Holcroftova úmluva

Holcroftova úmluva https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15519/bmid_holcroftova-umluva-dvf-15519.jpg 4 66 12

Mladý americký architekt Noel Holcroft přilétá do Ženevy. Tam se mu dostává do ruky šokující dokument, sepsaný na konci války trojicí nacistů, kteří údajně učinili pokání. Listina je klíčem k závratné částce, již zmíněná trojice tajně uložila, aby pomohla obětem holocaustu a odčinila své hříchy. K realizaci plánu stačí maličkost: Holcroftův podpis. Ve skutečnosti ovšem nemají být peníze použity na odškodnění lidí, které postihlo válečné běsnění, nýbrž k obnovení nacistické nadvlády. V roce 1945 nacisté rozeslali do celého světa děti třetí říše, jejichž čas právě nadešel. Spiknutí má uvést do chodu právě Holcroft, který je sice synem vysoce postaveného německého fašisty, ale o tajném plánu neměl do poslední chvíle tušení... Pokud Holcroft podepíše, stvrdí tím vlastní rozsudek smrti a ohrozí světovou bezpečnost. Zároveň si je však vědom, že překazit děsivé úmysly nacistických pohrobků může pouze svým podpisem...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Holcroft Covenant , 1978


více info...

Přidat komentář

items
28.01.2024 3 z 5

Dočítal som asi hlavne z nostalgie za inými dielami Ludluma, ktoré som pred rokmi hltal. Napriek tomu ako zložito sa príbeh tváril, mi prišiel pomerne jednoduchý a naivný.
Na konci som mal pocit, že, keby som z knihy povyberal všetky výskyty slova "Wolfsschanze", celkový počet strán by klesol o desiatky :).

Luigi1
22.01.2023 4 z 5

Ze začátku pomalý rozjezd pak se to rozjelo.


HollyUndead
03.10.2022 5 z 5

Kniha plná napětí, akce, zajímavých a nečekaných zvratů, vražd a zabíjení, politických spiknutí a různých skupin, které proti sobě soupeří velice krutým způsobem. V některých pasážích tedy krutost byla na můj vkus až přehnaná, nicméně ostatní a již zmíněné atributy tohoto románu malý nedostatek zcela překonaly a vynahradily. Každou knihu Ludluma jsem doslova hltal od začátku až do konce. Tato však patří k naprostému vrcholu.

BabaJaga11
18.11.2020 4 z 5

Ke knize jsem se dostala asi v nějakém dobročinném bazaru. A jelikož jsem nutně potřebovala něco "odčíst" a poslat dál (už zas nemám místo :-)), padla volba na tento poměrně tlustý svazek.

Nejde o žánr, který bych cíleně vyhledávala, ale přesto jsem se dobře bavila a knihu jsem přečetla během tří dní. Trochu se mi pletly postavy a občas jsem se musela vrátit k nějakému detailu, který se zprvu jevil jako nepodstatný, ale záhy se v knize objevil znovu jako potenciálně důležitá část příběhu.

Hlavní hrdina se mi líbil – právě tím, že do toho všeho spadl, aniž by chtěl, a nedokázal záměry gaunerů prokouknout. Ano, může se jevit jako hlupák – jenže myslím si, že kdybych se octla v podobné situaci, ve zcela jiném světě, než v jakém jsem žila dosud, kde by kdokoli mohl mít zájem mě zabít, asi bych taky nepostupovala extra chytře :-). A řekla bych, že to platí pro 99 % lidí, kteří vedou "normální" život.

Závěr mě trochu zklamal. Čekala jsem, že to dopadne buď hodně dobře – anebo naopak hodně blbě. Je fakt, že první varianta by asi byla nevěrohodná, druhá zase deprimující, sama nevím, jak by měl závěr vypadat, aby byl věrohodný, optimistický a taky trochu překvapivý... no ale nejsem spisovatel :-).

ludek.n
04.02.2020 3 z 5

Holcroftova úmluva je další z řady Ludlumových špionážně dobrodružných románů, dotýkajících se odkazu nacistických vůdců a jejich snu o vzkříšení třetí říše. Jedná se o vysoce efektivní příběh, v němž se to hemží tajnými uskupeními, rozvědkami, nájemnými zabijáky a na slovo vzatými agenty. Záměrně jsem použil slovíčko efektivní, protože Ludlumovu dílku, přes všechnu jeho spletitost a angažovanost, scházejí emoce. Tedy až na jednu: vztek. Ale i ten je chladný bezohledný a místy až syrově krutý, podobně jako všechno v téhle mohutně strukturované, nacistické frašce. Přátelství, láska, smutek tady mají podobu třikrát vyluhovaného čaje. Strach, rozhořčení a nenávist jsou plné krve a mrtvol. Celá dějová linka je strašlivě sešněrovaná, komplikovaná a nepřehledná. Postavy se chovají a jednají jako maňásci v loutkovém divadle, které vodí nezkušené ruce studentů herectví. Bombastičnost zápletce nechybí, ale působí samoúčelně a kontraproduktivně. Ludlum se snaží držet pedál plynu po celou dobu na podlaze, jenže výsledkem je monotónnost a v konečném důsledku pak přesycenost, která unavuje. A finále je na tom hodně podobně: už prostě není kam zrychlit a čím překvapit.

KAPO99
28.11.2017 5 z 5

Super kniha

bertrand
10.10.2017 3 z 5

Humoristický román napsaný v nejlepší stylistické tradici Rodokapsu s intenzitou Krvavého románu, vylepšený sem tam soft pornografickou vsuvkou.
Z komických figurek zaujme především urputně neúspěšný hlavní hrdina a jeho pekelně dokonalý protivník se zálibou ve světovládě. Vrcholem je pak pointa, kdy si oba, s ohledem na čtenářovu trpělivost a termín nakladatele, vymění strany.

davas
04.09.2016 5 z 5

neuvěřitelné,že tohle někdo napsal už v roce 1978 ...klobouk dolů a nezbývá mi dát nic jiného než pět hvězd

pavel80
16.10.2015 5 z 5

Strhující a napínavý příběh.

Sharp55
03.02.2015 5 z 5

Tak předně je třeba říct, že je třeba se při čtení obrnit lehkou hloupostí a takhle vybaven postupně vypouštět z hlavy ty kraviny, které hlavní postava často provádí. Noel Holcroft je totiž absolutní dement. A to v tom opravdu nejhorším slova smyslu. Prakticky každá věc, kterou udělá je úplně a zcela špatně a člověk očekává, že ke konci už mu to prostě MUSÍ!!!!! docvaknout, že je chodící katastrofou a nejlépe by udělal kdyby si někde tiše sednul do kouta,nic nedělal a hlavně držel hubu. No tušítě správně, neudělá to a tak konec knihy jednoznačně musel být přesně takový jaký je (s tím by mohli mít někteří lidé určitý problém ani já jsem nebyl zcela spokojen a tam, kde byla celá knížka krásně detailní na mě působil ''happy ending'' značně useknutým dojmem). Ony celkově hlavní postavy (ovšem jenom ty kladné) se chovají značně nelogicky s vrcholem v podobě Holcroftovy matky, která z tisíce možností jak to sehrát, zvolila tu naprosto ultimátně nejhorší a tím v podstatě pohřbila úplně všechno a všechny. Může se zdát, že jenom kritizuju a nemám důvod dávat plné hodnocení?? A právě proto mám!! Je to totíž boží špionážní jízda od začátku do konce!! Jenom mi prostě hlavní hrdina (a vlastně celá jeho rodina) připadala jako banda hloupých a nesympatických kreténů. Vyjímku tvoří až Helden, která jako jediná z klad´asů je fantastická. P.S. dal bych i jednu hvězdu navíc jelikož promyšlenost a sehranost s jakou si to hlavní nácek (i když to je strašná svině nelze mu nefandit) dával, byla neskutečná

Pavlikruza
19.08.2013

Strhující příběh, který měl pro mě samotného nečekaný konec

dangerita
28.11.2011 5 z 5

Pro mě další z výtečných románů tohoto autora. Strhující a napínavý děj, výborná atmosféra.

Autorovy další knížky

Robert Ludlum
americká, 1927 - 2001
2002  84%Agent bez minulosti
2005  83%Bourneův mýtus
2001  83%Hádův faktor
2007  80%Bourneovo ultimátum
2008  88%Arktická mise

Kniha Holcroftova úmluva je v

Právě čtených2x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených10x
Knihotéce98x
Chystám se číst19x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x