Mrazivý strach

Mrazivý strach https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19587/bmid_grant-county-mrazivy-strach-F8r-19587.jpg 4 273 44

Grant County série

< 3. díl >

Na pozemku Grantské univerzity je nalezeno tělo mladého muže. Na místo přijíždí detektiv Jeffrey Tolliver a soudní lékařka Sára Lintonová. Zpočátku se shodují na tom, že se jedná o sebevraždu, ale když je vzápětí v nedalekém lesíku brutálně napadena Sářina sestra, začne zdánlivě jednoznačný případ vyvolávat řadu znepokojivých otázek. Nejasná podezření se potvrdí, když o několik dní později umírá násilnou smrtí studentka, která objevila mladíkovu mrtvolu. Policie nabývá přesvědčení, že všechny tři případy spolu souvisejí. Skutečnost, že nitky vedou do prostředí univerzity, vyvolává v místních občanech znepokojení – a všeobecný strach dostoupí vrcholu, když je nalezen další mrtvý student...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

A Faint Cold Fear , 2003


více info...

Přidat komentář

aliza
21.03.2024 4 z 5

Do knihy jsem se začetla hned. Děj měl spád od začátku do konce. Lenu a její počínání jsem často nechápala a měla jsem chuť s ní zatřást, ať se vzpamatuje. Ale četlo se to dobře a kniha se mi líbila.

krevetinka
07.07.2023 2 z 5

(SPOILER) Tak tady mě Slaughter velice zklamala.

Na začátku to vypadalo jako skutečně zajímavý případ, který má spojitost s místními rasisty a feťáky, což upoutalo moji pozornost. Nicméně čím hlouběji jsme se nořili do příběhu, tím více nedořešených věcí zde přibývalo a už se k nim autorka později nevracela.

Co se týká Leny, jen stěží bych našla jinou knižní postavu, která by mě srala víc než ona. Tato kniha je třetí v sérii, takže si myslím, že všichni už dávno pochopili její trauma, a proto nevidím důvod, proč bychom o něm měli v každé knize číst minimálně pětkrát. Co mě ale skutečně vytočilo byly její myšlenkové pochody ohledně toho, že gayové milují drby, protože jsou gayové. Homosexuální chlapi jsou pořád chlapi, kapišto? Není potřeba vznášet takto nesmyslné soudy, Leno. Ale celkově, tahle ženská si očividně nevidí dál než na špičku svého nosu.

Red Herring mi obvykle nevadí, pokud je vložen smysluplně. Zde to ale nebyl tento případ. Byla zde spousta vaty, která sice čtenářovu pozornost jaksi odvedla, ale pak se k ní už Slaughter nevrátila. Mluvím zde hlavně o Leně, a například o jejích kalhotkách, nalezené u Andyho. Zrovna toto mi přijde jako velice nevhodně zvolená vata, protože právě kalhotky nalezené u oběti vraždy přece musí být nějak vysvětlené, ne? Nejdříve mě napadlo, že za všemi vraždami stojí právě Ethan, který se všechno snaží hodit na Lenu, a ono by to i dávalo smysl.

Ale ne. Velké finále v tomto díle byl obrovský, ale obrovský propadák, který do příběhu vůbec nezapadal, nehodil se sem, a nedával žádný smysl. Rozuzlení bylo skutečně velice hloupé.

Největší nedostatek Slaughter je, že je schopná rozpitvávat průběh vyšetřování, x-krát zmínit Lenino znásilnění, a celé vyústění, velké finále, nechá na posledních pár stránek, kdy už nezbyde prostor na hlubší vysvětlení motivu pachatele, což je obrovská škoda.

Abych to shrnula: Slaughter píše senzačně. Její postavy se mi, až na Lenu, líbí, mají skvělé, různorodé povahy a osobní příběhy. Vývoj postav od prvního dílu je bezva. Bohužel mi vadí jakási nedotaženost a nesmyslnost v závěrech jejich knih.


monte
07.05.2023 4 z 5

třetí neméně napínavý a čtivý díl

IHT
19.11.2022 5 z 5

Neni to spatne.
Je tam sice spousta vaty (vic mi vadila v predchozim dile) a nektere narazky nedoresene (Carlos), ale dej ma docela smysl a v druhe pulce i spad. Zapletka je pekna, nicmene nutno priznat, ze nejlepsi je uplne finale ;)

Jen si rikam, ze timto tempem a s temito zapletkami bude za chvili v poctu mrtvych i vrahu mestecko Grant slapat na paty mestecku Midsommer!!

judith141
20.08.2022 5 z 5

Opět zajímavý děj, napínavé čtení, konec překvapivý. Jsem zvědavá na další vývoj života Leny!

ludek.n
04.04.2022 4 z 5

To, co zpočátku vypadalo jako sebevražda rozpolceného mladého muže, se už záhy proměňuje ve vražednou sérii maniaka, zaměřujícího se na univerzitní prostředí. Jeffrey Tolliver a Sára Lintonová budou muset napnout všechny síly, aby případ vyřešili, tím spíše, že se jich osobně dotýká. Karin Slaughterová se tentokráte více než kdy dříve přiblížila žánru klasické detektivky a buduje mysteriózní atmosféru strachu v prostředí americké univerzity. Ta ji nabídla široký prostor pro výzkum chování adolescentů, zbavených přísného dozoru rodičů, a podnikajících první objevitelské cesty za hranice zákonů etiky a morálky. Sex, drogy a hiphop zní patry univerzitních kolejí a nic není důležitějšího než okamžitý prožitek či obyčejné surové vzrušení. Jenže touha ovládat druhé, podřizovat je své vůli, mít peníze a moc, zasahuje už i sem a vybírá si svou krvavou daň. S každým dalším mrtvým ve mně nicméně narůstal pocit jakési uměle vykonstruované strategické hry, kdy se jednotlivé okolnosti vymýšlejí tak, aby bylo dosaženo cíle bez ohledu na smysluplnost indicií. Vrstvení položek příběhu pak nabere směr, který už ani nepřipomíná původní záměr a celé schéma působí značně rozháraným a nestejnorodým dojmem. První váhání, zda čtyři hvězdy nejsou až příliš…

Kiki_
28.09.2021

Autorka patří k mým oblíbeným, její knihy jsem vždy přečetla jedním dechem, ale tady to nějak nešlo. Nemohla jsem se začíst. Trochu nerozumím tomu vysokému hodnocení.

Niu
21.06.2021 5 z 5

Nooo, kdo by byl řekl, že detektivka/horor z počátku tisíciletí bude zapadat do těch z aktuální doby. Možná se svým způsobem vymykala zvyklostem. Zapůsobilo na mne to, jak detektivové přistupovali ke zvláštním úmrtím a dívali se na to z více úhlů - je to propojené nebo ne? Něčím se to odlišovalo. Je pravda, že to bylo celkem brutální při popisu - už mám toho přečteného dost, ale tady to bylo hodně reálné. Sára mi byla sympatická, Lena už méně. Určitě jsem zvědavá na další tvorbu spisovatelky.

petraj30
11.05.2020 4 z 5

Moc se mi to líbilo, a to jsem se po tom minulém dílu celkem bála vzít do ruky další knihu v pořadí. Naštěstí se začíná s čistým stolem a v tomto případě s novým případem.
Lena mě štve díl od dílu víc a víc. Pořád si hraje na ublíženou a myslí, že trpí jen a jen ona. Nevím, jestli to, co tady prožila, ji nějak změní, ale silně o tom pochybuji.
Mám tendenci srovnávat tyto dvě řady a pokud bych tuhle začala číst jako první, hodnotila bych vyšším počtem, ale druhá řada mě naprosto uchvátila a tady mi prostě něco málo chybí.
Tato kniha sice byla výborná, rychle se četla, byla napínavá, dokonce i vraha jsem poměrně rychle odhalila, ale k dokonalosti mi něco chybělo. Jen kdybych dokázala popsat co.

čef
15.04.2020 5 z 5

Tato řada mne baví, Tolliver a Pirie jsou opravdu vykresleni jako lidé. Nezvedená Lena je nešťastná, místy až úplně blbá nebo možná ďábelská? Zápletka je určitě napínavá, prostředí vysoké školy jistě zajímavé. Autorka umí velice dobře vymalovat drastické a jiné dramatické scény, rovněž tak umí zapracovat i romantiku v zamotaných vztazích. Jedna z mála spisovatelek, která nemá slabá díla.

patricia8137
08.08.2019 5 z 5

Táto kniha je tretím dielom série kníh od autorky Karin Slaughter. Perfektný príbeh. Autorka má všetko do detailu premyslené. Hltala som stránku za stránkou. Kniha je napínavá hneď od začiatku. Opäť skvelé čítanie.

Eva514
28.03.2019

Vůbec jsem se nemohla začíst. Už mě začíná tato série docela unavovat. Naštěstí se tam moc neobjevuje Sára. Ale to co předvádí Lena , je docela neskutečné,asi to někoho baví,ale mě už autorka svým psaním docela unavuje . Asi u tohoto dílu s ní skončím.Námět detektivky super,ale zpracování pro mě už ne.e . A to s tím Ethanem, je úplně hrozné. S takovým spratkem nechutným, vůbec nechápu :D

pocitac311
12.03.2019 4 z 5

Prvá polovica knihy sa nezáživne vlečie a utápa v nezmyselne dlhých dialógoch a opisoch, záverečné rozuzlenie prebehne až príliš rýchlo. Motív som nečakal a to prekvapenie na poslednej stránke mi takmer vyrazilo dych.

Peslik
16.08.2018 4 z 5

Opět dobré čtení, jen směr kterým se ubírá Lena je drsný a doufám v lepší zítřky. Jinak napínavé, čtivé a opět jsme vraha neodhalila, ale co už :D

petra4080
28.02.2018 3 z 5

Příběh se mi zdál již příliš překombinovaný. U autorky je běžné, že se zápletka týká osobně některého z hlavních hrdinů, tentokrát je to však až příliš nepravděpodobné. Celkovému zážitku z četby to nijak neubírá na napínavosti ani na čtivosti, jen znám od Karin lepší knihy.

Macek58
20.01.2018 4 z 5

Dobrá detektivka i když trošku na naše pom)ery drsnější.

konicekbily
02.10.2017 3 z 5

Příběh se pomalu rozvíjí a rozhovory většinou kopírují události, které nám jsou již před tím popsány. Kdyby byl rozsah stran poloviční, potěšila by mne. Drtivým závěrem se snaží rozvláčnost startu dohnat, někomu to vadí, já to toleruji. Je to velice dobré odpočinkové čtení.

Lotka
18.08.2017 3 z 5

Dobrá detektivka, ale příběh se nejdřív trochu vlekl a ke konci to autorka vzala dost hopem.

bekule
15.08.2017 4 z 5

Skvělá Karin Slaughter , každá její knížka se čte jedním dechem. Bohužel jsem jako první četla sérii Will Trent, takže vlastně vím kam tato série spěje. Což mi vlastně až tak nevadí. Jeffrey mě moc k srdci nepřirostl, a po tom co provedl Leně v tomto díle, jsem byla z jeho jednání dost otřesená. Měla jsem moc ráda Sáru ale v této sérii mě začíná mnohem víc zajímat osud Leny.

genie
08.07.2017 4 z 5

Další kvalitní detektivka/psycho v sérii ... Možná víc mrtvol, než jsem čekala, ale obecně mi autorčin styl vyhovuje ... i hlavní hrdinové tu mají své chyby a vzbuzují ve mně různé emoce. A ten konec tentokrát - dost dobrý:)

Štítky knihy

detektivní a krimi romány

Autorovy další knížky

Karin Slaughter
americká, 1971
2007  91%Triptych
2009  90%Genesis
2019  61%Čisté zlato
2003  89%Smrtící polibek
2003  88%Mrazivý strach

Kniha Mrazivý strach je v

Právě čtených2x
Přečtených385x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených19x
Knihotéce215x
Chystám se číst87x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x