Když

Když https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404916/bmid_kdyz-fuw-404916.jpg 5 217 39

Felix a Zelda série

< 3. díl >

Píše se rok 1945. Felix se už dva roky schovává v jámě, aby jej nenašli nacisté, a laskavý muž jménem Gabriek mu v noci nosí jídlo a vynáší nočník. V den svých třináctých narozenin chlapec uslyší nad svým úkrytem hlasy a je přesvědčený, že si pro něj přišli. Ale hlasy nepatřily ani nacistům, ani tajné policii – patřily partyzánům. A tak se třináctiletý židovský sirotek stává členem partyzánského oddílu, který na polském území bojuje proti nacistům. Felix je přidělen jako pomocník k doktoru Zajakovi. Zůstává mezi neznámými drsnými chlapy a neustále musí dokazovat, že si zaslouží být partyzánem. Nemazlí se s ním ani sychravý zimní les, ani zběsilá atmosféra konce války. Je mu teprve třináct, ale zkušeností má víc než dospělý… Také třetí díl ze série o židovském chlapci Felixovi čelícímu hrůzám druhé světové války a holokaustu zprostředkuje dětem tuto dobu lépe než sebedelší výklady v hodinách dějepisu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

After , 2011


více info...

Přidat komentář

Nikusha
12.01.2024 5 z 5

Líbilo se mi, že tam byl i poutavý ucelený příběh s různými postavami. Velice, velice smutná kniha.

Runinka
21.03.2023 5 z 5

Další pokračování příběhu malého Felixe.Kniha plná zvratů a napětí,ale i míst k zamyšlení


Kaja1
18.02.2023 5 z 5

Válka donutila Felixe předčasně dospět. Série čtivou formou přibližuje dnešním dětem válku, i když dnes to mají v televizi v přímém přenosu:((

mataaskorice
11.02.2023 5 z 5

Pro Gleitzmana mám zkrátka slabost. Třetí (v Německu čtvrtý) díl o Felixovi mi už přišel takový vyčpělý, styl vypravování okoukaný a partyzánské téma pro mě osobně nepříliš zajímavé. Ale Gleitzman umí do textu nacpat něco nového, něco netradičního, umí děj vygradovat tak, že čtenář s Felixem zůstává a drží mu palce a po závěrečné exkalaci se zase těší na další díl. To jsem si do půlky knihy myslela, že tentokrát to už pět hvězd nebude...

Bustedka
26.09.2022 5 z 5

"znáte to, jak se za války schováváte dva roky v jámě, aby vás nenašli nacisté, a laskavý muž jménem Gabriek vám nosí jídlo a vodu, vynáší vaše čůránky a hovínka, a jediný hlas, který slýcháte, je jeho a žádný jiný slyše nechcete, protože by to mohlo znamenat, že vás nacisté našli a přišli si pro vás?..... Myslím, že si pro mě přišli nacisté"

Opět bravurní.

broskev28
01.09.2022 5 z 5

"K tomu, aby si člověk připadal jako na nějakém temném a opuštěném místě, ani nemusí žít v doopravdické díře."
Málokdy u knih brečím, ale tady to nezvládám jinak. Neuvěřitelně jímavým způsobem popsané ty nejhorší časy lidstva; vedle autora na tom určitě má velkou zásluhu i paní překladatelka. A ty úchvatné obálky, jak už tady mnozí zmínili. Děkuju za výborné komentáře, za svůj si "beru" ten, který napsala Mona-Lisa, cítím to velmi podobně.

rilajaan
02.08.2022 5 z 5

Čtivá kniha s těžkým tématem. Hlavní hrdina je skvěle vykreslen - od malého hocha, který v každém vidí jen dobro, po předčasně dospělého.

janadibelkova
20.03.2022 5 z 5

Neuvěřitelná série knih napsaná s takovou empatií, že všemu věříte, potřebujete číst dál a nakonec se rozpláčete, protože víte, že se děly tahle zvěrstva doopravdy. Smekám před autorem, jak dokonale vyprávěl slovy chlapce...a přeju všem, aby se tohle už nikdy neopakovalo.

Mermaida
10.03.2022 5 z 5

Tento třetí díl Felixova příběhu byl opět velmi čtivý a přišel mi více "dospělácký". Už v něm nebylo tolik toho naivního dětského pohledu. Přece jen Felix je o pár let starší a podmínky jeho života jsou stále kruté díky probíhající válce. Děj měl spád a Felixovo vyprávění vás chytne za srdce a jen tak nepustí. S každou stránkou se o něho bojíte, fandíte a doufáte. Krásně sepsáno - škoda jen, že už Brzy budu na konci...

Lukina155
07.02.2022 4 z 5

Brzy, Kdysi, Potom, Když... Moc povedená série pro děti, přibližující dobu 2. světové války. Velmi čtivé a baví i dospělé.

Aaloha
19.01.2022 4 z 5

Opět silný příběh, i když tentokrát mi přijde drsnější. Vhodný spíše pro starší děti a dospělé. Jen škoda, že u nás vyšly knihy v jiném pořadí, snad se dočkáme pátého dílu Teď.

gab72
19.11.2021 5 z 5

Výborný příběh, předešlé komentáře mluví za vše. Navíc vyprávěno očima dítěte, dětí... Velmi pěkně vystižená situace dětí židovských a německých, které spolu musely být a představy o své příslušnosti je rozdělovaly. Nakonec našly společnou řeč. Zůstaly bez rodičů, jen díky válce. Všechny je to poznamenalo, všechny na tom byly stejně, všechny ztráta bolela a bylo jedno zda jsou němci nebo židé. Tohle si uvědomily a pak spolu v jednotě byly. Krásné.

Ellis03
24.06.2021 5 z 5

Další silný příběh. Tentokrat už se dětská najivita téměř vytratila a nahradil ji rozum a neuvěřitelná sila osobnosti! Opět krasne a citlivé popsáno jak se dite vlivem prekonanych hrůz zoceli a dokáže si poradit i v těch nejvypjatejsich situacích. Zachovat rozvahu, chladnou hlavu a když je to nutne, tak se dokonce postavit do role dospělého a převzít zodpovědnost za druhé… hrozne tema, ale moc hezky zpracované a Autor i Felix mají můj obdiv.

Mona-Lisa
23.03.2021 5 z 5

Třetí díl téhle série a židovském chlapci Felixovi, který se protlouká druhou světovou válkou mě zasáhl nejvíc.
.
Přibývá těžkých rozhodnutí, mrtvých v řadách nejbližších a hlavně se zoceluje chlapcův pohled na svět.
A to radikálně, dětská fantazie a naivita si poradí s hodně věcma, ale na utrpení všude okolo a ztrátu blízkých je krátká.
Ten přerod dítěte na dospělého je největší perlou této série. A v tomto dílu to nejvíc rezonuje.
Tolik bolesti mezi stránkáma a hlavně v pasáži v koncentračním táboře na mě přenesla snad jen kniha Na smrt a Zvuk slunečních hodin, nemám slov.
A z Felixe se tímto dílem oficiálně stala jedna z mých nejoblíbenějších knižních postav.
Ani nejde spočítat kolikrát jsem ho chtěla obejmout se slovy všechno bude dobré, skřípala zuby nad jeho naivitou a vzápětí mu držela pěsti až do krve.
Miluju tuto sérii .

Netopýr_5
19.11.2020 5 z 5

Tato kniha ve mne vzbudila asi nejvíce pocitů ohledně 2. světové války. Je to psané jazykem dítěte, ale knihu doporučuji přečíst každému. Tento 3. díl je nabity akcemi, zvraty a vede člověka k přemýšlení nad nemsyslností války. Teším se, že si snad u 4. dílu oddychnu :-)

klarazelena
03.11.2020 5 z 5

Kniha, která vás nenechá chladnými. Syrovost a přitom něha a hloubka citů. Jak přiblížit druhou světovou válku i dětem, protože mluví jejich jazykem. Rozhodně doporučuji.

Lka
26.10.2020 5 z 5

Další skvělé pokračování. Už teď se těším na další díl...

Bara94
01.10.2020 5 z 5

Znáte to, když se vám nějaká kniha nečekaně silně vryje pod kůži a pak, ještě dlouhou dobu po přečtení se k ní neustále vracíte?
-
Znáte to, když vás příběh zasáhne tak moc, že na jeho konci se vám chce hned začít od začátku, jen abyste se s ním nemuseli loučit?
-
Znáte to, když si zamilujete některé hrdiny, byť malé, a oni vás opustí nečekaně brzy?
Ne? Copak to nechápete?
---
Naprosto skvělá série! Díky Morrisi Gleitzmane!

prochajda
22.09.2020 5 z 5

Velmi čtivá kniha, napsaná citem, myšlením a slovy malého chlapce, který prožívá konec války. Všechny tři díly stojí za přečtení a těším se na pokračování.

Nielada
19.08.2020 5 z 5

Když je opět hořkým a zároveň skutečně dobrým kouskem literatury, u kterého bych vážila individuálně, zda ho dát do ruky dětem. Někdo to snese, pro jiného to může být až moc. Je to ale velmi, velmi realisticky zachycená skutečnost, která se s vámi v letech války nemazala, ať vám bylo, kolik chtělo.