Dítě třetí říše

Dítě třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454451/bmid_dite-treti-rise-NFk-454451.jpg 4 176 48

Anke je vězeňkyní v lágru, a aby přežila, dělá to, co umí nejlépe – pomáhá svým spoluvězenkyním porodit a starat se o novorozence. Jenže pak si její činnosti všimne kdosi důležitý a Anke čelí zdrcující volbě. Eva Braunová totiž čeká děťátko. Poslouží Anke budoucnosti říše, kterou nenávidí? Nebo obětuje život nevinného dítěte pro lepší zítřky celého světa? V luxusním sídle v Berghofu se bude hrát o víc než jen o život jednoho dítěte.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Woman of War , 2018


více info...

Přidat komentář

escapelle
10.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Z této knihy by člověk snad i nabyl dojmu, že ta válka nebyla až tak zlá, že i ti esesáci byli zvětšiny docela fajn, že láska překoná vše. Člověk se musí asi úplně oprostit od toho,co dosud četl, ví. Začít knihu číst s tím, že je to oddychovka, o těžké době lehčeji, bez typických zvěrstev této doby,s krásnými popisy porodů. Každou matku příběh asi vezme za srdce. K tomu láska jako z filmu a prostě jo, ve finále docela dobrý.
Nicméně vše co se týkalo Evy a jejího vztahu pro mě bylo odflaknuté.
Anke, to je porodní sestra kterou by si u porodu přála a zasloužila každá žena. I když i její postava a chování pro mě byly neuvěřitelné, přesto mě bavila. Její přístup k ženám a vše kolem zrození smazal nedostatky,protože to je psáno opravdu moc hezky.

Danago
05.09.2023 5 z 5

Moc pěkné nepsané, zajímavý nápad. Knížka se velice lehce četla. Romantická linka mně osobně nevadila. Fiktivní příběh, ale věrohodné zpracovaný. Spíše se jedná o čtení pro ženy.


1casper
17.04.2023 5 z 5

Kniha popisuje vymyšlený příběh o dítěti Evy Braunové a Hitlera.
Sledujeme příběh porodní báby Anke, která si prožila i hrůzy koncentráku.
Porody a všechno okolo počínajícího mateřství jsou tu popisovány hodně do detailu, i proto je kniha vcelku uvěřitelná.
Klidně se to všechno i takhle mohlo odehrát...nebo ne?...kdo ví???

Mně se kniha líbila, četla se sama.

Len2očka
03.04.2023 5 z 5

Knížka ve mně probudila velké emoce a stále ty stejné otázky PROČ.Doporučuji a děkuji,i toto kruté období se nepodaří každému autorovi aby mě to takhle pohltilo.

Maky806
28.01.2023 5 z 5

Moc pěkně se to četlo. Vím, že je to fikce, ale klidně to tak tenkrát mohlo být... Nutí mě se nad tím zamýšlet. To co se dělo v koncentrákach, je tu dost barvitě vylíčeno I když ne úplně do hloubky, ale stačilo to....

kalinkacz
27.12.2022 3 z 5

Dítě třetí říše - kniha, na kterou jsem při točení podcastu zvládla nalákat sama sebe. Jednoduše jsem byla zvědavá, co se stane v této fikci s dítětem Evy Braunové. Musím se ale přiznat, že tohle byl bohužel jen průměr... Celou knihu děj “jen” tak nějak plynul a zvraty přišly až v samém závěru... Konec byl skvělý, námět taky. Ale myslím si, že z příběhu šlo získat více. A prosím mohly by v těchto knihách už nebýt zbytečné romantické linky? Díky.

ještěrka38
11.12.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o tom, co by kdyby.. Ale určitě stojí za přečtení..;-)

Safrika
24.10.2022 3 z 5

Zajimava myslenka, precteno celkem rychle, libilo se mi.

EE
21.10.2022

Kniha se velice dobře čte. Vtáhne čtenáře do děje. Moc se mi líbila.

Amitiel76
04.10.2022 5 z 5

Příběh je fikcí, zasazenou do skutečných reálií. Objevuje se tu několik historických postav, které udávají knize směr : "Co by, kdyby?" Vztah Evy Braunové a Vůdce, je tu postaven před otázku, jak by to vypadalo, kdyby spolu ti dva měli dítě. Jaký dopad a jaké následky by to pro ně mělo? Jak by to ovlivnilo dění v tehdejší Třetí říši?
Ačkoliv je to jen výplod autorčiny představivosti, je kniha velice čtivá a pohltí vás od prvních stránek. Hlavní postava porodní asistentky Anke, nás ve svých vzpomínkách provází peklem koncentračního tábora, i tehdejších porodních sálů v Berlíně. Jako ženu a matku pěti dětí, mě toto téma velmi oslovilo. Člověk přesně ví a cítí, o čem se tu píše.
Knihu bych hlavně hodnotila jako výpověď o síle mateřské lásky, o bolesti, ztrátě a oběti. O tom, jak ohromný dar je pro ženu přivést na svět dítě. A že matka dokáže hluboce milovat, i když to dítě není vždy dokonalé.
Všechny ty smutné a bolestné věci, zde byly odlehčeny milostným příběhem, který Anke prožívá s německým kapitánem. Do knihy mi krásně zapadl.

JankaV80
19.08.2022 5 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem uživatelky Noisette73. Co napsat víc o knize mě nenapadá. Snad jen, že stojí za přečtení :)

Noisette73
06.07.2022 5 z 5

Přestože je to fikce, je čtivá, plno skvělých myšlenek spojených s mateřskou láskou, která je bezbřehá a nikdy nekončí, ani když svůj poklad ztratíte. Může se jen násobit a v to také každá žena zřejmě doufá, nebo alespoň skoro každá.
Mě dala kniha moc, vědomost, že dítě je obrovský dar a pocit, že nikdy nemusí žádná žena ztratit naději ve své štěstí, které dřív nebo později přijde.

Atara16
04.06.2022 4 z 5

Kniha je fikce,čtivá a nutí přemýšlet.

Sabina335
27.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi líbila, byla napsána jednoduše a velmi čtivě. Podle mě nemá moc společného s koncentračními tábory jako takovými, je zde v popředí spíše to, jak pomáhala rodit děti v táboře, ale jen chvilku, než ji odvezou do hor za Evou Braunovou. Zde se Anke necítí příliš ve své kůži. Je jí odporná představa, že má přivézt na svět dítě Adolfa Hitlera. Brzy však nachází jakési přátelství s Evou a hlavně služebnými. Dokonce se i zamiluje do německého vojáka, který si plně uvědomuje hrůzy války a hlavně co je ve skutečnosti Hitler zač.

Dalamanek831
04.04.2022 3 z 5

Tahle kniha nás seznamuje jakou důležitou úlohu měli porodní sestřičky v době druhé světové války. Kniha se mi docela líbila jako celek ale co se týče tématu tak bych řekl, že tuhle knížku ocení zejména čtenář ženského pohlaví. Nicméně příběh hlavní hrdinky mě zaujal.

Ivka14
25.03.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Několikrát jsem měla slzy na krajíčku. I když to byla fikce a jen jména postav zůstaly stejné, často jsem měla problém si to uvědomit. Líbilo se mi, jak nás autorka postupně seznamovala s její minulostí a jak se dostala tam, kde je teď.

Anke je porodní asistentka, které se ocitla v koncentračním táboře. Jednoho dne si ji zavolají a pošlou ji, aby odrodila dítě Evy Braunové. Během pobytu pozná několik důležitých a zajímavých lidí. Bohužel ne všechno má šťastný konec.

Nejlepší kniha na téma porodní asistentka a druhá světová válka.

Fidibus
17.02.2022 5 z 5

(SPOILER) "Všichni přinášíme oběti." Scifi román z války s dramatickou zápletkou, ale i smutnou láskou. Zamyšlení nad tím, co by se stalo, kdyby měla Eva Braunová dítě. Zajímavé téma včetně otázky viny, obohacené zkušenostmi porodní sestry. Chudák Dieter, pohled z 2. strany, pocity německého vojáka.
"Jsem svým způsobem taky vězeň.... Uvědomuji si, co se děje. Mám uši a oči a někdy si přeji, abych je neměl."

janina74
07.02.2022 5 z 5

Báječná kniha. Ty porody jsou tedy popsané až moc podrobně, ale i to je vlastně dost zajímavé číst. A ten nápad, fakt by mě zajímalo, co by Vůdce udělal...ale asi je mi to jasné.

ennlady
26.11.2021 5 z 5

Fantazie, ale hezká. Velice čtivý příběh a pěkně vykreslené postavy, třebaže i ty jsou zidealizované. Současnost, kdy Anke pobývá v Berghofu a s Evou Braunovou prožívá její těhotenství až k porodu se střídá s minulostí, kde ženy rodily v koncentračních táborech na špinavých hadrech. Neskutečné porovnání sledované očima jedné postavy. A nad tím vším hrůzně roztažená křídla války, či spíše Hitlerova. Moc se mi líbila postava Evy, strašně jsem s ní soucítila. A celkově úžasně napsáno, i když určitě spíš pro ženy.

Lucciella_L
17.11.2021

Zajímavý fiktivní příběh.
Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst, ale vydržela jsem a nelituji.
Příběh se mi líbil, popis války tam byl v malé míře a z jiného úhlu, než jsem z knih na toto téma zvyklá.
Líbila si mi i romantická zápletka, u které jsem si přála dobrý konec.
Narození dítěte mělo nakonec úplně jinou zápletku, než jsem očekávala.
Celkově vzato knihu hodnotím pozitivně, jako oddychové čtení s nádechem romantiky proložené tvrdou ženskou zkušení.