Historička

Historička https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13572/bmid_historicka-apM-13572.jpg 4 305 57

Pozoruhodně dobře napsaný příběh o pátrání po vědci, který zmizel během hledání pravdy o Drákulovi, krutém středověkém vládci Vladu Narážeči, archetypálním strašákovi, jehož upírská legenda přežila víc než šest století. Příběh začíná v roce 1972, když dcera amerického diplomata v Amsterdamu najde v pracovně svého otce hromádku starých dopisů, které začínají slovy Můj milý nešťastný následovníku a vyšlou ji na dlouhou nebezpečnou objevnou výpravu sahající čtyřicet let do historie její rodiny a pět set let do dějin Transylvánie.... celý text

Dobrodružné Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Historian , 2005


více info...

Přidat komentář

Jara.v
13.02.2024 4 z 5

Hned od začátku mě to chytlo. Informace z historie a upíří legendy. Chvílemi mě až mrazilo. Vyprávění plynulo. Ale po půlce se to trochu zbrzdilo a nedokázala jsem udržet úplně pozornost. Konec zůstal otevřený, což je u takové knihy v pořádku, aby pracovala fantazie. Možná vypustit pár kapitol, kde se nejedná tak zcela o hledání Drákuly, ale je to dobrá kniha. Stojí za přečtení.

Eicherik
01.10.2023 5 z 5

Mistrné spojení historie, okultismu a vampýří legendy. Ústřední historickou postavou tohoto dobrodružného pátrání je valašský kníže Vlad III. Dracula zvaný Vlad Tepes. V příběhu ve kterém navštívíme mnoho zajímavých míst je cítit ženský rukopis. Velmi oceňuji minimum akčních scén, pečlivou popisnost, skvělou atmosféru a hlavně žádný velký spěch. Jako zajímavé hodnotím popis moderní likvidace upíra a setkání s rumunskou Železnou gardou. Román mě příjemně překvapil.
Citace: Drakula už stojí na svém oblíbeném místě, hledí přes vodu, ruce založené za zády v charakteristickém zamyšleném gestu, a něco plánuje. Opat ho viděl takhle stát před jeho bojovníky a vysvětlovat jim strategii zítřejšího nájezdu. Vůbec nevypadal jako člověk, který je v neustálém nebezpečí - vůdce, kterého může každou hodinou stihnout smrt, který by měl každým okamžikem uvažovat o své spáse. Naopak, pomyslí si opat, vypadá jako člověk, který má celý svět před sebou.


katerina3502
05.09.2022 2 z 5

Námět dobrý, ale zpracování a styl psaní mi neseděl. Dost se vleče, nedokázala jsem se začíst, natož dočíst do konce.

DominaCZ
20.07.2022 odpad!

Twl co?? Píše teda vlastně o sobě, když byla fakan, je to téměř z doby kamenné a přitom dělá, jako by už tehdy byla megavýznamnou pátrající historickou osobností?
Jako by nás vedla do ultra zajímavých a temných míst a přitom nuda ...

Nejvíc mě od ní dostalo na straně 13: "...abych toto místo ochránila před turisty, kteří s průvodcem v ruce chodí po stopách zkázy." A jak jinak twl?! Se tam mají lidi vznášet, aby se stejných de.ilů jako jsi ty, nedotkli??!

Takže tady, na nudné straně 13 končím a šlus.
Mně se už nezdála anotace.
V době zvonáčů a dlouhého vlasu bude ona v podkolenkách pátrat po Vladovi, to jo :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bája89
30.12.2021 4 z 5

Tuhle knihu jsem si pořídila, protože mi ji vychválila moje babička. A musím přiznat, že jsem z ní byla nadšená. Četla se sama. Historie, napětí, láska, cestování a trocha fantaskna. Co víc si od knihy přát? Jednoho dne se k Historičce opět vrátím.

Datr1
13.11.2021 3 z 5

Zajímavé historie je tam hodně, kdo má rád příběhy o Drakulovi, bude spokojený. Pro mně docela zdlouhavé, ale dobře napsané.

Ďobi-1968
25.04.2021 3 z 5

Je to kniha docela dobrá.Trochu cestování a hlavně věčná připomínka ztráty křesťanského Carihradu a okupace Balkánu Osmanskou - Tureckou hordou.
Naštěstí u Widně prohráli a evropu nečekal turban. Zato dnes západní evropu dobili a islamizuji beze zbrani.Drakula sadista, postrach Turků.

iva23
20.04.2021 2 z 5

Fakt se to trochu dost vleče, přitom hezky napsané.

JáŠárka
02.03.2021 3 z 5

Tato kniha pro mě byla velkým zklamáním. Očekávala jsem příběh plný napětí, strachu a trochu historických událostí. Dostalo se mi bohužel jen toho třetího a to ještě v tak velké míře, že to minimum děje se v tom utopilo. Kdyby autorka ubrala těch neustálých zdlouhavých popisů (jak historických, tak i každého místa až s morbidní detailností), byla by to dobrá kniha. Takhle jsem se nutila ji vůbec dočíst.

pydla
05.07.2020 3 z 5

Máte rádi Drákulu? Chcete vědět, jak to s Drákulou opravdu bylo? Jaký byl a proč se stal tím, čím byl? Pak kniha Historička je právě pro Vás. Procestujete spoustu zemí, celé Rumunsko a Transylvánii. Nahlédnete, jak to asi mohlo být a to celé zabaleno do příběhu. Ovšem, kniha je příliš dlouhá a chvílemi dost nudná, unylá až ospalá. Autorka se tak moc snažila, až se přesnažila. Své čtenáře si však jistě najde, už jen pro zajímavosti, které v ní najdete. Doporučuji si ji však spíše od někoho půjčit. Při dnešních cenách knih, by Vás investice do této knihy mohla mrzet.

Trijan
05.05.2020 4 z 5

poutavé čtení :-) kniha se četla sama. V karanténě jsem spolu s hlavními hrdiny procestoval s spoustu krásných měst a zemí a hnal se za stínem hraběte drákuli. Spojení historických faktů s fantazií autorky dalo knize druhý rozměr a to velmi oceňuji :-)

LadyAlena
03.04.2020 2 z 5

Jsem asi v polovině knihy a trápím se, pořád čekám kdy se něco stane a ono se to pořád jenom táhne od nikud nikam. Není tam nic co by mě zuby nehty drželo u knihy. Dost možná ji nedočtu a nemůžu ji doporučit, je to jakoby fantasy psal věděc

taikatalvi
15.03.2020 odpad!

Veľmi, veľmi, veľmi som sa snažila, ale nedala som to. Pre mňa obrovské sklamanie a nuda. A keď si čítam tie komentáre aká je tá kniha super, tak ma to mrzí, ale musela som čítanie stopnúť a knihu posuniem niekomu, kto ju pevne verím, ocení. Nezvyknem nedočítať knihu ale život je príliš krátky na čítanie toho čo nás nechytí :)

Abroš
18.02.2020 5 z 5

Dobře napsaná kniha o historii v současném pojetí.Drákulu můžu.

danielavachova
26.10.2019 4 z 5

Moc hezky napsaná dobrodružná kniha o Drákulovi,procestujeme téměř celou Evropu,kniha mi sedla,ráda se k ní zase vrátím.

Sarfee
23.10.2019 5 z 5

Ač dlouhá, pro mě velice čtivá kniha. Příběh je napínavý od začátku do konce. I když se občas může zdát, že dějová linka je předem jasně odvoditelná, autorka vždy příjemně překvapí nečekanou zápletkou :)

Veronika33
19.05.2019 odpad!

Toto fakt nie, téma veľmi zaujímavá, ale spracovanie prehnane popisné až extrémne nudné. Knihe som dala šancu, ale vzdala som ju. Pri mojej obrovskej zásoba kníh (cca 2000ks), sa fakt nechcem do kníh nútiť a pretrpieť ich, čítanie si chcem užívať. Takže knihe dávam zbohom, snáď si nájde nového majiteľa, ktorý ju ocení viac ako ja.

Safira7
30.01.2019 3 z 5

Zajímavá kniha, stojí za přečtení, ale velmi zdlouhavá....

gretl74
30.12.2018 4 z 5

Malé mouchy to sice mělo, ale já jsem si tu historickou jízdu parádně užila. Tři roviny příběhu, úžasné lokace (knihovny a kláštery v horách), vzhledem k tématu minimum násilí, příjemně napínavé od začátku do konce. Zpočátku mi ty dlouhé popisy také trochu vadily, ale v druhé půlce knihy už byly skoro nezbytné pro vykreslení té správné atmosféry. Strhavam jednu hvězdu za trochu odflaknuty konec a pár nejasností, ale jinak super knížka. Jen je na čtení třeba najít vždy souvislejsi čas, nejde ukrajovat po pár minutách a stránkách za den.

Misa25
07.12.2018 4 z 5

Jsem rada, ze jsem se ke knize dostala a celkem me pohltila, soce jsem zjistila, ze vubec netusim jmeno hlavni damy :-D, ale moc me to nestvalo, nevim jestli si mam myslet, ze autorka toto opravdu prozila ci ne, mam z toho zvlastni pocit a to se mi u knih libi :-)