Psancem

Psancem https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22185/psancem-22185.jpg 4 53 5

Farseer série

< 7. díl >

3. kniha cyklu Farseer; Sv. 2 Sedmá část fantasy cyklu Farseer, v níž se hrdina Fitz vydává na nebezpečnou cestu za králem Veritym. Fitz se ocitá před nelehkou volbou. Na jedné straně ho volá hlas krále Verityho, na straně druhé touží být se svojí milovanou Molly a dcerkou. Hrdina se rozhodne pomoci králi, který se nachází kdesi za Horským královstvím. Fitz se ho musí pokusit najít a dopravit zpět do bezpečí.Jedině návrat krále Verityho nebo dědice, jehož očekává královna Kettricken, může Šest vévodství znovu pozvednout na někdejší výsluní moci a slávy. Sám Fitz je však pronásledován biřici samozvaného krále Regala, takže jeho cesta za králem nebude rozhodně snadná... celý text

Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Assassin’s quest , 1997


více info...

Přidat komentář

alimoon
21.02.2023 5 z 5

A mně se to pořád líbí! Pěkně vyvážená porce akce a úvah. Pěkný vývoj postavy, Fitz se z chlapce stává mužem, ani si neuvědomuje, kdy k té změně došlo, a s tím se trochu mění i jeho filozofie a priority. Zajímavé jsou i nové postavy, intriky, plány, které nevyjdou, a improvizované záchrany... Přečteno jedním dechem.

Luigi1
02.09.2021 4 z 5

Konečně se to začalo rozjíždět,jen to rozhodování o osudu chyceného trochu divné.


Gordonlord
29.03.2021 4 z 5

Když už si tak člověk říká, že tady v tomhle bodě ta série fakt musí ztratit dech, protože není možné držet pozornost na maximální úrovni takovou dobu, bez ztráty spisovatelského dechu či nadšení, ale Margaret dokazuje, že touhle sérií očividně žije a s radostí servíruje jedno šokující odhalení za druhým, háže Fitzovi jednu zajímavou postavu za druhou, střílí po něm kanonádou zapeklitých situací, které se do jedné vždy vyřeší zajímavým způsobem a já stále nepřestávám věřit a cítit s hlavním hrdinou, že to má fakt těžké, že je to jen člověk a za svoje chyby (a že jich je !!) a špatná rozhodnutí holt musí platit. Geniální mix reálnosti, uvěřitelnosti, špičkové vykreslenosti charakterů, dokonale strhujícím způsobem vystavěného promyšleného příběhu a .... uff...úplně se zadýchávám, jak se snažím popsat naprosto všechny body, podle kterých je dobrou kinu z mého pohledu možno hodnotit a které se zde vydařily na výbornou !

Přesto švunk nadčasové geniality tentokrát úplně necítím, takže za mě tou jsou nádherné čtyři hvězdy.

Ze všech možných fantasy klasik krásných a naivních let 90., je Farseer něco , co jsem celé roky přehlížel a byla to velká škoda ! Nepochopitelné, že tahle série dnes není všemi fandy žánru vzývaným kultem !

karelk
04.02.2020 4 z 5

Jak píšou jiní, tenhle díl byl takový o dva kroky vpřed, o jeden zpátky. Vždycky, když ho chytili, říkal jsem si, že už s ním musí být konec (spoiler alert - vzhledem k tomu, že paměti - knihu píše on sám, mi bylo jasné, že on sám v nebezpečí není).

Nové postavy super. Tajemná Kettle, odvážná Starling. Myslím, že tento a další díl tím získal "šťávu".

broskev28
17.08.2019 3 z 5

Sedmý díl už byl asi příliš i na autorčinu fantazii a cesta FitzeChivalryho za jeho králem se začíná podobat americkému filmu se superhrdinou. Ani bych už nedokázala spočítat, kolikrát byl lapen pochopy samozvaného krále, čímž se stal "synem smrti", řečeno knižně. Ale on se z toho vždy dostane - někdy sám, často s něčí pomocí, oklepe se a jde dál.
Naštěstí se v tomto dílu dozvídáme i věci nové, zajímavé. Třeba historii náušnice, kterou kdysi Burrich daroval Chivalrymu a lady Patience ji po smrti svého manžela předala Fitzovi, jedinému dědici nejstaršího prince. Nebo skutečnost, že země Tilth a Farrow se nestaly součástí Šesti vévodství samy a dobrovolně, ale byly vojensky podrobeny. Možná odtud lze vysledovat nechuť královny Desire, Regalovy matky, sídlit v Buckeepu a starat se o blaho Šesti vévodství.
Zajímavé jsou i nově se objevující postavy: sečtělá a velmi bystrá starší dáma jménem Kettle a především zpěvačka Starling, podobně jako pašerácká výprava do Horského království. Tady je naopak děj zcela strhující, cesty a způsoby pašeráků velmi detailně a přesvědčivě vylíčené. Burlův postup při zajetí Fitze, jeho rázný a důsledný způsob získávání informací, kritika disciplíny vojenských velitelů - to vše mě hodně překvapilo. Doposud jsem ho považovala za obtloustlé nemehlo, které spíše se štěstím zvládlo Galénovu nedokonalou výuku Umění.
Chyb jako máku, opět: probudil se se strmitou šíjí, kožená položka se šněrováním a spousta dalších. Ale asi už si na ně zvykám a tolik se jimi nezabývám, navíc "šije" nepamatuju.

A tady je vysvětlení Moudrosti pro nechápající Starling:
"On je vše, co mám. Všechno. Nikdy jsem neměl opravdovějšího přítele, který by byl bez váhání ochoten položit za mě život. A víc než svůj život. Jedna věc je být připraven pro někoho zemřít a druhá obětovat svůj způsob života pro jiný. A právě to on mi dává. Tutéž věrnost, kterou já dávám svému králi."

Autorovy další knížky

Margaret Lindholm
americká, 1952
2018  76%Dračí strážce
2000  82%Krev a jed
2015  63%Nebezpečné ženy
2012  75%Magická loď
2019  89%Dračí domov

Kniha Psancem je v

Přečtených97x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst8x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x