Hloupost nebo agrese?

Hloupost nebo agrese? https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203741/mid_hloupost-nebo-agrese-ZKh-203741.jpg 4 10 4

Po dlouhá desetiletí byla válka s Finskem pro sovětskou společnost válkou zapadlou a neznámou. Na základě dostupných pramenů se to pokouší změnit ruský historik Mark Solonin, přičemž jádro knihy je věnováno dějinám vypuknutí druhé sovětsko-finské války, jejíž zahájení ani skončení vůbec sovětská tisková kancelář Informbyro neoznámila sovětským občanům (útok Rudé armády na Finsko 25. června 1941).... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

25 июня: глупость или агрессия? , 2007


více info...

Přidat komentář

Benny215
15.02.2024 4 z 5

Je až zarážející kolik najde člověk společných věcí,které se děly teď a tehdy,někdy jen stačí zaměnit název jedné země za druhou

Martinmmm
22.05.2021 4 z 5

Zaujímavá kniha zaoberajúca sa nie až tak známymi kapitolami 2. svetovej vojny. Jedna hviezdička dole za mapy spomínané v texte, ktoré však žiaľ vypadli z českého vydania.


Cinik
01.05.2018 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která má ale své limity. Autor sice dokáže překročit pozice ruského nacionalismu a uznat, že viníkem pokračovací války byl SSSR, ale už není schopen dostatečně se dívat na situaci finským pohledem a zohlednit finskou pozici.

Klasickým příkladem je jeho představa, že Finové měli v roce 1944 přijmout sovětské mírové podmínky, protože později dostali i přes úspěšnou obranu jen podmínky horší, je zcela mimo, protože opomněl zohlednit fakt, že ty podmínky byly nesplnitelné.

Finsko by dostalo za úkol vyhnat Němce a zároveň rychle demobilizovat a to prostě nebylo realizovatelné - tudíž by jednu klíčovou podmínku muselo porušit, což by byla pro SSSR skvělá záminka k obsazení celé země. Kterou by pak už nepustil.

Langosh
30.04.2016 4 z 5

Zajímavá kniha, která pojednává o méně známých vztazích a válkách mezi Finskem a Ruskem (SSSR), více z pohledu a plánů SSSR, se zaměřením na období po Zimní válce. Škoda jen překladu a hlavně chybějících map.