Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104991/povidky-104991.jpg 4 199 11

Povídky Edgara Allana Poea v překladu Ladislava Šenkyříka a s ilustracemi Harryho Clarka. Povídky: Dostaveníčko, Ligeia, Morella, Brýle, Smrtihlav, Stín - Podobenství, Mlčení - Bajka, Bon-Bon, Fakta o případu monsieura Valdemara, Vévoda De L'Omelette, Maelzelův Šachista, Arnheimské panství neboli Zahrada v krajině, Landorova vila, Jeruzalémská povídka, Proč ten malý Francous nosí ruku v pásce, Jak se píše do časopisu aneb Petr Tůdle, Filosofie nábytku, Kterak psáti článek pro Blackwood, V tísni, U konce s dechem, Literární život váženého pana Tenta Nonce.... celý text

Přidat komentář

Georgee
13.11.2023 3 z 5

Četl jsem jen pár povídek a nemám moc co k tomu říct, jen mě to mile překvapilo, čekal jsem to horší.

knedlik
15.04.2016 4 z 5

Můj původní rozsáhlý komentář se úspěšně jedním nešikovným klikem vymazal, takže si jdu uvařit kafe a pokusím se ho ve vší stručnosti a poněkud méně elegantně a propracovaně shrnout.
V této knize Poe jako autor povídek vystupuje jinak, než jak jej známe (nebo lépe a výstižněji řečeno - než jak si myslíme, že jej známe). V podobě ironického (a to i prudce sebeironického!) žurnalisty mě opravdu bavil ve všech svých blackwoodovských povídkách - Kterak psáti článek pro Blackwood, V tísni (tam ta ironie přimo tryská z každého slovního spojení), Literární život pana Tenta Nonce. V podobě komičtější se čtenáři představuje v povídkách, jako jsou například Brýle. Pak tu existuje ještě ta známější Poeova podoba, a to ta "jámokyvadlovská". V té se tu však zračí i Poeova touha po lidské společnosti a potřebě blízkého člověka. A ikdyž třeba ne hmatatelně, tak alespoň jaksi imaginárně. Podoba, která mě osobně nenadchla, je podoba Poea estéta a Poea pozorovatele, kdy jeho zdlouhavé popisy přírodních scenérií, veškerého rostlinstva a květeny, byly prostě už moc. Stejně tak povídka, kde nosným tématém byl popis nábytku a estetického zařízení domu (přestože v sobě obsahoval i spoustu rýpavých poznámek ke vkusu ostatních.) Ně že bych snad zněvažovala Edgarovo popisné mistrovství...
Mé nadšení tudíž naznalo mezí a knize pět hvězdiček nedám. Čtyři si ale zaslouží. A každý, kdo by chtěl Poea poznat o trochu víc a blíž, než jak je nám doposud předkládán (a že je nám v některých ohledech předkládán zcela mylně a zkresleně), bych doporučila rozšíření si obzorů o tuto knihu. Za zmínku určitě stojí i doslov Michala Peprníka zabývající se právě různými stránkami osobnosti Edgara Allana Poea a těmi velkými neshodami v jejich interpretaci.


Palorizek85
06.03.2016 4 z 5

Tuto knihu bych dal povinně jako četbu do všech škol. Mistrné vyjadřování autora, popis děje, včleňování cizích slov a frází do textu, bohatý a vytříbený jazyk - vše co je třeba ke správnému sestavení slohových prací. Doporučuji.

Cacolinka
07.11.2015 4 z 5

Pan Poe mě vcelku překvapil, musím říct. A to dosti příjemně...možná jsem už ze Zániku domu Usherů nebo Jámy a kyvadla měla předpovídat, že není tak úplně obyčejný autor. (Jediné, co se mi na sbírce nelíbilo byly povídky, bohužel jsem zapomněla, jak se jmenovali, které popisovali příchod krajinou k domu na "dokonalém místě" a potom popis samotného domu. Kdo četl, tak ví co myslím. Já prostě takové dlouhé popisování krajin a jinak statických vjemů moc nemusím. Pro mě bylo už náročné číst od Tolkiena popis Beleriandu v Silmarilionu.)

Alpasstyle
05.09.2015 5 z 5

Nevím jak dílo přesně popsat, prostě- skvělé,originální počtení .. Všem, kdo neví, co k maturitě, DOPORUČUJI!....Všem, kteří rádi čtou povídky, DOPORUČUJI!... Prostě ji VŠEM Doporučuji!!

historikola
01.11.2014 5 z 5

Zdravím Vás přátelé písmenek a krásných příběhů,
kniha Povídky od Edgara Allana Poa byla hodně velká změna ve čtení. EAP píše jinak než ostatní spisovatelé. Možná proto byl zatracován a jinými vyzdvihován za to, že píše lépe než ostatní. Každopádně u knížky mě trochu potrápili velké písmena. Nejsem na ně zvyklí. Velké významné plus je zpracování knížky (tisk, obal) je vidět, že si někdo dal tu práci a vydal více peněz do obalu knížky a také do papíru. Je vidět, že se u vydání knihy přemýšlelo nejen nad ziskem, ale i nad přidanou hodnotou samotného příběhu a knihy.
Oceňuji vložení obrázku do desek knihy. Obrázek je ohraničen vyraženým rámečkem. Je příjemné zjistit, že písmena na obalu jsou plastická. Jsou vyražena do desek a nabarvena "zlatou" barvou. Výborně složené listy a pečlivě sešité. Takže drží tvar.
Dle mého za takovou knížku (zpracování) jsem ochoten vydat větší finanční obnos. Podle mého taková knížka déle vydrží a nerozpadá se. Vím, že některé postřehy jsou subjektivní, a někdo je přehlédne, někdo zase upřednostní.
Povídka jako taková se četla velice dobře. EAP umí napínat své čtenáře, někdy zase protahuje děj až na hranici zapamatování a stane se Vám, že se musíte vracet v textu několik odstavců nebo listů zpět, aby jste pochopil(a) děj. Popravdě děj knížky nejde rychle přečíst. Knížka si Vás musí vybrat a Vy musíte mít čas a náladu na čtení. Za sebe tuto knížku doporučuji. Je to opravdu "jiné" čtení.
Na závěr, aby jste pochopili autorský styl Edgara Allana Poa tak nestačí přečíst jen jednu knihu. Sám mám v plánu si sehnat více jeho spisovatelských počinů.
David

martinstefko
16.10.2014 4 z 5

Kniha „Povídky“ je krásnou ukázkou různorodosti tvorby amerického velikána Edgara Allana Poa a právě v tomhle smyslu je kniha skutečně velmi přínosná a může vám podat vhodný obrázek o tom, co všechno tenhle mistr slova dokázal napsat. Nebude se vám všechno líbit, ale z hlediska pestrosti je sbírka skvělá.

RaptoR
13.10.2014 4 z 5

Těžko přemýšlet, kdy jsem četl náročnější knihu. Jak již je zmíněno v předchozích komentářích, tento výběr nastavuze zcela jinou tvář, než na kterou je čtenář u Poea zvyklý. Poměrně těžko stravitelné eseje nám ale neuvěřitelným způsobem rozšíří obzory u tak vyjímečné osobnosti. Přece jen do nekonečna omýlat "Jámu a kyvadlo" nebo "Havrana" je dost omezené. A to je škoda, protože satirické "Kterak psáti článek pro Blackwood" a navazující "V tísni" jsou neskutečně chytlavé a vtipné povídky. Rozhodně můžu jen doporučit všem, kteří mají rádi E. A. Poea!

Aniday
03.06.2014 4 z 5

po téhle knize musím přiznat, že jsem spíš "jámokyvadlová"...

Morgause
03.03.2014 4 z 5

Tento zajímavý výběr povídek a pojednání nastaví čtenáři mnoho tváří E. A. Poea - nejen tu až téměř notoricky známou havranovitou a jámo-a-kyvadlovitou ponurost. Ta se v některých povídkách do jisté míry objevuje, avšak některá zamyšlení představují Poea mimo jiné jako znamenitého rýpala. Jak nadčasově vnímal senzacechtivé bulvární plátky, které na podobném principu fungují asi i dnes. Mnoho vybraných povídek přímo překypuje satyrou, zato jinde je patrný Poeův zájem o metafyziku či o vkus a krásu. Celkově mohu říci, že jde o velmi zdařilý a skvěle přeložený výběr méně známé Poeovy tvorby, který mohu jen doporučit. Avšak pro ty, kteří se s Poem zatím nesetkali, nepovažuji tuto knihu za dobrý začátek.

palkto
14.01.2012 4 z 5

Netradiční výběr povídek, které nejsou tolik známé ale jejich kvalita je srovnatelná s těmi slavnějšími. Doporučuji přečíst!