Franklinova létající knihovna

Franklinova létající knihovna https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375537/bmid_franklinova-letajici-knihovna-XyU-375537.jpg 4 71 16

Franklin série

1. díl >

Pohádkový příběh, který v dětech probudí lásku ke knihám. Drak Franklin zbožňuje knížky a rád z nich předčítá svým kamarádům. Problém je, že obyvatelé blízké vesnice se ho poněkud bojí. Naštěstí najde spřízněnou duši v Luně, holčičce, která miluje knihy stejně jako on. Společně vymyslí, že si otevřou knihovnu. A ne ledajakou, ale létající a přímo na Franklinových zádech!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , CPress
Originální název:

Franklin´s Flying Bookshop , 2017


více info...

Přidat komentář

PaniWiga
04.03.2024 2 z 5

Krásný námět, ilustrace pro děti asi taky OK, ale verše moc povedené nejsou. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byl text v próze. Příběh by to snesl a kniha by se lépe četla.

Sitting-Bull
08.10.2023 1 z 5

Sedmiletý syn si tuto knihu vybral v knihovně, tak jsem si řekla, proč vlastně ne, je to jeho výběr. Ilustrace a název vypadaly lákavě, i když styl ilustrací není mým šálkem kávy. Tak... To je tak všechno, co mohu o knize říci pozitivního.
A teď ten zbytek. Kniha je veršovaná, ale tak nějak kostrbatě. Hodně kostrbatě. A to celou knihu i s jejím krásným nápadem naprosto torpéduje.
On je totiž dosti zásadní rozdíl mezi prostým překladem a přebásněním. Proto sbírky básní svého času přebásňovali do češtiny básníci (namátkou J. V. Sládek či J. Seifert) a překladatelka tedy básníkem opravdu není. Svou roli může hrát i fakt, že většinu svého života autorka prožila na Slovensku (od narození do ukončení střední školy - zdroj https://www.albatrosmedia.eu/writer/katarina-belejova/) a tím pádem k češtině nemá tak blízko, aby se jí v ní snadno básnilo (už jen to, že školní jazykové vzdělání prodělala ve slovenštině a ne v češtině pro přebásňování může být problematické). Proto bych překladatelce doporučila držet se v překladech spíše prózy, než poezie.
Opravdu škoda ztraceného potenciálu knihy, myšlenka je totiž moc pěkná. Při čtení jsme se snažili požitek z rýmů synovi umožnit a na řadě míst i mě, která nemá "básnické střevo", napadaly úpravy, které verše zlepšovaly. Manžel byl ještě o stupeň jinde, z toho to padalo jak na běžícím pásu a nakonec jsme celé to čtení postavili tak, že jsme se ten příběh se synem snažili přebásnit lépe, takže si alespoň vyzkoušel hledání rýmu a taktu ve verších.


bibi.r
12.05.2023 2 z 5

Pro děti 4+ ?

Hodně mě nalákaly ilustrace a anotace, ale úplně to asi nefungovalo jak mělo.

Prvním překvapením byly verše, které mi prostě nesedly do pusy. Děti asi nějakou disproporci nezaznamenaly, ale ani myslím nezaznamenaly, že knížka hned druhý den zmizela zpátky do knihovny. Obvykle totiž mladší chce, abychom jednu knížku četli opakovaně aspoň týden nebo i déle. To je pak známka toho, že kniha zaujala.

martina.culik
19.12.2022 3 z 5

Četla jsem knihu se synovcem a s některými verši měl trochu problém. Je-li knížka určená pro děti, volila bych jednoduší styl.
Ilustrace jsou zajímavé (i když to není úplně něco podle mého gusta), ale verše jsou podle mě trochu těžkopádné, některé výrazy v nich pro děti dost složité a těžko se sleduje samotný příběh. Za mě tedy bohužel průměr.

Knišíl
27.11.2022 5 z 5

Pěkně zpracovaná dětská knížka, kterou jsem si užil i coby dospělý čtenář a knihovník, takže pro mě to bylo i tematicky zajímavé. Jedná se o dětskou knihu určenou spíše prvočtenářům či k předčítání menším nečtenářům. Textu není příliš, ale tahle publikace je spíše o úžasných ilustracích, které malého čtenáře určitě přitáhnou, a které vypraví příběh vizuálně. Rád si přečtu i navazující druhý díl o Franklinovi a Luně, tentokráte poletí na měsíc.

muchomurka
04.07.2022 2 z 5

Na knížku jsem se těšila, vypadala zajímavě. O to víc jsem asi byla zklamaná. Ilustrace byly pěkné, ale příběh dost pokulhával. Jak kdyby ho kousek chyběl. A verše tomu také neprospěly. Škoda, mohlo to být po čertech dobré.
Úplně souhlasím s komentářem Litochy.

janulka1310
13.01.2022 5 z 5

Krásná kniha, dokonalý příběh...pro malé děti ovšem příliš složitý...myslím, že knihu více ocení, až budou starší.

Litocha
15.06.2021 2 z 5

Je mi líto, že jsem se s touhle knížkou úplně minula. Hlavní myšlenka mě totiž nadchla. Obrázky nejsou tak úplně podle mého gusta, ale ani mě neurážejí. Co jsem ale nedokázala překousnout, je text. Verše jsou klopotné, ve stavbě příběhu jsou díry (až jsem několikrát kontrolovala, jestli jsem něco nepřeskočila). Velká škoda promrhaného potenciálu.

broskev28
10.11.2019 4 z 5

Podobně jako Jolina jsem jen těžko skousla některé verše a stejně jako komentáři aydam mi některé ilustrace připadaly příliš pozornost uzurpující, tak nějak na úkor textu. Ale musím přiznat, že jsem si je prohlížela déle, než mi trvalo samotné čtení.
I s těmito výhradami si Franklina do naší knihovny pořídíme, protože už jen ten nápad je krásný - místo aby se lidé draka báli a schovávali se před ním, budou ho naopak vyhlížet a těšit se na něj!

Sandruš
05.12.2018 5 z 5

Nádherně ilustrovaná knížka, která potěší a udělá radost všem malým čtenářům.

dagmar7365
21.09.2018 4 z 5

Krásně ilustrovaná dětská knížka o radosti z knih a ze čtení.

nakavusterezou
28.08.2018 5 z 5

Krásný a milý příběh ♥

Jolina
06.08.2018 4 z 5

Velmi oceňuji nápad s knihovnou, která lidem může přinášet mnoho dalších příběhů - a ještě k tomu - vždyť tu knihovnu rozšiřuje mezi lidi drak, kterého se všichni bojí! Poetický příběh, někdy mi nevyhovovaly některé verše...ale dětem se líbila...

Hoshi
03.07.2018 5 z 5

Franklinova létající knihovna je roztomile ilustrovaná, veršovaná kniha, která potěší a zahřeje. Můžete v ní listovat do nekonečna a neomrzí vás. :)

flanky
21.06.2018 5 z 5

Krásně ilustrované (netradičně, o to však zajímavěji) a navíc rýmované. Přátelský a lidmi nepochopený drak, to k sobě perfektně pasuje.

aydam
25.05.2018 3 z 5

Rýmovaný pohádkový příběh o přátelství. Pro někoho divočejší ilustrace.

Štítky knihy

knihovny pro děti od 6 let veršované pohádky

Autorovy další knížky

Jen Campbell
anglická
2017  77%Divné hlášky z knihkupectví
2017  76%Další divné hlášky z knihkupectví
2018  80%Franklinova létající knihovna
2018  76%Franklin a Luna letí na měsíc

Kniha Franklinova létající knihovna je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce14x
Chystám se číst21x
Chci si koupit14x
dalších seznamech5x