Excelsior, gentlemani!

Excelsior, gentlemani! https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222321/bmid_excelsior-gentlemani-222321.jpg 4 54 13

TENTO SBORNÍK NENÍ MAMUTÍ, JE PAROSLONÍ! Čtrnáctero fantastických povídek a dvé doprovodných textů: to vše Vás zavede do světa steampunku, světa odvážných dobrodruhů, potrhlých vynálezců a krásek v krinolínách. Světa, kde vzducholodě závodí s rychlovlaky a padouši s navoskovanými kníry kují pikle v kabinetech sešeřelých staženými plameny plynových lamp… Siréna houká, parní stroj duní, ojnice jsou namazány, ručička manometru se nebezpečně chvěje na hranici červeného pole, kotevní lana se napínají a nepoznané obzory čekají. Stateční gentlemani, zapněte si řádně redingoty a ujistěte se, máte-li revolver či tlakovou pušku pohotově, spanilomyslné dámy, zavažte sobě pevně pentle klobouků, nastupte na palubu a – VZHŮRU!!!... celý text

Přidat komentář

SirChico
05.03.2023 3 z 5

Gentlemani, pozor na tuhle sbírku steampunkových povídek. Je to docela solidní sbírka českého steampunku. Sice je to skoro 700 stránek, ale čas u toho letí skoro jako by byl poháněný párou. A kvalita povídek se drží docela vysoko, ani jednu povídku bych nehodnotil pod tři hvězdy. Jo, dokonce se tam vplížila jedna esej od Kudláče.

Jako v každé jiné sbírce, některé jména vynikly, asi nejlepší kousek je Otázka excelence od Jana Pohunka, byla to pecka od začátku do konce. A kdo by to byl řekl že takovej steampunkovskej James Bond bude využívat moderní technologii na svádění žen. A jeho Mark byl taky k popukání, přípomínal jiného Marka - Z. Určitě se poohlídnu po jeho další tvorbě... po Pohunkově tvorbě myslím ne po tvorbě pana Z., toho mám už dost v telefonu.

Další čtyři hvězdy bych dal těmhle povídkám v tomhle pořadí:

Petr Shink - Suvenýry z války
Je to taková docela příjemně depresivní povídka. I ve steampunkovém universu musíme řešit vesnické problémy.

Tomáš Bandžuch - Konec věků páry
Na mě trochu moc politiky, ale příběhová linka s ruským psychotickým velvyslancem byla skvělá. Koneckonců se skvěla doplňovala s komediální linkou českých vězňů, která končila psychologickým hororem dost dobrý.

Jan Dobiáš - Igor
Anebo jak moc se musí chudák Igor namáhat, aby to na strašidelném zámku fungovalo.

Vlado Ríša - Grimoár 2: Gonyalax
Další komediální kousek. Magický/technický učeň se vrátí k mistrovy a snaží se mu zachránit život.

Zbytek byla lepší či horší trojhvězda. Sečteno s průměrováno (Kudláč snad odpustí, ale esej jsem vyřadil): 3,42 hvězdy.

Luciefever
04.02.2022 4 z 5

Starej Jack - za mě nejlepší příběh. O téhle vzducholodi a její posádce bych ráda četla víc! Na Paraboloid profesora Barina jsem se těšila moc, protože psaní páně Medka je pro mě srdcovka a opět se to potvrdilo. Igor byl rozkošný, tohohle chlapíka si nelze nezamilovat, a oproti Pratchettovým Igorům tento nehuhlal:) Jako klasiku, tu pravou, s řízem silného anglického čaje vnímám Poslední zakázku p. Ch. Davise. Grimoár 2: Gonyalax mě naopak přenesl do krajin, kde víc než technika hraje roli magie a alchymie. A nebylo to vůbec špatné, skoro jako bych jela na výlet k sestřenici mé milované Zeměplochy. A pak tu byl ještě Konec pašířů v Hřensku, kde mazanost a notná dávka odvahy soupeřily s blíž neurčeným druhem světla "živeného magií".
Tyto příběhy mě oslovily nejvýrazněji.


kuruteku
24.09.2020 5 z 5

Plnou parou vpřed! Držte si klouboky, jízda začíná. Sobě a vydavateli jsem chtěl udělat radost a udělal. S Igorem jsem vyprovodil nového pána za humna, s Hansem van Taussigem lezl přes hranice (a dosazoval si své milované Lužické hory), s Ignácem se tetelil strachem před něčím prapodivným, se Samuelem a Charlotte zachraňoval krále a království, s Davisem se vloupal do vzducholoďárny, na Starým Jacku zažil úchvatné dobrodružství, které vlastně neskončilo dobře, ale ani ne špatně, s Wolfem zažil skoro chandlerovskou detektivku, se Šnejdárkem na vzducholodi se probil zpět z Francie a zažil manipulace Ruska, které si snad s těmi současnými nezadají, s Danem zažil dobrodružství ve vzducholodi a vyhrál srdce Elzy a získal uznání jejího otce, s Hillem se nějak prapodivně potácel mezi minulostí, součastností, stroji a myslícími parostroji, s Raymondem se snažil postavit na vlastní čarodějné nohy, s Charliem objevil východ a s Marcinem poznal tajemství příčiny tunguzského meteoritu. Vincenta jsem ještě nevzal na milost (ale vezmu, jenom si to musím přečíst ještě jednou). A byl tu konec. Teoreticky jsem pochopil, s kým a kde jsem všude byl. A přijal Leonardův názor, že nejlepší český steampunk je Dzwille a Engerlingové, díla, kde forma je podřízena myšlence a ne naopak. Teda, byla to jízda. Tu si musím někdy zopakovat.

Rade
10.01.2020 3 z 5

Zajímavá ochutnávka povídek steampunku a sci fi. Na jednu stanu překvapivé čtení s těmi nejpodivuhodnějšími nápady s fantazií puštěnou na nejvyšší míru (Starý Jack, Den, kdy se město zastavilo, Paraboloid profesora Barina) či vtipným příběhem trochu připomínajícím atmosféru Tajemného hradu v Karpatech (Igor). Ale přiznám se, že ne všechny povídky jsem dočetla, na mě bylo těch trochu překombinovaných paropovídek (a ano, i bojů a násilí) docela dost. Jak mám ráda antologie, tady mi to nahromaděné množství nesedlo.
Ale jako seznámení s pro mě nezvyklým žánrem určitě dobrý…
Plus za skvělou obálku.

NemmamSlov
16.12.2019 4 z 5

Excelsior, gentlmani. Najlepšia antológia, čo som čítal v tomto roku. Vydarený názov, krásna obálka, zaujímavá téma a podarené ilustrácie. Bol som prekvapený, koľko sa toho dá napísať na tému priemyselnej revolúcie a parných strojov. Hrúbka môže trošku odrádzať, ale vrele doporučujem, v obsahu je viac pozitívne hodnotiacich príbehov a tie slabšie nápodobne skrývajú nemalú zaujimavosť. Peter Šimčík, Lukáš Herman a Jan Dobiáš napísali z mojho hladiska najlepšie poviedky. Oživenie Frankensteina, lietanie vzducholoďou do Tortugi, alebo detektív, ktorý sa zaplietol do nečakaných problémov. Nápady, ktoré sa podarili pretvoriť do steampunkovej témy.

Claudius
16.07.2019 3 z 5

Jako většina povídkových sbírek trpí i tato poměrně značným kolísáním kvality. Zatímco hned na začátku čtenáře navnadí skvělým a vtipným Igorem, dále kvalita jen klesá ("Úhel poslechu" je s odpuštěním příšerný), aby na konec přišly výborné povídky pana Medka a pana Pohunka.
Některé příspěvky navíc trpí tím, že jsou součástí steampunkové sbírky. Jako zcela samostatné počiny někde v časopise by jistě zaujaly svým prostředím a pojetím. Když už však čtete pátou povídku v řadě plnou paromobilů a vzducholodí, už tím zas tak ohromení nejste.

Lmslaver
02.11.2018 4 z 5

Při čtení Excelsior gentlemani! máte pocit, že jste se ocitli v oblacích páry, že slyšíte zvuky bublajících kotlů, svištění pístů i vrzání hřídelů. Nejryzejší vyznavači steampunku se sice opět ohrazují, že se některé povídky pouze halí do parního hábitu a s jejich oblíbeným žánrem mají pramálo společného, ale já si myslím, že ze všeho nejdůležitější je dobrý příběh. Dobrý příběh je radost číst ať využívá jakékoliv kulisy a tahle knížka má spoustu skvělých historek. Jsou tu povídky humorné, dobrodružné, napínavé, akční, detektivní, bajka i politické drama. A kdybych už měl vyzdvihnout ty nejlepší, tak bych musel zmínit Starého Jacka, Podraz v Last Hope a Paraboloid profesora Barina.

Hoshi
23.10.2016 4 z 5

Můj třetí sborník od nakladatelství Straky na vrbě. Netušila jsem, že existuje něco jako steampunk, ale i tak jsem si tyto vybrané povídky užila - i když občas by to nemuselo mít utnutý konec, ale docela to i chápu - alespoň si ten konec můžeme představit sami :)
Kniha začíná zajímavou povídkou od Jana Dobiáše - Igor. Tak jsem se těšila, že i ostatní budou v podobném stylu. Bohužel zaujaly mě jen některé (Leonard Medek a jeho Paraboloid profesora Barina, Ondřej Páleník - Úhel poslechu či Lukáš Herma -Starý Jack), ostatní jsem se snažila dočíst - ale některé si musím nechat na jindy :) Určitě se k tomuto sborníku vrátím.

LadyCharlene
08.08.2016 3 z 5

Očekávala jsem kouzelné povídky zahalené do steampunkového hávu, bohužel se mi vesměs dostaly brutální a sexem překypující utahané povídky. Ne, opravdu, proč ti chlapi nacpou sex do všeho? Vždyť krásná fantasy či scifi povídka se obejde i bez "nadržených" zrzek v korzetu, ne? Knihu jsem si zakoupila, alespoň má nádhernou obálku,nicméně musím podotknout, že jsem si našla alespoň pár povídek, které mě tolik nenudily a vcelku se mi i líbily - Igor, Úhel poslechu, Paraboloid profesora Barina, Den, kdy se město zastavilo. Otázka elegance byla zajímavá a mohla být v mém malém seznamu, bohužel, Starý Jack by taktéž nebyl tak špatný, ale mě se prostě násilí konané na ženách nelíbí...Podraz v Lost Hope, no dobře, ale mezidruhové páření neschvaluji. Excelsior, Gentlemani - Excelsioru tam bylo až moc, gentlemanů zase moc málo...

panCHLEBA
02.09.2015 4 z 5

Mezi povídkami jsou opravdu propastné rozdíly ... třeba Grimoár 2: Gonyalax, Elsa ze Zlaté lodi jsou opravdu slabé. Naopak Starý Jack, Den,kdy se město zastavilo, Igor, Podraz v Lost Hope a Poslední zakáza p. Ch. Davise patří k těm lepším. Nejlepší povídka je pro mne povídka od pana Medka - Paraboloid profesora Barina (ten lovecraftovský nádech :) ).... Nejhorší je Suvenýry z války - plné levné brutality, snahy za každou cenu šokovat.
PS: většina povídek mi přijde na konci velmi utnutá...člověk celou dobu čeká na rozuzlení, které pak proběhne na jedné stránce...

cori
21.05.2015 4 z 5

Výběrové sborníky (Draci, Knihovny) Michaela Bronce mě nikdy nezklamaly. Povídky jsou o dvě třídy lepší než v tématicky stejně zaměřené konkurenční sbírce Mrtvý v parovodu. Nejvíce mě uchvátil Starý Jack (L.Herma), Paraboloid profesora Barina (L.Medek) a Podraz v Last Hope (P.Šimčík). Za nejslabší považuji povídku Grimoár 2: Gonyalax (V.Ríša). Kouzelná je i ilustrovaná historie Strak na vrbě na straně 667 a 668. Podrobněji mé komentáře u jednotlivých povídek.

lucie.8
30.03.2015 5 z 5

Steampunkové povídky jsem četla poprvé a okouzlily mě. Těžko se mi vybírají ty nejlepší, ale za mě to budou:
Den, kdy se město zastavilo - skvělý nápad o nekonečném putování
Igor - postava Igora je naprosto dokonalá
Paraboloid profesora Barina - kombinace expedice nehostinnou krajinou, podivných přístrojů, tajemných energií = skvělá povídka
Podraz v Lost Hope - vzdáleně mi to připomnělo nějakou lepší verzi Sin City - spiknutí, soukromé očko, soudce ...
Kniha byla výjimečná a doufám, že brzy vyjde druhý takový parosloní sborník.

witko
17.10.2014 5 z 5

Sbírka steampunkových povídek mne příjemně překvapila. Dýchá z ní kouzlo 19.století okořeněné magickými prvky. Zajímavě pojaté věci. Nejvíce se mi líbila povídka od L.Hermy Starý Jack, ztvárňující vzdušné loďstvo vzducholodí se světem na letájících ostrovech, v tomto případě Tortugy, kam letí hlavní hrdina hledat unesenou dceru jednoho zazobaného majitele doků. Dále mne zaujala povídka D.Tučky o pochodujícím městě... I když, když se tak na to dívám, každá má něco do sebe. Oslovili mne i autoři od kterých jsem ještě nic nečetl a určitě si od nich ještě něco přečtu. Kdo má rád hlavně dobrodružství, neváhej a čti! ·