Dlouhá cesta

Dlouhá cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352898/bmid_dlouha-cesta-SrA-352898.JPG 4 58 9

Dlouhá cesta je příběh trpaslíka Františka. František je zahradní trpaslík, jehož údělem je stát v zahradě a naslouchat ptačímu štěbetání. Ptáci mají vždy o čem vyprávět. Volně létají po kraji a z výšky pozorují svět. František má ptačí štěbetání rád, ale zároveň by se sám rád do světa podíval. A tak jednoho dne vyjde malou brankou ze zahrady ven, rovnou do polí. Projde lesem, vyleze na kopec a zleze hory... Kudy všude jeho dlouhá cesta povede a kam až se František na své cestě dostane? A najde František nakonec to místo, kde je mu nejlépe?... celý text

Přidat komentář

Makrela Liška
13.01.2023 4 z 5

Měl to být takový malý Fratišek z Asisy zkřížený s toulavým trpaslíkem z Amélie z Montmartru? Snad bez jejich hloubky a hravosti. Rovněž se mi tu neodbytně připomínal nádherný ilustrovaný příběh knihy The Promise od Jeremyho Daviese a Laury Carling, kde hlavní hrdinka také měnila svět sázením rostlin, ale i tu Horáček pokulhává, protože celá myšlenka v Dlouhé cestě vyznívá do prázdna a vlastně vůbec nevíme, krom prostého konstatování o tom, kterak je svět díky jeho rostlinám lepším a krásnějším, proč to hlavní hrdina činí a zda to jej nebo jeho okolí nějak skutečně zásadně proměňuje. I tak mě ale tato kniha baví, určitě víc než jiné Horáčkovy knihy, protože právě za tímto příběhem stále tuším ještě něco hlubšího, co mě láká.

lucakuca
11.01.2023 3 z 5

Byl a žil. Pak ho to přestalo bavit, tak šel. Šel, šel a šel. Pak se vrátil. Starší a spokojenější...
No asi tak. Obrázky jsou fajn.


Knihomolka506
01.11.2022 5 z 5

František se jako zahradní trpaslík za celý svůj život nikam nedostal. Jeho domovem je zahrada, ale švítořiví ptáci se mu posmívají, že nezná svět.Trpaslík s dlouhýma nohama se vydá do světa, aby ho prozkoumal. Jde dny a noci za každého počasí, prochodí několik zemí a na každém místě, které navštívil nechal semínko a udělal svět o něco krásnější. Opět nádherné ilustrace ️

Litocha
24.11.2019 3 z 5

Z autorových knih mě tahle zaujala nejméně. Bylo sice hezké hledat Františkovi v patách rostlinky, i tady je knížka jako obvykle krásná na pohled, ale chyběla mi gradace a pointa mě taky tentokrát do kolen nedostala. Kdybych ji četla jako první, jistě by si vysloužila o hvězdičku více a z porovnání s jinými tituly pro malé děti vychází více než dobře, ale na jiné Horáčkovy kousky prostě (pro mě) nestačí.

broskev28
23.06.2019 4 z 5

Moje druhá kniha od pana Horáčka. První věta mi připomněla Plavbu Jitřního poutníka: jmenoval se Eustác Květoslav Pobuda a taky podle toho vypadal.
Ale hned ta další věta mě dostala - odjakživa toužím mít dlouhé, pokud možno štíhlé nohy, ale marně. Tak jsem je Františkovi přála, a navíc jsem díky jeho příběhu zjistila, že na délce nohou (ani na jejich štíhlosti či obecně kráse) vlastně tolik nezáleží . . .
A teď jen doufám, že se tahle krásně ilustrovaná knížka bude malým čtenářům naší knihovny líbit aspoň tak jako mně.

essterkaa
04.03.2019 5 z 5

Krásně ilustrovaná kniha o prostém, pravdivém a nádherném poselství, že "všude dobře, doma nejlépe".

baja
14.11.2018 5 z 5

Velkoformátová kniha s krásnými ilustracemi přes celou stránku, méně textu. Líbila se mě i dceři ( 3 roky). Myslím, že by nadchla i mladší čtenáře.

M-arta
21.04.2018 5 z 5

Další ze skvělých autorských knížek Petra Horáčka! Rozehrává jednoduchý příběh zahradního trpaslčíka, co byl zvědavý, jak to vypadá ve světě, kam se dřív při zahradní službě nedostal. Při prohlížení obrázků se lze nechat vtáhnout do postřehové hry s hledáním maličkých kytiček, které trpaslík zanechává na všech místech, jimiž projde - zřejmě i díky tomu vydavatel konečně umožnil Horáčkově práci větší formát i pro české čtenáře. Nápaditá a osvěžující záležitost!

triatlet
30.03.2018 5 z 5

"A všude tam, kam došel, zasadil malé semínko nebo malou kytičku.
To místo se pak stalo místem lepším nebo alespoň o maličko lepším."
Skvostný obrázkový příběh o putování trpaslíka světem. Trpaslíka znám
z Amelie z Montmartru. Jen jsem nevěděl, že se jmenuje František :-)

Štítky knihy

trpaslíci

Autorovy další knížky

Petr Horáček
česká, 1967
2013  94%Papuchalk Petr
2012  90%Husa Líza
2012  92%Nový domek pro myšku
2013  89%Husa Líza a vánoční hvězda
2017  88%Dlouhá cesta

Kniha Dlouhá cesta je v

Přečtených65x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x