Výprava k bohům

Výprava k bohům https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22187/vyprava-k-bohum-22187.jpg 4 50 4

Farseer série

< 8. díl >

3. kniha cyklu Farseer; Sv. 3 Osmá část fantasy cyklu Farseer nás přivádí do Horského království, odkud se Fitz vydává za králem Veritym, který ho volá pomocí magie Umění. Zraněný Fitz se z posledních sil dostane do hlavního města Horského královstí, kde se jako zázrakem setká se šaškem a královnou Kettricken. Kettricken porodila mrtvé dítě a Šest vévodství tím přišlo o jediného možného dědice. Chade, Fitzův učitel a přítel vévodství, však zjistí, že Fitz má s Molly dceru a přes veškerý jeho odpor chce, aby královna děvče adoptovala, neboť poté, co Verity údajně zemřel, je to jediný potomek Farseerů a tím i jediná možná záchrana Šesti vévodství před králem Regalem. Fitz je však přesvědčen o tom, že Verity žije a volá ho k sobě pomocí magie Umění. Vydává se proto na další cestu a doufá, že Verityho najde.... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s quest , 1997


více info...

Přidat komentář

alimoon
23.02.2023 4 z 5

Na mě maličko rozvláčné, ale jinak skvělé vylíčená výprava do neznáma, atmosféra a podezíravost ve skupině... Fitzovy plány opět nevychází, zase se stává tím, od čeho se chce celou dobu osvobodit - nástrojem ostatních. Skvělý vývoj postav Kettriken a šaška.

Gordonlord
30.03.2021 3 z 5

Čekal jsem, že k tomu dojde už dávno a je to tady. Autorka zvolnila, píše roztahanějším stylem, opouštěje tak svůj svižný a velice sympaticky střemhlavý způsob vyprávění.

Fitz se zotavuje ze zásahu šípem do zad a spolu s s Kettricken, Šaškem, Kettle, vlkem Nighteyesem a zpěvačkou Starlight se vydávají na výpravu do hor, aby nalezli právoplatného následníka trůnu Verityho a s ním bájné Elderlingy - proroctvím naznačenou naději na záchranu Šesti Království.

Tuhle zápletku s cestováním by autorka v předchozích svazcích bravurním způsobem dokázala popsat během maximálně jedné kapitoly. Zde se s tím páře téměř celou knihu, aniž by se něco významnějšího či zajímavého stalo. Tohle je fakt škoda. Pro mě zatím jeden z nejslabších dílů.

Čekal jsem, že před posledním dílem, který se podle mého očekávání mohl zabývat závěrečným zůčtováním s Reglem, se zde otázka Elderlingů a Verityho uspokojivě vyřeší a ono kde nic, tu nic. Ale abych nebyl nefér - pořád tady jsou skvěle napsané postavy, které si čtenář nemůže neoblíbit, jsou zde zajímavé situace a čte se to velmi dobře. Jen se to prostě zbytečně táhne.


karelk
04.02.2020 5 z 5

Tenhle díl byl úplně jiný, než všechny ostatní. Zachránce Fitze v Horském království byl... šašek! Ten tajemný šašek, který mi přišel podezřelý už v prvních dílech. Prý je to prorok, a Fitz Katalyzátor. Nehledala někoho takového Kettle?

Jinak, po tom, co jsem soucítil s Fitzem, že při rozhodování sám za sebe toho spoustu zkazí, teď zas soucítím s Fitzem, že za něj rozhodují jiní, a chtějí mu sebrat dceru. (konstrukt bastarda bastarda jako následníka trůnu mi přijde docela ujetý, to se autorce moc nepovedlo).

Výprava zajímavá, ale v téhle knížce taková zdlouhavá, popisná, a vlastně nikdo nic neví...

broskev28
18.08.2019 5 z 5

Tak tento díl byl zase výborný - superman zmizel, Fitz dlouhý čas ležel v šaškově chatě (neboť to byl právě on, kdo zraněného a vysíleného Fitze našel) a jen velmi pomalu se vzpamatovával ze zásahu šípem. Mezitím "skládal účty" své královně, Kettricken, která taky prožila těžký čas a působí dojmem, že její dřívější empatie a laskavost jsou dávnou minulostí.
Nyní - poté, co od Fitze získala naději, že princ Verity žije - se rozhodla vydat na cestu ve Verityho stopách. Původně plánovaná poměrně početná výprava se ztenčila, protože král Regal požádal vládce Horského království o vydání hledaného zločince; bylo nutné vyrazit bez odkladu. Kettricken, Kettle, Starling, šašek a nerozlučná dvojice Fitz-Nighteyes (většinu zde mají poněkud atypicky ženy) putují podle Verityho mapy zimní krajinou Horského království.
Z Kettle se vyklube členka někdejší koterie a právě ona pomůže Fitzovi, aby byl schopen vzdorovat Umění cesty i nepřátelství členů Regalovy koterie. Starling žárlí na šaška, Kettricken je zoufalá a nechápe, proč jim Verity prostřednictvím Umění neporadí, kam se mají vydat a kde ho hledat. A šašek, Bílý prorok, se raduje, že se ocitli přesně tam, kam měli dojít, ve složení, které je nutné pro pozitivní ovlivnění vývoje tohoto cyklu.

Poslední sloka z popěvku Kettle nazvaného Šest mudrců:
Do města Jhaampe lidem moudrým netřeba jít,
na horu lézt a dolů se víc nevrátit.
Daleko moudřejší a ještě odvážnější jest
doma být a čelit smrti, toť cesta cest.

A pro změnu vysvětlení Moudrosti pro Kettle:
"Moudrost se začne odvíjet spíše jako sdílení pocitů. Když jste však spolu tak dlouho jako Nighteyes a já, začne to být něco jiného. Jsem si vědom zvířete, které v mém nitru oživuje má mysl, zatímco on si je stále více vědom myšlení. Toho, co je před a za volbou nějakého činu. Jeden si uvědomí, že ustavičně činí volby, a zvažuje, které jsou nejlepší."

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Výprava k bohům je v

Přečtených97x
Doporučených2x
Knihotéce55x
Chystám se číst10x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x