská němčina je v mnohém odlišná od řeči jednotlivých oblastí a zároveň si musí osvojit jazykové zvyklosti dané nemocnice, (odborný žargon). Navíc neochota sester, někdy obtížná domluva s klienty a jejich rodinami a pracovní přetížení. Někdy trochu rozvláčné, jindy chaotické popisy situací , laikovi nesrozumitelné, přičítám tomu, že autorka není spisovatelka, ale upřímně popsala své zážitky. Knížka byla pro mne přínosná.

Lily101
13.12.2020 3 z 5

Bohužel musím dát nižší hodnocení, než je zdejší prozatímní standart.

Prvních 100 stran se děj trochu vlekl, ale to se v knihách stává.

Přidávám k obligatorním dvěma hvězdičkám za snahu třetí za srovnání dvou systémů zdravotnictví a připojuji soucit autorce za to, že měla z počátku tak špatný kolektiv a vedoucí, než se situace zlepšila. Protože zažít něco takového (tedy s vedoucí) při hned prvním zaměstnání v zahraničí muselo být hodně náročné a respekt autorce, že to nevzdala.

Christeene
02.12.2020 5 z 5

Cetla jsem uz jako blog. Vyborne napsane. Kazdy lekar je take predevsim jen clovek. A jako pacienti na to radi zapominame-tuto knihu doporucuji jako pripomenuti, ze i lekari jsou lide, nikoliv bozi a ne, neumi zazraky, i kdyz zrovna v pediatrii bychom si to vsichni prali.