Dívka v zeleném svetru

Dívka v zeleném svetru https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475067/bmid_divka-v-zelenem-svetru-lI8-475067.jpg 4 258 64

V roce 1943 se život sto padesáti tisíc lvovských Židů pomalu naplňoval. Deportace, vraždění, vystěhování do ghett a čekání na smrt. Skupinka několika z nich se troufale pokusila nalézt úkryt v městském kanalizačním systému. Poslední z této skupinky – Krystyna Chigerová – vypráví jeden z nejniternějších a nejhrůznějších příběhů přeživších holokaustu. Dívka v zeleném svetru je sama Chigerová, která nám předkládá svědectví o čtrnácti měsících, jež se svou rodinu prožila v páchnoucích stokách lvovského podzemí. Dívka v zeleném svetru je ovšem také příběhem Leopolda Sochy, nepravděpodobného zachránce skupiny. Polský katolík a bývalý zlodějíček, jenž s nasazením vlastního života zásoboval rodinu Chigerových v podzemí potravinami a dalšími nezbytnostmi. Dívka v zeleném svetru je silně emotivní příběh o životě v nepředstavitelných podmínkách; niterná zpověď o vůli přežít, přátelství a spáse.... celý text

Romány Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Girl in the Green Sweater , 2008


více info...

Přidat komentář

Sarriii
28.03.2024 4 z 5

Těžký příběh z období holocaustu. Lidé, kteří jsou k tomu donuceni,udělají všechno pro to,aby přežili. Nepředstavitelné a nelidské podmínky. Naštěstí byl alespoň s dobrým koncem, ikdyž ne zas tak docela

Evkae36
06.02.2024 4 z 5

Na toto téma jsem toho přečetla už dost, ale "schovka" této rodiny byla fakt pekelná a bezkonkurenčně nejhorší.


zirafinec
20.01.2024 5 z 5

Chvílemi to bylo tak hrozné, že jsem si myslela, že je to fikce... Jenže nebyla.

Rozečetla jsem ji kvůli povinné četbě a myslím si, že je to jedna z mála knih v tom seznamu, která by tam opravdu měla být.

VladkaBU
14.12.2023 4 z 5

.... čtivý příběh, zase trochu jiný, z druhé světové války. Tolik měsíců ve tmě, v kanálu, vlhku, s krysami, neumíme si to představit. Lidé toho museli hodně vydržet

ave55
20.11.2023 5 z 5

Tuto knihu by si měla POVINNĚ přečíst naše 5kolka a ostatní vítači, aby věděli, co hlavně Ukrajinci, ale i Rusi prováděli v Polsku. Hážu je do jednoho pytle. O fašistech je to jasné. Můžete se mnou nesouhlasit, ale to je tak všechno. Kniha má spád, dobře se čte.

kamila5406
05.11.2023 4 z 5

Příběh zase z jiné strany než z ghetta tábora. Zajímaví příběh ale strašně ukecaný. Žít v podzemí a být závislý na druhých a nevědět co se stane a jestli člověk přežije je obdivuhodný příběh.

hana17.1.
05.11.2023 4 z 5

Jako každá kniha z období druhé světové války se čte i tato těžce.
Je to drsný příběh o souhře náhod a obrovského množství štěstí. To že je příběh vyprávěn z pohledu dítěte je ještě těžší na čtení.

Veronika_mad
30.10.2023 3 z 5

Vůbec nevím, jak hodnocení této knihy uchopit. Pokud budu hodnotit pouze knihu a úplně vynechám příběh, tak dávám tři hvězdy. Je to kvůli stylu psaní - málo přímé řeči, opravdu dlouhé kapitoly a celkové vyprávění bylo takové zvláštní. Také mě trochu zarazila úvodní kapitola, kde autorka vyzradí v kostce všechno, co se v knize bude dít. Když to vezmu kolem a kolem, tak by mi stačilo přečíst jen úvodní kapitolu. Ale jelikož nerada odkládám rozečtenou knihu, tak jsem to dočetla - ale s velkou nechutí. Tato kniha mi vůbec nesedla.
Příběh jako takový je jako ostatní z té doby. Neuvěřitelný, emotivní a je zde vidět, jako vůli mají lidé žít. Pro nás, rozmazlence dnešní doby, je nepředstavitelné, co lidé museli udělat a jak žít, aby vůbec přežili.
Pokud by byla kniha napsaná jiným stylem, mé hodnocení by bylo určitě 5 hvězd.

jejda.majda
02.10.2023 3 z 5

Zpočátku jsem se nemohla začíst a chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na styl vyprávění. Čekala jsem totiž více akce a přímé řeči, ale kniha je psaná spíš dost popisně. Trochu mě také zklamalo, že hned v úvodní kapitole autorka prozradila všechny zásadní události svého příběhu, takže jsem později nemohla být tolik překvapená, jako kdybych se tyto informace dozvěděla úplně poprvé.

I když knihu nehodnotím nijak extrémně vysoko, jsem ráda, že jsem se k ní díky letošní čtenářské výzvě dostala. Tenhle příběh o hrůzách holokaustu je jiný, šokující a opravdu autentický, až vám někdy zůstává rozum stát, co všechno jsou lidé a především děti schopné zvládnout.

vklaskova
28.09.2023 5 z 5

Mám moc ráda knihy různého zaměření týkající se období druhé světové války. Zde se jedná o velmi pěkný příběh polské židovské dívky a její rodiny vyprávěný očima děvčátka. Autorka si vzala na pomoc deník svého otce a srovnávala tak fakta z jeho zápisníku se svými vzpomínkami.
Tuto knihu bych proto doporučila i školou povinným čtenářům, kteří se o tuto část naší historie zajímají.

Gi-Gi
12.09.2023 4 z 5

příběhy z druhé světové války mě vždycky dostanou, občas jsou drsnější občas ne, tenhle byl drsný dost. v hodinách dějepisu jsme horko těžko dobrali meziválečné období, tak mě občas překvapí, co se dělo a kde se to dělo. co mě vždycky překvapí, jaký zvěrstva si lidi jsou schopný navzájem dělat. no četlo se to hůř, spíš slohem, než mluvou. ale zas jedna z těch poučných.

Rosse
23.08.2023 4 z 5

Příběh je založen na skutečných událostech, který pojednává o životě v nepředstavitelných podmínkách. Vyprávění bylo velmi emotivní. Místy jsem měla opravdu namále, ale po 100 stránkách čtení o tom, jak se žije v kanále mě kniha začala nudit..

Ani si nedokážu představit, jak to musel být hrozný zážitek, žít v tak otřesných podmínkách, hrozba infekce, žít mezi krysami, neznat pocit mít čisté šaty, vlasy...

Když si člověk uvědomí, že se tohle opravdu stalo, běhá mu mráz po zádech... Věřím, že na Krystynu a její rodinu dlouho nezapomenu.

Závěr vytáhl hodnocení knihy opět o něco výše. Po konci cítím, že mám srdce roztříštené na milion kousků.

Ačkoli mě utahané kapitoly s pobytem v kanále částečně nudili, ve výsledku se mi kniha líbila. Svým způsobem mi připomněla knihy od Aleny Mornštajnové. Pokud tedy máte rádi knihy o holokaustu, vřele doporučuji.

Podle mě je to jedna z mnoha knih, která by se měla dostat k co nejvíce lidem. Je potřeba, aby se o tomto tématu mluvilo a aby se vědělo, co hrozného se dělo a už se to neopakovalo.

Kopretina_aku
19.08.2023 5 z 5

Obdivuhodné, smutné, strašné a nepochopitelné. Jakou sílu a houževnatost ti lidé měli, aby přežili. Je to historie, na kterou se nesmí zapomínat.

Mira7
19.08.2023 5 z 5

Silný čtenářský zážitek. Nebál bych se nazvat knihu "povinnou četbou". Nečetl jsem deník Anne Frank ani jiné zápisy přeživších holocaust, takže toto byla pro mne premiérová kniha k tématu. Celá skupina, která důvtipně dokázala přežít v úkrytu kanalizace protižidovský teror so zaslouží obdiv. Vzhledem k tomu, o čem to je, nemá kniha žádné "hluché místo", od první do poslední stránky kniha upoutá.

Illaa
25.06.2023 4 z 5

Velmi silný zážitek ze čtení, těžko by se věřilo, že se nejedná o smyšlený příběh. Jak mohl někdo přežít v tak nelidských podmínkách je opravdu udivující a obdivuhodné. Mně se kniha četla velmi dobře, mohu jen doporučit.

1v8na
20.06.2023 5 z 5

V knize je příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Je autentický. Ze začátku jsen měla trochu problém se začíst. Pak to šlo ráz na ráz.
Opravdový zážitek.

lucie2371
20.06.2023 5 z 5

Hodně emotivní příběh jedné židovské rodiny. A ne jen jí ale i dalších, kteří přežívali období holocaustu v kanalizaci spolu s tisícem krys.
Veliký obdiv si zaslouží Leopold Socha, jež pomohl tyto lidi zachránit před koncentračním táborem či okamžitém zabití. (Samozřejmě velký obdiv zasluhují po právu i jeho dva přátelé, kteří rovněž se záchranou pomáhali)
Určitě doporučuji přečíst všem, kteří se o toto téma a životy lidí z období holocaustu zajímají.

jirina3500
04.05.2023 5 z 5

Když čtu knihu,v mysli jí mám zasazenou do nějakého prostředí,které si lépe nebo hůře představím.Ale prostředí městské kanalizace s tisíci krysami,špínou,vlhkem ,zimou a neskutečným strachem s prozrazení si opravdu ani představit nechci.Nesmírný obdiv k lidem,které boj o holý život dokázal,že přežili v tak hrozném prostředí řadu měsíců.Stejně tak velký obdiv si ovšem zaslouží i jejich zachránci,kteří riskovali nejen své životy,ale životy svých rodin.Je dobře,že se tato skutečnost,o které jsem neměla ponětí/i když o hrůzách holocaustu,jsem toho přečetla mnoho/se dostala na světlo světa.Naprosto chápu přeživší,že mnozí o svých útrapách nechtěli mluvit,protože mnoho lidí z jejich okolí jim nevěřilo.Nakonec nemusíme chodit daleko a těch,kteří popírají holocaust je stále dost.Bohužel.Historie se opakuje,lidé jsou nepoučitelní.

Anetst
25.04.2023 4 z 5

První 2/3 knihy jsem si myslela, že knihu zařadím se 3* mezi průměrné, možná lehce nadprůměrné. Kniha se četla dobře, ale jak už psala Kramlinka88, úplně jsem se nedokázala vcítit do děje, možná právě proto, že byl vyprávěný z pohledu malého děvčete. I tragické události na mě nepůsobily tak, jak by asi měly. Kapitoly byly na můj vkus delší.

Ale poslední třetina (zejména emotivní závěr) mě dostala. Važme si toho, co máme..

lilly1
20.04.2023 5 z 5

Silný příběh židovské rodiny Chigerových odehrávající se v období holokaustu ve Lvově.Poklidný život malé Kryšky,jejího bratříčka Pawla a jejich rodičů, se rázem změní po vypuknutí 2SV.Pro všechny je přichystán stejný osud jako pro ostatní židovské rodiny-zákazy,omezení,vyloučení ze společnosti,život v ghettu,strach,schovávání v důmyslných skrýších...Jedinou možností přežití likvidace lvovského ghetta se pro mnohé stává kanalizace...Díky odvaze a statečnosti Leopolda Sochy ,velkému štěstí,náhodám a soudržnosti, se hrstka ukrývajících dožije konce války.