Fotografie

Fotografie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423375/bmid_fotografie-CrL-423375.jpg 4 120 47

Itálie, 1958: Rachael je mladá vdova, která po neúspěšném maďarském povstání v roce 1956 nachází spolu se svým otcem azyl v Anglii. Dlouho bojovala o přežití, nevěděla, kde má domov ani komu může důvěřovat, a až když doprovází otce archeologa za prací na prosluněnou Sardinii, nachází místo, kde se cítí v bezpečí. Rachael zde prožívá bezstarostné léto, zapomene na stíny minulosti a zamiluje se. Nepřinese jí však nově nalezené štěstí jenom další zklamání? Anglie, 2017: Sophie má pohledného manžela, úžasný dům na anglickém venkově a úspěšnou kariéru antropoložky. Když se v důsledku nenaplněné touhy po dítěti začnou v jejím manželství objevovat trhliny, upne se na svoji práci a útěchu hledá i ve vzpomínkách na dětství a na svou milovanou babičku Rachael. Jednoho dne objeví v jejím starém sekretáři fotografii mladého muže a hedvábný náramek. Pustí se do pátrání, které odhalí neobyčejný příběh babiččiny minulosti a tajemství, které má moc změnit jí život…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Photograph , 2018


více info...

Přidat komentář

AlenaF
07.12.2023 5 z 5

Kniha, která se nedá odložit. Krásný příběh.

Jirinamac
15.05.2023 5 z 5

Dojemná romantika, která se moc hezky čte. Mám ráda knížky, kde se střídá minulost se současným životem a tady se mi líbily oba příběhy. Docela ráda bych si přečetla i jiné autorčiny knížky, když zmiňuje svou předchozí knížku Hedvábníkova žena. O byssusovém vláknu (mořské hedvábí) jsem nikdy neslyšela, ale v knížce je zmiňované jako vlákno z chapadel mušlí, které přináší štěstí.


zelda7
18.12.2022 3 z 5

Velmi čtivý příběh, ale myslím si, že pokud by se kniha rozložila do série několika navazujících knih nebylo by to špatné, alespoň by se některé části více rozvedli a nebyly tak uspěchané.

zandu
29.10.2022 4 z 5

Krásný příběh.

knihovniceS
23.07.2022 5 z 5

Fotografie
Lidičky, to bylo něco! Nádherné počtení. Příběh jedné rodiny se odehrává ve dvou časových linkách. Začíná v Maďarsku v neklidném roce 1956, kdy mladá žena Rachel, které zastřelili manžela, utíká se svým otcem ze země. Žije v Rakousku, v Anglii, v Itálii a v Americe. V emigraci se stará o otce, o děti, poznává zajímavé lidi, prožívá lásky, ale také dostane mnoho bolestných „ran“. Prožíváme napínavé okamžiky ...
Druhá linie je v současnosti, kdy Sophie antropoložka jde ve šlépějích svého pradědečka archeologa. Tikají jí biologické hodiny, chce dítě, což se jí nedaří. Vzpomíná na dětství a prababičku Rachel, kde tuší tajemství, když náhodou objeví fotografii a dopis. Upne se na práci a dostane se do Itálie, kde se obě časové linky spojí.
Dávám 5 hvězd a dala bych i víc. Doporučuji

bábuška
30.06.2022 4 z 5

Krutý osud Maďarska roku 1956 není popsán do hloubky, jen útěk mladé žena Ráchel a jejího otce přes Rakousko do Anglie, kde vychovává dcerku a věnuje se otce archeologa. S ním se pak dostává na slunnou Sardinii, toto období je popisováno s láskou jak ke kráse ostrova, tak k lásce místního rybáře. Jejich vztah je něžnou pohádkou která nezůstává bez následků, ale otci končí období výzkumu a tím i návrat celé rodiny do Anglie. Ráchel prochází mnoha problémy, stěhování do Ameriky a zpět, výchova dcerky Angely a malého syna Toma, tak jak to osud přináší. Celkem odpočinková kniha, která se pěkně čte, zvláště pak popis Sardinie.Mohu doporučit.

sweeney
24.04.2022 5 z 5

Krásný příběh dvou prolínajících se časových rovin, které nakonec splynou v krásný konec :) nemůžu než souhlasit s předchozími komentáři, že i přes to, že je to svým způsobem oddechové čtení, tak zároveň nese příběh i vzkaz o nekonečnosti a důležitosti lásky, ať už rodičovské nebo partnerské. Vřele doporučuji :)

Vlašule
31.03.2022 5 z 5

Tohle je jako to přísloví: Nesuď knihu podle obalu! Tuto knížku jsem dostala a moc se mi do ní nechtělo, ta obálka je fakt příšerně katalogová... Ale je to pro mě překvapení roku, moooc povedené příběhy babičky a vnučky, drsného života v emigraci a toho co žijeme v podstatě dnes.... skvělá ženská kniha pro všechny věkové kategorie bych řekla. Ráda se podívám i na jiné knihy této autorky.

alexis818
04.02.2022 4 z 5

Hezký lehce plynoucí příběh vnučky a její babičky.Mohu doporučit.

slaska77
28.11.2021 5 z 5

Zajímavý příběh zasazený do Maďarska, Británie i Itálie, odhalující čtenářům tak neznámé věci, jako je byssové hedvábí, nebo staré římské hrobky. Čtenáři jsou nabídnuty dvě časové roviny, babičky Rachel a vnučky Sophie, rodinné peripetie i tajemství. I když fiktivní příběh, zasazen do reálií a napsán tak krásně, že 450 stránek uteklo jako nic. Hezký se četlo a rozhodně nešlo o nějakou červenou knihovnu. Román pro ženy, jak má být.

Jenny46
25.11.2021 5 z 5

Krásný příběh, rodinná tajemství - dvě dějové linky, které se postupně propojí. Kniha se četla dobře, oddychový román..

dana69
24.11.2021 5 z 5

Nádherná knížka, která stojí za přečtení

Val
07.11.2021 5 z 5

Za mě rozhodně jedna z nejhezčích knih za poslední dobu. Ano , svým způsobem nenáročná oddychovka , ale mě dostala se vším všudy. Úžasná Rachael , která se snaží bojovat se životem za neúnavné podpory svého otce a její vnučka Sophie , která kráčí ve stopách svého pradědečka archeologa a je to ona , komu se na konci podaří rozplést rodinné tajemství . Dvě dějové linky , dvě ženy se kterými se z Budapešti přesuneme do Vídně , Londýna , na slunnou Sardinii i do New Yorku a nádherný příběh , který velmi ráda doporučím.

intelektuálka
28.10.2021 4 z 5

Pěkné a zajímavé čtení - o dvou ženách ve dvou liniích času ....

Současný Londýn a Sophie - mladá žena, toužící po mateřství ....

A Okupovaná Budapešť roku 1956 - a útěk Rachael i s otcem do Londýna ....

Jakou roli tu bude hrát nález fotografie a náramku z mořského hedvábí ?

Přivede nás na kouzelný ostrůvek Saint Antioco na jihu Sardinie ....a příběhy se pozvolna propojí ....

P. S. Ten ostrůvek jsem si na netu prohlédla - mír a klid a historie ....

Doporučím.

Kniholenka9
18.08.2021 5 z 5

Krásně napsaná kniha, přesně takové příběhy mám ráda. Dozvěděla jsem se zase něco nového z historie. Bavily mě obě dějové linky, ale Rachael mi byla sympatičtější než její vnučka Sofie. Některé zvraty byly předvídatelné, ale zato konec jsem čekala jiný. Knihu doporučuji.

Šánka
09.08.2021 5 z 5

Nádherný román, dlouho jsem se na něj chystala a přesně takový jsem teď po předchozí knize potřebovala. Nic náročného, jen krásný příběh, vyprávěný ve dvou časových linkách. Má vše, co taková kniha má mít - lásku, nešťastnou lásku a šťastnou lásku :-). Ne, je toho mnohem víc!
Je to barvitý příběh s rodinným tajemstvím, krásně se čte a já jsem z něj nadšená.
Za mě velké doporučení.

broskev28
06.07.2021

První, co mě zarazilo, bylo jméno Rachael - s touto verzí jsem se nikdy nesetkala.
Po dočtení knihy jsem přemýšlela, kdo je na fotografii na obálce? Jisté je, že právě Rachael to určitě není. Osudový zlom v příběhu je podán už v předstihu tak, že i já, většinou lehce natvrdlá, pochopím, že se brzy něco zásadního stane. Zarazilo mě opakování stejné chyby (?): při popisu výroby byssového hedvábí jsou na různých místech knihy použita slova ská a skaním, přičemž správně by asi mělo být tká a tkaním. A děkuju pozorným čtenářům této knihy za upozornění, že to vlastně chyba není.
Přesto se přiznám, že mě tenhle příběh nijak neuchvátil. Zajímavé detaily (třeba právě onen zmiňovaný byssus), čtivě popsané prostředí (nejen Sardinie, ale třeba taky New York), více či méně propracované postavy a především jímavé ženské osudy - to vše by se ale našim čtenářkám mohlo líbit, tak snad knihu ocení více než já.

"Rachael se naučila mít ráda pohodlí a energii města; zároveň ji však denně rozčilovaly jeho zápory, nebo přesněji řečeno propracovaná forma chaosu."

Evka27
12.06.2021 4 z 5

Moc příjemné a dojemné čtení.

Szilvia1
05.05.2021 5 z 5

Na tuto knížku jsem už dlouho tešila,a byla jsem strašně ráda,když jsemji dostala do ruky.Příběh byl pěkný,autorka velmi přesně napsala i madařské slova.Jedním slovem pěkná knižka a stálo to za to čekání.

Warty
21.04.2021 4 z 5

Velmi hezký příběh. Musím ale přiznat, že hlavní postava současné dějové linky mi byla vyloženě protivná svou zoufalou touhou po dítěti. Celkově se mi ale kniha docela líbila a určitě bych ji k přečtení doporučila.