Dvojí mysl

Dvojí mysl https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418809/bmid_dvoji-mysl-ZM9-418809.jpg 4 157 62

Jmenuji se Lilly Bennettová, věkem těsně za pubertou, mám blond vlasy a tohle je můj příběh. Stále se vzpamatovávám z tragédie, jež se stala mým rodičům před dvanácti lety. Potloukám se životem s nejasným cílem a společnost mi dělá střelený bratr Desmond. Tomu sekunduje můj přítel Luke, který mi ale leze pořád víc a víc na nervy. Jednoho dne se však všechno změní. Bratrova pracovní cesta na sever se moc nevyvede, což nejvíc odnáším já. Můj psychický stav kolísá, chvílemi nevím, zda bdím či sním, a to nejhorší? Cosi mě pronásleduje. Vypadá to, že se otevřela cesta mezi dvěma diametrálně odlišnými světy. Záhrobí na mě dýchá z bezprostřední blízkosti. Čí je to vina? Kdo za tím stojí? Na scéně se nečekaně objevuje postava, kterou jsem dávno považovala za ztracenou. Něco s ní ale není v pořádku. Jako by se jí v nitru kupilo čiré zlo… Z nenadálého setkání mi zůstane šok do konce mého, snad ne krátkého, života. A když se k tomu připojuje tajemný hromotluk, vím, že každičký chybný krok zaplatím cenou nejvyšší. Hra o čas začíná.... celý text

Přidat komentář

Áža707
01.11.2023 odpad!

(SPOILER) Spoiler v textu označen, takže v klidu můžete číst. Musím přiznat, že poprvé ve svém životě dávám hodnocení "odpad".

A jak vlastně začít tuhle recenzi?
Vždycky, doopravdy vždycky se snažím na knize, co se mi nelíbila vyzdvihnout něco hezkého či co mě zaujalo, něco s čím se dá pracovat do budoucna nebo zajímavou myšlenku. Jenže já fakt nic nemám, ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak nic nemohu najít. Jediné pozitivum této knihy vidím v tom, že měla jen 232 stran, takže čtenáři nemuseli trpět déle.

Ráda bych tu vyjádřila veškeré své myšlenky, které mě napadaly v průběhu čtení a po dočtení, ale myslím, že taková recenze by vydala možná i na více stran než samotná kniha. Tak to zkusím stručně!

1) Žánrové zařazení
Jakožto poměry milovník thrilleru a odpůrce hororů jsem měla trochu obavy, aby nebyla kniha až moc strašidelná, nakonec se ukázalo, že mě strašila naprosto jiným způsobem! Thriller od této knihy doopravdy nečekejte, spíš by se to dalo nazvat jako výsměch thrillerům všeobecně. Autor nedrží správnou gradaci a případnou strašidelnost příběhu, protože do vážných situaci vnáší rádoby vtipné poznámky a myšlenky o ředkvičkách.

2) Styl psaní
Myslím, že kdo četl knihy od autora, tak ví na co narážím. Plechoví oři, žlutá hřejivá koule a tma s nádechem černé barvy a podobné vyrazy naleznete v knize s pravidelností. Přesně si dovedu představit, jak slečna ve 22 používá přesně tyto synonyma. Ano, ano, chápu, ve škole nám říkali, že opakovat stejná slova se nemá, ale někdy se tomu dá vyhnout a nemusím zacházet do extrémních synonym. Pokud znáte seriál Přátelé, vybavíte si scénu, kdy Joy použije Tezaurus.

3) Postavy
Naprosto nezajímavé, nezaživné a hlavně vám vůbec nepřirostou k srdci. Většina z postav se chová jako dítě z mateřské školky. Lilly jako hlavní hrdinka je naprosto strašná, nejen že se o postavě nic nedozvíte, ale když už něco víte, tak autor to na následující stránce úplně převrátí a jste úplně ztraceni. Lilly je pitomá, povrchní, arogantní (s prominutím) p**a, která mysli jen na sebe a dělá ze sebe chudinku a její kamarádská pomoc je tak veliká jako zrno písku. Jo a zapomněla jsem dodat, že nejvíce jo záleží na počtu liku na fotce. Představte si tu hrůzu, že se číslo nepohlo a pak tu úlevu, když ji napadlo aktualizovat stránku.
Upřímně řečeno řekla bych, že autor ví o ženách naprosto kulové a možná by mohl příště se pokusit poznat myšlení slečen a ne nás urážet tímto veledílem.

4) Děj
Ten se asi ztratil v mezi prostoru.. Protože v knize se v podstatě nic neděje, Lilly si chodí na kafíčka, do bazénu, brečí nad svým ubohým životem a přemýšlí o revoluci ředkviček. Hlavní vyvrcholení se sice odehrává na posledních 10 stranách, ale vy to všechno víte od začátku, takže vás to vlastně vůbec nepřekvapí a nešokuje.
A pokud bychom se v tom měli nimrat, tak MOŽNÝ SPOILER - Jak je možné, že si Lilly nevšimla, že druhé kafe nezmizí? Nebo kafe zmizelo? Ale potom jak? A takových nelogičností je tam kupa. KONEC MOŽNÉHO SPOILERU
Nelogičnost hledejte i v tom, co postavy mohou a nemohou dělat, čímž mířím na Desmonda. A mohla bych pokračovat...

5) Závěr
Mohla bych se tu rozepisovat dál a dál, ale myslím, že už jste si nějaký obrázek vytvořili. Případně doporučuji mrknout na všechny další hodnocení tady s označením odpad a s většinou z nich se ztotožnuji. A když už jsme u toho, tak nechápu, jak je možné, že autor nasbíral tolik pětihvězdičkových hodnocení a osobně mi to přijde až trochu podezřelé. Knihu nedoporučuji, bylo to pro mě naprosté utrpení, většinu knihy jsem si chtěla vypíchnout oči a pak pro jistotu ještě skočit z třetího patra na beton.

0/5

killedbyBS
30.07.2023 odpad!

Ani nevím, jak začít, respektive o čem vůbec stojí za to psát.

Děj byl přinejlepším mizerný, pokud vůbec nějaký. Dočtete se o tom, jak Lilly chodí od kavárny ke kavárně (a pokaždé řeší, kolik přesně tam bude lidí, hlavně aby si sedla!), o přesčasech v práci, o tom, jak si jde zaplavat, jaké má drama s přítelem. A pak dostanete pár rádoby hororových scén, které jsou děsivé spíš tím, že něco takového přešlo přes editora.
Hlavní záhadu jsem celkem přesně odhadla na straně 35, a jediné plottwisty, které mě jakkoliv překvapily, byly ty, co absolutně nedávaly smysl.

Postavy se dají shrnout asi tak, že kdyby místo nich autor dosadil mluvící cihly, tak to dopadne líp (třeba by aspoň byly trochu konzistentní). Lilly je kapitola sama o sobě. Ostatní recenze už ji popsaly snad dostatečně, ale vážně nečekejte nic víc než strašně pitomou, do sebe zahleděnou infantilní slečnu, jejíž jediné charakterové rysy jsou ty, o kterých vám sama řekne (ale už se podle nich nechová). Třeba nemá ráda, když je nemocná. Takový úžasný věci se o ní dozvíte.

Ale víte co, fajn, špatných postav už jsem viděla fůru, slabých zápletek taky. Co je ale naprosto neodpustitelný je autorův jazyk a styl. On totiž vůbec neví, která slova k sobě pasují, a která ne. Tipovala bych, že si někde přečetl, že se slova za žádnou cenu nesmí opakovat, načež vytáhl slovník synonym a nasázel tam vždycky ta nejpodivnější z nich. Pokud mu došla synonyma, začal slova kombinovat do naprosto katastrofálních spojení jako sklenění pacholci (prosklené dveře), vojenské šiky oslnivých bojovníků (sluneční paprsky), zlevněné červené koule (ředkvičky) nebo tma s nádechem černé barvy (smrt, pravděpodobně ta moje). Auta nejsou auta, ale kovová monstra, plechové kočáry nebo motoroví oři. Postavy neběhají, postavy rozkmitávají svoje nožky, což, ironicky, použil v knize přinejmenším třikrát. Jednoduchým popisům se autor vyhýbá jako čert kříži a všechno říká snad tím nejkomplikovanějším možným způsobem. Skutečně nevíte, co je možné, dokud si tohle nepřečtete.

Částečně kvůli té otřesné volbě slov Rousek absolutně nezvládá pracovat s atmosférou, tónem ani emocemi, což je u psychologického thrilleru poněkud problém. Lilly velmi rapidně lítá napříč celým emočním spektrem, ale její tón zůstává pořád naprosto stejný. Je docela neuvěřitelný, že na 230 stranách textu z první osoby jsem ani jednou neměla pocit, že Lilly něco skutečně cítí, a to ani když doslova tančí bláznivé šťastné tanečky, vřeští strachem nebo brečí a srdceryvně se lituje. Nepomáhá tomu, že autor většinu emocí vyjadřuje naprosto neúměrně situaci nebo věkové kategorii postav, a navíc nesnesitelně do extrému (hahahaaaa všechno je TAK STRAŠNĚ VTIPNÝ, a mezitím čtenář tiše umírá).
Největší problém ale vidím v tom, že text klade důraz na úplně náhodné věci (to samé Lilly samotná). Jistě, pět stránek čteme o honičce skrz liduprázdné kanceláře, kde Lilly jde o holý život. Jenže o chvíli později strávíme šest stránek nad tím, jak Lilly uvidí přede dveřmi do bytu svého ex a nesmírně dramaticky řeší se svojí sousedkou, jak se ho zbavit. Jindy na nás vyskočí celý odstavec o tom, jak Lilly šlápne do psí hromádky a bojí se, že jí v tramvaji bude smrdět bota tak, že jí začnou říkat fekálová lady nebo rozverný kakanec. (Fňuk.) Nebo Lilly přeruší napjatý útěk skrz supermarket tím, že řeší, jak by vypadal svět, kterému vládnou ředkvičky ve slevě. Nic z knihy pak nejde brát ani za mák vážně, protože ten text jako by si neustále dělal srandu sám ze sebe. Musím přiznat je to vtipný. Hodně. Ale tím způsobem, jakým můžou být vtipný Úlovky z Wattpadu.

To, že si autor pravděpodobně nepřečetl vůbec nic o nějaké základní psychologii, už asi nikoho nepřekvapí. Panický záchvat je tady popsaný jako letargie (která je za dvě sekundy vyřešena objetím od kamarádky, a Lilly má o hodinku později zase naprosto skvělý den!), Lillyina špatná nálada je okamžitě deprese, ale zároveň jsou v knize psychické problémy a psychiatrická péče parádně stigmatizovány. Moc fajn!

Nelogičnosti v ději a chování postav, rozlítanou konzistenci, naprosto příšerné dialogy a spoustu dalších věcí už radši nechávám stranou, protože na to nemám nervy.

Závěrem - nedokážu si představit, co autor musel udělat, aby tohle někdo vydal. Počet pětihvězdičkových recenzí, co tohle nasbíralo, je za mě naprosto neuvěřitelný. Četla jsem toho hodně, četla jsem knížky, které vypadaly, že se editorovi vyhnuly širokým obloukem, a můžou být rády, že je má jedno nebo dvě knihkupectví někde ve sklepě na skladě. Ale číst Dvojí mysl bylo jako bych v nejhlubším patře suterénu omylem šlápla na zapomenuté padací dveře a skončila v hluboké díře, ve které bydlí dva švábi a jeden oškubaný papoušek, co se nazpaměť naučil slovník a ukradl někomu diktafon.


NaturalKiller_c
17.07.2023 odpad!

Obvykle u knížek, které mě opravdu vyvedou z míry, netuším, jak začít recenzi, tady ale vím naprosto jistě: Pro Dvojí mysl je v pekle vyhrazený samostatný kruh. Hned vám vysvětlím, proč.

BEZ SPOILERŮ: Už anotace zní jako něco, co byste našli na Wattpadu. Jenže i tam byste našli hromadu lépe napsaných příběhů, než je tento. Scény, které mají být děsivé, jsou směšné, a ty, u nichž se máte zasmát, ve vás akorát vyvolají chuť skočit do zdi. Dám vám menší přátelskou radu: pokud chcete napsat horor nebo thriller, nedělejte si v důležitých okamžicích z hlavní postavy legraci. Nepopisujte, jak se komicky rozplácne na zemi, zatímco bloudí v temné budově, a proboha, nenechte ji přemýšlet o ředkvičkové revoluci, když ji nahání vrah. Naprosto tím podkopete napětí a nikdo to nebude brát vážně. Nemáte zač.

Kromě toho autor popisuje scény, kde postava loví v bazénu brýle nebo se plíží kolem expřítele mnohem akčněji a detailněji, než scény, u kterých je to potřeba.
K postavám: Ty jsou údajně dospělé, ale chovají se jako děti ve školce. Dospělý muž v práci nahlas křičí ,,Hurá, hurá!" zatímco jeho kolegyně volá dokola ,,Sushi, sushi, sushi!" a třetí se tomu hihňá. Na všechno reagují naprosto přemrštěně, brečí smíchy nad vtipy, nad kterými byste se maximálně pousmáli a ani za nic nevěřím, že je někomu mentálně víc jak deset let. Co se týče Lilly, hlavní postavy, nedokážu si představit, komu by mohla být sympatická. Mám pocit, že autor se buď záměrně vysmívá všem čtenářkám, nebo má naprosto zkreslenou představu o tom, jak ženy uvažují (a mimochodem, puberta ženám opravdu nekončí ve dvaadvaceti letech). Lilly je povrchní hloupá husa, která vám nezapomene připomenout, že je opravdu blond, je štíhlá, má výstavní kukuč a zadnici a muži se za ní točí. Taky si myslí, že je mentálně vyspělá, což je jediný dobrý vtip, který jsem v celé knize našla. Panikaří víc nad tím, že její fotka má málo liků, než když jí jde o život. Nepřeháním, takhle reaguje na nebezpečí: ,,Usoudila jsem, že mi chce setnout hlavu a raději jsem se víc nepřibližovala." Cítíte v tom ty emoce? Já taky ne. Jinak je velmi háklivá na svůj vzhled a soudí podle něj i ostatní, přece by vedle sebe nenechala sedět nějakého vandráka, jak sama řekla. S oblibou hodnotí náhrobky a přirovnává je k dekoracím, porovnává, kdo ze zemřelých byl jak oblíbený a radši by zemřela, než aby obětovala kabát. Taky počítejte s tím, že na konci knížky budete bez problémů schopní sestavit její kompletní jídelníček, protože autor se zřejmě vyžívá v popisech toho, jak Lilly jí a jako správná mladá slečna si to jídlo dokumentuje prostřednictvím mobilu a hází to na sociální sítě, a obírá tím sám sebe o prostor pro důležité a děsivé scény a čtenáře o mozkové buňky. To by asi stačilo.
Tolik k postavám, nenajdete tam žádnou, který by měla větší hloubku než louže na chodníku. Víc se rozepíšu u komentáře se spoilery. Tam se dostanu i ke konkrétním nelogičnostem, ale teď přejdeme k mému oblíbenému bodu: sloh a slovní obraty.
Při čtení prologu jsem si všimla, že autor se celkem elegantně zvládá vyhýbat opakování slov. Máme tu hosty, návštěvníky, strávníky, nedočkavce. Dobrá práce! Škoda, že to nevydrželo do první kapitoly. Pak to totiž všechno začalo jít z kopce a nezastavilo se to do konce knihy.
Všechny postavy něčím disponují, téměř v každé kapitole něco zeje prázdnotou, všechno rapidně klesá nebo roste a nesmím zapomenout na slovo choť. Zato pro auta tu máme spoustu nových výrazů, jako třeba plechové kočáry, burácivé motorové oře, plechová monstra a opancéřované ďábly. Tři odstavce o tom, jak Lilly šlápne do psího exkrementu, autor napsal nejspíš jen proto, aby předvedl světu geniální obraty jako fekálová lady nebo rozverný kakanec. Vrchol komedie, Goldoni se v hrobě popadá za břicho.
A to nemluvím o té hromadě nesmyslných vět:
,,Nadýchaný bochánek se zaklepal a ulétl pryč." To Lilly mluví o mraku. Odkdy se mraky klepou?
,,Kýžené pročištění vzduchu se nekonalo."
,,Volby byly na krku."
,,Venku nepřetržitě operovala tma."
,,Rozkmitala jsem své malinké nožičky." Tady se Lilly prosím pěkně rozběhla.
,,Pompézní vchod působil svěžím dojmem." Jak si mám představit svěží vchod? Je čistý? Je bílý? Voní jako toaletní papír z reklamy? Netuším.
,,Moje nálada rapidně rostla směrem vzhůru." To směrem vzhůru je tu úplně zbytečně, nálada asi neporoste do strany. Jenom ta moje začala během čtení vytvářet mandaly.
,,Ta dřevěná kráska mě každý večer nápadně vábila." S Rouskovými větami bez kontextu byste mohli hrát hru Uhodni objekt. Tady mluví o posteli.
,,Nechutnost a nevole se mnou doslova cloumaly." Když už, tak znechucení, ne nechutnost.
Co je sakra limitní zážitek?
Slova jako skvělá, mimořádná, jedinečná, nejsou superlativy, to by spisovatel mohl vědět.
,,Zoufale jsem zalapala po atomech kyslíku." Prosím, ať se autor raději nepokouší popisovat panické záchvaty.
Odmítám uvěřit tomu, že tuhle knihu viděl korektor, beta čtenář nebo někdo jiný, kdo by měl být zodpovědný za její konečnou podobu, protože není možné, aby nechal projít tolik hrůzností. Nemluvě o chybějících písmenech, mezerách navíc, náklonnosti s jedním n, špatnému ji/jí, v tom napsaném zvlášť tam, kde má být dohromady a o výrazu ,,jedny velké vrata." Au. Kromě toho zjistíme, že když Lilly někoho přechytračí, nedokázala ho převézt, ale převést. Asi na metry krychlové. Aby toho nebylo málo, věty jako: ,,Opravdu jsem se bála! To by ale byla ostuda! To bych rozhodně nepřežila!" na mě působily tak ironicky, že jsem začala přemýšlet, jestli vlastně celá kniha není parodie. Pak bych názor možná přehodnotila.
A pokud si myslíte, že to všechno zachrání napínavý příběh, jste vedle. Zápletku nejspíš uhodnete kolem strany 35 a zbytek knihy budete, jak už jsem řekla, číst o tom, jak Lilly jí, randí, obdivuje svůj vzhled a svým humorem na úrovni třetí třídy dostává své přátele a kolegy do kolen.

Epilog bych nepopsala jako třešničku na dortu, spíš jako svíčku na hranici polité benzínem.

NaturalKiller_c
17.07.2023 odpad!

(SPOILER) SPOILERY: Vrátím se k postavám. Jak jsem řekla, Lilly je sice krásná jako hvězda jasná, zato blbá jak tágo. Když ji po ulici vláčí vrah, napadne ji, že by si mohla svléknout kabát a muži vyklouznout. Tenhle nápad si rozmyslí, protože ten kabát má příliš v lásce. Proto radši tomu chlapovi dupne na nohu a vběhne na červenou do vozovky, kde na ni všichni troubí, málem ji přejede auto a ona se diví, co to s těmi řidiči je. Taky tvrdí, že pořád využívá GPS, protože má talent se všude ztratit, ale když se opravdu ztratí, tak ji samozřejmě nenapadne ji použít. V jednu chvíli prohlašuje, že psaní článků ji baví víc než papírování (je to novinářka), o pár stránek dál řekne přesný opak. Za to, že má noční můry a vidiny, samozřejmě může její bratr Desmond, protože měl bouračku, kterou to všechno začalo. Takže je to samozřejmě jeho vina, on zničil Lilly psychiku a chudinka teď zůstala na všechno sama. Nikdo jí nepomáhá, nikdo se o ni nezajímá, všichni jsou zlí a nechají ji, aby se zachránila sama. Asi takhle nějak Lilly přemýšlí. Taky se na sto metrů od ní nesmí vyskytovat žádný bezdomovec nebo tlustý člověk ve volnějším oblečení, jinak to v její hlavě odstartuje nekonečný monolog plný znechucení a pohrdání. Myslí si, že je chytrá, ale dokáže ze sebe jenom sypat moudra typu ,,Zdraví máme jen jedno, lepší pozdě než nikdy, hlavně zůstat sama sebou, nesmím ztrácet naději, dokud jí ještě špetka zbývá." Věří tomu, že když je člověk v pubertě a cloumají s ním hormony, lépe ponese ztrátu rodičů. V průběhu se seznámí s mladíkem Aaronem a přeskočí mezi nimi jiskra. Jenže ouha, Lillyin bývalý přítel Luke to nenese dobře, začne se o ni hádat (a používá při tom argumenty typu Já s ní chodil první!) a celá hádka vyústí rvačkou. Aaron teda řekne Lilly, že by si napřed měla vyřešit minulost a ona ho odsoudí jako zbabělce. Pak fňuká, že zatímco jí jde o život, srágora Aaron si sedí doma. A to říká někdo, kdo se plíží za zády expřítele a volá na pomoc sousedku, jen aby s ním nemusela mluvit. Mimochodem, dovolte mi podotknout, že Aaron o jejích nočních můrách a halucinacích vůbec nevěděl... Zkrátka jsem se během čtení přistihla, že si přeju, aby ji už vrah konečně odkrouhnul.

Lucy, Lillyina sousedka. U té jsem myslela, že mi ji autor nestihne znechutit, ale dokázal to. Lucy je fajn kamarádka, ale nemám ji ráda. Když podvede přítele, chvíli brečí a má depky, pak si najednou uvědomí, že ho nemiluje a radši se s ním rozejde, a už se zase směje. Říkám, v téhle knize není jediná sympatická ženská postava. Zatím vede paní na recepci u bazénu a kouzelná kmotřička víla, která ke konci příběhu předá Lilly vizitku s motivačním citátem, zmizí a už se neobjeví.

Desmond. Ten je v pohodě. Jo, fakt je v pohodě. A to je tak všechno, co vám o něm můžu říct. Vypadá to, že má sestru rád, snaží se ji chránit, dokonce se snaží přijít i na nějaké řešení, když zjistí, že Lilly má halucinace. Chce ji přesvědčit, aby se nerýpala v minulosti, protože ví, že jí to neprospívá. Není to nijak promyšlená postava, ale aspoň je snesitelný.

Aaron, Lillyin nápadník, byl v pohodě, bohužel ho Lilly odsoudila jako zbabělce, protože po ní chtěl, aby se chovala rozumně. V příběhu je celkem zbytečný, jenom zabírá prostor a prodlužuje tak čtenářovo utrpení.

Luke, Lillyin přítel. Reaguje podobně přehnaně jako Lilly, asi vím, proč se dali dohromady. V jednu chvíli ji sleduje, pere se o ni a chová se tak majetnicky, že Lilly uvažuje o soudním zákazu přiblížení, o pár kapitol později jí ale vyznává lásku (poté, co ji zase sledoval), snaží se jí pomoct, tvrdí, že se změnil a vůbec ho Lilly najednou vidí jako hrdinu. A pak díkybohu umře.

Tolik k postavám, jedeme dál. Přichází nelogičnosti.

NaturalKiller_c
17.07.2023 odpad!

(SPOILER) Lilly má v jednu chvíli pořezané ruce a na nich obvazy a fňuká, že vypadají jako pěst na oko a neví, jestli s nimi vůbec bude moct pracovat (jak jsem řekla, je to novinářka a má za úkol psát na počítači články). O chvíli později si těma rukama myje vlasy a vůbec jí to nevadí.
Jednou z mých oblíbených scén je ta, kde Lilly vypadne z okna. Zrovna drží v ruce smeták, když vtom ji do zad udeří okenní tabule a naše hrdinka vypadne ven. Zachytí se na mokrém parapetu, na kterém několik minut visí za dva prsty na každé ruce a pak vyleze zpátky. Co to je? Kam zmizel ten smeták? Jak může někdo vypadnout z okna po hlavě a zachytit se parapetu nad sebou? Jak může viset tak dlouho za dva prsty na každé ruce a pak najednou sebrat sílu a vyškrábat se zpátky? Nechápu, nerozumím, v tu chvíli jsem měla chuť jít taky vypadnout z okna.
O kapitolu dál hledá Lilly Desmonda v obchodě. Ten se před ní schovává, ale Lilly mu zavolá a jeho prozradí vyzvánění. Zavolá mu celkem třikrát, myslím. Že by si ten mobil mezitím ztlumil? Ne.
Pak z toho obchodu utečou před vrahem. A co udělají? Že by nasedli na první tramvaj domů nebo někam do háje, kde je nenajde? Ne. Zastaví se přímo vedle toho obchodu a začnou si povídat. Hádejte, kdo je tam najde:).

Lilly a Desmond se schovají před vrahem v opuštěné továrně. Ghaar, ten vrah, ale Lilly najde a společně propadnou podlahou do patra pod nimi, za nimi spadne nábytek z té místnosti, ale jim se skoro nic nestane. Ghaar vyvázne bez škrábnutí, Lilly je chvilku v bezvědomí, ale nakonec má prý jenom sedřenou kůži na noze a nemůže běhat. Na tuhle scénu navazuje další, ve které se objeví Luke. Jak Lilly v té opuštěné továrně našel? Prý na ni dával pozor. To by mě zajímalo, jestli ji stalkoval už v tom obchodě. Lilly zatím poslouchá jeho vyznání lásky a normálně si s ním povídá. Pak klidně konstatuje, že někde v sutinách leží i Ghaar, ale že to je jedno. To je jedno? To je jedno?? Víte, jak moc je to jedno? Tak moc, že ten vrah, před kterým před chvílí zdrhala o život a který ji najednou vůbec nezajímá, potichu vstane a probodne Luka nožem. Takhle moc je to jedno. Takhle moc je v pohodě, že kousek od vás leží ozbrojený muž, který vám jde po krku. Gratuluju, Lilly.

Ghaar potom nechá Lilly pokecat si s Lukem, místo aby ji poslal rovnou za ním. Lilly se potom zvedne, a přestože doteď nemohla chodit a nebude moct ani za chvilku, najednou se rozeběhne přímo proti Ghaarovi. Ach jo. Taky je v jednu chvíli vystrašená, v duchu prosí o pomoc a loučí se se životem a o řádek dál je na Ghaara drzá a utahuje si z něj.
O kousek dál se dozvídáme, že Desmond, který je většinu knihy mrtvý, akorát mu trvalo si uvědomit, že je duch, se nemůže dotýkat věcí a lidí. Akorát že jsme ho napříč celou knihou viděli jíst, pít a objímat se s Lilly. Hm.
Ghaar potom najednou přejde z módu ,,Nemáš právo nic vědět, máš jenom právo zemřít," do ,,Zasloužíš si znát celý příběh," protože autorovi se to zrovna hodí. Pak jde teda konečně na věc, chce Lilly zabít, ale Desmond, který byl ještě před chvílí tak slabý, že začal blednout a sotva vyhodil do vzduchu hrst hlíny, mu zadrží ruku a probodne Ghaara vlastním nožem. A Lilly se na to zaujatě kouká jako, cituji, na ,,show."

A zapomněla jsem zmínit jednu věc. Lilly po příchodu do továrny zavolala policii. Ta přijede samozřejmě až když je po všem a tvrdí, že přijeli necelých pět minut poté, co Lilly zavolala. Ani omylem. Lilly se mezitím stihla schovat, nechat se najít, propadnout podlahou, být v bezvědomí, popovídat si s Lukem, popovídat si s umírajícím Lukem, poprat se s Ghaarem, pokecat si s Desmondem, vyslechnout si Ghaarův smutný příběh a pozorovat souboj mezi Ghaarem a bratrem. Samotný vrahův monolog by trval těch pět minut, tak ať se mi autor nesnaží nalhat, že Lilly jen zkresleně vnímala čas.
No a na konci zjistíme, že hrdina Luke na sebe vzal Desmondovu smrt a ten se mohl vrátit mezi živé, protože přece bychom v hororu neudělali něco tak odvážného jako je zabití kladné postavy. Taky by mě zajímalo, jak Desmond hodlá vysvětlit, kde se flákal celých pět týdnů po té jeho bouračce.

Takže na závěr: Jedná se o horor? Stoprocentně. Hrůzné obraty a nelogičnosti mě budou v nočních můrách strašit ještě dlouho. Ale pokud opravdu hledáte kvalitní četbu, u které se budete bát něčeho jiného, než hlouposti hlavní postavy, zkuste třeba Stephena Kinga, tady se nedočkáte. Tahle knížka prostě nemá dno, u kterého byste si mohli říct: Dobrý, horší už to být nemůže. Může. A bude.

Moje výsledné hodnocení je jasné.

Fiddis
06.06.2023 2 z 5

V knize bylo plno zvláštních věcí, někdo už tady jmenoval některé, mě ještě udivil kotoul vzad, když někdo couvá a narazí do sedačky (je to celkem problém, i když se na to člověk soustředí) a taky, že Lucyin přítel byl v jejich rozhovorech označován vždy jen jako přítel a nepoužívaly jeho jméno. Pak mě ještě na začátku nějak nemile překvapilo, že postavy mají cizí jména, i když je kniha od českého autora, to mi přijde škoda. A závěr? To bylo fakt zbytečné...

ray610
15.05.2022 5 z 5

Vidím tady docela dost negativních komentářů ale já jsem si knihu naprosto zamiloval! Byla napínavá od začátku občas jsem se u toho i zasmál. Doporučuji knihu!

marina4088
16.12.2021 2 z 5

Tak bohužel moje druhá přečtená kniha od autora se mi líbila méně, i když jsem si ze začátku myslela, že to bude naopak.

Hned ze začátku se s námi příběh nemaže. Žádné zbytečně zdlouhavé popisy, nepříjemné chování postav.. První část knihy mě občas i nutila se bát, třeba v té části, kdy Lilly šla do budovy, kde pracovala. Jenže čím víc jsme v příběhu pokračovali dál, tím víc mi to všechno přišlo absurdní.

Hlavní zápletku o Desmondovi jsem uhodla v zásadě hned, ale to příběhu tak nevadilo. Desmond jako postava byl asi nejlepší z celé knihy, uměl aspoň přemýšlet. Škoda, že ho v knize nebylo víc.

Lilly začala být oříškem tak od poloviny knihy. Začala být tak strašně nesnesitelná z pohledu.. snad všeho. Je jí 22 a autor píše, že je prý těšně za pubertou. To mi bohužel nějak nevychází. Je těžké psát o slečně, které je 22 a netušit, jak to s náma holkama je, takže kdyby byl příběh z pohledu chlapce, bylo by to lepší. Jinak k chování Lilly - čím dál jsem četla, tím ta holka byla sebestřednější, hloupá a povrchní. Třeba když se ztratí - GPS použít neumí, ale fotit si jídlo na ig a kontrolovat počet likes už jo. Stejně jako to, že se minutu bojí, až skoro nemůže dýchat a za pár okamžiků si začne ze všeho dělat srandu? Přemýšlet o panu Ředkvi, když vás nahání vrah taky nebude úplně v pořádku. A mohla bych pokračovat. Nebudu ani zmiňovat její vztahy. Není v pořádku v jednu chvíli říkat o svém bývalém, že je to psychopat a že si vyžádáte trestní oznámení a v druhé chvíli je to naprosto naopak.

Nebudu se tolik vyjadřovat ke stylu psaní. Každý píše jinak a každému sedne něco jiného. Ale chtěla bych vědět asi jen jednu věc - jak moc těžké je napsat auto? Proč to (a to doslovně) nazývat opancéřovaným ďáblem, plechovým kočárem nebo ocelovým ořem? Proč ne prostě a jednoduše auto? Za prvý by se to četlo líp a za druhý by člověk nemusel přemýšlet, co tím autor zrovna myslí.

Konec byl neskutečný bizár. Pardon, já čekala po tom všem konec aspoň trochu.. důstojný? Po tom všem, co si tedy prožila, z toho udělat bizár, kdy člověk už jen čuměl na to, co se tam zase píše.

papirovydracik
09.12.2021 5 z 5

O této knize jsem už hodně slyšela (hlavně na Instagramu) a tak jsem se rozhodla, že se do ní ponořím. Sledujeme život Lilly, která se toulá životem a přijde mi, že neví, kam se posunout. Když se jí začnou dít podivné věci, o záplatku není nouze. Knihu hodnotím na 90 %.

Kniha se mi líbila, byla čtivá, autor má místy detailní styl psaní, který se mi líbil a na který jsem si zvykla. Líbily se mi některé části víc, jiné méně, ale celkově hodnotím kladně. Byla jsem zvědavá, jak příběh skončí.

Románu by se daly vytknout nějaké drobnosti (např. některá slovní spojení nebo popisy), ale nic hrozného a nic, co by mi vadilo. V knize jsem nenašla pravopisné chyby nebo překlepy, což oceňuji.

Kniha má pěknou záložku. :)

Lejčís
08.11.2021 odpad!

Sedím tu a přemýšlím, co bych tak ještě dodala ke komentáři @A.H.Benett, protože ten mé dojmy vcelku věrně vystihuje. Včetně faktu, že jsem na knihu vyplýtvala podstatnou část mých zásob lepíků.

Jestli je tohle horor, tak možná tak pro třináctileté děti.. a to nemluvím jen o těch rádoby "děsivých" scénách, ale také puberťáckých vztahových dramatech, kterých je v knize víc než těch hrůzu nahánějících pasáží. Hlavní hrdinka má být ve svých 22 letech těsně za pubertou (no.. mně 22 let je a mám pocit, že pubertu mám za sebou už dlouho, ale nic proti gustu), nicméně z jejího chování máte pocit, že je těsně před pubertou. Rozčílila mě už na první straně první kapitoly, kdy se vzbudila, sáhla po telefonu a s hrůzou zjistila, že její nová fotka nezískala skoro žádné lajky! Dokážete si představit tu katastrofu?! Naštěstí se vše v dobré obrátilo, neboť Lily aplikaci aktualizovala a lajky tam naskákaly.. UFF!!
Je povrchní, hloupá, namyšlená, sebestředná, protiřečí si a nezajímá ji nic jiného, než její vlastní vzhled.. a to v jakékoli situaci, lhostejno jestli se jedná o nadcházející rande nebo děsivou scénu, ve které se snaží uniknout jisté smrti. A pozor - je OPRAVDU blond! Upřímně, autorova práce s touto hlavní hrdinkou mě jakožto ženu hluboce urážela...

Děj je tak předvídatelný, že Vám stačí přečíst si prvních 40 stran.. dozvíte se naprosto všechno a ušetříte si mučení v podobě slovních obratů typu slunce = nažloutlý kotouč, auto = motorový oř, rozběhla jsem se = rozkmitala jsem dolní končetiny apod.

Ale možná je ta chyba ve mně.. protože jsem tady nejspíš úplně hloupá já, jelikož jsem vlastně vůbec nepochopila, proč se to jmenuje "Dvojí mysl".. takže pokud mi to můžete někdo vysvětlit, prosím, ozvěte se mi :)

babyhuntre
15.09.2021 5 z 5

Poslední kniha, kterou jsem od autora četla, je paradoxně jeho první. Trochu jsem se toho bála, ale nakonco bava nebyla na místě. Strhující děj mě donutil neustále číst dál a dál. Nemohla jsem se odtrhnout.

Lilly se mi docela zamlouvala, ale nejvíc jsem si zamilovala jejího bratra Desmonda. Konec nebudu prozrazovat, ale mile mě překvapil. Dvojí mysl můžu s klidným srdcem doporučit všem, kteří máte rádi nevšední tématiku a hlavně strašidelnou atmosféru.

A.H.Benett
24.08.2021 odpad!

(SPOILER) Mám takový dojem, že kdykoli si řeknu, že už prostě nemůžu narazit na ještě horší knihu, tak se mi do rukou dostane nějaká, co mě ochotně vyvede z omylu. Celkem mě zajímá, co překoná Dvojí mysl, protože ta nasadila laťku opravdu hodně vysoko. Podle Databáze knih jde o horor od začínajícího českého autora, a s tím souhlasím. Horor to je. Akorát jiný než autor zamýšlel.

Hledat nějakou hlavní dějovou linku je marné, takže se dost blbě popisuje, o čem to vlastně je, ale zkusím to. Bratr naší hlavní hrdinky Lilly, Desmond, jednoho dne jede na služební cestu a má autonehodu. Vypadá to, že se mu jako zázrakem nic nestalo, ale Lilly od té doby začne trpět podivnými nočními můrami. Navíc se zdá, že ji sleduje záhadný, děsivý muž, a vídá věci, které by vídat neměla. A všechno to nabírá pořád větší a větší „spád“...

Ve skutečnosti ale budete číst o tom, jak Lilly chodí do restaurací a do kaváren a v jednom kuse pořád něco jí a fotí na Instagram. A taky o tom, že je možné vypadnout z okna hlavou napřed, když vás do zad praští okenní rám, ale zázračně se ve vzduchu přetočit a zachytit se za parapet. Na kterém budete následně viset několik dlouhých minut jen za dva prsty na každé ruce, a potom seberete všechny síly a vyškrábete se zpátky do bytu! Taky o tom, že nejlepší strategie, jak utéct únosci, je skočit do vozovky pod kola projíždějícím autům, a divit se, proč na vás sakra troubí. O tom, že osudovou lásku je možné poznat už podle prvního rozhovoru, a o tom, že v některých budovách zřejmě mají výtah o rozměr 10×10. A o propadnutí podlahou poté, co silně dupnete, a následném vyváznutí bez zranění. Takhle bych mohla pokračovat ještě dlouho, protože podobných perel je tam opravdu, opravdu hromada. A každá kapitola je horší než ta předchozí.

Aby toho nebylo málo, scény, které by měly být děsivé, jsou akorát k smíchu. Navíc tam najdete hromadu úplně zbytečných pasáží, které nesouvisí absolutně s ničím (viz tři odstavce o tom, jak Lilly šlápne do psího dárečku na trávníku), jenom vás budou mučit. Celé je to tak předvídatelné, až to bolí. Že je Desmond duch, mi došlo už na straně 36. A to je další věc. On se celou dobu chová jako téměř normální člověk, Lilly se s ním objímá, může jíst i pít. Jenom ho nikdo krom sestry nevidí a neslyší. V tom případě by mě zajímalo, že si nikdo třeba v práci nevšiml, že zmizel, ale o to ani tak nejde. Horší je, že na konci je v jednu chvíli pro Desmonda šíleně náročné i jen vyhodit do vzduchu hrst hlíny. Ale v další chvíli dokáže zadržet něčí ruku s nožem, obrátit ji proti němu, i když se samozřejmě brání, a zarazit mu ho do hrudi. Jak se mu to najednou povedlo, zůstává záhadou. On je prostě slabý a neviditelný, když se to autorovi hodí, a jako normální člověk, taky když se to zrovna hodí. Vyberte si.

Už podle prologu jde navíc krásně poznat, že autor vůbec neumí psát. Sice se snaží používat zajímavé slovní obraty, ale dopadá to katastrofálně. A tím myslím, že třeba taková auta jsou nazývána plechovými kočáry, motorovými oři nebo opancéřovanými ďábly, a tma má nádech černé barvy. Dialogy mezi postavami jsou neskutečně umělé a působí nuceně a strojeně. Všichni reagují přemrštěně, nálady střídají jako na běžícím pásu. A autorova práce s hlavní hrdinkou mě vysloveně uráží.

Lilly (která má těsně po pubertě, čili je jí dvacet dva, kdybyste náhodou netušili, kdy končí holkám puberta) se totiž chová naprosto nesnesitelně. Je naivní a hloupá, neumí si zapnout GPS na mobilu a očividně nezná ani číslo na policii nebo záchrannou službu, ale okay, to bych snesla. Horší je, že taky střídá názory rychleji než autor fakt, jestli se Desmond může, nebo nemůže dotýkat lidí. Nálady zrovna tak, v jednu chvíli je vyděšená k smrti, o stránku dál původ svého strachu začne provokovat a vysmívat se mu. Taky je děsná drama queen a vyvádí kvůli každé prkotině, ale neumí uznat vlastní chybu a to, že má noční můry a vidí divný věci, se snaží hodit na bratra! Jako by snad mohl nějak zařídit, aby je neviděla. Jo a že je někdo stalker, dokáže odhalit na první pohled. Samozřejmě je krásná a v dokonalé fyzické kondici (škoda jen že její mentální schopnosti už trochu pokulhávají, že), i když se pořád něčím cpe. Mimochodem popisy toho, jak jí, jsou taky šílený. Ale úplně nejhorší ze všeho jsou její zpřeházené priority. Když ji totiž únosce popadne za límec kabátu a někam ji vleče, dostane Lilly nápad. Co kdyby se z bundy vysvlékla a vyklouzla mu? Ale ne, to nejde, tenhle kabát je totiž její oblíbený! V žádném případě se ho nehodlá vzdát, to se radši nechá táhnout dál. Jo. Priority jsou svině.

Mohla bych mluvit pořád dál a dál, protože těchhle 250 stránek bylo opravdu čiré utrpení. Ale ušetřím vás toho a radši si půjdu koupit nové lepíky, protože jsem na označování všech blbostí v Dvojí mysli vyplýtvala většinu svých zásob. Moje hodnocení je myslím celkem jasné.

Danda02
24.08.2021 2 z 5

dočetla jsem, ale asi určeno pro jinou cílovou skupinu...

Cryptkeeper
17.08.2021 3 z 5

Autorovi se musí nechat,že styl psaní byl záživný a člověk se s hlavní postavou rychle sblíží. To je ale bohužel tak nějak vše,kniha byla celkově dost předvídatelná a ve finále spíše pro dámy. Uvítal bych více originality,nicméně držím palce do dalších knih.

Madelyn
07.08.2021 odpad!

(SPOILER) Nevím, jak začít komentář. Normálně totiž startuju s pozitivy, ale tahle knížka žádné nemá. Prostě nemá. Pochválím font písma a řádkování, ale to ie tak všechno. Ať se snažím sebevíc, nedokážu ocenit nic. Člověk si myslí, že česká scéna se nemůže propadnout ještě víc potom, co přečte Leu Honor, ale objeví se Navždycky. Pak si řekne o Navždycky to samé a přijde Vítr hor. A i tak špatnou knihu jako Vítr zhor pošoupne Dvojí mysl až na pomyslné druhé místo (a to jsem myslela, že není možný).

Jednoduše, všechno špatně.

Hned anotace je něco, co by napsal začínající pisálek ve věku dvanáct let na Wattpad. To by člověk ale ještě přežil, ovšem tvrdit, že věk těsně za pubertou je 22 let, je už trochu mimo moje chápání.

Věc první. Pan autor by se neměl pouštět do psaní příběhu z pohledu mladé ženy, když ne, že ani neví, jak to takové dvaadvacetileté holce běží v hlavě (jak by mohl, že), ale mám dojem, že se o to ani nepokusil. Lilly (proboha, proč dvě L?) je strašlivě hloupá, povrchní a sobecká hlavní hrdinka, která k srdci nikomu nepřiroste a nikdo se s ní neztotožní. A to píšu jako někdo, komu je stejně jako jí. Střídá názory jako na běžícím páse. Jednou je Luke psychopat a Lilly chce soudní příkaz k nepřibližování se, pak se všechno jako lusknutím prstu změní bez jediného vysvětlení. Řečí má spoustu, ale aby použila telefon s GPS, když se ztratí, to ne. Ráda zmiňuje svůj výstavní kukuč a zadnici. Neví, co chce, a vinu akorát hází na všechny okolo jen ne na sebe. Jinak je to plochá postava bez charakteru. Já o ní nic nevím kromě toho, jakou má minulost a že si o sobě myslí, jak je zábavná a vtipná, ale něco vám prozradím. Není. Já se sice nasmála hodně, ale rozhodně ne tak, jak by si autor přál. Chvílemi mi přišlo, že se autor čtenářům (a hlavně čtenářkám) vysmívá. Ne, opravdu nejsme každá povrchní káča, kterou zajímají jen fotky snídaně a lajky na sockách.

Vánoce a Výsost se píše s velkým V.

Ohledně jiných postav nemá moc cenu se rozepisovat. Všichni se chovají absolutně pod svůj věk. Kdyby jim bylo 15 nebo 14, zamhouřím oči. Proč se ovšem dospělí lidé chovají jako malí spratci, tomu nerozumím. O to víc, když je příběh napsaný dospělým člověkem. Co se děje a stalo s Desmondem jsem věděla na straně 36, což je celkem nuda, když má kniha dalších 200 stran. Luke a Aaron... Achjo. Pokud si kluci opravdu myslí, že holky takhle přemýšlejí, je to smutný. Prostě smutný.

Když pominu postavy, kniha je bohužel nudná a hlavně, slohově absolutně nezvládnutá. Mnohdy se to pomalu ani nedalo číst, protože věty prostě nedávaly smysl. Navíc má autor úchylku přirovnávat věci k něčemu dalšímu, jenže ono se to k sobě absolutně nehodí. Nejhorší je nahrazování slova auto, které se v knize snad pořádně neobjevilo. Zato o opancéřovaných ďáblech, plechových kočárech nebo ocelových/burácivých/motorových ořích budete číst tak moc, až se vám z toho hlava bude točit.
Tma s nádechem černé barvy. Nepřetržité operovaní tmy. Venku probíhala větrná muka. Zalapala po atomech kyslíku. Pak si Lilly vytírá oči, které měla pod vodou zavřené. Jde si s pořezanýma rukama umýt vlasy a najednou jí to vůbec nevadí. Nečetla tak dlouho, až se jí pletou písmenka (řekla jsem, že je Lilly novinářka?).
Následující věty pak asi dokonale ukážou, co mám za problém:

Počasí se proměnilo, což prý způsobila studená fronta ze Sibiře. Škoda, že ne ze Sahary. (Studená fronta ze Sahary asi ne, co? Všichni víme, jak to myslí, ale lépe by to napsat šlo. Copak to nikdo nekontroloval?)

Kšeftař, který se neštítí řádění vedoucímu k bohatému lupu. (Nechápu, tuhle větu prostě nepobírám).

Větu "Neboj, jsem na holky." raději komentovat nebudu, stejně tak, jak si někdo tlustý, neučesaný a zarostlý může dovolit chodit do baru. Tam je to jenom pro krásný, jako je Lilly!

Jednoho dne se tomu snad usmějeme.

Bouřící plebs si žádal jedinou věc. (jako fakt, co to je?). Co jsou neprostupný kapky? Jak se může někdo na parapetu držet za čtyři prsty? A tím myslím, že drží celou svou váhu. (Jediné, komu to uznám, jsou buddhističtí mniši). Jak ji proboha může z okna vyhodit okenní tabule? (Ano, okenní tabule). Volby byly na krku. (???)

Chobotnice nemá prsty, mimochodem, jsou to chapadla.

Moje nejoblíbenější scéna je, když utíká před vrahem a ona přemýšlí o tom, že snad do obchodu dodali dost ředkviček a něco o panu Ředkvi, já fakt nevím.

A takhle bych mohla pokračovat tak dlouho, až by moje poznámky byly delší než celá tahle "kniha". Neomlouvám se, ale prosím autora, ať si příště po sobě přečte, co napíše a dá to i jiným lidem, nejlépe někomu, kdo není příbuzný a přítelkyně, aby se mu dostalo upřímného názoru. Je to fakt hodně, hodně špatný. Ráda podpořím české autory, ale vydávat tak nesmyslné a hloupé příběhy by mělo být trestné, respektive si za to brát peníze.

Mír.

PS: Fakt nechápu všechna ta pětihvězdičková hodnocení. Lidé jsou buď absolutně nenároční a čtení jako takové nevnímají, nebo jsou to všichni kámoši a příbuzní autora. Jinak to prostě nedává smysl.

Market116
07.04.2021 3 z 5

Ani v nejmenším bych něco takového nechtěla zažít...
Příběh zajímavý, i když lehce předvídatelný, co se „plešouna" týče...
Lilly byla celkem dost trhlá...dělala si srandu, i přesto, že jí hrozilo nebezpečí a dost velký...tím to trochu kazilo hororovou atmosféru...asi proto mi byl Desmond sympatičtější a zdál se i rozumnější.
Konec byl možná až moc pohádkový...ale kvůli Desovi mi to až tak nevadilo.
Na to, že knihy od českých autorů moc nevyhledávám, se mi tato celkem líbila.

hulkaliborek
06.03.2021 5 z 5

Po Stinech mezi nami jsem sahl i po teto knize (i kdyz by to melo byt asi naopak). Kniha me opet velmi bavila a ja si uzival kazdou stranku. Tesim se na Silu hlasu.

Ivushka_If
06.03.2021 3 z 5

Nikdy jsem podobný styl nečetla. Kniha byla zajímavá a jediné, co bych mu vytkla byl konec. Lilliina bratra už bych nejspíš neoživovala.

Wampi333
09.02.2021 odpad!

Mám příliš málo času na čtení na to, abych se trápila s něčím, co se mi čte opravdu špatně. Nedočteno. Chtěla jsem podpořit českého autora, mám tedy tři knihy, z nichž zbylé dvě už neotevřu a půjdou o dům dál.

haaabi
28.12.2020 4 z 5

Po přečtení první kapitoly jsem si říkala jak je možné, že má kniha tak vysoké hodnocení, styl psaní mi nesedl, zdálo se mi to celé takové jednoduché a strojené. Ale nakonec mě to vážně chytlo a těším se až si přečtu další díl a znovu se setkám s Lilly.

Štítky knihy

psychologické thrillery české detektivky

Autorovy další knížky

Martin Rousek
česká, 1993
2020  82%Stíny mezi námi
2019  79%Dvojí mysl
2020  85%Síla hlasu

Kniha Dvojí mysl je v

Právě čtených3x
Přečtených160x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených78x
Knihotéce97x
Chystám se číst78x
Chci si koupit35x