Howlův putující zámek

Howlův putující zámek https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99011/bmid_howluv-putujici-zamek-JXS-99011.jpg 5 253 49

Howlův zámek série

1. díl

První kniha z trilogie populární britské dětské autorky Diany Wynne Jonesové, která se stala předlohou pro celosvětově úspěšný animovaný film, u nás uvedený jako Zámek v oblacích (režie Hayao Miyazaki), je příběhem o lidské svobodě a o lásce. Dívenku Sofii zakleje zlá Čarodějnice z Pustiny ve vetchou stařenku, která se vydá do světa za štěstím. Dostane se až do obydlí obávaného čaroděje Howla, do zámku, jenž cestuje krajem. Sofie u Howla zůstane jako hospodyně a tak je vtažena do spletitých a záhadných událostí a vztahů. Do krásného mladého čaroděje se zamiluje, ale vymanit se z moci silné kletby je nesmírně obtížné. Zda se to nakonec podaří, nebudeme čtenáři prozrazovat.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Howl's Moving Castle , 1986


více info...

Přidat komentář

HelVall
30.12.2023 4 z 5

Oddechové čtení, krásně napsané. Nelze se odpoutat. Vtipné i napívané. Vhodné pro děti i dospělé. Doporučuji

MB008
13.12.2023 5 z 5

Kniha přečtena na jedno posezení. Chytla od první věty a už nepustila. Několik světů. Hrdinka v "převleku" babky. Čaroděj a rugby tým. Drzý ohnivý skřítek. Ten příběh má všechno. A jistě, prokletí mohla být o něco více propracovaná stejně jako bojové scény (četla jsem českou verzi, nevím, kolik toho překlad vzal), ale kniha se rychle stala srdcovkou. Oddechové vtipné čtení a zajímavé postavy. Těším se na film, o kterém se říká, že je z pohledu Howla, zatímco kniha je spíše z pohledu Sofie.


kimberli11
12.10.2022 5 z 5

Jako malá a i teď jsem milovala Zámek v oblacích jako film a když jsem si přečetla tuhle knihu, zjistila jsem jak úžasný a jiný typ chemie mají hlavní postavy. Námět je skvělý a Howl i v této jeho sobecké a drama stránce má místečko v mém srdci. Tuhle knížku jsem si moc užila a vřele ji doporučuji.

havranice
04.07.2022 2 z 5

Vysokému hodnocení knihy nerozumím. Asi většina lidí získala k příběhu a postavám vztah díky filmu (neviděla jsem), a pak tedy vnímali knihu jinak a ledacos jí odpustili. Zpočátku se mi kniha četla docela dobře, i když mi postavy nepřišly moc prokreslené a i stylisticky me kniha až tak neoslovovala. Myslela jsem ale, že se to nějak rozjede, zápletka že uzraje.... za mě se to nestalo. Celou dobu na pozadí ve mně byla myšlenka, že nevím, proč to vlastne čtu a proč je to vlastně napsáno. Tento pocit se s postupující četbou nelepšil, ale horšil. Druhá půle knihy už pro mě byla utrpením. Na začátku aspoň trochu zajímavá psychologie interakci mezi postavami mi přišla už pak nezajímavě repetitivní, nikam se nevyvijející. Konec knihy byl zkratkovitý, nijak pro mě z příběhu přirozeně nevyvěrající, nechalo mě to zcela chladnou, s nepříjemným pocitem ztraceného času nad knihou. Charismatickou postavou má být v knize jakože Howl, dle autorky po tomto typu muže ženy na celém světě šílí. No nevím - v knize je to takový slabošský, mírně vypočítavý, sebestředný, pohodlný, načančaný "šamponek", honící se za sukněmi, který ale není v jádru nějak zlý. Proč by to měl být ideal žen, nechápu. Za mě velké rozčarování.

knihomolka27
22.04.2022

(SPOILER) U mě má tato knížka zaručeně místečko v mém knihomolském srdci....Je to úžasný příběh plný fantazie a neotřelých nápadů, který byl nakonec převeden do jedinečné filmové podoby. Kniha a film se od sebe sice celkem liší, ale důležité je, že duši a kouzlo má jak kniha tak film.

Co ještě víc říct....líbí se mi autorčino uvažování, její velmi zajímavý a neotřelý svět, ale především na tomto příběhu miluju postavy....a proto se Howl a Sofie počítají mezi mé nejoblíbenější knižní páry...kniha je opravdu skvělá, a dokonale se jí daří vás vzít do jiného světa. Takže tak

Hannibal92
07.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Zajimavy jiny pohled pro nekoho, kdo videl jen film. Spousta zajimavych informaci a detailu, ktere se clovek z filmu nedozvedel. Bohuzel knizni Sofie je trochu ufnukana krava, ktera si porad stezuje jak ma tezky zivot, i kdyz se ji nic nedeje :-) a i zaverecny souboj s carodejnici z pustin mi prisel trochu odflaknuty. Pokud nekdy u nas ostatni dily vyjdou, tak si je pravdepodobne prectu, ale v originale je asi vyhledavat nebudu.

Fallenyard
27.10.2021 3 z 5

(SPOILER) Jsem trochu zklamaná. Pohádka je taková celkem nenáročná a originální, ale to je tak všechno. Děj je překombinovaný a chaotický, některé kapitoly jsou vyloženě zbytečná výplň, Sofie je mi jako hrdinka dost nesympatická, protože neustále zmiňuje, jakou má vlastně v životě smůlu, nemůže se pořád rozhodnout, jestli svůj trpný úděl přijímá nebo jí vadí, chová se nelogicky a nedovedu se s ní ztotožnit. Lovestory budují všichni kromě ústřední dvojice, takže mě závěr až trochu zarazil, to bylo vyloženě uspěchané. Film knihu předčil.

plomusujonak
12.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Tuto knihu hodně proslavil japonský animovaný film Zámek v oblacích (překlad názvu je nepřesný, ale o tom se nebavíme) od známého režiséra Hayao Miyazakiho, což byl také důvod, proč jsem knihu vůbec četl. Film se knihy drží asi do necelé poloviny, ale pak se velmi výrazně rozchází (jako jeden z rozdílů bych uvedl, že zámek v knize nemá nožičky, ale ve filmu ano). I když není kniha založená na rozsáhlém popisu historie, geografie a kultury toho světa, jako spíš na malých detailech nepotřebných pro příběh a minimalismu, stále dává o prostředí více informací než film. Je mi trochu líto, že momenty, které by měly být napínavé, tak skoro vůbec nepůsobí, a dá se říct, že děj v knize obecně graduje slabě. Taky mi přijde divné občasné Sofiino chování, kdy třeba přichází na své možné magické schopnosti nebo až moc často opakuje, že jako nejstarší z sester má v životě prostě smůlu. Ale i tak je to vážně příjemná četba a doufám, že brzy přeloží i následující dva díly.

roso.mak
15.09.2021 3 z 5

Hrozně mě rušily ty krátké úsečné věty, kterými je to psané. Bylo to trochu jak číst žákovskou slohovku.

A konec je strašně uspěchaný. Pokud měla autorka pocit, že už toho bylo napsáno dost, dokážu si představit spoustu scén, které by šlo místo pořádného konce vypustit (asi cokoliv v souvislosti s královským hradem, myslím, že to dělá alespoň pětinu knihy).

Jinak je to pěkná pohádka, která potěší i dospělé.

maglena
10.08.2021 5 z 5

milujeme :)

zahradnice18
09.08.2021 4 z 5

Začátek je výborný. Zajímavě napsané. Líbilo se mi, že jsem děj nedokázala vždy odhadnout. Vadilo mi nedotažení některých epizod - a nebo jsem nedávala pozor.

elis1ě
19.04.2021 4 z 5

Knihu jsem si přečetla kvůli filmu a díky ní ho konečně pochopila. Zjistila jsem například, proč Sofie na závěr neublížila Calciferovi a mohla ho osvobodit. (Neberu to jako spoiler, protože to se dozvíme už asi na 20. straně.) Čarodějnice z Pustin dostala mnohem víc prostoru, než ve snímku Hajao Mijazakiho a stal se z ní plnohodnotný charakter. Hawl byl zase zlatíčko, i když tady nebyl tím chrabrým bojovníkem za mír, ale arogantním čarodějem s trochu zmateným morálním kompasem. Na konci je i rozhovor s autorkou, kde vysvětluje svůj pohled na postavy. Nebylo to nejčtivější, co jsem četla, ale i tak jsem si příběh užila a doporučuji ho všem fanouškům Zámku v oblacích.

Cress
13.04.2021 3 z 5

3,75*
Dřív než jsem vůbec věděla o knize, viděla jsem film, který je jeden z mých nejoblíbenějších, proto jsem se rozhodla pustit i do knihy. A asi se řadí mezi těch pár výjimek, kdy se mi líbil více film. Ale i tak knihu velmi doporučuju, v mnoha ohledech byla jiná. Knižní Howl je trochu více arogantní, ale i tak jsem si ho zamilovala. Celkově je to taková kouzelná pohádka a určitě stojí za vaši pozornost. Jen si nejsem jistá jestli budu číst i další díly, jelikož ten první se dá číst i jako stand alone.

Katie*
13.02.2021 3 z 5

Bohužel já byla docela zklamaná. Kdybych si Howlův putující zámek nekoupila jako eknihu a neměla v plánu si jej přečíst kvůli státnicím, asi bych jej odložila a už se k němu nevrátila. Příběh mi nepřišel moc zajímavý, častokrát jsem se přistihla, jak přemýšlím o něčem jiném, kniha si prostě nedokázala získat mou plnou pozornost a zájem, stejně tak mi k srdci nepřirostla žádná z postav. Nakonec dávám horší 3*. Ráda bych se ještě pro srovnání podívala na filmové zpracování od Mijazakiho, jsem totiž zvědavá, jestli mi film nesedne o něco víc.

MadamC
11.01.2021 4 z 5

Ke knize mě samozřejmě přivedl úžasný Miyazakiho film. Na knihu jsem se hrozně těšila a rozhodně mě nezklamala. Film je asi trošku drsnější, především tím, že je příběhem válečným. Také bych řekla, že je ve filmu více akce. Ale kniha je krásná, svět je vykreslen fantasticky a postavy si hned zamilujete i přes jejich nedostatky. Osobně jsem se Sofií velmi často soucítila a vžila jsem se do její kůže, jako bych prožívala její trápení já sama. Někdy jsem se až divila, jak na mě příběh doléhá. Když byla Sofie naštvaná, byla jsem rudá do běla (a že to bylo v jednom kuse). Ještě že je knížka tak tenká...
Moc se těším na další díl, trošku tajně doufám, že vydavatelství Volvox Globator stihne v tomto roce přeložit druhý díl. A pokud ne, nevadí, procvičím si alespoň angličtinu...
Moc příjemná pohádka, od které jsem dostala, co jsem očekávala, ale film nastavil laťku moc vysoko, takže bohužel nemohu dát plný počet hvězd. Třeba se mi to ještě rozleží v hlavě...

V.Šťasta
06.01.2021 5 z 5

Na tohle jsem se těšil. Znám (a miluji) Miyazakiho adaptaci a nyní i originál. Krásná a poměrně originální pohádka pro všechny věkové kategorie. Jen po japonské adaptaci těžko si představit při čtení, že je jedná o anglickou předlohu :-)

Souteska
01.12.2020 5 z 5

Kdo má rád film Zámek v oblacích, musí si tohle také přečíst. Kniha se liší dějem i vykreslením postav, ale přesto fajn příběh!
Kniha je pohádka pro starší děti a dospělé, oproti tomu film shlédly i moje děti ve věku 3 a 5 let a bavil děti i mě.
Na příběhu je mi sympatické především to, jak jsou postavy lidské a chybující a nepostrádají i horší vlastnosti, je to takové příjemné oproti těm dokonalým hrdinům jinde. Jako skvělou oddychovku pro dobrodruhy/ fantasty/ pohádkomilce doporučuji!

Lilenirish
10.11.2020 5 z 5

Chtěla jsem knížku strašně moc číst, protože film opravdu zbožňuji a najednou jsem se ocitla v Trhových Třískách se Sofií, která vypadala jinak a byla drsnější. Stejně tak se maličko pozměnilo všecičko- Howl, Kalcifer, Michal, vzhled okolí i zámku,... Příběh ubíhal úplně jinam než ve filmu a já si to zamilovala. Bylo to pro mě jako prožít ten příběh znovu poprvé a trochu jinak. Miluji knihu i film. Obojí je tak jiné, ale stejně nádherné. V kouzelném světě sice bohužel nemohu žít, ale můžu se do něj přenést. :)

Kiwicatko
25.10.2020 5 z 5

Miluju film a okamzite jsem si i po par strankach zamilovala tuhle knizku. Uznavam, ze se to celkem rozchazi, ale oboje ma sve kouzlo.
Howl, Sofie, Kalcifer i ostatni postavy jsou v knizce skvele.
Jen me strasne mrzi, ze neni prelozeno pokracovani. Boze jak rada bych si to precetla.

Kikulka97
07.06.2018 5 z 5

Úžasná kniha. Spojuje všechno, co má dobrá knížka mít - vtipné originální charaktery postav, nepředvidatelný děj a spoustu lásky, kterou do psaní autorka vložila. Film je taky skvělý, ale svým vlastním způsobem, Hajao Mijazaki si opět pohrál se zápletkou a udělal to trochu jinak.
Doporučuji zapátrat a přečíst si další díly v angličtině, když zatím není jiná možnost. Trojice Kalcifer, Howl a Sofie nikdy nezklame :) Navíc Howl nám může být příkládem, jak na sebe ušít boudu a pustit se do něčeho, do čeho se nám fakt nechce. Mám pocit, že jeho přístup je lepší, než všechny motivační knihy světa :D

Štítky knihy

kouzla láska magie zfilmováno čarodějové skřítkové kletba animovaný film osud fantazie

Autorovy knížky

Diana Wynne Jones
britská, 1934 - 2011
2011  91%Howlův putující zámek

Kniha Howlův putující zámek je v

Právě čtených10x
Přečtených356x
Čtenářské výzvě58x
Doporučených50x
Knihotéce163x
Chystám se číst217x
Chci si koupit83x
dalších seznamech6x