Duch

Duch https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19532/bmid_duch-u4M-19532.jpg 4 59 19

Člověk, kterého si můžete najmout, aby za vás napsal literární dílo - paměti, veřejné projevy, odborné články nebo jiné texty. Bývá uveden jako spoluautor, editor nebo poradce, případně ho autor zmíní v úvodu, doslovu či poděkování, ale velmi často jeho jméno zůstává v naprosté anonymitě. Třebaže jde o profesionálního spisovatele, v češtině pro něj lze najít lehce pejorativní označení námezdný psavec a některé další jazyky, jako francouzština, italština, španělština nebo ruština, pošetile sahají po nikoli právě korektním výrazu literární negr. Anglické jazykové prostředí však tomuto člověku poskytuje půvabně víceznačné pojmenování duch. Thriller z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh "ducha", který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Ghost , 2007


více info...

Přidat komentář

Attilio
01.06.2023 3 z 5

Harris je výborný spisovateľ čo dokazuje aj v tejto nezáživnej téme. príliš veľa emócií...

ThomasRuhe
23.04.2022 3 z 5

Zvolený námět byl zajímavý. Kniha se četla dobře, i když dlouho jsem netušil kam příběh bude směřovat, nejdříve jsem si myslel, že psaní pamětí bude nakonec zrušeno... Záverečné rozuzlení bylo překvapivé, takže jsem s výsledkem spokojený a hodnotím 70%.


jiri2737
20.03.2022 5 z 5

Román je stejně dobrý jako film Muž ve stínu od Romana Polanského. Shoda s filmem je až zarážející. Předlohou pro postavu Adama Langa měl být Tony Blair.

Dr.Linus
28.09.2018 odpad!

Strašne nudná kniha od prvých stránok, od autora som čítal knihu Impérium: boj o moc, a tá bola oproti tomu hodná nominácie na Nobelovu cenu.

bob9249
10.05.2018 4 z 5

Zdá se mi že Harris trochu zapracoval na koncích knihy. Vždy je měl trochu odbyté, tady se mi to líbilo, bylo to více promyšlené.

madem
02.04.2018 4 z 5

Duch je spisovatel píšící životopis slavných. Nesmí být spatřen, protože slavné osobnosti si přeci životopisy píší sami.
Náš Duch toho zjistí víc, než měl a bojuje o holý život.
Kniha je svižná a děj odsýpá. Nebýt poslední stránky dostala by 5 hvězdiček.

Hanka_Bohmova
07.11.2017 3 z 5

To jsem zas jednou zkusila experimentovat s výběrem četby...
Líbily se mi některé postřehy o práci "ducha". Z dějové linky mi zůstal nespokojený dojem příliš rychle absolvované přehlídky všeho, co v takové knize "má být".

Merlinit
04.10.2017 4 z 5

Velmi dobrá kniha, trochu nekonvenční hlavní hrdina. Příjemné počtení.

ajka91
04.07.2017 4 z 5

Pro mne je to jedna z těch knih, kolem které projdu v knihkupectví a zaručeně si ji nevšimnu. Dostala jsem ji jako dárek a nebýt toho, nikdy bych si ji sama nekoupila. Musím však přiznat, že mě mile překvapila. Rozhodně je napínavá a čtivá.

Ketesh
20.04.2017 4 z 5

Pěkně napsané. Četla jsem to opravdu ráda, ale jediné co mi vadilo, tak byly ty hypertextové odkazy (zejména když se na ně nedá kliknout). :D

trudoš
05.04.2016 4 z 5

Příjemný politický thriller s netypickým protagonistou. A právě on je silnou i slabou stránkou jinak svižného vyprávění. Předností je možnost nahlédnout do světa „ghostwriterů“, včetně zajímavých postřehů s tím souvisejících. Slabinou byl pro mě pak nedostatek akčnosti - ono od usedlého spisovatele v nejlepších letech samozřejmě nečekám nějaké vylomeniny, ale je fakt, že přestože se dotyčný dostává do časového presu ohledně dodržení termínu, neměl sem pocit, že by to někoho příliš trápilo. Včetně hrdiny samotného.
Taky mi trochu pokulhávala zápletka. Ta je sice solidně zkomponovaná a udrží v napětí, jen si Robert Harris prostřednictvím neschopných agentů CIA dost usnadnil práci. V důsledku je Duch, opomenu-li lehkou překombinovanost, nápaditým románem, který sice nesplnil mé původní očekávání, ale ani zcela nezklamal. Na to, aby si vysloužil hod širokým obloukem do kouta, je příliš dobře napsán. Čistě a profesionálně. Naneštěstí tam pro mě kromě té informační hodnoty nic dalšího nebylo.

karel9045
22.08.2015

Skvělý politický thriller, který mi svým stylem a závěrem připomíná knihu Absolutní přátelé od Johna Le Carrého. Překvapuje mě také jistý antiamerikanismus obou britských autorů, alespoň co se tajných služeb týče. Na rozdíl třeba od Fredericka Forsytha.

Dousabel
20.07.2015 4 z 5

Velice podařený thriller z politického prostředí. Čtyři hvězdy zaslouženě za opravdu vydařený konec a závěrečné rozuzlení, bylo to pro mne opravdu překvapení:)

soukroma
12.12.2014 5 z 5

Vynikající: propracovaný moderní politický thriller (malinko připomínající Šest dnů Kondora, dnes vůbec mimořádně aktuální), skvělý styl, nabízející ještě poučení ohledně "psaní za jiné" (a koneckonců psaní pro čtenáře jako takové). Velice mile mě kniha překvapila (film neznám) a několik skvěle slovně ztvárněných byť drobných vizuálních postřehů mě úplně dostalo a utvrdilo v mimořádně všestranných kvalitách autora.
Film jsem od přečtení již shlédla vícekrát a líbil se mi taky, ovšem knize dávám přednost.

baterka.gs
27.08.2014 5 z 5

O tolik lepší než film! Jak už to tak bývá.. Moc dobré, napínavé, strhující, fascinující, tajemné a i dojemné. Bezva kniha!

jezek693
26.01.2014 5 z 5

Velmi čtivé, zábavné ale i překvapivé. Nevím proč ale tato knížka mě velice překvapila. Doufám, že najdu ještě nějakou podobnou knížku.

Trautenberg
23.10.2013 4 z 5

Hezky napsané, vtipné, čtivé. Co víc od politického thrilleru chtít?

malen
22.05.2012 4 z 5

Sice mne politické knihy moc nebaví, ale tohle se mi docela líbilo, celkem čtivé.

nightlybird
11.04.2011 4 z 5

Čas od času čistím počítač. Vyženu pavouky, vyházím smetí z adresářů a tak různě. Narazil jsem při tom na jeden starý komentář k Harrisovu Duchovi. Už jsem ho zřejmě před časem někde použil, nevidím důvod, proč to nezopakovat:
Originální název knihy je Ghost - Ghost je anglický ekvivalent českého (poněkud pejorativního) výrazu námezdný psavec, tedy označení spisovatele, který za někoho jiného napíše nějaké literární dílo, vydané pod jménem objednatele, zatím co skutečný autor zůstává zpravidla v naprosté anonymitě. Kniha anglického autora historických románů tedy nemá s duchařskou nebo hororovou literaturou pranic společného, jde o příběh „ducha“, který má napsat za bývalého britského premiéra jeho memoáry, odvíjející se zhruba na 300 stránkách. Lehce stravitelné svižně napsané čtení z žánru, který je možno zařadit do kategorie politické fikce, od poloviny nenásilně infikované thrillerovou zápletkou s dobře a do jisté míry nečekaně zpracovaným zakončením. Z této původně oddychovky jsem vyzískal jednu krásnou větu :
„Každá dobrá kniha je jiná, ale všechny špatné knihy jsou úplně stejné.“ (Tohle by chtělo vytisknout tučně) . Dál je to hezky rozvinuto a zdůvodněno, jsem líný to opisovat, koho to zajímá, ať si knihu přečte.
Dále jsem se důkladně seznámil s metodikou a technikou psaní pamětí – cizích pochopitelně – o čemž jsem měl dosud drobátko zkreslené představy (nelekejte se, nehodlám ničí memoáry psát).
A protože se převážná část knihy odehrává na bývalém velrybářském (nyní módním letovisku) ostrově, nemělo mne překvapit, že v knize padne zmínka o Moby Dickovi, nicméně na zmínky o velrybách narážím už asi šest týdnů (aktuální v době čtení knihy- tj. zhruba před 3/4 rokem!!!) a kdybych byl víc esotericky založen, musel bych začít přemýšlet, jestli to není nějaké znamení, nějaká vesmírná výzva. Ale asi to bude místo výzva vesmírná spíš blbost nesmírná .