Gaslighter

Gaslighter https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521773/bmid_gaslighter-288-521773.jpg 4 34 11

Tato kniha je inspirována skutečnou událostí, přičemž byla změněna jména protagonistů a upraveno pouze závěrečné vyústění příběhu. Dílo vzniklo s cílem otevřít oči všem, kteří žijí v podobném vztahu jako hlavní hrdinka, a dodat jim sílu opustit člověka, vedle kterého se v podstatě jen trápí. Marika po nějaké době, kdy žila single, potkala „muže snů“; charismatického a všeobecně oblíbeného Josefa. Jakmile přeskočila jiskra, jejich vášnivý vztah začal rychle gradovat. Nic však bohužel není jen růžové, což se potvrdilo i v případě této rodící se lásky. Josefovi diagnostikovali zhoubné onemocnění, kvůli němuž se nad dvojicí začala stahovat mračna. Maričin partner však i přesto přišel se žádostí o ruku a záhy se konala svatba. Rychlá, možná až překotná. A po ní vypuklo peklo. Josef se sice uzdravil, avšak začal se ke své o dost mladší ženě chovat vulgárně, manipulativně a urážlivě Systematicky deptal její psychiku či sebevědomí tak dlouho, až upadla do depresí, které ji stály kariéru a málem i život. Nikdo z okolí přitom neměl tušení, že Marika za zavřenými dveřmi zažívá psychický teror překračující hranice lidské důstojnosti. Ona sama vše tajila; mylně se domnívala, že žije v typickém italském manželství, takže si nemá na co stěžovat. Až jednou si řekla DOST. Co ale nastane, když po dlouhých letech vystoupí z vlastního stínu a učiní rozhodnutí nerovný manželský svazek ukončit?... celý text

Přidat komentář

Ctenar1202
30.04.2024 5 z 5

Marika je úspěšná mladá žena, která pozná Josefa. Pracují ve společné firmě ač každý v jiném městě, ale jejich cesty se protnou a oni se do sebe zamilují. Josef je pozorný a velice charismatický muž a Marika jím je okouzlena. Naprosto ztratí hlavu, a tak když ji Josef požádá o ruku, neváhá. Všechna pozitivita a láskyplné období je však narušeno Josefovou těžkou nemocí, která je pro ně obrovskou zkouškou. Marika načítá informace z internetu, je pro Josefa obrovskou oporou a na sebe absolutně nemyslí. Pracuje na sto procent, stará se o Josefa, který pomalu začíná vystrkovat růžky, ale Marika to přikládá jako následek náročné léčby a spoustě stresu, který oba dva prožívají.

Postupem času se však z Josefa stává člověk, který je bezohledný, vulgární, manipulativní a sebestředný. Marika je pro něj přítěží, opravdu, ale opravdu vulgárně jí nadává za každou maličkost a zároveň ji přesvědčuje o tom, že si za vše může sama. Kdyby byla lepší manželka, kuchařka, uklízečka, pečovatelka prostě kdyby byla lepší celkově, určitě by neměl důvod jí nadávat. A Marika dělá co může, ale Josef není nikdy spokojený. Při hádkách řve, trhá ze sebe oblečení, rozbíjí předměty kolem sebe. A navíc holduje alkoholu...a Marika? Ta se postupně ztrácí před očima, je psychicky naprosto na dně a sesype se, ...

V knize je desetileté období absolutního psycha. Víte, když podobný příběh čtete, tak si říkáte, proč neodešla? Proč neudělala tohle nebo tamto? Proč? Ne že by byla slabá, kdepak. Byla naprosto zlomená, zničená. Marika se pak bála pomalu i vlastního stínu a takový člověk potřebuje pomoc odborníka. Psychické týrání není vidět na těle, ale na duši a nemocná duše taky potřebuje vyléčit. Ač má kniha 353 stran, tak ji zhltnete za pár večerů. Autorka píše opravdu čtivě, hodně psychologicky a úderně se skvělými dialogy.

Příběh se mi líbil. Jestli to lze u tak vážného tématu říct. Vidíte tu přeměnu ze zdravé sebevědomé ženy v uzlíček nervů. Opravdu napsané velice autenticky, jako kdyby si tím autorka prošla sama...nevím, netuším. Kniha je inspirovaná skutečností, ale osoby a jména byla změněna.

Stromy
04.04.2024 5 z 5

Neskutečný příběh, neuvěřitelný konec....a přesto se to opravdu stalo. Šilené. Kniha vás pohltí a nepustí až na konci, který nečekáte v žádném případě....děkuji a opravdu určitě dopuručuji, nebudete litovat, když vydržíte až do konce.


xena2711
25.03.2024 5 z 5

Tak toto byla opravdová hrůza. Vůbec si nedovedu představit takového partnera. Těžký a drsný příběh. Stále jsem čekala, že to dopadne jinak...

KnihomolkaKatka
18.03.2024

Strašné, co si Marika musela od Pepy vytrpět. Strašně jsem s ní soucítila a fandila jí. Věřím, že kniha splní svůj účel - varuje všechny, kteří zažívají něco podobného (nebo dokonce to samé), aby včas utekli a zachránili si život.
I přes skutečnosti, které se v knize objevovaly (a často i opakovaně, Pepa byl ve svých výrazech dost neoriginální a omezený), jsem knihu přečetla poměrně rychle díky autorčinu skvělému a čtivému stylu psaní. Myslím, že si prostřednictvím knihy dala za úkol mnohým ženám otevřít oči a pevně věřím a kvůli všem obětem doufám, že to pomůže.

LeSk
10.03.2024 5 z 5

Hodně emotivní děj, o to děsivější, že je reálný. Je mi smutno z toho, že to zašlo až takhle daleko a nikdo nepomohl, i když o "tom" okolí vědělo. Stále jsem věřila, že se z toho začarovaného kruhu Marika dostane. Velmi těžké čtení, ale doporučuji všem k přečtení a věřím, že kniha pomůže, i byť jen jedné osobě, si zachránit život. Doufám ...

Biba_with_Book
20.02.2024 4 z 5

Hodne tezke cteni. Celou dobu jsem si myslela a verila, ze to s Marikou dopadne dobre, ze se ji podari se od nej odpoutat, ale konec me hodne prekvapil.
Ac v knizkach moc nemusim myslenky co bezi v hlavach postav, tady to melo svuj vyznam - ten prerod ze sebevedome zeny na trosku, ktera veri ze je opravdu tak hrozna, je strasidelny.

Romain123
08.02.2024 4 z 5

Temný a drsný příběh ženy, žijící v manželství s tyranem, ze kterého se marně pokouší vymanit. Původně romantický a harmonický vztah se mění v peklo na zemi a směřuje k tragickému konci.
První román Markéty Harasimové, v němž čerpala ze skutečných událostí popisuje problematiku o které se moc nemluví nebo spíš nechce mluvit...?

Emma27
05.02.2024 5 z 5

Tato kniha je strašně těžké čtení pro nekoho ,kdo tuto situaci nezažil.Trochu jsem věděla co budu číst a neměla jsem od knihy nějaké očekavaní.Kniha je zatim nejlepší od autorky.

MirkaSkoci
30.12.2023 5 z 5

Řekla bych, že je to autorčina nejlepší kniha. Těžké čtivo o domácím násilí jsem si musela dávkovat, ale stálo to za to.

Ann98
19.12.2023 5 z 5

Jsem ráda, že takových knih vzniká v dnešní době čím dál více. Knih, které mapují domácí násilí a mohou tak dalším lidem otevřít oči.
Samotné téma samo o sobě by bylo silné, ale když čtenář ví, že je vše podle skutečnosti, jen jména a konec jsou upraveny ... teprve potom je to síla.
Autorka skvěle vykreslila proměnu Josefa z milujícího partnera v tyrana. Ale i Mariku jakožto oběť. Růžové brýle, přehlížení varovných signálů, naivita.
Je šílené, jak snadno dokáže manžel přesvědčit ženu, že není nic jiného než kus bezcenného hadru na podlahu. A ona s ním i přesto zůstává.
Jako čtenáři vidíme spoustu momentů, kdy si říkáme teď, teď máš šanci od něj odejít. A pak si říkáme ty huso hloupá. Ale já to vlastně chápu. Člověk už je tak zmanipulován a tolik lapen ve vlastní síti strachu, studu a viny, že není schopen ten krok udělat. Proto by mělo vznikat mnohem víc takových děl, aby osoby, které zažívají podobné peklo věděly, že to nikdy není jejich chyba a nebály se udělat ten krok a vymotat se ze sítě strachu.

majík1
30.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha se opět povedla.Ani bych se nedivila, kdyby něco podobného spisovatelka prožila sama.Věrohodné,až z toho mrazí. A takových knih by mělo být více a více je propagovat, kam až může zajít psychické násilí. Také,že se nemá čekat a vše si nechat od partnera líbit.
Zásah policie mne vůbec nepřekvapil. Tak to prostě je. Měla se svěřit hned lékařkám a utéct kamkoliv a nahlásit znásilnění. A neměla si ho tak urychleně brát, neboť už před sňatkem zde bylo divné chování.