Egypťan Champollion

Egypťan Champollion https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68894/bmid_egyptan-champollion-HWq-68894.jpg 4 20 6

V júli 1828 pricestuje Jean-François Champollion do Egypta, do svojej duchovnej vlasti. Egypťan, ako ho prezývajú, prichádza do bájneho orientu, plného historických skvostov, ale aj nebezpečenstiev. Presvedčený, že odhalil tajomstvo hieroglyfov, putuje celým Egyptom a Núbiou, aby preveril správnosť svojej geniálnej intuície...

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Remedium
Originální název:

Champollion L´Egyptien , 1987


více info...

Přidat komentář

Hall3006
05.03.2023 3 z 5

Chápu proč tato kniha byla napsána. Autor, známý egyptolog, chtěl touto románovou verzí o cestě Champolliona, badatele, který rozluštil nejstarší verzi hieroglyfů, ukázat na těžké začátky zkoumání starověkého Egypta. Zde však nenajdeme příběh o samotném objevu smyslu egyptského písma, ale putování po památkách okořeněné všelijakým příkořím ze strany vládce a aparátu Egypta první poloviny 19. století. Zde autor ústy svého hrdiny snáší tvrdou kritiku na bránění výzkumu a ničení památek nevzdělaným lidem bez povšimnutí úřadu. Nemám iluzi o tom, že příběh je spíše smyšlený ani skupina kolem vědce není v sestavě dle skutečnosti. Tuhle knihu nemohu doporučit pro ty, co hledají příběh o rozluštění hieroglyfů.

braunerova
29.01.2023 2 z 5

Velké zklamání, nedočteno. Čekal jsem beletrizovanou faktografii, dostalo se mi detektivního thrilleru. Kniha je plná vražedných úkladů, intrik, spiknutí a konspiračních teorií. Champollionova výprava je podrobně popsána na francouzské wikipedii a o ničem takovém tam přitom není ani zmínka. Champolliona a Roselliniho provázel tým 12 Francouzů a Italů, francouzskou vládu zastupoval Charles Lenormant. Toho autor nahradil tajemnou lady Redgrave.
Navíc Ch.Jacq je sice egyptolog, jeho literární schopnosti mě ale příliš nepřesvědčily. Vzrušující události jsou popisované školometsky bez jakékoli vášně, za mě nuda a šeď. O tom, jak Champollion rozluštil hieroglyfy, není v knize ani slovo.


zuzak07
02.04.2022 4 z 5

Cestovala jsem zrovna po Egyptě, takže to byl silný zážitek, když jsem si to nemusela představovat, ale viděla to na vlastní oči. Díky Champollionovi i Jacqovi za jejich práci!

Knihomol22
02.03.2021 5 z 5

Doporučuji knihu každému, kdo se zajímá o starověký Egypt

lábuska1
03.10.2020 5 z 5

Zajímavě pojatý příběh "Egypťana",který mě moc bavil.

tenax
30.07.2015 5 z 5

Dosud jsem považoval za největší mistry životopisných románů autory jako Stefan Zweig, André Maurois, Irving Stone nebo Lion Feuchtwanger. Po přečtení této knihy k nim řadím i Christiana Jacqa. Dramatické zážitky slavného egyptologa na cestě po Nilu v letech 1828-1829 mu posloužily jen jako základ k vylíčení Champollionovy touhy proniknout do tajemství starověkého Egypta, víry a myšlení jeho lidu. Autor má výhodu, že je sám také egyptolog, takže velice dobře ví, o čem píše, a umí to napsat strhujícím způsobem, napínavě i poeticky, a hlavně zasvěceně. Tahle knížka nemá chybu.