Akademův živel

Akademův živel https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183198/bmid_akademuv-zivel-Zbt-183198.jpg 4 60 9

Kodex Alera série

< 2. díl

Obyvatelé Alery po staletí využívali živly, elementální bytosti země, vzduchu, ohně, vody, dřeva a kovu, aby bránili svou zem před cizími nepřáteli. Ale žádný z nich je nedokáže uchránit před nebezpečím, jež bují v jejich řadách. Vladaře oslabil zákeřný útok, vedený Kanimy za mořem. Pokud zemře, krvavá občanská válka o trůn bude nevyhnutelná. Takže je na Tavim, aby mařil pokusy o atentát a odhalil zrádce v kruzích Vladařových špionů. Osud Alery závisí na jediném chlapci, který nemá žádný živel, jenž by si mohl přivolat na pomoc.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Academ's Fury , 2005


více info...

Přidat komentář

nikatus
02.09.2022 odpad!

Je to ještě horší jako sledovat náš parlament v přímém přenosu. Nedočteno.

Roscata
05.08.2021 4 z 5

Velmi lituju že se dalších dílů v češtině pravděpodobně nedočkáme, protože tohle mě fakt baví. Ocenila bych teda míň politiky, ale ono je tak trochu synonymum pro tohle prostředí, takže jsem byla smířená, že bude ve větší/menší míře součástí příběhu.
Druhý díl se víc soustředí okolo Taviho a situace kolem vladaře. Díky tomu se nám odkrývají další střípky tajemství které střeží Isana a mě by opravdu zajímalo jestli je to tak jak si myslím nebo autor překvapí něčím jiným.
Taky na první pohled černobílé záporné postavy tu dostávají mnohem víc barev a mě baví jak si umí autor hrát s charaktery. Díky tomu začínám mít ráda i postavy které jsem v prvním díle úplně nemusela. Stejně tak Vordové a jistý zajímavý velvyslanec jsou dalším výborným zpestřením příběhu.
Opravdu mi hlava nebere že byl o Kodex Alery tak malý zájem. Podle mě je to velká škoda. Vy se ale určitě nenechte odradit nedokončením překladu další dílů, i tak to stojí za to. A kdo ví, třeba se českého pokračování jednou dočkáme.

IG: zrzi_cte


protokol
04.06.2019 1 z 5

no konečne som to dorazil.

námet živlov je skvelí nápad za to dávam tie hviezdičky .
ale čo sa obsahu tíka je to strašné.
histerické žvatlanie hlavních hrdiniek či zemanky alebo tej poštárky a otrasne nelogické správanie či už hlavních hrdinov alebo nepriatelov no otras už odprvého dielu bolo jasne že tavi je královský syn a akosi som čakal že aspon v 2 dieli najde svoj živel.
nato že akvitán má byť hlavný zloduch dostáva sa mu minymum pozornosti no za mňa horší priemer

Knihomlok2015
17.02.2016 4 z 5

Tak jo. Stejně jako u prvního dílu k té hřejivé absolutní spokojenosti opět malý chloupek chyběl. Vordové a „TO“ velké tajemství o kterém všichni čtenáři vědí už od prvního dílu – oboje mě tak trochu iritovalo. (o to víc by mě ale překvapilo, kdyby to nakonec bylo úplně jinak) Naštěstí se naskytlo několik dalších otázek k vyřešení a pár postav, jejichž tajemství i minulost skrývá autor mnohem lépe než tu Isaninu a ony tak mají opravdu velký potenciál získat si čtenářovu pozornost a později i srdce. (dost by mě potěšilo i další účinkování jednoho velmi neortodoxního velvyslance) K tomu se ještě několik záporáků z prvního dílu ukázalo být mnohem víc barevnějších než jen obyčejně černobílých a dostalo tak opravdu velký prostor, ve kterém by mohli ještě hodně překvapit.
A právě v tom byla a je největší přednost téhle knížky, opravdu hodně nalákala k dalšímu čtení, jen kdyby bylo co číst, protože ať se mi to zdá dost nepochopitelné, očividně se mnohem lépe prodávají knihy o vlkodlacích, kožoměncích a bůhvíčem ještě, bojující v ulicích Chicaga než tohle povedené dílko inspirované Římem. (což mě v té souvislosti hodně nalákalo na Jiskru v popelu a už se nemůžu dočkat, až ji budu mít doma) Za to tady je třetí díl už dlouho v nedohlednu, a že by Fantom Print vydal všech šest dílů, to už je myslím situace pohybující se hluboko za hranicemi jakéhokoliv zázraku.

elutep
25.10.2015 5 z 5

Hrdinové knihy a jejich charaktery mě baví víc a víc. Nové postavy jsem si také oblíbila velmi rychle. A postupné odkrývání skutečností, které byly zprvu skryty je lákadlem pro další díly. Dokonce i ty tajemství, co zatím stále tak trochu skryty jsou, lze poměrně snadno odvodit, což ale vůbec nesnižuje moji zvědavost na další Taviho dobrodružství. Škoda jen, že ze serie šesti knih, z nichž poslední v originále vyšla před šesti lety jsou přeloženy jen dvě.

Zelený_Drak
12.05.2015 3 z 5

I mě tento díl bavil víc než předchozí. Zápletka mi přišla zajímavější, nepřítel děsivější. Zde se, dle mého názoru, ukazuje, proč autor sáhl po nějakém existujícím prostředí. Nemusí díky tomu detailně vysvětlovat politický systém a fungování armády a může předpokládat, že nějakou obecnou představu má čtenář ze školy. Děj je celkově poměrně předvídatelný, ale ne tak, aby to zkazilo zážitek. Tajemství klíčových postav, která jsou více či méně zřejmá od prvního dílu, nabývají jasnější kontury. Všechny klady prvního dílu zůstávají zachovány.

Jediné, co se zhoršilo, je překlad. Navíc přibylo chyb, a to i hrubých. Příklad (dvě ženy):
"Isana si byla jistá, že se Serainou pomocí právě stanovili rekord v rychlosti dělání dobrého prvního dojmu na společenskou smetánku celé Alery." Kdo tohle vnímá, čtení mu to musí nutně kazit, protože se v takovém místě zarazí a začne zjišťovat, kde mu utekla nějaká postava.

Jinak je celkem škoda, že zbývající díly nevyšly česky (i když o třetím se říká, že se to chystá, ale na neznámo kdy).

Komentář ke 3.dílu (Cursor's Fury)
Tento díl mi přišel vtipější než předchozí dva, přičemž všechny ostatní kvality předchozích dílů zachovává, takže je ještě o něco lepší. Vývoj příběhu je řízen podobně jako v předchozích dílech, takže některé pasáže mohou čtenáři připadat zbytečné nebo moc natažené, ale mně to nevadilo. Podle mě autor i ty vleklejší části píše docela poutavě. Jako vždy je tu dostatek intrik a zrady. Jak už ale asi každý ví, o hlavní hrdiny není potřeba se obávat. Osobně si myslím, že pokud autor nechá umřít někoho opravdu důležitého, tak až na konci série a ani tomu moc nevěřím. V tomhle je Codex Alera jakoby "dětský". I v napínavých momentech víte, že to dobře dopadne.

Postavy opět trochu povyrostly/zestárly a u těch mladších to znamená i adekvátní posun ve vývoji. Nová zajímavá vedlejší postava je Maxův mladší bratr Crassus. V tomto díle se také dozvídáme úplnou pravdu o Tavim, o Isaně a o Ztratilovi, i když většina čtenářů se nedozví mnoho nového a jen si potvrdí domněnky, které měli už od prvního dílu. Zápletka dobrá, i když celkem předvídatelná (respektive nejdřív 1/3 knihy nevíte, co se bude dít, a pak je to jasné, jakmile to začne). Tady poprvé je na konci knihy jasné, že příběh přesáhne do dalšího dílu a uzavře se až v Captain's Fury. Na závěr se ještě rozřeší jedna otázka ohledně Taviho. Osobně jsem byla zvědavá, kterou z možností autor zvolí... no, myslím, že zvolil tu jednodušší.

Komentář ke 4. dílu (Captain's Fury)
Čtvrtý díl pokračuje v příběhu třetího dílu, takže se mi při hodnocení těžko odlišuje. Příběh kolem Taviho se drží očekávané linky od začátku až do konce. Zajímavý (až nečekaný vývoj) je u kurzorky Amary. Fidelias musí znovu přehodnotit, jak nejlépe sloužit Aleře. Akvitánci jako obvykle. Zvýšený výskyt postav, které háží hrdinům klacky pod nohy. Humor z předchozího dílu zůstal zachován. Závěr slibuje odlišné prostředí pro 5. díl, takže se docela těším.

Komentář k 5. dílu (Princep's Fury):
Tento díl pro mě neměl prakticky žádná hluchá místa. Tak 1/3 knihy mě nebavila linka Bernarda a Amary. Jinak jsem tentokrát neměla pocit, že se dlouho nic neděje, jak se mi stávalo u prvních dílů. Po příběhové stránce dobře zvládnutý díl, i když někoho určitě zklame, že se o hrdiny už vůbec nemusí bát, protože ti nejdůležitější z toho jistě zase vyváznou živí. Přiznávám, že u dějových zvratů už jsem ani necítila napětí, jestli to dopadne dobře. Spíš zvědavost, jak obratně z toho postavy vybruslí.

Už pár dílů mi ale nesedí chování Sextovy manželky (dostala nečekaně málo prostoru, autor ji hodně zatlačil do pozadí a nenechal ji vyjádřit se k vyústění 4. dílu, které se jí určitě nelíbilo). Chabý pokus uvést to do pořádku podle mě přišel pozdě. Autor si to schválně zjednodušil. Dále mě překvapuje, že samice Kanimů nejsou zřejmě v rovném postavení se samci, ačkoliv se zdají být stejně silné. U predátorů jako jsou Kanimové, je to hloupost. Doufám, že v posledním díle bude fungování Kanimské rodiny trochu rozvedeno a dobře vysvětleno nebo, že se ukáže, že jde o nějaké můj omyl.

Obecně ale stále víc a víc obdivuju autorovu dovednost, vyždímat z čím dál tím předvídatelnějšího příběhu tolik a podat to formou, že mu to čtenář stejně sežere, i když nechává hrdiny znovu a znovu navzdory vší pravděpodobnosti vyváznout z tolika životohrožujících situací.

---SPOILER---
The First Lord is dead, long live the First Lord!

Komentář i k 6. dílu (First Lord's Fury):
Pro mě asi nejlepší díl, vše se vyřeší a uzavře. Čtenář se dozví všechny pravdy a dočká se šťastného konce (z čehož možná bude některým až nevolno, protože je to dost ve stylu "a žili šťastně až na věky"). Zároveň jde o poslední díl, takže dojde i na smrt některých postav. Trochu si tak přijdou na své i ti, pro které se dobrý příběh bez smrti neobejde (ale myslím, že ti se dočkali pořádného finále jedné z postav v předchozím díle). Každopádně pravdou zůstává, že tato série patří k těm méně drsným a syrovým.

Na začátku jsem měla problém s tím, komu se vlastně teď říká Princeps a komu Vladař a mám dojem, že se to průběžně tak nějak měnilo, což bylo trochu matoucí. V příběhu jsou díry. Například když vordská královna v posledních částech knihy vůbec nevyužívá svou schopnost číst myšlenky. Autor to úplně zametl pod koberec. Píše tak dobře, že to určitě mnoha čtenářům unikne. Podobně jako už zmiňovaná díra v podobě chybějícího vysvětlení proč samice Kanimů nejsou ani válečnice ani zaříkavačky. Přijde mi fakt absurdní, aby se u psovité šelmy vše řešilo přes samce. Zvlášť poté, co se v pátém díle objevila důležitá Kanimka a autor ji využil na jednu stránku. S přimhouřenýma očima se dá říct, že když ustoupil do pozadí Nasaug, nebyl prostor ani pro další postavy. Mně to ale připadá, že se do toho autorovi buď nechtělo nebo to napsal a redaktor ho přesvědčil, aby to seškrtal.

Sérii každopádně doporučuji a řadím mezi své velmi oblíbené.

N10Tikky
01.04.2015 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Vysoká politika, od půlky knihy neustále se stupňující akce... Jednička byla dost dobrá, ale tohle je minimálně o level či dva výš. Takových knih chci víc! :)

caldap
01.03.2015 5 z 5

Velice pěkně psaná kniha, úžasně čtivý příběh. Doporučuji

AdyKody
25.12.2014 5 z 5

Úžasné! Je akčnější něž první díl. Doporučuji :DDD

Autorovy další knížky

Jim Butcher
americká, 1971
2008  78%Bouřková fronta
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  81%Živly Calderonu
2010  84%Bláznivý úplněk
2013  85%Akademův živel

Kniha Akademův živel je v

Právě čtených3x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených12x
Knihotéce83x
Chystám se číst25x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x