Tuhá zima

Tuhá zima https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475031/bmid_tuha-zima-jHd-475031.jpg 4 107 39

Detektiv Martin Juncker série

1. díl >

Kvůli přečinu ve službě je životem ošlehaný, cynický komisař Martin Junckersen, častěji však oslovovaný jako Juncker, z řad kodaňské policie přeložen na malou stanici v provinčním městečku Sandsted. Společně s policejním nováčkem ve výcviku a mladou seržantkou se musí vypořádat s problémy v místním azylovém centru. Zároveň pečuje o svého stárnoucího otce trpícího demencí, s nímž měl odjakživa komplikovaný vztah. Když pak na vánočních trzích v centru Kodaně exploduje bomba a Junckerovi je zakázáno zapojit se do vyšetřování, zkušený policista se cítí být na pokraji všeho dění. Ne tak jeho někdejší kolegyně Signe Kristiansenová, která se vydá po stopách domnělého viníka, ale její pátrání záhy skončí ve slepé uličce. Signe však krátce poté obdrží tip, který její vyšetřování zavede na místo, o němž se jí nesnilo ani v nejdivočejších snech…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Vinterland , 2019


více info...

Přidat komentář

tomas0851
02.04.2024 5 z 5

Působivá detektívka, zajímavý thriler.
Z mého pohledu netypické severské krimi, které má spád, tempo a v podstatě udržuje v napětí čtenáře od začátku do konce.
Příběh sleduje dvě dějové roviny - vyšetřování vraždy manželů, které má na starosti Juncker a vyšetřování teroristického výbuchu, které vede Signe.
Oba jsou to dlouholetí kolegové, ale Martin Juncker je nuceně přeložen do Sunstedu a Signe zůstává na oddělení násilných činů v Kodani.
Krom vyšetřování, sledujeme i životní osudy hlavních hrdinů a jejich kolegů. Sledujem propojení na tajné služby. Mocenské půtky.
Sledujeme předsudky i oprávněné obavy dánské společnosti stran uprchlíků/migrantů. Autoři se nebojí hovořit na toto téma i velmi kriticky a otevřeně.
Díky solidnímu tempu, uvěřitelnému stylu vyšetřování, lidskosti vyprávění řadím mezi lepší krimi romány.
I když jsou oba zločiny vyšetřeny, zůstává konec částečně otevřený a navazuje na něj další díl.

Janík511
12.03.2024

Nebavila mě, odkládam a číst druhý díl nebudu.


85098211
24.01.2024 5 z 5

(možné drobné spoilery)
První díl nové série – a za mne hned velká spokojenost ;-). Vyšetřovatelé Martin Juncker a Signe Kristiansenová jsou nejen sympatičtí, ale zároveň oba silné osobnosti. A každý z nich má i ve svém soukromém životě co řešit. Martin je totiž za trest poslán do malého provinčního městečka Sandstedt, kde bydlí u svého otce, který je dementní. A právě zde dojde k brutální dvojité vraždě. Signe je pro změnu v Kodani pověřená vyšetřit bombový útok na vánoční trh z 23. prosince s celou řadou mrtvých. A také ona sama má různé osobní problémy. Nejdříve oba řeší svoje případy nezávisle na sobě, ale později se samozřejmě všechno propojí a o překvapivá odhalení tak určitě nebude nouze ;-).
Kniha je napsaná čtivým stylem, hodně se věnuje aktuálním tématům, která jsou stále brizantní. Vznikla totiž (teprve) v roce 2019, proto je stále víceméně nová, a od té doby se situace v podstatě vůbec nezměnila. Spíš se naopak – jak se domnívám - o dost zhoršila. I když zrovna Dánové se v tomhle směru teprve nedávno poučili... A přestože já toto téma zrovna moc nevyhledávám, zde jsem ocenila výborné zpracování. No a také se mi opravdu líbí obálka, která tak krásně navozuje mrazivou atmosféru ;-). Už tedy víc psát nebudu a jsem zvědavá na pokračování.

Mahuleno
17.01.2024 5 z 5

Knížku jsem koupil v akci ve známém knihkupectví za neskutečnou cenu – desetinu původní ceny. Trochu jsem se obával, jestli ceně nebude odpovídat i obsah. Moje obavy se nesplnily. Je to dobře napsaný thriller. Se severskými detektivkami mám zkušenost, bývají dobré, někdy ale dost drastické, až brutální. Tady se naplnil jen první předpoklad. Ne, že by to byla pohádka o Sněhurce, naopak v některých momentech je to až děsivé, děsivé ne morbidními detaily, ale představou, jak těžko se podobná situace dá v dnešním světě vyloučit. A do toho zakomponované osobní problémy komisaře Junckersena, problémy v manželství a se svým v demenci se potácejícím otcem.
Nebudu se podrobněji věnovat dějové lince, i když si to čtenář může přečíst v každé anotaci. Takže, máte-li rádi napětí a chcete-li se bát, mít strach vyvolaný vlastními představami, přečtěte si thriller Tuhá zima. I když někdo nepochopil, proč právě tato kniha je thrillerem...asi málo krve...

Jenda75
15.12.2023 4 z 5

Tato kniha se výborně četla. Měla spád. Příběh byl velmi živý jako by čtenáře do sebe vtahoval. Knihu velmi doporučuji.

bozena3656
10.12.2023 4 z 5

Musím říct, že příběh je postaven tak, že jsem měla pocit, že čtu něco, co se právě odehrává. Velice dobře se mi to četlo.

soukroma
22.10.2023 2 z 5

Po sto stranách, tedy sotva ve čtvrtině, jsem znechuceně odložila. Nejen že to je neskutečně depresivní, "jako ze života" - bombový útok v centru města, muslimové, teroristi, přistěhovalci a do toho neutěšené rodinné poměry policistů, přičemž hlavní hrdina Juncker se do této chvíle ještě vůbec ničemu z policejní práce ani nevěnuje... Ale hlavně mi to připadalo nějak povědomé - aby také ne, když jsem četla následující díl Pekelné léto, a tam teprve tenhle příběh došel svého rozuzlení.

evvva
20.09.2023 4 z 5

Zase jsem jednou zabrousila na sever...thriller mě chytil za pačesy hned od začátku, držel celou dobu, bavil mě,nutil číst dál a dál...ze zvědavosti,jak to dopadne a pak to krapet uvadlo. Buď jsem tak jednoduchá a nepobrala jsem zcela konečnou zápletku nebo jsem já ok a konec překombinovali autoři. Každopádně celkový dojem chvalitebný.

rokocb
13.09.2023 2 z 5

Mám rád severskou krimi, ale tuto knihu bohužel nemohu zařadit mezi mé oblíbené, úvodní kapitoly slibovaly dobrý příběh, ale následovala pouze nuda a nuda, celé stránky o tom jak se hlavní hrdina stará o svého otce a následující stránky s pokusem o vykreslení vnitřního života jednotlivých postav já osobně nepovažuji za thriller

Kopretinka784
06.07.2023 3 z 5

Úvod mě nalákal. Další kapitoly mě spíše odrazovaly - terorismus, politika, azylanti, sice aktuální téma, které ale v knihách nevyhledávám. "Ještěže se objevila vražda" a Juncker. Pak už to mělo spád. - prolínání případů,... . Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl ze série, otevřený konec jsem očekávala. Nicméně mi však uzavření případů připadalo vzhledem s vyšetřování raz dva hotové. Dám autorům šanci a do druhého dílu se pustím. Doufám, že bude lepší a zvýším počet hvězdiček.

maličkán
17.03.2023 4 z 5

Ač nevyhledávám knihy s podobnou tématikou - teroristé, muslimové, neonacisti, tahle kniha mne chytla hned od začátku.Velmi dobře napsané. Zkloubení několika zločinů, sympatičtí vyšetřovatelé a jejich i osobní poblémy mne udržovali v napětí až do konce. Doporučuji.

alzbeta4340
04.02.2023 4 z 5

Ze začátku jsem se trochu bála, že budu potřebovat maximální soustředění a klid, abych se do čtení ponořila. Děj se ale rychle zpřehlednil a nakonec se četl velmi dobře. Proplétá se tady vyšetřování bombového výbuchu v Kodani a případ několika vražd na dánském venkově. Ocením hlavně dobře vylíčené postavy policistů, na druhé straně konec se mi zdál trochu odbytý. Celkově jsem ale spokojená a přečtu i následující díl.

Stanas513
24.01.2023 5 z 5

Mě se kniha líbila, mile mě překvapila. Dobrá zápletka, i když se zase jedná o případ v důsledku "zametený pod koberec". Ale tak už to na světě chodí...

JIVaJaH
29.12.2022 3 z 5

I když jsem věděla do čeho jdu, čekala jsem od severu něco víc. Možná jsem i ze zpráv preterorizovaná...

Daura
16.12.2022 5 z 5

Co blbnete?
Máte tady velice kvalitní severské krimi a vy to nevidíte?
1. Napsáno výborně.
2. Kriminalisticky přesné.
3. Fungujíci logika.
4. Fungující dialogy.
5. Důraz na detaily v příběhové linii.
6. Sympatické postavy.
7. Děj zajímavý od první stránky.
Co jako chcete více? Někdy těmto recenzím nerozumím. Určitě se hned poohlédnu po pokračování.
Ze severského krimi je to ten lepší standard.

KatarínaK.
06.12.2022 3 z 5

Téma terorismu a problém uprchlíků v Evropě je zajímavé.Hlavní postavy vyšetřovatelů Signe a Junckra jsou sympatické. Ale... Příběh je místy velmi rozvláčný,některé pasáže jsou tolik utahané. Pokud by kniha měla alespoň o 100 stran méně, jistě by to tempu příběhu prospělo. A poté by tento thriller byl snad i napínavější. Škoda, potenciál tady jistě byl. 3,5*

Satyrka
17.11.2022 3 z 5

Moje první detektivka od severských autorů. Pro mě trochu jiná detektivka než obvykle čtu. Asi není úplně pro mě, místy jsem se trochu ztrácela, někdy jsem se ani nedokázala soustředit. Přesněji tohle téma není úplně pro mě. Mám ale i další díl a protože se mi jinak kniha líbila, přečtu si i ten.

BlaV.
05.11.2022 5 z 5

Příběh se výborně četl, hned jsem přečetla i pokračování.

Hakate
20.08.2022 4 z 5

Kniha mě zaujala svou obálkou, a tak jsem se na knihu těšila. Většinou, pokud se na knihu těším, jsem nakonec zklamaná. Naštěstí v tomto případě se tak nestalo.

Kniha je velmi pěkně napsaná. Zápletka z prostředí ISIS, terorismu, azylového domu, 2 vraždy, znásilnění a starý otec k tomu. Vše zasazene do mrazivého Dánska v období Vánoc.
Čtivá, napínavá, místy humorná.

Postavy jsou sympatické, dobře vykreslené, zajímávé charaktery.

Několik dějových linii, které jdou vice méně souměrně, občas se skříží.
Nekteré linky se uzavřou, některé ne, ale jelikož již vyšel 2. Díl, brzo se dozvíme ? ;)

Těším se na další vyšetřování, další případ a dalšího poznání hlavních, ale i vedlejších postav.

Obelix15
19.08.2022 4 z 5

Další důkaz toho, že knihy od severských autorů odehrávajících se ve Skandinávii mají něco do sebe. Chvílemi jsem měl pocit, že čtu další kriminální příběh od Jussiho Adlera Olsena. Napínavý thriller, který se velice dobře četl, a který jsem zvládl prakticky za jeden den. Sympatické hlavní postavy a zpočátku zamotaná zápletka. Nedovedu si představit vznik podobně smýšlejícího uskupení dvou naprosto odlišných kultur, vyznání a smýšlení. Ale budu doufat, že v rámci bezpečí nás všech k tomu nikdy nedojde! Už se těším na další pokračování.