Vinen

Vinen https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207595/mid_harry-dresden-vinen-30X-207595.jpg 5 104 9

Harry Dresden série

< 8. díl >

Harry Dresden, jediný čaroděj v telefonním seznamu, se nedávno a nepříliš ochotně stal Strážcem Bílé rady. Čeká ho těžký úkol, měl by ověřit zvěsti o provozování černé magie v Chicagu a také musí pomoci dceři dlouholetého přítele. Chicagem se prohánějí šílené a kruté bytosti z filmových hororů živící se strachem svých obětí. Harry se pouští do nebezpečného vyšetřování. Přestože se mu nakonec podaří zachránit, co se zachránit dá, a s nasazením života získat vlastního učedníka, uvědomuje si, že se dávají do pohybu mocné síly, o nichž ani jako čaroděj dosud neměl tušení. Události posledních let do sebe začínají zapadat a na pozadí intrik se stále více vyostřuje válka Bílé rady a Rudého dvora.... celý text

Detektivky, krimi Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Proven Guilty , 2006


více info...

Přidat komentář

SBH
29.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Čím začít? Až nějakou dobu po dočtení mi došlo, že v tomto díle výrazně ubylo vtípků. Dokud jsem hltala stránky, tak jsem si to neuvědomila, ale teď mě to mrzí.
Harry udržuje konstantní míru bolestínství a ublíženosti, ale zároveň i charismatu a ochoty to padouchům dostatečně natřít. Tentokrát úzce spolupracuje s Karrin, která se mu, světě div se, dokonce omluvila za výpadky z počátečních dílů. Děkuji autorovi za posunutí jejího charakteru. Teď už se mi holka vyloženě líbí.
Zato v případě Charity jsou mé antipatie zalévány vysokofosfátovým hnojivem. Obzvlášť když se provalil důvod, proč se ta čůza chová k Harrymu hnusně. Megera taky došla k prozření, ale moje oblíbená postava z ní nikdy nebude. Bob Lebka nedostal tolik prostoru, kolik by se mi líbilo, občas jsem měla pocit, že na něj autor dočista zapomněl. Zato zlatíčko Mouse konečně významně zasáhl do děje. Ano, v jednom místě jsem uronila slzu, ale naštěstí předčasně. Thomasovi to slušelo jako obvykle, toho týpka fakt žeru.
Série se blíží k polovině (a ke konci dílů přeložených do češtiny, saprlot) a množství postav už přesahuje kapacitu mé paměti. Zatím se ještě chytám. Ne že bych si pamatovala detaily Fixovy či Lilyny historie, ale ze souvislostí jsem si leccos odvodila. Za mě tedy další pochvala, jak autor dokáže uhrát spletité vztahy, takže se čtenář ztrácí jenom v únosné míře. Tady musím opět zmínit Řeky Londýna s Peterem Grantem, kde mi právě tento aspekt zvládnutí série téměř znemožnil. Harry je v tomto směru v pohodě.
Tentokrát se nekonaly žádné důvtipné lsti a kličky, jak převézt protivníka. Pachatele č. 1 i č. 2 jsem odhalila na první dobrou, což nepovažuji za nedostatek, protože jsem pak mohla drtit mezi stoličkami: já to říkala! Zato jsem si užila bombastickou bojovou operaci včetně doprovodných projevů soudružské sounáležitosti (kdy například otec Forthill pozve Thomase do kostela a podobně).
Kvalita zůstává stabilně vysoká, takže projevuji jenom lítost nad tím, že sérii v češtině nedočtu.

Lacie
25.07.2022 5 z 5

Opět!!! se mi vyplnilo přání, už třetí – nelíbilo se mi, že je Harry totální otloukánek a on se ve čtyřce značně vzpružil, chtěla jsem se něco dozvědět o jeho minulosti a další díl naservíroval informace, no a minule mě mrzelo, že se kvůli situaci s Lasciel stáhnul z děje Michael – a je tu zpět!
Takže vyslovuji další přání, chtěla bych se dozvědět, co dělá Marcone a jeho tajemná pacientka :)
Osmý díl: Vinen. Děj je zamotaný, hrozivý, propojený mnoha vedlejšími linkami, navádí nás do tolika směrů... aby pak rozuzlení vyniklo ve své jednoduchosti a nečekanosti. Zároveň vyvstávají další otázky, kdo stojí za všemi těmi stupňujícími se událostmi, nepokoji nezi upíry i královnami? Jak si Harry povede jako učitel, bude jeho učedník skutečně prospěšným, popasuje se s politickou situací Bílé rady, nebo ho to semele?
Já jsem se sérií velmi spokojena, Harry se nejen zlepšuje jako čaroděj / strážce, ale je čím dál sympatičtější a jeho boj s vlastní temnou částí je díky Lasciel skvěle uchopený, je to skutečný souboj sil a žádné plačtivé výlevy, jako to bylo zpočátku.


Hadati
17.02.2021 5 z 5

Harry je pověřen Strážcem brány, členem Bílé rady, aby našel, kdo v Chicagu provozuje černou magii. Od počátku je pak jasné, že je do toho nějak zapletena dcera jeho přítele Michaela Molly Carpenterová. Harry se tak musí vydat na hororový con, kde kdosi nebo cosi útočí na fanoušky hororu.

Následně pak musí na hrdinnou výpravu do Neverneveru. Tentokrát to však není jen jeho sólová hra. Dá dohromady pár přátel a spojenců, kteří mu s jeho úkolem obětavě pomohou.

Hlavní dějová linie knihy sice skončí neobvykle sto stran před koncem knihy, ale to neznamená, že by se pak jednalo jen o nudnou výplňovou vatu. Naopak, posledních sto stran je důležitých pro celou knižní sérii, kde se řeší velmi podstatné záležitosti týkající se Harryho budoucnosti. Osobně mě tahle část zajímala více, než hlavní děj této knihy.

Doufám, že v dalších dvou dílech se konečně odhalí to, co je zřejmé už od druhého dílu, že kdosi tahá za nitky připevněné k Harry Dresdenovi. A také doufám, že čarodějové konečně přestanou být defenzivní a Rudý dvůr konečně dostane pořádně na frak.

trudoš
18.08.2017 4 z 5

Ač mám opětovné výhrady ohledně zbytečné vaty, musím s povděkem kvitovat jednoduchost zápletky, která je pro sérii tentokrát až nezvyklá. Nastane problém, Harry odhalí příčinu, zachrání dívku v nesnázích a hotovo. Závěrečných sto stran je sice jen extrémně prodlouženou verzí epilogu, jenž mohl být vtěsnán do jednoho odstavce, ale budiž, Jim Butcher prostě rád mluví. Naštěstí nenudí a hlavně pobaví. Takže vpravdě příjemný díl. Naprosto nejlepší jsou pak scény na hororovém conu, kde začnou fanoušky vraždit filmová monstra. Jasně, tenhle motiv byl už použit úspěšně i jinde, ale autor se toho zhostil se zručností sobě vlastní. Trochu mi jen vadil táhnoucí se válečný konflikt mezi mágy a upíry, jenž byl rozehrán ve třetím díle a pořád stojí na místě. Navíc to do čarodějova života projednou nijak zásadně nezasáhne, což jen zvyšuje dojem, že o nic nejde. Ale zas je fajn, že si to Dresden po citové stránce konečně vyříkal s Murphyovou, i když jim to (přesně dle slov Thomase) nikdo nevěří.

tsal
21.01.2017 3 z 5

Osmý díl je pro mě bohužel menším zaškobrtnutím v jinak skvělé sérii. Všechny běžné složky jako postavy, svět, akce, humor, případně vážnější okamžiky fungují, jak mají a jak jsme zvyklí. Bylo fajn po menší pauze zase vidět na scéně Murphyovou a nový hlavní vedlejší charakter slibuje mnohé. Nemůžu se však zbavit dojmu, že pokud jde o příběh, tak to tentokráte Jim Butcher nezvládl. Je neuhlazený, spousta věcí je do sebe napasovaná takřka násilím, děj neplyne plynule a kdybych měla z hlavy dát dohromady události, jak jedna vedla k druhé, bez listování v knize bych toho nebyla schopná. Vinen mi svou roztříštěností dost připomínal Temnou hrozbu, která trpěla podobným neduhem. Po ní však následovalo několik skvělých dílů, takže se nebojím, že kvalita začne upadat.

cukrovka
23.08.2016 5 z 5

Hodně čtivé a akční. Harry je drsnější a zkušenější.

alzbeta4340
02.06.2016 4 z 5

Psáno pro fanoušky, děj hodně svázaný s minulými díly. Hodně akčních scén. Harry už je opravdu dospělý. Čtivé.

TaliAjik
31.05.2016 5 z 5

Velmi čtivá kniha...rozhodně stojí za to :)

Finskej
28.04.2015 5 z 5

8. díl bych subjektivně označil za „zlomový“. Celá série se mi již poněkud vlekla, ale v 8. díle mě znovu začala náramně bavit. Spousta věcí do sebe začala zapadat a musím přiznat, že autor patrně věděl, co dělá, když si v předchozích dílech připravoval osnovu, aby konečně mohl začít jednotlivá vlákna spojovat a rozvíjet. Nezanedbatelným pozitivem je i to, že Harry, který do té chvíle přežil hromadu nepříjemných záležitostí, poněkud zdrsněl a začíná k věcem přistupovat i se zdravým černým humorem. Od 8. dílu dál to už bude jen lepší a lepší.