Eliza a její nestvůry

Eliza a její nestvůry https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416959/bmid_eliza-a-jeji-nestvury-SPF-416959.jpg 4 357 94

Eliza je stydlivá a trochu divná holka, ale na internetu se z ní stává anonymní tvůrkyně populárního komiksu Nestvůrné moře. Vůbec si neumí představit, že by se jí ve skutečném světě mohlo líbit tolik jako ve virtuálním. Tedy do chvíle, než do školy nastoupí fanoušek její tvorby Wallace. Rozumí si a Eliza začne přemýšlet, jestli by život offline nestál za zkoušku. Jenže pak vyjde její identita najevo a všechno, co vybudovala, se začne rozpadat.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Eliza and Her Monsters , 2017


více info...

Přidat komentář

parvitas
14.04.2024 2 z 5

(SPOILER) Eliza je introvertka, ktorá má sociálnu poruchu hraničiacu s úzkostnými atakmi a nič s tým nerobí... lebo najviac času jej zaberá tvorba webového komixu a odmietanie skutočných vzťahov. Má len online priateľov vzdialených tisíce kilometrov (dvoch -a svojim spôsobom ich aj ignoruje a je voči nim neuveriteľne sebecká), plus ju dosť zamestnáva odmietanie súrodencov a rodičov, ktorí sa snažia o rodinnú súdržnosť - spoločné trávenie voľného času, jedlo a podobne. A trochu menej sa venuje škole, no stále učenie ako-tak zvláda. Jej frajer má zase selektívny mutizmus a takisto nie je liečený (otcova samovražda na ňom zanechala svoje stopy).
Komix ma nebavil, úryvky z neho mi prišli zmätené a nelogické, už len základná premisa nebola dobre vysvetlená. A úprimne, pochybujem, že tak brutálne zbohatla na svojom merchi, keď odmietala všetky kontakty a nechala to bežať len tak voľne... a len na dvoch kamošoch a ona sa sústredila na tvorbu - mať vždy mega kvalitné príspevky, ktoré nemali chyby je jedna vec, aale udržať si túto kvalitu každý týždeň a viac ako 3roky - to je na vyhorenie. Určite by sa to odrazilo na známkach, nie iba na nedostatku sociálnych kontaktov.
Nezrovnalosti vidím aj vo vzťahu s Wallaceom, keď ju nedokáže podržať vo chvíli, keď má Eliza svoj panický atak (lebo rodičia prezradia verejne v dobrej viere jej totožnosť ako tvorkyne komixu, v zmysle, ako sú na ňu hrdí, zatiaľ čo ona doteraz úspešne skrývala svojuy pravú identitu pred svetom) a hádže na ňu zodpovednosť za jeho tvorbu. A ona potom postupne prezrie a tadááá - odpustí mu a komix dokončí, aby on mohol tiež ťažiť z jej tvorby...
Čo sa mi na tejto knihe páčilo, bolo presné zobrazenie duševných stavov (aj pokus o samovraždu), reálne popísané pocity, vďaka ktorým knihu odporúčam.

ByulGi
23.07.2023 1 z 5

Největším mínusem byla hlavní hrdinka. Horší postavu jsem nikde neviděla. To jak se chovala ke své rodině bylo něco příšerného. Ke kamarádům se nechovala o moc lépe. Všechno to, co se jí stalo mi bylo naprosto jedno a možná jsem jí to i trochu přála. Z tohoto důvodu nemohu knihu pozitivně hodnotit.

Hvězdičku dávám za fajn ilustrace a za hlavního hrdinu


simca9342
21.01.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

Geniální fantasy příběh o jedné introvertce, klukovi s populární přezdívkou a online fantasy komixovém příběhu, který všichni miluji. Tady ta story má všechno pro milovníky fantasy a komixu -napětí, imaginární světy, jeden online svět, nečekané překvapení a hodně dalšího. Doporučuji!!

kuruteku
31.10.2022 4 z 5

Nejsem cílová skupina a do 10 % knihy jsem si myslel, že ji ani nedoštu. Ale nakonec mi to přišlo jako vlastně velmi dobrá současná literatura pro dospívající - velký zmatek v hlavě, někdy i spousta trablů, virtuální život. A přitom stačí velmi málo - aby se zhroutil nebo naopak aby se naplnil ten skutečný život skutečnými lidmi. Takže jsem nakonec za knihu rád. I když mne komiks odpuzoval a hlavní hrdinka děsila svou urputnou snahou nežít reálně.

PetraBery
29.08.2022 4 z 5

Eliza má jako každý dospívající svoje obavy a myšlenky z okolního světa. Ona ty své převádí do komiksu, který díky internetu sledují miliony fanoušků. A jen malá hrstka lidí ví, že autorkou je právě Eliza. Povedený příběh o první lásce, přátelství, životě ve virtuální realitě, ale i realitě skutečné.

veverrka11
30.06.2022 3 z 5

Knížka je opravdu čtivá, děj docela ubíhá a je prokládán ukázkami z Nestvůrného moře.
Eliza mi občas přišla jako kdyby měla nějakou psychickou poruchu. Občas se chovala naprosto nelogicky a zřejmě to v sobě ani nedokázala vyřešit. Wallace byl uzavřenější, což mi přišlo podivné, ale jen do chvíle, kdy se vysvětlilo, proč tomu tak je.
Musím uznat, že svět online komiksů a fandomů mě úplně minul, takže nevím, jak to ve skutečnosti funguje. Navíc mi docela vadil přístup Elisy k její rodině. Chápu, že jí je 17 a je v pubertě, ale tohle bylo možná až trochu moc.

Fortuna7
05.06.2022 4 z 5

Příběh se mi vlastně celkem líbil, ale celkový dojem mi hodně zkazila anotace, která odhalí skoro celý děj knihy... Chtěla bych taky zmínit ilustrace, protože ty mě motivovaly ke čtení a bavily mě, i když jsem vlastně Elizině komiksu moc nerozumněla.

Ailee
09.04.2022 4 z 5

Jednu hvězdičku ubírám jen za to, že mi Eliza místy přišla... ne přímo nafoukaná, ale něco na ten způsob. Vůbec, ale ani jednou se nesnažila s kýmkoliv vyjít. A tím myslím hlavně rodinu, dobře, je samotářka a lidi ji děsí, to beru, jsou takoví lidé, ale aspoň doma mohla mít snahu. Aspoň odpovědět sem tam celou větou?
Ale jinak mě příběh uchvátil. Líbilo se mi, jak si k sobě našli cestu s Wallicem, i to, jak Eliza postupně poznávala, jak neuvěřitelně vedle celou dobu je. Myšlenky ukryté v příběhu byly moc dobrél.

Vjeerus
09.02.2022 5 z 5

Hned na úvod, ta kniha mě položila do kolen. Asi tak do poloviny knihy jsem si říkala, že je to tááák táhlé, pomalé, pozvolné a že už by to chtělo zvrat. A panebože, ta gradace toho zvratu byla úžasná a mrazivá. Celá kniha tím závěrem dostala úplně jiný rozměr.
Oceňuji, jak kniha poukazuje na problémy slávy, depresí, introvertů, ale i běžných věcí jako mezigenerační rozdíly a chápání světa.
Romantická linka za mě má obří hvězdičku. Žádná insta love dvou nejvíc sexy idolů školy. Jejich pozvolné sbližování bylo milé a zajímavé sledovat dva introverty s křehkým duševním zdravím bylo svým způsobem fascinující.
Další velké plus v této knize vidím v tom, že hrdinové mají chyby, které neplynou ze syndromu dokonalosti, ale pouze jen z osobnosti daného člověka (a bubliny, v které vyrůstá).

jitka_dankova
29.01.2022 5 z 5

Neskutečná kniha plná silných emocí! Eliza poodkrývá svět úzkostné introvertky a její pomalé vylézání ze své ulity. Odhodlala se vystoupit ze svého světa kvůli klukovi, který je ještě křehčí duší, než je ona sama. A v momentě, kdy všechno vypadá jakštakš v pořádku, se celý Elizin svět zbortí jako domeček z karet a ona je vystavena svým největším nestvůrám...
Bavilo mne sledovat to křehké navazování vztahu s Wallacem. Dokonce jsem ocenila, že v příběhu tak vypěnil. Dalo to tomu punc reality, ukázalo, že každý není zásadový hrdina srovnaný sám se sebou a navíc se všichni můžeme zamýšlet nad tím, jestli si Wallace zaslouží odpuštění a nebo ne.
Do kolen mne dostal vztah Elizy a jejích bratrů. Kniha rozhodně stojí za přečtení, i když nejste introverti (a možná právě proto), ani když už vám třeba dávno není osmnáct. Tvůrčí blok totiž může přijít i mnohem později a tahle kniha je jednou z těch, která ten problém umí dobře uchopit a popsat.

Akléda_
05.11.2021 4 z 5

Tohle bylo tak kouzelné! Eliza je knížka krásně napsaná, které neschází krásná romantická linka, která je přirozená a hezky se vyvíjí. Stejně tak se vyvíjí postavy, líbilo se mi i zapojení komiksu a úryvky z něho. Trochu mě zarazilo, když jsem zjistila kolik Elize je, protože na svůj věk se tak opravdu nechovala. Líbilo se mi internetové prostředí a kontrast toho, jak to její rodiče nechápali. Vztah mezi Elizou a jejími bratry mi ke konci přišel z toho nepřátelského až moc sluníčkový, ale zase bylo hezké vidět, že jim na sobě i tak záleželo. Jsem ráda že přes všechnu tu krásu a kouzelnost autorka zvlášť ke konci zakomponovala i těžší témata. Tohle mě moc mile překvapilo, četlo se to úplně samo a já se do příběhu moc ráda vracela.

rysavas
26.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Váhám mezi 3-4 hvězdičkami....knížku jsem rozečetla už před rokem a nedostala jsem se za 50 stran...teď jsem jí zkusila číst znovu... a možná je to tím, že těch nestvůr se vynořilo víc (nebo jsou blíž) a tak jsem se do toho více ponořila (což může být kontraproduktivní, zohledníme-li, že v moři jsou nestvůry...) a knížku jsem přečetla... nakonec mě bavila.....a četla se dobře (až na ty vstupy do Nestvůrného moře...ale těch je tam málo a na druhou stranu.. líbily se mi ilustrace, takže tím se to vlastně vyvážilo) .....a...
pozor SPOILER:
....nelíbilo se mi, jak se v závěru zachoval Wallace ....já vím, že byl naštvaný, to je pochopitelné....ale to, jak nutil Elizu, aby to dopsala.....zase pravda je, že díky tomu je to možná reálnější...život není romance....lidi myslí především na sebe.....jo...vím, že mu to nakonec došlo....ale já nevím...chápu je oba dva....oba mi byli něčím sympatičtí a něčím mě zase štvali.....což je lepší, než kdyby mi byli ukradení...ale nedostali se mi pod kůži, přestože mají také nestvůry......
a na tomhle něco je:
"Zlomení lidé se před svými nestvůrami neschovávají. Zlomení lidé se nechávají sežrat."

HermanekB
27.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Začala bych tím, že knížka byla úžasná. Bavilo mě sledovat tak uzavřeného člověka, který se technicky vzato skrývá před světem a vidět jak se postupem času dostává ze své komfortní zony. I když to pro ni bylo těžké a v několika málo situacích mi připomínala mě samotnou (což bylo celkem znepokojující). Od čtení mě neodradilo ani když Eliza začala trpět depresemi a její svět se začal postupně hroutit, aby za nějakou dobu opět povstal z popela.
Příběh měl nápad, byl originální a rozhodně stojí za to si ho přečíst.
Postavy byly obzvláště zajímavé, jejich postoje a strachy a celkově jejich charakter.
Romantická linka mohla být dle mého názoru trošku... něco víc. Nevím ale jak „něco víc“ vyjádřit. Samozřejmě to nebyla žádná katastrofa, jejich vztah se vyvíjel krásně a plynule a to, že mi tam „něco“ chybělo je jen můj pocit.
K tomu všemu je knížka doplněna skvělými ilustracemi a celkově hezky upravená.

Knížku určitě doporučuji. Krásný příběh s krásnou myšlenkou. Dávám pět hvězd *****.

Knihomedvěd
05.05.2021

K této knize asi nemám co dodat. Byla nádherná a přečetla jsem ji hodně rychle. Děj byl originální a celkově se mi celé zpracování líbilo. Byla moc pěkně napsaná, čtivá a zaujalo mě hlavně to téma s komiksem.

Pitbullka
01.05.2021 2 z 5

2,5*
Já nějak nechápu, co na tom tolik lidí vidí. Prvoplánový příběh ve kterém je jediné ozvláštnění ten komiks, který mi taky nepřišel kdo ví jak převratný. Chvilkami bych řekla, že byl stavěn až před samotný příběh. Bohužel, mně kniha nesedla.

vaskajiras
01.05.2021 4 z 5

Love story dvou hardcore introvertů. - Nemůžu nemilovat.

Ale přece nemůžu dát plný počet hvězdiček. Je to zajímavě pojaté, ale něco mi tam prostě chybělo, něco mohlo být uděláno lépe a ani styl psaní není nic extra.

Je to příběh o nestvůrách, které se skrývají v každém z nás a čekají jenom na ten správný okamžik, kdy nás pohltí. A taky ukazuje, jak moc, moc je náš svět pokřivený.

,,Copak to nevíš? V moři jsou nestvůry."

PS: Asi jdu okamžitě číst The Children of Hypnos ;)

tomas9591
03.03.2021 3 z 5

3,7
Jelikož jsem úspěšně složil zkoušky na střední školu, mohl jsem konečně vzít knihu do ruky. Eliza byla u mě v knihovně nepřečtená už hodně dlouho a normálně by se mi do ní úplně stoprocentně nechtělo, jelikož čtu hlavně fantasy, a tohle je jeden z mála příběhů z lidského světa. Je to první kniha, kterou čtu po dlouhé době a bál jsem se, jestli to nebude na rozjezd velké sousto, jelikož hlavní postava trpí psychickými problémy a témata v knize by tedy mohly být těžší (a byly). Styl autorky není nějak výrazný, ale mně se kniha četla moc hezky a plynule, občas jsou tu i krátké kapitoly. Také pomáhají ilustrace, které pro mě knihu vyzdvyhly, jelikož dodaly příběhu duši a ještě k tomu si je autorka kreslila sama. Mám blízko jak k výtvarnu skrze ilustrace, jelikož je to něco spojené s výtvarnem a také mám díky tomu blízko k Elize, která se ráda věnuje kreslení, používá grafický tablet a programy. To všechno je něco, co někoho oslovit může, a taky nemusí. Mě osobně to oslovilo strašně moc díky tomu, že je to něco, co mám v plánu studovat. I téma, které Eliza zpracovává se mi moc líbilo, takže mě to nadchlo, a to se ještě nebavíme o průběhu jako takovém! Nedávno jsem vedl zajímavou konverzaci s kamarádkou o tom, jak nás někdy dokážou sociální sítě dostat do stresových situací, například co se vydávání příspěvků týče. Eliza to tak v knize měla naprosto stejně. Mraky lidí na internetu čekaly, než vydá další díl svého komiksu, měla přesně daný čas, kdy ho chce vydat. Může z toho vzniknout časový nátlak, nátlak na člověka, hromada stresu, a někdy to může člověku přerůst přes hlavu. Tyto stinné stránky internetové slávy byly taky v knížce znázorněny. Autorka ze slov na papíře udělat emoce, hlavně ty úzkostné momenty, spoustu nepříjemných pocitů a prožíval jsem je s Elizou. S internetem přichází moc možností a taky lidé. Na internetu jsem osobně získal strašně moc kontaktů, můžu říct i...zkušeností a myslím si, že můžu říct také hodně přátel. A bez knih by nic takového nebylo.
Kniha se mi celkově líbila, já nemám co vytknout, nic mě nerušilo, ale taky jsem si z toho nesedl na zadek.

MikiJura
24.02.2021 4 z 5

(SPOILER) Pokud vezmu knihu jako celek, tak se jedná o velmi originální dílo. Už samotná obálka je navržena tak, aby čtenáři přiblížila děj a vtáhla ho. Prolíná se na ní reálný svět s komixovou kresbou. Ruce od barev nám prozrazují, že se můžeme těšit na něco opravdu kreativního. Po zběžném prolistování knihy narazíme na jemnou sympatickou grafiku. Zjistíme, že kniha je zpestřena o komentáře z chatovacího fóra, úryvky z online komunikace Elizy a stránky s grafikou Nestvůrného moře. Komixu, který naši hlavní hrdinku Elizu Mirkovou proslavil po internetu.
Tato osmnáctiletá dívka má dvě tváře. První z nich je Eliza stydlivá, samotářská středoškolačka, která nekomunikuje ani s vlastní rodinou, pokud to není nezbytně nutné a zavírá se ve svém pokoji před světem. Druhou její tváří je LadySouhvězdí, pseudonym, pod kterým vystupuje jako úspěšná autorka internetového komixu Nestvůrné moře s miliony fanoušky. Tyto dvě její tváře jsou narostými protiklady. Jako LadySouhvězdí se na internetu dokáže uvolnit a bez problému komunikovat s přáteli, fanoušky. Proč? Protože nikdo neví jak vypadá, kde bydlí, nic. Je tam pouze LadySouhvězdí, ne Elizou. Do tohoto jejího rozškatulkovaného života zavítá Wallece Warland. Na první pohled ještě větší samotář a podivín než Eliza, ale na ten druhý? Je to jeden z největších fanoušků Nestvůrného moře a autor jedněch z nejpopulárnějších FF na tento komix. Byl tichý,uvážlivý, hodný a trpělivý. Eliza se díky němu a jeho přátelům (další fanoušci NM) začne více začleňovat i do života offline a zjistí, že to vlastně není špatné.
Do hlavní hrdinky jako takové nebudete mít problém se vcítit její psychika a myšlenkové pochody jsou tam skvěle zachyceny. Líbí se mi i to, že hlavní hrdinka má své chyby, o kterých sama ví a pracuje s nimi. Živý popis emocí je ohromným kladem této knihy. Jediné, co mě na této postavě vadilo bylo její chování k rodině. Někdy to opravdu už bylo přes čáru a měla jsem sto chutí jí nafackovat za to, co předváděla, ale to bylo jenom místy.
Wallace je postava, které jsem musela postupně přijít na chuť, ale potom jsem si ho opravdu oblíbila a doufala jsem, že skončí s Elizou. Jeho reakce, když nečekaně díky Eliziným rodičům vyšla její identita najevo, mi přišla pochopitelná, ale možná trochu přehnaná, tím jak těžce to Eliza nesla. Jako pravý kamarád podle mého neměl až tak moc trucovat a spíš ji být oporou. Co mě ale trochu zamrzelo byla jeho reakce, když Eliza nechtěla dokončit svůj komix, aby on měl konec pro FF a mohl ji vydat. To mi přišlo trochu sobecké. Konec knihy tohle jeho chování ale aspoň v mých očích vynahradil.
Co se toho konce knihy týče, tak delší závěr nebo epilog by neuškodil. Stejně tak by knize prospělo víc částí Nestvůrného moře. Je to opravdu zajímavý námět a víc tam popsat komixové postavy, děj komixu. Věnovat tomu více pozornosti by prospělo i samotnému závěru knihy, která vlastně končí úryvkem komixu.
Kniha může na první pohled působit velmi nenáročně a opravdu může taková být, pokud čtenář jenom čte a nepřemýšlí nad textem. Pokud však patříte k té části milovníků knih, kteří nad nimi přemýšlí, tak zjistíte, že v sobě příběh ukrývá hloubku a úžasné myšlenky přivádějící vaši mysl k důležitým tématům jako je workoholismus, perfekcionismus, vyhoření, deprese, anonymita internetu, smrt, odcizení, strach.

gabca5316
29.01.2021 2 z 5

Byla jsem na to zvědavá, rozhodně by mě zajímal i ten příběh Moře nestvůr ???? Při představě, že by nějaký můj oblíbený příběh nebyl dokončen se mě jímá hrůza..Eliza a Wallace jsou zvláštní pár.. ????

adelka7079
26.01.2021 4 z 5

Tahle knížka je hrozně miloučká a hezká, ale prvních 100 stran mi hrozně trvalo se začíst - nějak mě to nechytlo... Pak jsem se konečně začetla a knihu si užila. Líbí se mi, že hlavní hrdinka má chyby, není dokonalá a ví to o sobě. Pocity jsou opravdu popsány tak živě, že to ve vás vyvolá spoustu emocí a kniha ve vás po jejím dočtění ještě nějákou chvíli zůstane! :)