Havran

Havran https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457862/bmid_havran-XJX-457862.jpeg 4 146 12

Bibliofilní vydání slavné básně vydal v nákladu 45 na losinském papíru T. Novotný pro profesorský sbor Gymnázia Opatov a přátele.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Tomáš Novotný
Originální název:

The Raven , 1845


více info...

Přidat komentář

Radka1911
12.05.2023 4 z 5

Havran je už od mládí má oblíbená, tajemná balada.

adabraz
29.09.2022 4 z 5

Zajímavá povídka. Líbí se mi atmosféra. Zdá se, že je napsaná jako jednoduchý děj. Každopádně vystihuje mnohem víc, než se na první pohled zdá.


Vlci.Sestra
22.05.2022 5 z 5

Četla jsem všech šestnáct českých překladů i originál a překvapilo mě kolikrát se dá „nevermore“ přeložit do češtiny... Nejvíce se mi líbil ten od Vítězslava Nezvala.
Jen tak na okraj bych chtěla podotknout....Havran na vás zanechá jakousi stopu, ale težko říct, jestli dobrou nebo špatnou. Je to prostě zážitek.

IvetaZ
20.04.2022 3 z 5

Symbolika a tajemno - o tom celém to je. Myslím, že si to musím nechat ještě uležet a vrátit se k tomu později, protože zatím mě to neoslnilo.

Péťa Z.
15.04.2022 5 z 5

Když jsem Havrana četla v mládí, vyvolával ve mně především pocit deprese a strachu.
Teď to vnímám zase trochu jinak.

Líbí se mi, jak jednoduše je báseň napsaná. Jak se určité motivy opakují. Jasné symboly, které poukazují na rozkol v básníkově mysli.
Umocňuje to ve mně pocit marnosti, žalu nad ztracenou láskou a zoufalství. Naprostou bezmoc s neskutečným a nekonečným smutkem žít.

Není podstatné, kdy o lásku přijdeme. Čas nehraje zásadní roli. Jestliže opravdu milujeme, je sžíravá až do smrti. A kdoví, bude-li smrt pak naším vysvobozením?

dennydee
21.02.2022 5 z 5

Lehce depresivní, tajemná báseň. Klasický Poe.

Karoley
04.01.2022 5 z 5

Úžasná báseň, temná, plná bolesti nad ztrátou.. ale minulost se nezmění. Never more.
Nejvíc se mi líbí překlad od Nezvala.

"Proroku," dím, "mene tekel, ať jsi pták anebo z pekel,
synu podsvětí, a přece proroku, pojď hádat mně -
statečně, byť opuštěný žiji zaklet v této zemi,
dům mám hrůzou obklíčený, zda tvá věštba uhádne,
zdali najdu balzám v smrti, zda tvá věštba uhádne" -
havran dí: "Už víckrát ne."

Mayaotzin
14.11.2021 5 z 5

prostě wooow

ComicGuy899
19.06.2021 4 z 5

Básne od Edgara Allana Poea ma vždy desili ale zároveň aj neskutočne fascinovali. Jeho skladba je výnimočná, emotívna a skvelo sa číta (narozdiel od niektorých iných básnikov tvoriacich v Romantizme). A havran je toho krásnym príkladom.

Ak by som mohol brať len túto jednu báseň ako celok, potom by skvelo vystihla celú podstatu Poeovej tvorby. Zachytiť vás nazačiatku príbehu a ani po jeho dokončení vás nepustiť...

NelaF
18.05.2021 5 z 5

Srdcovka :)

filip3746
14.04.2021

Recenze – Havran
Soubor básní od váženého amerického romantického básníka Edgara Allana Peoho zvaná „Havran“ byla jedním z jeho nemála světoznámých děl. Kompozičně bylo toto dílo psáno jako kratší báseň, což znamená rozsah o 108 verších. Zajímavostí je, že se autor chtěl vejít pouze do 100 veršů. Tímto dílem chtěl Edgar ve čtenářovi vyvolat pocit smutku a dle mého názoru chtěl upozornit, že smutek a pocit nejistoty jsou každodenní věcí, které musíme my všichni čelit, ale je nutno podotknout, že autor žil v minulosti, kde spousty lidí měli odlišné názory.

Jak jsem již avizoval v poslední větě minulého odstavce, autor v příběhu apeloval na smutek, čemuž velice sympatizuje děj, který je udáván v básni. Konkrétněji jde o mladého muže, který ztratil svou milovanou ženu a momentálně čelí, z jeho pohledu, nekonečnému smutku a dále se autor soustředí na politické situace, a na jejich minulost. Některé pasáže jsou velice temné, potažmo lehce depresivní, což ve čtenářích vyvolává velice, nechci tvrdit nepříjemný, ale velmi nepopsatelný pocit, který je donutí hlouběji přemýšlet nad podstatou celého díla. Jedna z pasáží, která se v ději odehraje, vyobrazuje havrana, který slétl k posmutnělému muži a začal opakovat: „už více ne!“ v aj. („nevermore“). V tu chvíli v muži začala převládat deprese a smutek, což ještě více prohlubovalo negativitu a smutek celého příběhu a celkový smutek a požitek z celého díla.

Hlavními postavami byli Havran, osamělí muž a jeho zesnulá žena Lenora, jejíchž příběhy jsem Vám přiblížil již v předchozím odstavci. Báseň bych chtěl ohodnotit kladně, jelikož styl a obtížnost četby byly vyváženy a také doplněny o zajímavé fráze a opravdu brilantní práci se slovy. Jak jsem zmiňoval, dominantou byl smutek, ale to není ovšem důvod, který by Vás měl odradit od přečtení tohoto díla, protože já sám jsem u některých pasáží žasl s „bonusem“ vyraženého dechu a podporou velice hlubokých myšlenek. Báseň mi přijde jako velice povedené, myšlenkovitě rozvinuté dílo, obohacené zdravou negativitou a skvělým jazykovým sestavením.

Děkuji za pozornost, Filip S.

RADOST
18.02.2021 5 z 5

Působivé verše o smrti, smutku a zmaru, při jejichž poslechu běhá mráz po zádech.
A má duše z těchto stínů,
spleti stínů podvratné,
neunikne.
Víckrát ne ...