Lustrum

Lustrum https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72056/bmid_lustrum-uLF-72056.jpg 5 56 15

Římská trilogie série

< 2. díl >

Román Lustrum je po Impériu druhý díl skvěle napsané Římské trilogie Roberta Harrise, inspirované životem věhlasného řečníka Marka Tullia Cicerona politika, filozofa, spisovatele a jednoho ze dvou nejmocnějších mužů Říma. Autor se znovu představuje jako mistr historické prózy, který na základě brilantních rešerší píše strhující příběh skvělý román plný napětí a překvapení.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Conspirata , 2009


více info...

Přidat komentář

Rihatama
14.07.2022 5 z 5

Marcus Tulius Cicero, věhlasný politik, řečník a filozof antického Říma, prožívá postkonzulské období svého života. Život v antickém Římě je však neustálý boj, boj slova, intrik, zrady a mečů. Když se člověk prochází antickým Římem, ani náhodou mu nedochází, jak těžký a krutý život tehdy byl. A poznal to i kdysi ambiciozní Cicero, který se již v raném věku stal konzulem. Řím ovládá pár nejbohatších jedinců, kteří si mohou dovolit uplácet, podplácet nebo si pořídit armádu všehoschopných žoldáků. A Říman? Ten přece vždy miloval chléb a (krvavé) hry. Plebs bylo až příliš snadné dostat na tu či onu stranu… SPQR, nejdemokratičtější zřízení své doby, chtělo by se říct. Kdyby senátoři nebyli bývali tak úplatní a lid tak uplatitelný. I Cicero, provázen svým věrným otrokem Tironem, nejednou poznává sílu rozvášněného davu, která do krajnosti prověřuje jeho mimořádné řečnické schopnosti i čest a smysl pro spravedlnost při obhajobě Římské republiky. Lustrum nabízí jedinečné drama, jehož nejsilnější zbraní je slovo. Jenže hrubá síla, podvod, klam a zrada jsou taky účinné zbraně, či ještě účinnější. A Cicero je tak nucen vstoupit do snad nejtíživější části svého života. Úchvatné čtení.

Archie
16.01.2022 5 z 5

Jeste lepsi nez prvni dil. Zatimco v Imperiu se jednalo o uvod do reálií a zabavnou rimskou konverzacku/politikarinu, v druhem dile situace houstne. Jednak se u Cicera zacinaji projevovat ruzne stranky osobnosti (jak ty ctnostne, tak i temne - pycha, narcismus), a predevsim se zacina kolo dejin otacet k diktature - na scenu na plno vstupuje Julius Caesar. Harris dokaze ctenare navic perfektne uzamknout ve svete sveho vypraveni a i prez velke mnozstvi postav, vypravet naprosto prehledne. Cistych 5.


mi-380
17.11.2021 5 z 5

Vracím se sem s druhým komentářem. To se mi stává jen po pořádném mentálním úderu do hlavy, což kniha Lustrum (něco jako oslava po pěti letech nebo obecně pětiletka) dokázala. Všechny ty osoby a děje v Římě těsně před koncem republiky se mi stále honí myslí, nutí mě nahlížet do dalších zdrojů a pustit si na HBO TV seriál Řím. Postavy slavných jmen (Cicero, Catilina, Caesar, Sulla, Cato, Pompeius, Lucullus, Augustus, Hybrida, Crassus, Clodius, Céler, Antónius, Catulus, Rufus, etc.) se mi zhmotňují před očima a s nimi i jejich nekonečné souboje parlamentní, právní i násilné. Bojuje se o demokracii, o čest, o život, v první řadě ale o moc a tím hlavně o majetek. Bojuje se málokdy čistými metodami, rány pod pás převažují. Střetnutí Cicero vs. Catilina, Cicero vs. Clodius a Cicero vs. Caesar autor podává úchvatným způsobem. Těším se na třetí část.
Zvyšuji hodnocení na 100 % (zatím 41 hodnotících s průměrem 89 %)

Stále ještě si nejsem jist, jestli Cicero tehdy nepřemýšlel, kolik z Clodiových zákonů by mohl zarazit. Měl jednoho poslušného tribuna, Ninnia Quadrata, který byl připraven použít kvůli němu veto, a přišla by mu na pomoc i spousta úctyhodných občanů v senátu a mezi jezdeckým stavem. Byli to muži, kteří věřili, že bude-li se chléb rozdávat zdarma, stanou se chudí závislí na státu a zkazí to i jejich morálku. Státní pokladnici to přijde na sto milionů sesterciů ročně a sám stát bude pak závislý na příjmech ze zahraničí. Mysleli si rovněž, že místní veselice podporují nemravné kratochvíle a že organizování skupinové činnosti je nejlépe ponechat na oficiální náboženské obřady. V tom všem možná měli pravdu. Jenže Cicero byl přizpůsobivější. Poznal, že časy se změnily. „Pompeius zaplavil republiku snadno vydělanými penězi,“ řekl mi, „na to oni zapomínají. Sto milionů pro něj nic neznamená. Chudí buď dostanou svůj podíl, nebo naše hlavy – a v Clodiovi našli vůdce.“
Cicero se tedy rozhodl...

mi-380
16.11.2021 5 z 5

Politika, politika, politika. Demokracie v posledním stádiu. Podvody, pletichy, korupce, incest, vraždy. A mužové prvního triumvirátu už krouží kolem, aby odstavili senát na vedlejší kolej a předvedli tvrdší a pevnější způsob vlády. Tohle umí autor popsat přesvědčivě: nekončící souboje politiků, v nichž jde o moc, o peníze, dokonce i o život, přitom velké a slavné římské výboje a bitvy legií zůstávají daleko na okraji vypravěčovy pozornosti. Při sledování životní cesty slavného Cicera během stupňujícího se napětí mezi patriciji a plebeji jsem dostal vydatnou lekci historie a nějak moc často jsem se musel až otřást při rozpoznávání paralel mezi demokracií tehdejší a dnešní.
90 % (aktuálně 40 hodnotících s průměrem 89 %).

bleekemolen
05.03.2021 5 z 5

naprosto uchvatne podana predsmrtelna krec rimske republiky. tentokrat se blize podivame na nechvalne proslule Catilinovo spiknuti jako predehru k brilantne rozehrane partii Caesara a jeho bezohlednemu nastupu k moci. Mezitim hvezda Cicerona postupne vyhasina, aniz si to hlavni hrdina uvedomuje..

marlowe
21.08.2020 5 z 5

Ještě lepší než první díl. Tady už nejde jen o řešení právnických kliček, ale začíná jít o život. Fascinující zpráva o tom, jak jednoduché je za pomoci prostého populismu a bezbřehé drzosti několika málo jedinců nahlodat a následně rozvrátit zaběhnuté mechanismy demokratického státu – stačí jednoduše přisypávat písek do soukolí a stroj se zastaví dřív, než si mlčící většina protře oči. Při čtení až mrazí, když si člověk uvědomí, jak tenké jsou hranice právního státu. Velké memento pro dnešek!

666Jitka
13.09.2019 5 z 5

Pokračování knihy Impérium - opět skvěle napsané.

wooloong
08.09.2018 5 z 5

Druhý díl trilogie životopisu Marka Tullia Cicerona. Čtivá a napínavá kniha o osudech jednoho z největších politiků, řečníků, státníků a advokátů všech dob, který se narodil do pohnuté dramatické doby konce římské republiky a nástupu císařství.

Bolomsson
31.05.2018 5 z 5

Podle mého názoru druhý díl překonává jedničku s názvem Impérium a to především tím, že je ve svém pojetí děje daleko živější. Napětím a zvraty se to v knize jen hemží...jakým směrem se bude děj ubírat, jde předvídat skutečně jen stěží. To byl také jeden z důvodů, proč jsem knihu přečetl za pár dní a odtrhnout se od ní byl pro mne místy nadlidský úkol!;-):-)
Velice pozitivně hodnotím i glosář v zadní části knihy spolu se stručnou charakteristikou postav knihy.
Skvělé čtení a dát této knize plný počet hvězd vnímám jako povinnost!;-)

braunerova
11.03.2018 5 z 5

V tomhle mistrovském díle ožívá Cicero - člověk, se všemi svými dobrými i špatnými vlastnostmi, s jeho vítězstvími, prohrami, omyly a chybami.

"Největším milosrdenstvím, jímž nás obdařila Prozřetelnost, je určitě naše nevědomost o budoucnosti. Představte si, že bychom věděli, jak dopadnou naše naděje a plány nebo jakým způsobem nám je předurčeno zemřít - jak zničený by byl náš život! Místo toho žijeme tupě dál ze dne na den, šťastní jako zvířata. Ale všechno se nakonec musí proměnit v prach. Přežijí pouze slova."

bob9249
24.08.2017 5 z 5

Senzace. Ještě lepší než Imperium. Ke konci je kniha napínavější a napinavější.

Endy17
01.08.2016 4 z 5

Jednou jsi dole, jednou nahoře - nic nevystihuje Ciceronův osud lépe. Rozhodně to neměl ve své době a se svými zásadami lehké, ale určitě by byl šťastný z vědomí, že jeho odkaz přežívá i po dvou tisíciletích.

SSim
16.03.2015 5 z 5

Po úspešnom prvom diele Impérium, je tento druhý deň omnoho napínavejší a povedal by som, že pre väčšinu čitateľov ešte vydarenejší, ako prvý diel. Napínavejší preto, lebo udalosti sú viac prekvapivejšie a menej predvídateľné ako to bolo v predchádzajúcej knihe. Ako som už pri Impériu napísal, nieje možné predpokladať, ako sa bude dej vyvíjať ani pár strán dopredu...dovolím si tvrdiť, že nikto neočakával takýto koniec, koniec iba druhej z troch kníh. Po 6 ročnej odmlke sa R. Harris chystá v septembri roka 2015 vydať aj posledný diel trilógie. Hodnotenie : 100% .

"...mal vreckovku pritlačenú k nosu, ako keby Cicerónov nedostatok vyššieho pôvodu mohol byť chytľavý" - Hortensius
"Jeho hlad po moci nieje z tohto sveta!" o Caesarovi
"Čím väčší je dav, tým je hlúpejší." - Cicero
"Naozaj úspešný politik sa odosobní od urážok a nepriazne verejného života, takže sa zdá, akoby sa stali niekomu inému."- Cicero
...buď opatrný v tom, aké kladieš otázky, lebo nevieš, aké môžeš dostať odpovede"

Kain
09.06.2013 5 z 5

Cicero jako konzul a jeden z nejváženějších a nejrespektovanějších politických vůdců Říma vs. lstivý intrikán Gaius Julius Caeasr. Tento příběh se táhne druhým dílem Harrisovy trilogie a podobně jako v první části dokáže autor čtenáře doslova přikovat ke každé stránce. Nemůžu se dočkat třetího dílu a jen mě mrzí, že jeho vydání se stále odsouvá. Možná by se Harris mohl vykašlat na ostatní témata a konečně dokončit to, co tak báječně začal.

venda02
25.03.2013 5 z 5

Druhý díl Římské trilogie o Marku Tullio Cicerovi, jak už jsem napsal k první knize, je to skvělé čtení a těším se na třetí knihu. Je zde popsán život římského politika dosti čtivou podobou.