Divoši

Divoši https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78270/bmid_divosi-iUq-78270.jpg 4 133 29

Kreslený biografický román vycházející ze skutečných událostí, jak je ve svých zápiscích zachytil mladý cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič. V zimě roku 1908 přiveze z Paraguaye do Evropy indiána Čerwuiše, jehož kmen sužuje neznámá choroba. Podmanivý příběh o setkání dvou mužů ze zcela rozdílných kultur, jejichž cesty se na krátký čas spojily. Komiksové vyprávění protkané humornými i temnými tóny. Doslov Yvonna Fričová. Lucie Lomová (1964) Absolventka divadelní dramaturgie, od začátku 90. let kreslí komiksy, ilustruje časopisy a knížky, navrhuje obálky. Je autorkou oblíbeného dětského seriálu Anča a Pepík, který deset let vycházel v časopise Čtyřlístek a později vyšel také knižně. V posledních letech se věnuje hlavně komiksu pro dospělé, její album Anna chce skočit získalo v roce 2007 komiksovou cenu Muriel a Zlatou stuhu. Komiks Divoši vychází současně ve Franci.... celý text

Přidat komentář

tatjana1737
11.12.2023 3 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

Ilustrace byly velmi podařené a Lomová mě přesvědčila, že umí. To jsem věděla už dávno, její Anča a Pepík patřili mezi moje top ve Čtyřlístku, ale nyní už s jistotou vím, že umí i pro dospělého čtenáře. Kresba byla detailní, zejména stará Praha mě uchvátila. Bohužel příběh jako takový mě příliš neoslovil, i když vnímám jeho poselství a po dočtení jsem cítila smutek za Čerwuiše, vytrženého z původního prostředí, nakročeného mezi dvěma světy, ale nepatřícího ani do jednoho. A cítila jsem i nostalgii po dobách, kdy ještě na světě byly bělochem nedotčené kouty přírody. Velice zajímavý je závěrečný doslov obsahující Fričův životopis - neměla jsem ponětí, že ve světě téměř není známý, měla jsem za to, že šlo o jednoho z našich významných "etnografů" (v uvozovkách proto, že on by se tak asi nenazval). Zajímavé, že jeho potomci žijí na dvou kontinentech - a potěšující, že se setkali.

denib
29.03.2023 5 z 5

Tak trochu mě tento příběh podle skutečnosti chytil za srdce. Ne osud cestovatele Friče, ale osud indiána Čerwuiše. Najdete spoustu knih o tom, co s indiány udělalo, když k nim vtrhla "civilizace". Tady jsem prožívala, co se stane, když do "civilizace" přivezete indiána. Některé úseky komiksu jsou zábavné, některé smutné... Moc se mi to líbilo. Doporučuji.


popeluška
22.03.2023 5 z 5

Komiks se mi moc líbil. Užila jsem si ho a ještě někdy se k němu vrátím....

lenkaabooks
09.03.2023 4 z 5

Moje již několikáté setkání s paní autorkou. Tentokrát se jedná o komiksové zpracování osudového setkání cestovatele a botanika Vojtěcha Friče s indiánem Čerwuiše. Kmen indiánů napadla neznámá choroba. A tak se oba dva vypraví na cestu z Paraguaye do Prahy. Veselé momenty střídají ty smutné a nepochopitelné. O to ještě smutnější je návrat Čerwuiše mezi své. Opravdu podařené dílo s fotografiemi a doslovem.

Norri
26.02.2023 4 z 5

Moje první setkání s Lucií Lomovou. Komiksové i osobní. V roce 2019 jsem navštívil její přednášku k Divochům na Světě knihy. Tam jsem od ní tuto knihu koupil a ona mi ji pokreslila a přidala milé věnování. Nyní jsem se konečně dostal k jejímu čtení a jsem velmi spokojený. Hodně mě to bavilo a přečetl jsem to takřka jedním dechem. Je to vtipné a poučné zároveň. Je to biografie skutečného českého cestovatele Alberto Vojtěcha Friče a dává to nahlédnout na události, které se mohou zdát jen těžko uvěřitelné, a přece se staly. Život píše zajímavé příběhy a je dobře, že se k tomuto příběhu Lucie Lomová dostala a zpracovala ho. Kniha také ukazuje společenské nálady, které panovaly před vznikem Československa, i nezdravou rivalitu, jen na první pohled úsměvnou, mezi pražskými cestovateli.
Kresba je pěkná a dokonale k vyprávění sedí. Je dynamická i dostatečně popisná, aby ukázala pražské i jihoamerické reálie. Rozhodně to výtvarně patří k tomu lepšímu, co u nás vzniká.

J.P.S.
16.01.2023 5 z 5

O tom, jak si jeden český cestovatel přivezl do Prahy roku 1908 mladého Indiána z Amazonie, aniž by tušil, jaký bič si tím sám na sebe nachystá :) Velmi pěkně zpracovaný příběh, který je založen na skutečné události, jež je - jak jsem dodatečně zjistil googlením - zachycena poměrně věrně. Docela se divím, že se tohoto tématu ještě nechytil žádný filmař. V každém případě velké poděkování autorce, která tento příběh zpracovala alespoň jako komiks (a dokázala, že kromě příběhů myšek Anči a Pepíka zvládne i zajímavý příběh pro dospělé).

EsterkaZ
01.08.2022 5 z 5

Ráda čtu komiksy a komiks divoši byl fakt super.

lordchaos
23.03.2021 5 z 5

Skvěle zpracované. Vhodné nejen pro milovníky časů našich slovutných cestovatelů, ale pro všechny čtenáře, co ocení příběhy, které psal sám život! Vynikající je i textová a fotografická příloha uzavírající celý příběh, jehož dávné stopy vedou až do součanosti. Více už ovšem raději prozrazovat nebudu. Směle se ponořte do příběhu...

Nočnípták
18.02.2021 4 z 5

Fričův příběh o indiánovi Čerwuišovi jsem znala. S velkou zvědavostí jsem si přinesla z knihovny komiks. Nenapadlo mě, že z něj budu tak nadšená. Moc se Lucii Lomové povedl. Myslím, že je to přesně ta knížka, která by mohla ke čtení přitáhnout i "nečtenáře".
Silný příběh, vážný i humorný, pravdivý.

Zmiu
28.11.2020 5 z 5

Na komiks o Fričovi jsem už narazila o něco dřív, jmenoval se Pán Jaguárů (vydáno v knize Golem a další komiksy https://www.databazeknih.cz/knihy/golem-a-dalsi-komiksy-340836). Hned na to jsem si chtěla přečíst i tenhle od Lucie Lomové, ale odkládala jsem ho, asi proto, že už jsem věděla, že je to smutný příběh. Je, ale taky krásný. Pohled na Prahu počátkem 20. století je úžasný. A ztvárnění Čerwuišova vyprávění, kde se postupně mění panely, tak jak se rozvíjí jeho fantazie, je kouzelné. A na konci, kdy Frič smutně drží v ruce knoflík, jsem i slzu uronila. Na tohle je komiks dobrý. Jeden obrázek dokáže vyjádřit víc než tisíc slov.

oladnb
19.07.2020 5 z 5

Jaký mám omezený rozhled! Jak jsem mohla neznat Vojtěcha Friče a jeho příběh? Naštěstí, hodně věcí lze napravit a proto jsem ráda, že jsem se s ním stihla seznámit a nejen s ním, ale také s Čerwuišem. Díky tomuto komiksu znám zase o jeden příběh víc a také díky tomuto komiksu čtu nyní i románový (původní) příběh. Díky, Lucie, za krásný zážitek a gratuluji k výbornému dílu.

Jenette
16.05.2019 5 z 5

Pro mě se jednalo o obrázkový doprovod k románu Čerwuiš, který jsem četla předtím, a rozhodně nezklamalo. Možná je ještě víc melancholický a nesmlouvavý k evropské "civilizované" společnosti, ale nabízí i humornější historky ze života tohoto pražského indiána. Zaručeně osloví děti i dospělé. Grafika je velice vydařená, Lucie Lomová za tento počin zaslouží jedničku s hvězdičkou!

Nelíísek
06.01.2019 4 z 5

Opravdu velmi dobrý příběh a kresba jak by smet.

Narazila jsem na tento kousek úplně náhodou v knihovně a je to opravdu skvost, dobrodružný příběh se vším všudy, jen a jen pororučuji.

Ocenila bych ale možná aspoň nějaké uspořádání do 2-3 větších kapitol..

Sylvanas
06.12.2018 3 z 5

Příběh byl poměrně poutavý, ale trochu nepřehledný - ocenila bych členění na kapitoly nebo tak něco.

Jizi
16.04.2018 5 z 5

Grafický román o jednom jihoamerickém indiánovi, který se souhrou okolností ocitl v naší vlasti, o jednom cestovateli s neklidnou krví a nečekaném přátelství, jež obohatilo jednoho i druhého - otázkou pro každého z nás je pak, koho víc?
Kresba i scénář jsou velice zdařilé, příjemné, neruší, ponoukají k další četbě. Osudy Čerwuiše jsou tu smutnější a tu zábavnější, ale celek je zahalený jistou melancholií pramenící z vědomí, co jsme to jakožto ta "vyspělá" a "nadřazená" civilizace vyvedli? A kdo jsou tu nakonec vlastně ti divoši?

evickakyticka
26.11.2017 5 z 5

Skvělý komiks. Lucie Lomová umí. Po dětském komiksu Anča a Pepík, který určitě většina z nás zná, jsem objevila Divochy. Kresba skvěla, jako vždycky. Prostředí Prahy i Jižní Ameriky super zvládnuté. Příběh indiána Čěrwuiše byl místy vtipný, místy dojemný a také bohužel pravdivý ... prostě to mělo styl. A navíc podle skutečné události. Dobrá práce.

LordSnape
09.05.2017 4 z 5

Na komiks jsem náhodou narazil v knihovně a zlákal mě námětem a faktem, že je autobiografický. Silné téma, příběh i kresba. Nejvíce jsem Čerwuišem soucítil ve chvíli, kdy se vrátil zpět ke svému původnímu kmeni. Nepatřil pak nikam. Ani ke svým, kteří mu vyčítali novosvětské západní návyky a oblečení, ani do Evropy, pro jejíž obvyatele byl pořád jen divochem a indiánem, i když v novém oblečení.

GreenMagritte
05.03.2017 5 z 5

Komiks Divoši je zajímavý o to víc, když víte, že ten příběh se opravdu stal. Je v něm dobrodružství, napětí, optimismus, ale také smutek a nostalgie. Lucii Lomové se tak podařilo zachytit téměř zapomenutý příběh o jednom indiánovi v Praze, který ve své komiksové podobě nepostrádá příjemné nápady (boj o manžela, obdarování žebráka nebo okénko s Jaroslavem Haškem, který je mimochodem autorem povídky Indián a pražská policie z roku 1913 ). Upoutá již sama obálka komiksu, která napoví, co od něj čekat.

Mercatino
26.02.2017 5 z 5

Hořkobolný příběh dvou mužů, kteří se postavili předsudkům a světu se ctí a odvahou, která mě uchvacuje. Cestovatel Frič mi přišel jako muž, který věděl co je správné a nebál se to říci světu, člověk, který život prožil na 100% a to je obdivuhodné. Jeho přítele Čerwuiše jsem si zamiloval a bylo mi jej strašně moc líto, když se vrátil ke svému kmenu ze kterého jej vyhnali. Jakou prázdnotu a smutek pak ten člověk musel ve svém životě cítit? :( Komiks je prostě pecka a do každé komiksové sbírky jasná volba.

Erinien
10.02.2017 5 z 5

Komiks jsem si půjčila kvůli Lucii Lomové, mám ji moc ráda. Když jsem nahlédla dovnitř, tak jsem se lekla, že už jsem to četla, pak mi ale došlo, že ten příběh znám z Abíčka:) stejně to ale stálo za to si ho zopakovat.

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autorovy další knížky

Lucie Lomová
česká, 1964
2004  95%Anča a Pepík
2011  88%Divoši
2014  68%Na odstřel
2007  72%Anna chce skočit
2016  94%Anča a Pepík 1 - komiks

Kniha Divoši je v

Přečtených170x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených13x
Knihotéce15x
Chystám se číst24x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x